Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Ožu 29, 2017 9:29 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Panzer II Ausf.F
Proizvođač: ITALERI, Italija
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 7059
Isto kao i pred par godina kad sam napravio onaj ESCI/Italerijev 'Britanski trio' od tenkova (Churchill, Matilda i Valnetine) isto tako me i ove zime uhvatilo da napravim neke 'zaostatke', neke makete koje već godinama želim i planiram i imam u zalihi, a nikako nać' vremena da ih napravim.
Ovaj puta se radi o triu prvih Panzera - Panzer I, Panzer II i Panzer III. Nevjerojatno ali nikad nisam napravio niti jednu maketu od tih tipova. Moji sinovi su napravili nekoliko njih pa su mi poznate, ali ja nikad. Valjda su me više privlačili 'jači' Nijemci (Pantheri, Tigrovi i 'Miševi') pa sam te male konzervice zanemarivao. Eto, došlo vrijeme da i to ispravim.
Slaganje:
Neću ulaziti jako u detalje slaganja jer je maketa u principu standardna, dosta jednostavna i pomalo gruba. Plastika dijelova (posebno dijelova trupova) je dosta debela, iako možda i djeluje deblja nego što u stvari jest jer su ti tenkići stvarno mali, a tehnologija 'lijevanja' plastike jest kakva jest.
Stvar je u tome da se treba dosta vremena, čak puno vremena, posvetiti pojedinim dijelovima prije ljepljenja - treba ih doraditi, detaljirati, očistiti - nakon čega završni rezultat i nije tako loš. Površinski detalji jesu možda malo pre grubi, ali ne toliko koliko bi čovjek očekivao. Priprema tih dijelova je taj dio koji čini razliku i gdje se vidi koliko su makete stare - kod novijih toga nema.
Kao što je i za očekivati, najviše problema ima sa gusjenicama. Nije da se to jako razlikuje od današnjih modernih maketa jer i oni brljaju sa gusjenicama. Kod Pz. I gusjenice su od tvrde plastike (sistema članak po članak) i dosta su dobro ali grubo i debelo napravljene. No i takve su bolje nego na Pz. II gdje su od mekane plastike, isto tako dosta grubo i debelo napravljene no najviše me smetaju unutrašnji zupci koji su napravlejni samo kao nekakve male izbočine i to je to. Bolje nego da ih nema, ali ipak nedovoljno dobro za to mjerilo. Najgore od svega što se te mekano-plastične gusjenice ne daju ničim zalijepiit - nikakav Cianofix ih ne drži, pa je potrebna 'šivanje' za povezati ih. U tom slučaju otpada bilo kakvo ovješenje.
Radi toga sam odlučio ukrasti gusjenice od Pz. I (od tvrde plastike) i staviti ih na Pz. II. Nigdje nisam uspio naći mjeru tih gusjenica (jednih i drugih, da usporedim idu li), samo se spominje da su na Pz. II bile šire nego na Pz. I (Wikipedija). Nakon kratkog mjerkanja zaključio sam da će biti dobre i riskirao sm jednu staru maketu Pz. I. Krajnji rezultat je sasvim OK, iako mi se i dalje čine malo predebele.
Ostalo je išlo uobičajeno, kažem, najviše vremena se gubi na čiščenje detalja, ali kad se uhvati ritam, stvar ide.
Bojanje:
Kako sam odlučio napraviti jednog pustinjskog (D.A.K.) jer je i čovječuljak koji se dobiva sa maketom 'pustinjak', pridržao sam se savjeta kolege vrse pa sam pokušao pohvatati stvarne pustinjske boje D.A.K.-a. Pri tome sam koristio Revellovu SM 314 koja je trebala odglumiti RAL 7027 Sandgraui 'overspray' Humbrolove Matt 63 koja odgovara RAL 8020 Gelbbraun. Tek sam kasnije vidio da u zalihi/rezervi imam i Humbrolovu MATT 187 koja je navdno točna nijansa za Sandgrau. E j*bi ga, sad moram još jednu maketu vozila D.A.K.-a napraviti da konačno potrefim dobre boje, da se vrsa ne ljuti.
