Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| batana
| | Član od: 16 Svi 2009 | | Poruke: 109 | |
|
Upisano: Ned Ožu 12, 2017 10:09 pm Naslov poruke: Nacrti, razmere i stampa |
|
|
Pozdrav,
Kada nadjem nacrt koji mi treba na netu kako da ga obratim u potrebnu razmeru (npr: 1/72 u 1/4 , u kom programi i imali negde neki tutorial.
Zatim kako da isti odstampam ali da ostane u trazenoj razmeri ali da se printa, ako je potrebno, na vise A4 listova koje cu kasnije spojiti u jedna nacrt.
Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roland
 | | Član od: 11 Kol 2013 | | Poruke: 404 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2017 12:37 am Naslov poruke: |
|
|
Najbolje u Corel draw grafički program ja brodove radim tako da dužinu pravog broda podijelim sa npr.72 nacrte stavim na tu mjeru i printam 1:1 _________________ pozdrav ROLAND |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2017 10:28 am Naslov poruke: Re: Nacrti, razmere i stampa |
|
|
| batana Napisao/la: | Pozdrav,
Kada nadjem nacrt koji mi treba na netu kako da ga obratim u potrebnu razmeru (npr: 1/72 u 1/4 , u kom programi i imali negde neki tutorial.
Zatim kako da isti odstampam ali da ostane u trazenoj razmeri ali da se printa, ako je potrebno, na vise A4 listova koje cu kasnije spojiti u jedna nacrt.
Hvala |
To ti valjda zavisi u kojem bi formatu bio tvoj nacrt. ako je u jpg. formatu onda ga možeš kao što je već Roland rekao ubacit u neki drugi program za crtanje tj vektorski tipa Corell ili ja koristim AutoCAD (najviše jer radim s njim pa mi je to najlakše).
Onda na nacrtu moraš identificirat neku duljinu za koju znaš kolika je u stvarnosti ili najbolje koja je kotirana. Ciljaj da bude što duža jer se minimalizira greška. Sad recimo da radiš brod koji je u stvarnosti dužine 50 m, a radiš ga u mjerilu 1/100. Obaciš sliku tj. nacrt u program. Kod Corela je to import naredba, kod CAD-a je import raster image. Kad ubaciš sliku u program trebaš izmjerit tu referentnu dužinu za koju znaš kolika je u stvarnost. Znaći u mjerilu 1/100 tvoj brod tj. maketa bi trebao biti dug 0,5m tj. 500 mm, a recimo da je tvoja ref. dužina kad si nacrt importirao u program duga 250 mm, onda je 500/250= 2. Dakle odabireš opciju scale i faktor 2. Ako je ref. dužina recimo 750 mm kad si importirao sliku onda je 500/750=0,6666. Skaliraš u faktor 0,6666.
Također kad printaš pazi da ti nije odabrana opcija "Fit to" jer će ga onda skalirat pri printanju. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2017 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
| Imaš jednostavan postupak. Isprintaš nacrt koji imaš, ako znaš stvarnu duljinu objekta, izmjeriš ga na nacrtu i dobiješ razmjer, npr 1:2,35. Odeš u fotokopiraonu i daš da ti iskopira uz povećanje 235%, ako treba na više listova A3 ili A4. Poslije spojiš. Ja tak radim, lijen sam za učiti ove programe ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|