Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 05, 2020 7:33 am Naslov poruke: Farbanje figura uljanim bojama |
|
|
Kod farbanja figura akrilicima stvar je poprilično jasna, za base boje se mogu koristiti boje iz tube ili razrijediti vodom ili medijumom, za blend (ujednačenje) za naprimjer sjenčanje i osvjetljenje i ublažavanje prelaza mogu se koristiti retarder medijumi usporivači sušenja (gel ili tekući) pa razmazati, za nijansiranje (glazing) prozirno glaze medium s bojom ili boja s vodom, za farbanje sitnih detalja i outline (iscrtavanje) tekući retarder medium usporivač sušenja s bojom ili boja direkt iz tube se nanese sa sitnim ili šiljastim kistovima, pusti se da se osuši oko dan il 2 pospreja mat lakom i to je to. (možda sam još nešto zaboravio)
Ali kod uljanih pošto sam počeo isprobavati nedavno s uljanima, pa sam još zelen, al kolko znam, za base uljana boja se pomješa s ubrzivačem sušenja i nanese, za blend (ujednačenje) kod sjena, svjetla i ublažavanja prelaza boja se koristi iz tube pa razmaže ili sa medijem za razrijeđivanje kao laneno ulje pa razmaže, za nijansiranje (glazing) isto ko kod blenda samo po cijeloj površini, za farbanje sitnih detalja i outline (iscrtavanje) boja direkt iz tube ili pomješana s medijem za razrijeđivanje kao laneno ulje, pusti se nekoliko dana da se osuši ili cijeli tjedan, pa mat lak u spreju. (možda mi je nešto promaklo)
Kod farbanja uljanim bojama nesmiju se koristiti razrijeđivači poput white spirita i trumpentina jer uništavaju i skidaju boju, osim možda ako se između ne stavi mat ili glos lak.
To je onako teorija.
Jel iko probao farbati figure ili makete uljanim bojama, zanima me mišljenje i iskustvo, hvala. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MakroMaki
 | | Član od: 27 Kol 2013 | | Poruke: 639 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 15, 2020 6:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Pročito ovo tvoje, probo, moje boje se ne ponašaju ko njihove, daje loše rezultate.
Ovo što sam ja napiso, daje loše rezultate.
Tražim dalje.
S akrilicima sam dosego vrh što mogu postić, nisam zadovoljan, imam razne medije za akrilike, nisam ni medijima zadovoljan, voda katastrofa.
Isprobavat ću s uljanim bojama neko vrijeme, jedno će bazna boja bit akrilik, svi efekti tipa sjenčanje i osvjetljenje i drugo probat ću uljane.
Problem s Googlom i Youtubeom što dosta tog baš i ne daje te rezultate, uključujući i knjige i DVD-e ne dobiš te rezultate, neznam jel photoshop il video edit ali nije to to. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|