Ipak, hvala vrsa!
Oznake:
Za oznake sam koristio mix iz rezervnih kutija, nešto starih ESCI-jevih, nešto Roden (križevi), da bi dobio ono što sam zamislio.
Uputstva:
Uputstva su uobičajena Italerijeva, poboljšana kopija ESCI-jevih, sve je nacrtano ali malo neuredno i primitivno, no jasno i čitljivo. Ocjena: 4+
Dodaci/izmjene:
Da uadhhem malo duše u maketu dodao sam par kanistara, cerada, maskirnih mreža i prekrio sam top i mitraljez sa ceradama (vidio na original slikama) i na koncu neplanirano dodao zastavu za prepoznavanje iz zraka (svastiku sam imao od neke stare ESCI-jeve makete).
Čovječuljka sam namjerno zalijepio na tenk da se vidi kako je sitan.
Kudim:
- grubi dijelvoi i detalji
- katastrofalne gusjenice
- cijena (za tako staru i lošu maketu - prevelika)
Hvalim:
- dobiva se čovječuljak
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
S obzirom na dob kalupa/makete još se može dosta lako izvući nešto od te makete - tim više što vidim da se na tržištu baš i ne tuku za ove verzije Panzera dvojke.
Preporuka:
Kupiti ako se želite zabaviti i imate vremena za slaganje sa velikom pripremom.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 29, 2017 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
E ovo baš super izgleda  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| gemini
 | | Član od: 30 Stu 2010 | | Poruke: 601 | | Mjesto: Vrhnika-SLO |
|
Upisano: Sri Ožu 29, 2017 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlično, baš kao i sve do sada. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Ožu 30, 2017 9:59 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo Vojo. Dobri radovi.
Ovi mekši detalji npr. gusjenica je baš razlog zbog čega mi je mjerilo 1/48 draže. Ipak nije 1/35, pa da je prezahtjevno, a opet se sve dobro vidi. Ipak u mjerilu 1/48 izbor je značajno manji, a ti ovako slažeš svašta što mi se sviđa.
Keep up the good work! _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
 | | Član od: 31 Jul 2010 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Ruma, Srbija |
|
Upisano: Čet Ožu 30, 2017 10:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Super izgleda maketica, naravno kao i sve ostale. Figura je pun pogodak. Gusenice su lepo legle ali su pogresno postavljene u smislu smera kretanja. Članci treba obrnuto da stoje, da špicem idu ka dole. Nadam se da sam dobro objasnio. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Ožu 31, 2017 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| messerschmitt Napisao/la: | | Super izgleda maketica, naravno kao i sve ostale. Figura je pun pogodak. Gusenice su lepo legle ali su pogresno postavljene u smislu smera kretanja. Članci treba obrnuto da stoje, da špicem idu ka dole. Nadam se da sam dobro objasnio. |
??????
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
|
Upisano: Pet Ožu 31, 2017 11:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Uf uf žešće sam se ispalio. Moja greška. Skoro sam radio Panzer III i kod njega su špcevi ( uži delovi tog trapeza ) okrenuti na dole, u smeru okretanja gusenica pa sam pomislio da je logično da je tako i na Panzeru II. Nisam proverio na fotkama i eto, po stoti put se pokazala tačnom poslovica - ispeci pa reci. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Tra 01, 2017 12:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| messerschmitt Napisao/la: | | Uf uf žešće sam se ispalio. Moja greška. Skoro sam radio Panzer III i kod njega su špcevi ( uži delovi tog trapeza ) okrenuti na dole, u smeru okretanja gusenica pa sam pomislio da je logično da je tako i na Panzeru II. Nisam proverio na fotkama i eto, po stoti put se pokazala tačnom poslovica - ispeci pa reci. |
Ma nemaš problema - prihvaćam svaku kritiku. A poznato je da dva para očiju bolje vidi nego jedan par ....
