Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

3D printer
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
VlatkoZ
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 06, 2018 10:38 pm    Naslov poruke: 3D printer Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima.
Nisam baš aktivan na forumu ali možda će nekoga zainteresirati tema.
Daklem, riječ je o 3D printeru i to onom kineskom jeftinom modelu Anet A8.
Printer je jeftin cca 150 Eura, ali fora je u tome što si ga sami morate složiti. Ja sam se odlučio za taj model iz edukacijskog razloga, sin mi je 11-to godišnjak pa da ga malo zainteresiram za nove tehnologije.
Printer nije teško složiti, ali kako je riječ o osnovnom modelu postoji mogućnosti raznoraznih nadogradnji, što sigurnosnih što estetskih.
Sve u svemu sinek je sve to sam pospajao dok sam ja samo nadgledao. Posotoje video uputstva korak po korak pa je to slično slaganju legićima.
Sve je bilo sklopljeno u roku tri dana i printer je bio u funkciji.
Više detalja možete vidjeti ovdje (da se ne ponavljam):

http://forum.malezeljeznice.net/index.php?threads/3d-printer.11780/

Ukoliko vas još nešto zanima pitajte. Kod nas je printer tek malo više od mjesec dana u funkciji i još se uhodavamo ali sve u svemu zanimljivo iskustvo. Jednom kada savladamo i neki 3d program samo mašta će biti granica:- Smile
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Ruj 06, 2018 11:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na linku traži logiranje
Možeš datiosnovne podatke
tip printa (koji materijal koristi)
koja jepreciznost tj. minimalna dimenzija detalja koja se može printati ..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
VlatkoZ
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 06, 2018 11:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="Leo - zd"]Na linku traži logiranje
Možeš datiosnovne podatke
tip printa (koji materijal koristi)
koja jepreciznost tj. minimalna dimenzija detalja koja se može printati ..[/quote]

Evo recenzije od ove godine:
https://www.google.com/amp/s/m.all3dp.com/1/anet-a8-3d-printer-review-diy-kit/
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 7:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sorry, pregledao "kilometre" recenzija ali nisam dobio odgovor, odnosno na dio jesam, radi se o 3D printeri a koji tope i "špricaju" slojeve materijala ... nazovimo to "plastjet" printeri.

Ali najbitnije nisam našao minimalna rezolucija.

Pitam to jer printanje sa "prahom" (finoća sloja 18 mikrona) dozvoljava minimalni detalj 0,1 mm a najtanji element od 0,3 mm ako je zatvorena školjka odnosno 0,6 mm ako je slobodnog ruba (ploha) što izgleda malo ali je zapravo rubno za manja mjerila.
Natrag na vrh
VlatkoZ
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 8:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="Leo - zd"]Sorry, pregledao "kilometre" recenzija ali nisam dobio odgovor, odnosno na dio jesam, radi se o 3D printeri a koji tope i "špricaju" slojeve materijala ... nazovimo to "plastjet" printeri.

Ali najbitnije nisam našao [b]minimalna rezolucija[/b].

Pitam to jer printanje sa "prahom" (finoća sloja 18 mikrona) dozvoljava minimalni detalj 0,1 mm a najtanji element od 0,3 mm ako je zatvorena školjka odnosno 0,6 mm ako je slobodnog ruba (ploha) što izgleda malo ali je zapravo rubno za manja mjerila.[/quote]

Ma nema problema.
Printer može u "finom" modu printati slojeve 0.1 mm debljine ali to traje jako dugo. Ja printam trenutno stvari u normal modu debljine sloja 0.2 mm. Na isprintanom objektu se vide slojevi tj. površina nije glatka već malo naborena zbog tih slojeva. Moze se porusiti ali ne pretjerivati jer debljina stijenke je 0.8 mm (može se povećati ili smanjiti). Probao sam i kita ti neke djelove i ide bez problema s revellovim kitom. Razina detalja ovisi o puno stvari, prva je debljina sloja (0.1 mm je max), brzina ispisa (sto sporije), podešenost printera (malo igranja sa sve tri osi) i na kraju kvaliteta samog filamenta (plastike s kojom se printa). Pošto smo tek krenuli uzeli smo jeftiniji filament (cca 120 kn/kg) pa ne možemo očekivati vrhunski rezultat za sada.
Najviše me smeta trajanje samog ispisa ali to za sada ne može brže bez nadogradnji. Trenutno sinu printamo YuGiOh disk koji sam morao razrezati na manje djelove (14 djelova) kako bih ga uopće mogao ispisati (na ovom printeru je radna površina 220x220x240 mm sxdxv) i za svaki dio ispis traje min 8.5 sati s time da mi dva djelova bude pritam po 24 sata (ako ga ne izrežemo u manje). Djelove ljepimo brzim kontaktnim ljepilom mada sam gledao da bi se moglo i acetonom ali nisam još probao. Ima još dosta zanimacije i finog podešavanja ali za prvu ruku mi smo jako zadovoljni. Printao sam neke stvari u H0 (1/87) mjerilu i ispale su ok, nisam baš oduševljen ali nisam ni ispisivao u najjfinijem modu tako da smo s malo brušenja i bojanjem doveli u ok stanje.
Ima puno gotovih stvari na internetu koje se mogu odmah printati ili se malo prilagoditi tako da se odmah može dobiti nešto konkretno. Probam poslije staviti koju sliku s kompa.[/img]
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 9:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E da, brzina printa..
Mislim da su to dobre brzine..
Svi ti printeri rade najmanje cijelu noć.
Ali to je ok, jer treba jako puno prolaza, uostalom i za sloj 0,2 mm ako je dio visok 2 cm treba 100 prolaza, a ako mu je i horizontalna rezolucija takva to je ekvivalent printu od cca 600 dpi a realno i na najbržim laserskim printerima u 2d (na papir) to traje.

Mene samo muči finoća i mogućnost sitnih detalja.
Naime ako je sloj 0,2 mm da li je moguće dobiti detalj manji od debljine dva ili tri sloja?
Natrag na vrh
VlatkoZ
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 9:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="Leo - zd"]E da, brzina printa..
Mislim da su to dobre brzine..
Svi ti printeri rade najmanje cijelu noć.
Ali to je ok, jer treba jako puno prolaza, uostalom i za sloj 0,2 mm ako je dio visok 2 cm treba 100 prolaza, a ako mu je i horizontalna rezolucija takva to je ekvivalent printu od cca 600 dpi a realno i na najbržim laserskim printerima u 2d (na papir) to traje.

Mene samo muči finoća i mogućnost sitnih detalja.
Naime ako je sloj 0,2 mm da li je moguće dobiti detalj manji od debljine dva ili tri sloja?[/quote]

Ja sam za probu printao element veličine 2x3 mm visine 1.5 mm. Debljina sloja 02.mm. Nisam baš bio oduševljen jer su me smetali slojevi koji su jako vidljivi na tako malim elemenatima. Doduše brusni papir radi čuda. Probat cu ispise manjih dimenzija u 0.1 debljini pa ću javiti kako je ispalo. Za sada u 0.2 debljini je potrebna naknadna obrada brušenja i u težim slučajevima krpanje kitom. U 0.1 nisam bas previše printao jer bi ovi elementi koje sada printam trajale vječnost.
Natrag na vrh
Shadowotaku

Član od: 13 Pro 2015
PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za jako sitne i detaljne stvari imaš resin 3d printere. Skuplji su od plastičnih FDM printera. Ja sam ga uspio nabaviti za 350£. Ali kod njih imaš i dosta post processing jer se resin mora stvrdnuti pod UV+ litra/kg resina se kreće od 50-60€ na gore.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jel možeš napisati koji si nabavio? Cool
Natrag na vrh
Shadowotaku

PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 1:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Anycubic photon. Super stvarčica samo treba se znati kako s tim resinom
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 1:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za fine detalje debljina sloja mora biti daleko ispod 0,1 mm.

