Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2523 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Sij 23, 2018 2:22 pm Naslov poruke: Boja vozila HV |
|
|
Viđeno na nedavnoj izložbi vojne tehnike HV u Zadru
četri vozila (vozilo sa žirafom, bov-3 PA, Sa-10 i Orkan , sva svježe obojana i tri bitno različite boje
da li netko zna koje su to boje (RALovi i tako to)
i doatna zanimljivost, razumljivo da su vozila svježe obojana "paradno" ali ovaj detalj me zanima, da li je uobičajeno da se oprema, alat boja kompletno u boju vozila
[url=https://postimg.org/image/ehsylk4df/] [/url |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1876 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Uto Sij 23, 2018 2:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Aha, što bi englezi rekli - back to square one ilitiga osnovno pitanje - koja je nijansa (FS, RAL) zelene boje vojnih vozila HV-a?
A zamislite tek kako gornje pitanje izgleda kada se to isto zapitate za vozila iz perioda 1991.-1995. .... he, he ....
Ne, mislim da nema druge nego šetati okolo sa kolor čipom i nalaziti najsličniju nijansu i negdje si zapisati:
.... 'tog i tog datuma to i to vozilo je bilo te i te nijanse ....' - i nema druge. Ali, ruku na srce, malo nas je koji to radimo, ne?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 23, 2018 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Na donjoj slici mi izgleda kao RAL 6031 (revellova bronze green 63)
Koliko se ja sjećam, u JNA su isto svi alati bili obojanu u SMB. Ono kaj smo imali u Domovinskom ratu je variralo, ak je bilo novo bilo je neobojano, ak je bilo staro (JNA) bilo je abšisani smb |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2523 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Sij 23, 2018 4:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma nisam htio uopće pokretat polemiku, stvarno znatiželja ali i zbunjenost kako to da su vozila koja su svježe obojana u bitno različitim bojama, posebno Orkan i prouavionci imaju potpuno različite boje, ono četvrto vozilo ajde može biti razlika u tonu .
Ne vide se Patrija i MRAP ali to su uglavnom slične (ne iste) nijanse , nešto tamnije
A recimo mobilni obalni lanser za protubrotske rakete je svjetliji, opet na tu boju.
A ovo za opremu me zanimalo da li je to ono "za paradu" ili je to uobičajeno da se sva oprema oboja u istu boju
Po onoj ne laje pas sela radi nego sebe, da li to znaći da kad radim moderne oklopnjake sva oprema ide u maskirnoj boji?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1876 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Uto Sij 23, 2018 4:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | | Ma nisam htio uopće pokretat polemiku, ....? |
Leo, ma znam da nisi htio pokretati polemiku, nisam ni ja ....
Samo ponovno naglašavam besmislenost silnih beskonačnih diskusija, a da se nitko ne hvata čip karte i reče sa sigurnošću - tata i tada je bilo tako i tako .... samo to ....
Sve ostalo su najobičnije 'ribarske priče' ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
 | | Član od: 25 Velj 2020 | | Poruke: 734 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Velj 29, 2020 7:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo su neki zakoni o bojanju vozila. Koliko vidim neki su i revizije starijih. U nedostatku boljega može poslužiti i ovo....jer znamo da fotografije i izjave vjerodostojnih svjedoka....
U ovim zakonima postoji i drugih detalja o bojama vozila, registarskih pločica, dimenzijama, svjetlosnim signalima....
AD1
PRAVILNIK
O REGISTRACIJI VOZILA MINISTARSTVA OBRANE I ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE
(«Narodne novine», broj 79/02)
V. OBILJEŽAVANJE VOZILA MO i OS RH
Članak 31.
Vozila MO i OS RH, osim osobnih automobila, autobusa i vozila Vojne policije, boje se bojom maslinasta RAL 6031 (NATO kod 6031).
AD2
PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 316. stavka 6. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama (" Narodne novine" broj 84/92 i 5/93), ministar obrane donosi
PRAVILNIK
o registraciji vojnih vozila
Članak 30.
Vojna vozila, osim vozila vojne policije, autobusa i osobnih vozila koja se koriste za pratnju i u kontroli prometa, boje se maskirnom bojom koja se sastoji od kombinacije crne, zelene i smeđe boje.
Osnovna boja je zeleni NATO (50%).
Ostale boje su:
- zelena (30%) RAL 6003,
- smeđa (10%) RAL 8027,
- crna (10%) RAL 9021.
Eto, kolko vidim postoje upisane i predrevizije zakona prije ovdje navedenih ''dopuna i izmjena''
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|