Sjetim se samo moje blamaže sa onim polugusjeničarom-kaćušom, njemačkom, kako sam krivo postavio kotače .... dok me kolege na forumu nisu upozorile na to .... slaba mi je utjeha bila da su bila uputstva krivo nacrtana ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
|
Upisano: Sub Tra 01, 2017 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Tačno, u našem hobiju zaista treba otvoriti četvoro očiju, sve treba proveriti i na fotografijama jer često i sami proizvodjači pogreše. Naročito u vojsci logika gubi smisao i to onda dovodi do ovakvih promašaja
Pozz  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Tra 24, 2017 4:03 pm Naslov poruke: Inžinjerijski Jawa Sandcrawler |
|
|
Maketa: AAVR7 A1
Proizvođač: Dragon, Hong Kong, Kina
Broj makete: 7319
Na prvi pogled:
Kutija uobičajenih Dragonovih dimenzija koja se otvara normalno, s poklopcem. Na kutiji nije crtež već fotografija pravog vozila, ne kužim zašto i ne sviđa mi se to - više volim dobre crteže, taman i da su krivi ili sa detaljima koje ne dobivaš u maketi unutra.
Kutija unutra je prenatrpana plastikom - ima čak 5 stabala srednje sive platike, od kojih jedno dužine kutije a ostali nešto manji. Uz to su tu i gornja i donja polovica vozila dani zasebno (a vozilo je poprilično veliko) kao i uobičajeni Dragonov kartončić sa gusjenicama od mekane plastike i listićem foto-jetkanih dijelova.
Uputstva su uobičajena u boji na presavinutom listu veličine kutije (otprilike A5), a neobično je da se ne dobivaju nikakve oznake.
Dobiva se dodatni oklop za vozilo, a brzim pogledom vidim da ima bezbroj detalja na vozilu, iako neki detalji (gazeće površine na gornjem dijelu vozila) djeluju pomalo grubo (predimenzionirano) što me veoma čudi. Vidjet ćemo.
Slaganje:
Uobičajenim 'dry-runom' osnovnih dijelova prije slaganja čini mi se da je maketa dosta gruba. Osnovni dijelovi još nekako naliježu jedan na drugoga ali je plastika debela i nekako 'prljava', rubovi baš nisu ravni i sve djeluje nekako kao da je izliveno na grubo, na brzinu.
Nakon spajanja/ljepljenja mnogi spojevi ostaju jako vidljivi (ako ne ostaje šupljina, što nije rijetko na ovoj maketi) što je vrlo razočaravajuće.
Za ljepljenje bočnih strana donjeg dijela vozila (gdje dolaze kotači odnosno koljena sa torzionim osovinama) sam morao koristiti 4 štipaljke (koristio bi i više ali fizički nisu stale) da bih uopće mogao koliko-toloko spojiti te dijelove. Gornji dio tijela vozila paše na donji dosta točno ali je sam spoj tako grubo 'izliven' da ga treba brusiti, toliko je grub i vidljiv - a uz njega su na tijelu napravljeni fini fini varovi, tanki kao vlas! Srećom dodatni oklop (kojeg sam unaprijed odlučio postaviti) skriva dobar dio tog spoja.
Posebno razočaravajući su veliki poklopci 'teretnog' prostora - em ne naliježu kako treba jer su vodilice/šarke previsoke pa ostaje znatna šupljina, em kad se to ipak nekako doradi shvatite da su poklopci na vlas pre mali, ništa strašno ali dovoljno da ostane pukotina kao vlas između poklopaca i rupe koju bi trebali (vodonepropusno!) zatvoriti.
S druge strane pozitivno je da su svi poklopci (vozača, zapovjednika, mitraljesca, poklopci teretnog prostora, zadnja rampa) napravljeni zasebno pa se mogu zalijepiti otvoreni ili zatvoreni. Žalosno je da svi poklopci nemaju iznutra apsolutno niti jedan detalj pa kad su otvoreni onda, bože moj ....
Jedina iznimka je zadnja rampa koja ima detalje i iznutra, ali, zanimljivo, vrata koja su ugrađena u tu zadnju rampu nisu dana zasebno - ali isto ima detalje iznutra!
Gazeće površine su stvarno jako grubo napravljene i bome sam se dobro izmučio dok sam ih nekako ostrugao skalpelom jer su napravljene na neprostupačnim dijelovima. Srećom, nema ih mnogo (samo na pramcu i krmi) a i dobrim dijelom ih na koncu pokriva vitlo i vodilice sajli.
Kotači su, kao i kod njihove makete M1 Abrams, napravljeni sa umetcima tako da se mogu slobodno vrtiti (pretpostavljam da je tako zamišljeno). Ne znam čemu to kad se recimo gornji kotačići (mali, povratni) lijepe fiksno, a i ne znam kako bi se gusjenice vrtile ....!? Po meni prilično blesav detalj.
Gusjenice su jako lijepo i detaljno napravljene iako na njima piše da su za/od M2/M3 (zar Bradley ima iste?).
Dizalica je dosta dobro napravljena ali za nju baš i nema mjesta na 'palubi' gdje bi navodno trebala biti zalijepljena. Točno mjesto se ne zna (nije naznačeno iako bi trebala biti neka rupica za čep postolja) i jako ju je teško ugurati između kupole 'mitraljesca', poklopaca teretnog prostora i nekakvog poklopca. Kako su to Dragonovci zamislili, ne znam .... uz to nije dano postolje tj. oslonac na koji se dizalica nasloni kada je u transportnom položaju.
Sve u svemu cijela maketa, ta grubost lijevanja i ta 'prljavost' dijelova me jako podsjeća na njihovog 'King Tigera', isti kalup, isti proizvođač. Definitivno nije A liga.
Ipak, da ne bude sve u negativnom tonu, moram pohvaliti gusjenice - vrlo dobro napravljene i odlično reagiraju na maketarsko ljepilo. Možda su 'zericu' pre duge, ali to omogućava dobru izradu ovješenja, a 'višak' ovješenja se lako skrije iza 'blatobrana' na prednjem dijelu hodnog dijela. Isto tako je vrlo fina mrežica iznad ispušnog lonca ....
Bojanje:
Bojano sam vozilo u standardnu US Army odnosno USMC shemu. Za osnovu sam uzeo zelenu Humbrol br. 158, a onda sam rukom bojao 'crnu' (ustvari antracit) Revell br. 9 i smeđu Humbrol 130 kojoj sam dodao oko 20% bijele (i time praktički dobio nijansu Humbrolove smeđe 113!).
Oznake:
Za verziju koja je dana u kutiji (navodno) ne dolaze nikakve oznake. Ja fotografiju takvog vozila (bez ikakvih oznaka) nisam našao na netu - svi imaju barem neke brojke po sebi. Ipak mislim da su mogli dati još koju verziju sa nekakvim oznakama.
Uputstva:
Kao i obično, pomalo zbrčkana i nagurana na 2 strane formata A5 (dobro, malo dužeg). Usprkos svemu dosta su dobro nacrtana i relativno jasna bez velikog mozganja jer očito nema previše dijelova.
Ipak neki dijelovi, posebno oni 'dodatni' tj. koji su posebni u odnosu na osnovnu maketu (da bi ova bila inžinjerska) su naznačeni tako da nije jasno gdje ustvari dolaze zalijepljeni. To se odnosi kako na dizalicu, tako i na vitlo, zaštitni lim vitla, vodilicu na 'pramcu' itd. Treba pripaziti i kod ljepljenja ograde na dodatni oklop (Dijelovi D7 i D jer, iako naznačeno da su isti (dva D7 i dva D oni to nisu - postoje lijevi i desni (kao u našoj politici!) i na sebi imaju male zareze na koje dolazi naljepljena sama ograda (D10) i ti zarezi dolaze s unutarnje strane .... dakle, obavezan 'dry run' i otvoriti oči.
Ipak najveći biser im je korak br 7 - on se ponavlja na samom kraju kao za varijantu kada se odlučimo na dodatni bočni oklop - najzanimljivije je što isti dijelovi u oba ova koraka (dva puta se navodi korak br. 7) imaju različite brojeve - lim uz vitlo je najprije br. E7 a poslije E8, kupola i poklopac zapovjednika su najprije E9 i E10 a poslije E10 i E11, prednja vodilica sajle je najprije E8 a poslije E9 .... eeeeeeeeeeee moji Dragonovci, tko to vama crta .... Ocjena: 2.
Dodaci/izmjene:
Jedino što sam dodao su dvije Preiserove figurice (iz seta br. 72524) čisto da se vidi koja je to grdosija od vozila. Treću (zapovjednika) nisam dodao jer se poklopac njegovog otvora baš ne može otvoriti do kraja radi mrežice ispušnog lonca ....
Kudim:
- nema crteža na kutiji (ima fotografija)
- dosta grubi odljevi
- loše pasanje dijelova
- neki površinski detalji grubi
- samo jedna verzija i nema nikakvih oznaka (za druge verzije)
- previše dijelova 'viška' koje ste masno platili
- visoku cijenu
Hvalim:
- oblik kutije
- foto-jetkane dijelove, posebno mrežice motora i ispušnog lonca
- jako dobre gusjenice
- puno dijelova viška
Zaključak:
S obzirom da sam 'friški' od slaganja Dragonovog izvanrednog PzKpFw. III ova maketa djeluje kao da nije Dragonova. U svakom slučaju to je definitivno njihova 'B' produkcija, i nešto što ne očekujemo za te novce. Još bi loše pasanje dijelova nekako mogao probaviti, ali loše površinske detalje nikako.
Posebno zahvaljujem kolegi 'Leu-Zd' na ustupljenim američkim tenkistima od Preisera.
Preporuka:
Ako nema druge bolje makete te grdosije, a jako vam se sviđa, preporučam da ju kupite. Ali spremite se na blago razočaranje odnosno pravite se da ne slažete Dragona .... Svakako preporučujem da, ako ste prije toga slagali neku odličnu Dragonovu maketu (kao ja Panzera III), da između složite nešto 'obično', nekakvog UM-a ili Rodena, može i ACE-a. Onda se bacite na ovu maketu.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Svi 20, 2017 11:39 pm Naslov poruke: Staghound Mk I "Tulip" - 1/72 - RPM |
|
|
Maketa: Staghound Mk I "Tulip"
Proizvođač: RPM, Poljska
Broj makete: 72314
Maketa mi je bila posebno zanimljiva zbog dodatnog naoružanja, naime kako su imali slab top od 37mm isprobavali su razne varijante dodatnog naoružanja pa tako i ova varijanta gdje je na kupolu dodan okvir sa četri lansera avionskih nevođenih raketa.
Sadržaj kutije :
Kutija je prilično velika posebno uzme li se u obzir veličina makete.
Sadržaj je tri sprua svijetlo sive boje te "spruom" sa djelovima lansera i raketa.
Plastični djelovi imaju dosta srha, dosta su debeli.
Šteta jer je dana kompletna unutrašnjost i motori.
Cijevi mitraljeza sz glatke i neupotrebljive.
Dekali:
Nočna mora, debeli i tvrdi, uopće se en odvajaju od papira treba ih skinuti skalpelom
Uputstva:
Uputstva su na stranicama A4.
Obraditi pažnju jer djelovi na granama nisu označeni , inaće uputstva su dosta jasna.
Slaganje
Treba obratiti pažnju na položaj djelova jer nema referentnih točki utra i sl..
Prethodno je potrebno ukloniti trag spoja kalupa, dosta vidljiv na nekim elementima.
Dojmovi:
Zanimljiva maketa, nedostatci su dosta debela plastika sa odljevcima van registra i debeli dekali. ali svakako preporuka zbog egzotike |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 21, 2017 9:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Odlićan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Svi 21, 2017 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
Leo svaka čast, odličan je, bravo ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Svi 21, 2017 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
fala , pogotovo od tebe Doktora za vozial u 72ci
Maketa je stvarno zanimljiva ali i puno traži , zvući možda nonsens ali navikli smo se na revelle, akademy i sl pa je ovo jedan drugi svemir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Lip 03, 2017 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: IDF Merkava Mk IV
Proizvođač: Hobby Boss, Kina
Broj makete: 82915
Na prvi pogled:
Pošto mi je ovo prva Hobby Boss-ova maketa jako mi je bio zanimljiv taj 'prvi pogled' na maketu meni novog proizvođača. Očekivao sam dobre površinske detalje, i stvarno izgledaju dobro.
Kutija uobičajenih dimenzija koja sa normalno otvara sa poklopcem. Unutra su dva stabla veličine nešto manja od kutije, jedno sa kupolom tenka (gornja i donja polovica) a drugo sa par kotača, mitraljeza itd. Zasebno su donji dio tenka te gornji koji ima na sebi i bočni oklop. Zasebne su i gusjenice u jednom komadu (rađene iz plastike druge boje - zašto?).
Nema jetaknih dijelova, listić oznaka je za 2 sheme bojanja, a uputstva su na 8 strana A5 formata, crno bijela i djeluju vrlo ozbiljno.
Sve skupa maketa ima jako malo dijelova (oko 30).
Slaganje:
Slaganje, ako se to uopće može nazvati nekakvo slaganje sa tako malo dijelova i sklopova, je vrlo jednostavno i što je zanimljivo - započinje bojanjem. Naime pošto prvo morate gusjenice zalijepiti na trup treba ih najprije potpuno obojati i onda zalijepiti. Trup se sastoji samo od gornjeg i donjeg dijela koji su, kao što rekoh, savršeno detaljno napravljeni - jedina zamjerka, gledajući na fotografije originala, je mrežica koja štiti ispušnu cijev sa lijeve strane, ona je nekako anemično napravljena, jedva da se vidi.
Kupola je isto tako napravljena samo od dva dijela, gornjeg i donjeg, koji su isto tako savršeno detaljizirani. Međutim nešto su zabrljali na spoj kupole na donjem stražnjem dijelu gdje počinje ona velika košara - tu je jedna velika šupljina za koju nije baš jasno kako ju pokrpati odnosno kako bi taj spoj košare uopće trebao izgledati. Pošto je to odozdo, na fotografijama se ne vidi kako to izgleda u stvarnosti.
Ja sam otpilio košaru tj. dno košare, zalijepio za stražnji dio gornjeg dijela košare, a šupljinu koja je prostala 'začepio' sa plastičnom folijom.
Od svih otvora na tenku samo je za onoga od zapovjednika dana mogućnost da se zalijepi u otvorenom ili zatvorenom položaju (dva zasebna dijela), a pošto mi je onaj otvoreni bio slomljen, a dio koji je otpao nije bio u vrećici, bio sam prisiljen zalijepiti poklopac u zatvorenom položaju.
Bojanje:
Pošto sam već prilikom bojanja Revellove Merkave III miješanjem boja zaključio da je rezultirajuća nijansa vrlo slična Revellovoj boji SM362 (takozvana SMB od JNA) ovdje nisam dvojio i odmah sam tenk pobojao tom nijansom. Da malo 'zaprljam' dojam završno sam filtrirao sa 'ruzinavo' crvenom Humbrol 100 jer sam na fotografijama vidio da su ti tenkovi na terenu često prekriveni slojem crvenkastog pjeska,
Oznake:
Oznake su vrlo zanimljive - dok radite s njima djeluju dosta žilavo i sjajno i kao da im treba neko vrijeme da tekućine počnu djelovati na njih. No kad se sve osuši oznake savršeno naliježu na površinu i film je nevidljiv. Izbanredno!
Jedino malo dvojim dali bijela crta na cijevi (i ona uzdužna i poprečne) ima i crni obrub s jedne strane?
Uputstva:
Uputstva su jednom riječi - odlična. Knjižica formata cca A5 na 8 strana, slaganje podijeljeno u 10 koraka vrlo jasnih i nedvosmislenih crteža plus dvije sheme bojanja, crno-bijele. Na uputstvima nema nikakvog TT opisa ali ga ima na kutiji, sa strane (na engleskom i kineskom). Ocjena: 5.
Kudim:
- tendenciju renomiranih proizvođača da previše pojednostavljuju makete, prvenstveno hodni dio (gusjenice)
- loše napravljene gusjenice
- loša mreža preko otvora ispušnog lonca
- cijenu
Hvalim:
- odabir teme
- dobra kutija
- izvanredne površinske detalje
- jako dobro pasanje (onih par) dijelova (osim košare na kupoli odozdo)
- odlična uputstva
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Koliko znam, Hobby Boss se u početku fokusirao na željeznička vozila (lokomotive i topove - za koje čujem da su jako dobri), a od gusjeničkih vozila nešto su radili Pz.IV Munitionswagen (za željezničke topove) sa mekanim gusjenicama dok su im zadnji radovi (Land-Wasser-Schlepper i američki M4 High Speed tegljači) sa gusjenicama u jednom komadu prava katastrofa (što se tiče gusjenica).
Ovo vozilo ima isto tako gusjenice u jednom komadu (gusjenice izlivene u jednom komadu sa svim ili skoro svim kotačima na sebi). To samo po sebi nije nužno loše ali nosi tehnološke probleme kod detalja gusjenica ili kotača koje je jednostavno nemoguće zaobići i radi toga kvaliteta detalja opada tj. detalji se gube ili ih nema.
Na ovoj maketi su se jako potrudili oko vanjskih detalja gusjenica i mislim da im je to odlično uspjelo, ali sa unutarnje strane (koja se na koncu gotovo jedina vidi) su detalji svedeni na zupce i rupice, dok od ostalog nema niti crte koja bi dijelila članke. Loše.
Glavni kotači su OK (pošto su zupci na gusjenicama samo u sredini) jer su ipak podijeljeni na dva dijela (unutarnji sliveni sa gusjenicama i vanjski koji se zasebno zalijepe) ali su povratni kotačići puni, bez utora za zupce. Čak su i stražnji, ljenivci, kotači od dva dijela ali ispadaju puni! Opet loše.
Ovješenje gornjeg dijela gusjenica je prekrasno napravljeno, baš kako treba i kako uvijek tvrdim da bi trebalo biti napravljeno ....
ali 'ovješenje' tj. oblik gusjenica oko stražnjih a posebno oko prednjih glavnih kotača je izvedeno u najmanju ruku naivno. Šteta što se 'gornje' ovješenje ne vidi od bočnog oklopa.
No najviše me smeta što je na naslovnici (i u uputstvima) nacrtano da su glavni kotači razmaknuti kao da imaju torzione osovina (pa onda lijevi i desni kotači ne mogu biti na istom mjestu) dok u stvarnosti, koliko je meni poznato i neka me netko ispravi ako griješim, Merkave imaju 'ne-torzioni' ovjes (helikoidalne opruge). Po tome je maketa OK, ali crtež nije. Tko je u krivu?
Dakle, što se kvalitete površinskih detalja i pasanja dijelova tiče, mislim da je maketa u redu, ali sve ove gornje greške mislim da se tako renomiranom proizvođaču, kojemu to nije prva maketa, ne bi smjele 'potkradati'.
Ako ne sad odmah, bojim se da će sva sila Merkava IV preplaviti tržište (nešto kao Abramsi) i da će ih konkurencija pregaziti. Naročito ako imaju bolje gusjenice.
Preporuka:
Kupiti ako nemate bolju opciju.
Vojo
Zahvaljujem kolegi T-Catu koji mi je jako pomogao pri nabavci ove makete. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|