Ako radiš stavri na kojima ti kavlitet površine nije bitan, oda je to OK, ali za maketarske stvari u malim mjerilima, treba biti dosta manje a onda takve mašine koštaju, kao i materijal za njih.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Ruj 07, 2018 2:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool da bi dobio detalj od 0,1 mm tamo gdje šaljem printaju u lajerima od 18 mikrona znaći za minimalni detalj koriste 5 prolaza
Natrag na vrh
VlatkoZ
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 16, 2018 5:40 pm    Naslov poruke: SLA printer Citiraj ovaj komentar

Da sada kupujem 3d printer razmislio bih i o ovoj igrački:-)

https://www.aliexpress.com/item/Sparkmaker-UV-curing-SLA-DLP-LCD-3d-printer-print-volume-98mm-55mm-125mm-your-first-3d/32908709067.html?aff_platform=aaf&cpt=1537112287292&sk=b2LIn37K&aff_trace_key=f87bbad4a0d44af89d9f4c6b40099fed-1537112287292-08336-b2LIn37K&terminal_id=1a5d3fc0890a443085a14a176404ff51
Natrag na vrh
skobe

Član od: 29 Stu 2006
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Ruj 16, 2018 8:47 pm    Naslov poruke: Re: SLA printer Citiraj ovaj komentar

VlatkoZ Napisao/la:

https://www.aliexpress.com/item/Sparkmaker-UV-curing-SLA-DLP-LCD-3d-printer-print-volume-98mm-55mm-125mm-your-first-3d/32908709067.html?aff_platform=aaf&cpt=1537112287292&sk=b2LIn37K&aff_trace_key=f87bbad4a0d44af89d9f4c6b40099fed-1537112287292-08336-b2LIn37K&terminal_id=1a5d3fc0890a443085a14a176404ff51

i to dobro razmislit, čitat negativne dojmove o printerima i probat
saznat koliko printer često abortira, zato još nisam ništa kupio

što sam printao, printalo se na Formlabs Form 2 printeru od 4000eura,
nije moj hvala bogu,
i vlasnik je zadovoljan printom ali litra resina (catridge- nema naljevanja)
je 200eura, kadicu i wiper za 50eura treba mijenjat 2-3 mjeseca,
proizvođač izbaci novu vrstu smole koja zamjenjuje staru al nije
kak se spada pa problemi tokom printa...
suport - jao

i sad ako je problem sa skupim printerima, kak riskirat sa jeftinima koji
koriste LCD ili neš drugo umjesto lasera za kjuring, pa smola isparava,
pa čišćenje svega, pa software.....
Natrag na vrh
Shadowotaku

PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2018 12:40 am    Naslov poruke: Re: SLA printer Citiraj ovaj komentar

skobe Napisao/la:
VlatkoZ Napisao/la:

i to dobro razmislit, čitat negativne dojmove o printerima i probat
saznat koliko printer često abortira, zato još nisam ništa kupio

što sam printao, printalo se na Formlabs Form 2 printeru od 4000eura,
nije moj hvala bogu,
i vlasnik je zadovoljan printom ali litra resina (catridge- nema naljevanja)
je 200eura, kadicu i wiper za 50eura treba mijenjat 2-3 mjeseca,
proizvođač izbaci novu vrstu smole koja zamjenjuje staru al nije
kak se spada pa problemi tokom printa...
suport - jao

i sad ako je problem sa skupim printerima, kak riskirat sa jeftinima koji
koriste LCD ili neš drugo umjesto lasera za kjuring, pa smola isparava,
pa čišćenje svega, pa software.....

Neznam kako je s gore navedenim ali od moje djevojke anycubic photon radi super i more koristiti resin of različitih prodavača te uz to je lak za odrzavanje, jedino čišćenje zna biti malo prljavo.

Ali moja preporuka da se ipak za prvi printer kupi neki FDM printer poput tevo tornado, geetech a30, jagurora A3/A5 ili anycubic i 3 mega. Ima ih i jeftinijih od ovih gore ali po meni za prvi je najbolje neki kod kojeg nema previše zezancije i koji se more odmah koristiti out of the box, a ne da odmah treba početi ga nadograđivati i priređivati.

Zato je najbolje sjesti i istraživati. Za photon Sam bio gledao punih 6 mjeseci a za onog kojeg planiram kupiti još istražujemo da budem siguran da je to taj i da će poslužiti za ono što treba.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma