Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 54, 55, 56
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 35
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2018 10:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na slikama iz Rijeke i Pivke, izuzetno su zanimljive i raritetne a kvaliteta je dovoljna da se prilično dobro vidi sve bitno.
Nažalost na svim slikama su samo noviji vagoni 'YU-tipa' građeni negdje od kraja 60-ih ili početka 70-ih (neki su crni a neki smeđi ali su svi istog tipa) a koji voze i danas.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 35
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2018 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovi T-MODEL vagoni u 1:72 mi izgledaju OK s tim da metalni kotači za njih nemaju smisla (metalne cijevi za topove imaju da bi bile ravne okrugle i čvrste ali kotači su sve to i kad su od plastika).
Stupovi koji se dobiju uz vagone se 'pakiraju' bočno u prihvat na uzdužnom nosaču a postavljaju se kada se vozi odgovarajući teret (trupci, cijevi i slično) tako da kod prevoza tenkova nemaju svrhu.
Modellcolect vagone još trebam proučiti.


nik: poruka promijenjena dana: Ned Pro 23, 2018 11:44 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 35
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2018 11:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nijemci su imali tri tipa ovakvih vagona za prevoz tenkova (slike su od odgovarajućih 1:87 gotovih modela) a proizvođači kitova u 1:35 i 1:72 iz nekog razloga izbjegavaju najstariji od njih (koji je jedini upotrebljiv za razdoblje napada na SSSR jer drugih tada još nije bilo).

DRG SSy (SSkra) Köln (tip iz 1940.).

Riječ je o vagonu sa 'valovitim' uzdužnim nosačem.

DRG SSys Köln (tip iz 1942.).

Riječ je o vagonu sa 'ravnim' uzdužnim nosačem.

DRG SSyms Köln (tip iz 1942.).

Svi 6-osovinci imaju 'ravni' uzdužni nosač.

Sve slike sa www.artitec.nl
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 35
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2018 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nešto kasnije su na 4-osovinskim vagonima starijeg tipa pojačavali uzdužne nosače po uzoru na vagone novijeg tipa.

To je rađeno još za vrijeme WW2 ali koliko znam ne na svim vagonima starijeg tipa (niti ovu varijantu nemamo u mjerilima 1:35 i 1:72).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 35
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2018 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na JŽ je bilo vagona sva tri tipa (najstariji u varijanti sa pojačanim uzdužnim nosačima) i svi su bili korišteni barem do 1991. (s tim da su tada već bili modificirani u nekim detaljima).

Pivka kolovoz 1991.


Slika sa https://www.rtvslo.si/slovenija/pred-24-leti-je-nastala-manevrska-struktura-narodne-zascite/337095


Slika sa https://www.rtvslo.si/slovenija/umik-jugoslovanske-ljudske-armade-ni-bil-samoumeven/406186


Slika sa https://www.rtvslo.si/slovenija/razocarani-svojci-padlih-v-vojni-za-slovenijo/426065

Vagoni s desna na lijevo:
YU-tip (smeđi)
YU-tip (smeđi)
SSys (crni)
SSy (crni)
SSyms (smeđi)
SSys (crni)
SSys (crni)
SSys (crni)
SSyms (smeđi)
YU-tip (smeđi)
YU-tip (smeđi)
YU-tip (smeđi)
YU-tip (smeđi)
YU-tip (smeđi)
YU-tip (crni)
YU-tip (smeđi)
YU-tip (smeđi)
...

Ujedno isprika zbog (pre)velikih slika - sa manjim slikama ili samo sa linkovima na slike bi stvar u ovom slučaju bila previše nepregledna...


nik: poruka promijenjena dana: Ned Pro 23, 2018 11:59 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 35
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2018 11:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kod Modelcollecta mi ovaj gornji rub uzdužnog nosača djeluje previše debelo i masivno što kvari dojam cijelog modela (sličan problem ima i Trumpeterov SSyms u 1:35).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1098
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Pro 24, 2018 1:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nik hvala, super su slike (i nikad dovoljno prevelike!) i super su pojašnjenja .... sve skupa vrlo zanimljivo!

Lako nama ostalima slagati makete kad nas prate likovi poput tebe ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1098
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Sij 09, 2019 12:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Brückenlegepanzer Biber
Proizvođač: Revell, Njemačka
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 03135Na prvi pogled:
Standardna kutija koja se otvara sa strane u kuoju je doslovno ugurano čak sedam povelikih stabala tamno zelene plastike. Ima toliko plastike zato što su ti mostovi ustvari ogromni tako da bez obzira od koliko dijelova mostovi napravljeni ti dijelovi su poveliki.
Uz toliko plastike dobiva se i listić sa oznakama za čak četiri vozila od (moderne) njemačke vojske te standardna uputstva veliičine A4 na 12 strana.
Sve skupa uobičajene tj. bolje reći očekivane revellovske kvalitete, a nadam se da će takav biti i konačni rezultat.

Slaganje:
Kad sam počeo slagati uvidio sam da je to jedna od onih 'staromodnih' Revellovih maketa, iz onog 'zlatnog doba' (kasne 1990., rane 2000.) kada je Revell štancao prekrasne makete visoke kvalitete i to ne mali broj.
Iako se maketa bazira na njihovoj maketi Leoparda 1 ne vidim puno zajedničkih dijelova, čak i kotači i gusjenice za koje sam mislio da će biti na identičnom stablu, to nisu. Dijelovi (kalup) su vjerojatno isti, ali je raspored na stablima različit.

Malo me smeta što su amortizeri, povratni kotačići, graničnici i natezači na bočnim stranama vozila, skupa sa koljenima torzionih osovina, svi 'uliveni' u jednom komadu na površinu vozila. Znam da su ti dijelovi jako sitni, plitki itd. i da se na koncu jako malo vide, ali ipak .... No sve se to zaboravi kad se slože dobri kotači, izvrsni zupčanici i još bolje gusjenice koje dolaze na to.
Gusjenice su onog, 'staromodnog' tipa od Revella, kako je nekad bilo (dok je bog hodao po zemlji ....) tj. od krute plastike sistema članak po članak. Gusjenice su odlično napravljene, posebno pojedinačni članci koji se nimalo ne razlikuju od onih povezanih, ravnih. Malo zapinje uguravanje jednih u drugih jer su zupci za dlaku preširoki, ali nakon što se malo stanje, stvar ide ko po loju i treba samo dovoljno strpljenja da gusjenice ispadnu idealno.

Iako je za Revell to rijetko, u uputstvima su se potkrale neke greškice: pojedinačnih članaka (dio 31) na pogonskim zupčanicima ide 5, a ne četiri, a s donje strane zupčanika gusjenice su s lijeve strane dio br. 34, a s desne br. 30, a ne kako je napisano u uputstvima. Nadalje, nije točno jasno kako zalijepiti kotačiče na ruci za spuštanje mosta (dijelovi 54 i 54A) kao ni nekakve ruke/poluge blizu njih (53 i 53A - krivo naznačen kao 54A na uputstvu). Zaključio sam (dobro) da ti kotačići moraju biti paralelni jedni sa drugima (jer kližu po utorima na mostu) dok za te ruke/poluge ne znam kako trebaju biti zalijepljene. Uške za podizanje tenka na stražnjoj strani - obje imaju broj 70 iako nisu iste (zrcalno je zakošena površina koja dolazi zalijepljena na vozilo), tako kad se zalijepe bi trebale viriti prema van. I na koncu, nigdje nije naznačeno kako zalijepiti gornju polovicu mosta na donju. Donja se oslanja na stražnji nosač i polugu-ruku za spuštanje tako da se navuče na kotačiće, ali gornja je nejasna - prikazuje se otprilike kako se most 'slaže/spušta', ali kako i na čemu leži tj. na što se lijepi ta gornja polovica, to nije jasno. Ja sam naravno napravio most u transportnom položaju, bez mogućnosti 'aktivacije' ....Bojanje:
Odlučio sam se za verziju vozila od PzPiKp.210 tj. Panzerpionierkompanie 210 iz mjesta Höxter u 2000. godini jer to vozilo ima sam most malo drugačije zelene (Gelb-oliv Revell br. 42) pošto mi se, moram priznati, nije dalo i cijeli most maskirati trobojno ili bojati u istu zelenu kao i vozilo.
S druge strane vozilo sam bojao standardnom njemačkom poslijeratnom trobojnom shemom. Za to sa koristio 'crnu' (ustvari antracit Revell br. 9), smeđu (Revell br. 84) koje obje pašu k'o bog kad se polakiraju i točno odgovaraju fotografijama. Osnovna zelena mi je bila mali problem - na Leopardu A6 sam koristio Humbrolovu 158 ali nje više nemam pa sam uzeo najsličniju, a to je opet Humbrolova Authentic Color HD 5 ANA Interior Green 611. Ispala je možda pre svijetla (i pre kontrastna sa smeđom i crnom), trebao sam ju možda malo potamniti i to baš sa Revellovom Bronze-green 65 koju daju kao tu osnovnu zelenu boju - možda je u stvarnosti to točna nijansa (ta br. 65), ali na tako maloj maketi je definitivno pre tamna.Oznake:
Listić oznaka ima materijala za četiri različita vozila, ali oznaka baš i nema puto. Malo je neobično što nije baš jasno dali svako vozilo nosi križeve (njemačke oznake) jer su na generalnoj shemi maskirnog bojanja naznačeni križevi na glavnom kranu/ruci za spuštanje mosta, a na pojedinačnim shemama negdje je a negdje nije to naznačeno.
No najzanimljivija je klaviteta oznaka - piše da su rađene u Italiji što bi trebala biti neka garancija kvalitete, međutim za skidanje sa papira im treba neobično dugo vremena (oko 5 minuta!) što meni odmah pobuđuje sumnju. Ipak, kad ih uspijete skinuti sa papira, malo jesu žilave, ali reagiraju na tekućine tako da na koncu sve legne kako treba iako mi se noseći film čini malo deblji i vidljiv je nakon sušenja.Uputstva:
Standardna Revellova na 12 strana formata A4, sve skupa u 46 koraka plus pet shema bojanja. Klasično dobro, sa manjim greškama (vidi gusjenice) i nejasnoćama, ali sve skupa zanemarivo. Ocjena: minus 5.

Dodaci/izmjene:
Od izmjena sam samo od žice napravio (djelomično) okvir oko svijetala, onaj od plastike je pre debeli.

Kudim:
- oblik kutije
- detalji ovjesa 'uliveni' u plastiku
- pionirski alat isto tako najvećim dijelom 'uliven' u plastiku vozila

Hvalim:
- odabir teme
- odlične gusjenice
- odlično pasanje dijelova
- dobru cijenu s obzirom na 'kilažu' plastike
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Kako sam ja veliki ljubitelj inženjerijskih vozila (ma inače tih prepravljenih specijalnih vozila) nisam jako objektivan kod zaključivanja ali čini mi se da je maketa sasvim u redu, vrlo zanimljiva kao subjekt (koliko znam od ne-rezinskih maketa nema bacača mostova, nikakvih) i odlično napravljena. Malo sam razločaran svojim bojanjem (opet!) ali što mogu ....

Preporuka:
Svakako kupiti.

Vojo Very Happy

P.S. - Ja jesam (pra)stari maketar, ali sam otkrio nešto što mnogi od vas vjerojatno znaju, a mene nitko nije naučio. Iako koristim alu foliju jako dugo (za razne trake i sl.) tek sam kod ove makete shvatio da ju mogu vrlo lako i praktično korisiti i za maskiranje prilikom bojanja prskalicom. Naime, folija se vrlo lako omota i dosta se čvrsto drži oko, recimo, gusjenica .... ja sam se do sada uvijek zezao sa papirima i selotejpom i ne znam čime da to zamaskiram, a ovako je gotovo za čas i vrlo efikasno .... eto da čovjek uči dok je živ ....

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 4371
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Sij 09, 2019 6:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
http://www.whatifmodelers.com/index.php/topic,30222.0.html

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1098
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Sij 11, 2019 1:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Konačno i mi 'mali' dočekasmo ....'mali' - mislim na nas koji skupljamo mala mjerila odnosno male makete u jako smanjenim mjerilima .... tzv. 'pikzibneri' ilitiga 'sedamdesetidvojkaši' ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
messerschmitt

Član od: 31 Jul 2010
Poruke: 71
Mjesto: Ruma, Srbija
PorukaUpisano: Pet Sij 11, 2019 4:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a joj kakva bomba Very Happy Hvala za info Very Happy
_________________
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 54, 55, 56
Stranica 56/56

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron