Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zamjena za pronto
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
batana

Član od: 16 Svi 2009
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 2:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,
Molim pomoc jer u Beogradu nema Glanzer kakav je prikazan napredhodnim postovima, pa sam slikao sve sto ima u DM Marketu.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 6:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imate li Kaufland ?
Kod nas ga jedini drži Kaufland.

Ukoliko nemate probaj ovaj DMov Denk mit universal gloss
ali mi se kod nas on čini malo rijedak kao da je Glanzer mrvu jači
ili još bolje potraži Pronto Cera Veloce/Pronto za podove ali pazi
da nije onaj za parkete već ovaj za keramiku i ostale podove.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=64096&sid=f1dd0c097b1727c6a2a8a64b26cb5aea
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 10:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav! Mislim da ti danas stvarno nije potrebno koristiti takva zamjenska sredstva, osim ako bas ne lakiras na kile, pa da ustedis. Ja sam isao tako daleko da sam prilikom puta u Ameriku donio 2 Futura, kao sveti gral sam ih donosio... na kraju sam ih dao zeni da pere podove. Very Happy Nekim gloss lakom tipa Gunze, Tamiya i sl. ces dobiti puno bolje rezultate daleko lakse.
Natrag na vrh
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 3:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
Pozdrav! Mislim da ti danas stvarno nije potrebno koristiti takva zamjenska sredstva, osim ako bas ne lakiras na kile, pa da ustedis. Ja sam isao tako daleko da sam prilikom puta u Ameriku donio 2 Futura, kao sveti gral sam ih donosio... na kraju sam ih dao zeni da pere podove. Very Happy Nekim gloss lakom tipa Gunze, Tamiya i sl. ces dobiti puno bolje rezultate daleko lakse.

Slažem se 100%. Bočica laka mi služi za 5 maketa. i košta 5EUR. NIje mnogo..
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak,

da se mene pitalo pred par godina ja bi odgovorio isto kao i ti - ali, nakon evo, par godina korištenja, ipak se ne mogu složiti s tobom ....

Ja vidim prednosti Pronta/Glänzera u tome što se lako nanosi kisnom, što se razrijeđuje vodom i što je tekuć kao voda.
Od kada ga koristim na radnom stolu imam uvijek čašu vode i Pronto koristim za lakiranje svake sitnice jer po korištenju kist odmah ubacim u vodu i gotovo. Ne moram paziti koliki debeli sloj nanosim jer je toliko rijedak da se uvijek 'izravna' i nikada nije predebeli sloj. Tako da ga stvarno koristim po nekoliko puta dnevno, doslovno za svaku sitnicu koju treba polakirati, bez da razmišljam kako poslije razrijediti kist ili oprati prskalicu.

Korištenje Pronta mi je postalo nešto tako obično kao i ljepljenje dijelova makete ....

Eto, to su moja iskustva na osnovu kojih toplo savjetujem nabavku toga sredstva ....

Vojo Very Happy

Gak Napisao/la:
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U potpunosti se slažem sa Vojom.

vojo Napisao/la:
Gak,
da se mene pitalo pred par godina ja bi odgovorio isto kao i ti - ali, nakon evo, par godina korištenja, ipak se ne mogu složiti s tobom ....
Ja vidim prednosti Pronta/Glänzera u tome što se lako nanosi kisnom, što se razrijeđuje vodom i što je tekuć kao voda.
Od kada ga koristim na radnom stolu imam uvijek čašu vode i Pronto koristim za lakiranje svake sitnice jer po korištenju kist odmah ubacim u vodu i gotovo. Ne moram paziti koliki debeli sloj nanosim jer je toliko rijedak da se uvijek 'izravna' i nikada nije predebeli sloj. Tako da ga stvarno koristim po nekoliko puta dnevno, doslovno za svaku sitnicu koju treba polakirati, bez da razmišljam kako poslije razrijediti kist ili oprati prskalicu.
Korištenje Pronta mi je postalo nešto tako obično kao i ljepljenje dijelova makete ....
Eto, to su moja iskustva na osnovu kojih toplo savjetujem nabavku toga sredstva ....
Vojo Very Happy

https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2019 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sto se toga tice meni je recimo bio praktican samo za umakanje prozirnih dijelova... Sve ostalo su mi bolji maketarski lakovi. Konkertno Gunze akrilni gloss lak koji koristim u kombinaciji sa Mr. Leveling thinerom. Najcesce gdje koristim gloss lak je prije nanosenja dekala i washa na maketu. Tu mi se najvise pokazuje manjkavost i pronta i futura koji sam koristio. Gunze lak ce po mom iskustvu puno bolje zastititi enamel boju prilikom kasnijeg koristenja uljanog washa... Isto tako i pronto i future bi mi reagirali s mojim omiljenim sredstvom za dekale Solvasetom. Osjetljiviji su za otiske prsta, lakse pokupe prasinu u fazi susenja, kasnije se isto teze skidaju prasina i dlacice. Pronto bi s vremenom poceo dobijati zuckastu nijansu... Future ostaje proziran. Eto, to su moja iskustva...

P.S. I naknadno jedna korisna stvar kod Futura koje sam se sjetio... Prima se na sve. Ako primjerice trebam farbati akril na neku metalizer boju tipa Alclad i sl. sto nije precesto. Sloj futura izmedju rjesava problem nanosenja jedne na drugu farbi koje se inace ne podnose.
Natrag na vrh
batana

Član od: 16 Svi 2009
PorukaUpisano: Pon Sij 07, 2019 10:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Onakav Pronto se odavno vec ne moze naci u marketima u Beogradu, tako da sam osudjen samo na nesto sa onih slika...
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 07, 2019 10:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jezi ga. Onda si uzmi taj DMov Denk mit Universal glanz
sa plavim cepom. Koliko vidim on je namijenjen kao Glanzer
za sve povrsine samo je pitanje koliko akrilata ima u sebi.
dasabaja

Član od: 14 Sij 2015
PorukaUpisano: Ned Sij 13, 2019 4:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad vec pricamo o alternativama za Pronto, jel neko mozda koristio akrilne gloss lakove sto se prodaju po knjizarama sa materijalom za dekupaz?
Ja sam uzeo flasicu nekog non descript super laka...jos se malo igram sa pritiskom, viskozitetom....al mislim da ce moci da posluzi...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3
Stranica 3/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma