Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 1:01 pm Naslov poruke: 1:35 Triglav Model M60P |
|
|
Standard resinska maketa.Jako zahtevna za rad.Valobran i blatobrane sam napravio od plastike jer eceraj u kutiji je tako debeo da nisam uspeo saviti kako treba.Rucke poklopci puskarnice i razne detalje su takodje samogradnja.Farban je revellovim uljnim farbama.PRljanje su slikarske uljane boje i mig pigmenti.
 _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 3:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobar rad. Kao i uvijek.
Iako je to puno samogradnje za model kojem je cijena 80€. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 3:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Čestitam na tvojem trudu ali rezin maketa bi trebala imati bar duplo bolje detalje nego ona u plastici. Ovdje to baš i nije slučaj. Izgleda da se ti i maketa baš niste našli . _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ninoslav
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Maynooth,Ireland |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Čisto ok izgleda barem gornji dio premda nekako mi se čini kao da su ti kotači potkoso;kao da svaki vuče na svoju stranu a i blato mi izgleda kao da se provozal kroz beton  _________________ CCCP
https://www.facebook.com/TanksAndArmouredVehicles |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Sama maketa me nije baš oduševila sa količinom detalja s obzirom na te novce, al tebi je ispalo dosta dobro.
Mala zamjerka su kotači koji su malo pobjegli. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala vam.Tockove sam namestio naknadno.Ove noge gde se tockovi montiraju su jako mekane i nezne pa se lako deformisu.Ispravio sam sve to nakon fotkanja.[/img] _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 9:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Da šteta za te zadnje kotače dosta "udaraju u oko" inače izgleda ok.
Mene zanima jel se dobije kakva unutrašnjost/stražnji dio u kitu? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
 | | Član od: 04 Stu 2012 | | Poruke: 434 | | Mjesto: Zenica |
|
Upisano: Ned Tra 02, 2017 9:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Napravio si cudo obzirom kakva je maketa. Resin ne volim nit bi se upustao u to ali pratio sam rad i stvarno je ispao prelijep obzirom na pocetak. Pozzzzz  _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 04, 2017 5:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Pošto imam jako malo iskustva sa oklopom pitat ću nešto kao početnik. Maketu si ljepo napravio, al zanima me nešto, ovo crveno na stražnjem dijelu vozila jesu li to svijetla, jer me zanima kad se dobiju svijetla i periskopi koj nisu prozirni jel ih se onda buši nečime ureže pa stavi nešto prozirno da izgleda ko staklo pa farba nekakvom razrijeđenom crvenom il se cijeli taj dio scratch builda, ovi kotači nekako izgledaju jajasto al ne zbog blata il mi se bar tako čini i kakve su bile gusjenice pojedinačno svaki članak il u nekoliko dijelova il u jednom dijelu savitljive? Znam opširno pitanje al stvarno me zanima, hvala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 04, 2017 10:41 am Naslov poruke: |
|
|
| SturmmannDado Napisao/la: | | Pošto imam jako malo iskustva sa oklopom pitat ću nešto kao početnik. Maketu si ljepo napravio, al zanima me nešto, ovo crveno na stražnjem dijelu vozila jesu li to svijetla, jer me zanima kad se dobiju svijetla i periskopi koj nisu prozirni jel ih se onda buši nečime ureže pa stavi nešto prozirno da izgleda ko staklo pa farba nekakvom razrijeđenom crvenom il se cijeli taj dio scratch builda, ovi kotači nekako izgledaju jajasto al ne zbog blata il mi se bar tako čini i kakve su bile gusjenice pojedinačno svaki članak il u nekoliko dijelova il u jednom dijelu savitljive? Znam opširno pitanje al stvarno me zanima, hvala. |
Za svijetla: Ponekad se , gdje je to moguće i izvedivo , može ići na "brušenje" u dubinu površine farova (nije izvedivo kod LED svjetala) bojanje reflektirajućeg sloja nekom srebrnom ili krom bojom koji se može dodatno polirati i na to u šupljinu koja ne mora biti pre duboka uliti malo Crystal Clear-a ili MIG prozirne boje napravljene upravo za tu svrhu. Obje stvari se dodaju u šupljinu malo iznad ravnine tako da pri sušenju taj dio bude malo izbočen. Postoji još i mogućnost (koliko se sada mogu sjetiti) upotrebe Glanzera koji dodaješ u tankim slojevima i moraš čekati da se predhodni dobro osuši ali je sa njime malo teže dobiti zaobljeni vanjski dio fara. Periskopi se u pravilu (ovisi i o maketaru i o maketi ) ne buše jer su obično vrlo mali već se koriste razne boje koje mogu simulirati staklo .Kod većih periskopa i optike moguće je napraviti pravilno udubljenje i eventualno dodavati prozirnu plastiku koju se može predhodno obraditi nekom prozirnom bojojm (preporučljivo sa unutrašnje strane). Poziciona svjetla ili štop svjetla obično se bojaju prozirnim bojama (crvena i naranđasta) a ovisno o vozilu koje je u pitanju prije bojanja Crvenom ili naranđastom može se dio koji u stvarnosti svijetli obojati i metalik bojom pa tek onda staviti crvenu ili naranđastu. Kod nekih je vozila/tenkova reflektirajući sloj jako vidljiv , pogotovo ako se recimo radi o "mačjim očima". Ako je far na vozilu dobro napravljen u plastici dovoljno je koji puta samo prvo obojati reflektirajući srebrni sloj a na njega dodati samo sjajni lak ili neki drugi prozirni materijal koji može simulirati staklo.
Poseban slučaj su naravno periskopi koji su dani kao fotojetkani dijelovi i nemaju otvor gdje u stvarnosti dolazi staklo. Tu se bojanje bojom stakla (plava, tamno plava , ponekad nijanse ljubičaste i slično) radi airbrushom i to prije bojanja kamuflažnom bojom , obojana površina treba biti potpuno suha , zatim na nju ide maskiranje te nakon toga bojanje bojom koja treba biti na vozilu. Isti sistem vrijedi i kod bojanja plastičnih periskopa i optike .
Kod gornje makete spomenute tehnike nisu primjenjene , farovi su samo obojani srebrno bez simujacije stakla. Stražnja svjetla su možda obojana pre jarkom bojom , makar to može biti i dojam uvjetovan rasvjetom pri snimanju. Za par periskopa/vizira siguran sam da nije upotrebljena bilo kakva boja koja simulira staklo već je u stvarnosti prozirni stakleni dio prešprican bojom kojom je bojano i tijelo transportera. Mislim da je Draganu dosadila borba sa ovako ustvari loše proizvedenom maketom i nije imao živaca da se dodatno bavi njome. Po meni , potpuno razumljivo. _________________

von Stuck: poruka promijenjena dana: Čet Tra 06, 2017 10:28 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SturmmannDado
 | | Član od: 12 Svi 2012 | | Poruke: 328 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 04, 2017 8:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hvala na opširnom i poučnom savjetu, uštedio si mi dosta vremena neg da to ovako bez nekog znanja o tom sam tražim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Tra 06, 2017 8:13 am Naslov poruke: |
|
|
Kad već učimo, onda naučimo i ovo:
Svijetlo je pridjev (svijetlo odijelo) a svjetlo je imenica (Upalili smo svjetlo.)
Dakle gore govorimo o svjetlu
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Tra 06, 2017 5:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| domagoj Napisao/la: | Kad već učimo, onda naučimo i ovo:
Svijetlo je pridjev (svijetlo odijelo) a svjetlo je imenica (Upalili smo svjetlo.)
Dakle gore govorimo o svjetlu
 |
Na forumu ima toliko jezičnih "eskapada" da bi trebali nekoga da redovito prati i ispravlja/editira postove. Nismo u mogućnosti platiti posao lektoriranja ali ako bi ti to radio revno i dragovoljno , zašto ne ?  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|