Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nacrti, razmere i stampa

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
batana

Član od: 16 Svi 2009
PorukaUpisano: Ned Ožu 12, 2017 10:09 pm    Naslov poruke: Nacrti, razmere i stampa Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,
Kada nadjem nacrt koji mi treba na netu kako da ga obratim u potrebnu razmeru (npr: 1/72 u 1/4Cool, u kom programi i imali negde neki tutorial.
Zatim kako da isti odstampam ali da ostane u trazenoj razmeri ali da se printa, ako je potrebno, na vise A4 listova koje cu kasnije spojiti u jedna nacrt.
Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Roland

Član od: 11 Kol 2013
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Sri Ožu 15, 2017 12:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najbolje u Corel draw grafički program ja brodove radim tako da dužinu pravog broda podijelim sa npr.72 nacrte stavim na tu mjeru i printam 1:1
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sri Ožu 15, 2017 10:28 am    Naslov poruke: Re: Nacrti, razmere i stampa Citiraj ovaj komentar

batana Napisao/la:
Pozdrav,
Kada nadjem nacrt koji mi treba na netu kako da ga obratim u potrebnu razmeru (npr: 1/72 u 1/4Cool, u kom programi i imali negde neki tutorial.
Zatim kako da isti odstampam ali da ostane u trazenoj razmeri ali da se printa, ako je potrebno, na vise A4 listova koje cu kasnije spojiti u jedna nacrt.
Hvala

To ti valjda zavisi u kojem bi formatu bio tvoj nacrt. ako je u jpg. formatu onda ga možeš kao što je već Roland rekao ubacit u neki drugi program za crtanje tj vektorski tipa Corell ili ja koristim AutoCAD (najviše jer radim s njim pa mi je to najlakše).
Onda na nacrtu moraš identificirat neku duljinu za koju znaš kolika je u stvarnosti ili najbolje koja je kotirana. Ciljaj da bude što duža jer se minimalizira greška. Sad recimo da radiš brod koji je u stvarnosti dužine 50 m, a radiš ga u mjerilu 1/100. Obaciš sliku tj. nacrt u program. Kod Corela je to import naredba, kod CAD-a je import raster image. Kad ubaciš sliku u program trebaš izmjerit tu referentnu dužinu za koju znaš kolika je u stvarnost. Znaći u mjerilu 1/100 tvoj brod tj. maketa bi trebao biti dug 0,5m tj. 500 mm, a recimo da je tvoja ref. dužina kad si nacrt importirao u program duga 250 mm, onda je 500/250= 2. Dakle odabireš opciju scale i faktor 2. Ako je ref. dužina recimo 750 mm kad si importirao sliku onda je 500/750=0,6666. Skaliraš u faktor 0,6666.
Također kad printaš pazi da ti nije odabrana opcija "Fit to" jer će ga onda skalirat pri printanju.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Sri Ožu 15, 2017 11:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imaš jednostavan postupak. Isprintaš nacrt koji imaš, ako znaš stvarnu duljinu objekta, izmjeriš ga na nacrtu i dobiješ razmjer, npr 1:2,35. Odeš u fotokopiraonu i daš da ti iskopira uz povećanje 235%, ako treba na više listova A3 ili A4. Poslije spojiš. Ja tak radim, lijen sam za učiti ove programe ...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma