Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| st999
 | | Član od: 19 Stu 2009 | | Poruke: 85 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Ruj 29, 2013 9:25 am Naslov poruke: |
|
|
| st999 Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | streljko Napisao/la: | | Citat: | | Pročitao sam vrlo zanimljiv tekst, ali nitko ne spominje da li su uz SS vojsku u operacijama oko Splita sudjelovali i pripadnici Dinarske divizije popa Đuića? |
Pripadnici Dinarske divizije u to vrijeme još nisu sklopili sporazume s Njemcima, pa su se povlačili pred njima i sukobili s partizanima koji su im blokirali put(ostatak 3. Dalmatinske brigade se borio s četnicima, pa je na sektor Sinj-Split upućen samo 3.bataljon 3.Dalmatinske brigade, koji je sam dočekao Njemce kod Dicma), to je možda kod partizana stvorilo dojam da ovi djeluju zajednički. |
To sam pitao, jer sam čuo od (sad već pokojnog) oca jednog mog prijatelja vrlo zanimljiva svjedočanstva. Nakon pokolja u selu Gata četnici popa Đuića su prošli kroz selo Mravince blizu Solina. Pokojni barba Ante je tada bio mali dječak i gledao je kroz procjep u škurama četnike koji su prolazili kroz selo. Vidio im je krv po rukama, a kad je jedan četnik htio provaliti u susjednu kuću, pojavio se njemački časnik odjeven u maskirnu odjeću i otjerao četnika udarajući ga nogom u stražnjicu i povikom -forverz!. Četnik ga je psovao, ali je odustao od namjere i krenuo dalje. Još se sijećao i strašnog događaja kad su Nijemci ispred seoske crkve objesili partizanske simpatizere i nisu dopuštali danima obiteljima da ih skinu i pokopaju. Po njegovim riječima, jako se i iznenadio kad je čuo da njemački vojnici govore hrvatski-vjerojatno su to bili folksdojčeri iz sastava SS Prinz Eugen. |
Njemci, četnici, partizani??? nedavno je u Slobodnu dalmaciju izaša članak o događajima oko Splita.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/97211/Default.aspx
Jedno od mogučih objašnjenja
http://kdtrilj.hr/images//pokolj%20ispod%20kme%9Anice%20u%20o%9Eujku%201944.%20godine.pdf |
Priča preživjelog, malo su mi podaci o broju ubijenih "švaba" pretjerani...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/222841/Default.aspx |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sub Kol 03, 2019 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
stara tema, ali da ne otvaram novu
dakle, jel se zna kave protuavionske topove su koritili u 7SS 44te u dalmaciji i na neretvi?
dalje, jel itko ima pojma di su danas dokumenti 7 SS divizije- spiskovi zrtava, popis oficira i to
hvala unaprijed _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Schlange88
| | Član od: 05 Lis 2015 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Pon Kol 19, 2019 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Pronašao sam jednu fotografiju gdje se navodno nalaze pripadnici 7. WSS Divizije sa 20mm protuzračnim topom tipa Flakvierling 38 - sniljenu u Dubrovniku 1943.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pon Kol 19, 2019 5:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Isto mjesto sa druge strane
Još dvije iz Dubrovnika.... SS Prinz Eugen
Sradun
Boninovo...
find a shell near me |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Schlange88
| | Član od: 05 Lis 2015 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Pon Kol 19, 2019 6:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Možda je Flak na slici bio u sastavu SS-Flak-Abteilung 7 - isti je u svome sastavu imao 3. baterije protu-zrakoplovnog topništva. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Kol 23, 2019 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
fala decki...naime, imam podatak da je na brdu iznad groblja u metkovicu bilo odjeljenje s dvije lake i dvije teske protuzrakoplovne strojnice- nekaj njemacko ili su uzeli nekaj talijanima???? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ozzie
 | | Član od: 19 Sij 2006 | | Poruke: 286 | | Mjesto: izvan RH |
|
Upisano: Pon Ožu 22, 2021 11:33 am Naslov poruke: |
|
|
ima li netko podatke ili izvještaj koliko su bili efektivni ti laki tenkovi na bosansko-hercegovačkom ratištu?
| r.i.s.t.a. Napisao/la: | Ove su, ja mislim, već viđene, ali kad se već otvorila ova tema možda ne bi bilo loše da se i one ubace, da sve bude manje-više na jednom mestu.
Moguće je da nisu svi tenkovi iz Prinz Eugen divizije, no nemaju velike brojeve na kupoli (karakteristične za Pz.Abt. 202) pa verovatnoća ipak postoji...
...i dve fotografije Renoa R-35 br. 4981 urađene, očigledno, u seriji, a imaju nekog akcionog šmeka
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|