Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| veteran
 | | Član od: 29 Ruj 2010 | | Poruke: 292 | |
|
Upisano: Ned Ruj 07, 2014 5:49 pm Naslov poruke: Shema bojanja za Bucker Bestmann |
|
|
| Koja je ispravnija shema za gornje plohe NDH Bestmanna? Jednobojna (RLM 70) ili dvobojna (RLM 70/71)? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
 | | Član od: 28 Pro 2014 | | Poruke: 571 | | Mjesto: Split-Kamen |
|
Upisano: Sri Sij 21, 2015 12:14 am Naslov poruke: |
|
|
Nije sve u RLM-u ako je u ZNDH...
Mislim da često zaboravljamo da je u vrijeme NDH postojala u Zagrebu tvornica boja i lakova.
E pa čisto sumnjam da su u toj tvornici tempere za učenike ili terpentin za restauratore imali prioritet nad vojskom.
Budimo realni, ne treba biti velika država za proizvoditi avionske boje(naravno u vrijeme WW2!)
Ono što si ja zamišljam je zasnivano na profilima gospodina Frke, tako da ne vidim problema u tome...
Ja mislim da su se ti avioni po dolasku u NDH potpuno prebojavali domaćim bojama jer su bili civilni avioni, a ovdje su bili vojni. Sjetite se Be-51 i Fi 156 koji su kod nas dolazili u boji Bjelokosti.
Zanimljivo je da na tom profilu zelena boja podsjeća na onu za koju smatramo da je njom prebojana žuta traka na Bf-109-kama iz Lučkog _________________ U radu: brate svaśta
U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1045 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Sri Sij 21, 2015 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Zar školski njemački zrakoplovi nisu dolazili u RLM-02, a i ostajali su u toj boji do kraja 44. kada dobijaju tamno zelene šare preko toga? _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 21, 2015 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne ovdje govorimo oniskokrilcu Bu-181 Bestmannu (a ne o dvokrilcima Bu-131 il 133) on je stigao u NDH (govorim napamet) 1944g. obojen odozgo s jednom il dvije nijanse zelene. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Sri Sij 21, 2015 10:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Bila je definitivno jedna nijansa zelene. Pretamna je da bi bila RLM 71, a sigurno nije ni RLM 70 jer je u toj boji bio jedan pigment čiji su sastojci bili potrebni u proizvodnji vrhunskog metala (ne znam kojeg) za mlazne motore. RLM 70 se ne proizvodi od proljeća '44.
Mislim da je to ipak boja po recepturi stare jugoslavenske maslinaste koja se proizvodila u ZG.
Inače, Bü-181 nikad nije korišten za obuku, nego kao laki avion za vezu, kao Fi 156 ili Bf 108, kojemu čak i sliči po formi! _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Sri Sij 21, 2015 11:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Miros Napisao/la: | | Zar školski njemački zrakoplovi nisu dolazili u RLM-02, a i ostajali su u toj boji do kraja 44. kada dobijaju tamno zelene šare preko toga? |
Ta boja nije ni 02 ni 63, kako smo nedavno otkrili. To je vulgaris svjetlo siva , koja je očuvana na prekrasnoj kolor fotografiji , iako bi za realniji prikaz trebalo ublažiti 'plavilo'. Sama činjenica što ste načeli ovu temu znači da nešto znate o Bojnom Zrakoplovstvu te vjerojatno znate za tu sliku! _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 23, 2015 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Bu-181 su došli već obojani u neku od standardnih šema LW u RLM nijansama. Nabavljeni su kao avioni za vezu, a ne školski. I Bf108 i Roda su avioni iste namjene i bojani su tvornički kamuflažno. Mislim da je u pitanju RLM71/65. 1944 su avioni za vezu i bombarderi tvornički bojani 70/71/65, sve do novog propisa iz jeseni 44 kad se propisuje 81/82/76, ali se pri tom navodi da se postojeće boje troše do isteka zaliha ili, ako su zalihe manje da se pomiješaju pola-pola sa novim bojama. Bestamanni koji su došli u ZNDH su proizvedeni mjesecima prije novih odredbi. Moster je proizvodio više nijansi, od kojih su na avionima ZNDH obilno korištene maslinasto zelena i svijetlo-sivo zelena. Prva boja je ekvivalent kasnijoj SMB upotreblajavanoj u JNA, a druga je vrlo slična RLM 02. Postoje sačuvani komadi aviona koji imaju te boje, a pojavio se i Mosterov katalog sa uzorcima boja i u vlasništvu je jednog privatnog kolekcionara. Ova svjetlija boja je korištena vjerojatno za male Avie, Be-51, a moguće i za neki školski Bucker. Iste boje su korištene prije u KJRV... Reference za Bu181 kažu da je tvornička kamuflaža 70/71/65, a često se na C/B fotografijama jako loše vidi razlika među tim zelenim bojama-avion izgleda kao da je cijeli u jednoj boji. Slika Bu181 u ZNDH ima malo i sve su jako loše kvalitete. Sumnjam da je netko u ZNDH bez potrebe prebojavao cijeli avion u Mosterovu maslinasto zelenu-možda bi jedino bila upotrebljena za prebojavanje njemačkih oznaka, a na C/B fotografijama ta zelena i RLM71 izgledaju vrlo slično. Osim toga, korištene su i originalne RLM boje u radionicama širom NDH, a ne samo Mosterove. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2017 9:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Malo dize temu iz mrtvih. Interesira me bi li mogli rekonstruirati izgled ovog tipa koristenog u sastavu RZ-ova na ovim prostorima.
Poceo bih od ZNDH verzije - onog jedinog s vidljivim s/n-om. Evo jedna shema pa me zanimaju komentari - sto treba popraviti, kako, itd...?
Lp |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2017 12:00 am Naslov poruke: |
|
|
ne znan koliko su prebojavanja tocna ,ali shema izgleda ok.zanima me postoje li kakve slike nasih bestmanna,jako su mi zanimljivi i imam u planu radit jednog i to u skorijoj buducnosti,pa ako neko ima slike bilo bi dobro da ih stavi u ovu temu.ja znam samo za onu sta je viking nedavno stavija,di su obisene one krave  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2017 2:40 am Naslov poruke: |
|
|
U onaj temi o bf-109 imas ex-zndh iz italije s američkim oznakama (mislim da je ista tema kao i ta koju spominješ s telcima), zatim imaš fotku u boji ispred hangara (doduše slabije se vidi jer je fotkano iz daljine ali se raspoznaje 7408 - objavljena u knjizi "ZNDH F-N-P" pri kraju) pa onda fotkano od sprijeda na 266 stranici iste knjige, pa str 129 na skijama, možda mi je još koja promakla. A ima i fotografija koje nema dosad objavljene u niti jednoj knjizi (možda se varam) ali ju je g. Frka objavio uz jedan svoj profil 7408 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Velj 03, 2017 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Profil izgleda dobro, ali mislim da nema ovih velikih prebojavanjasa "nekom zelenom". Ako se prouči podatke dostupne za npr. Do-17 u ZNDH, vidljivo je da su na mnogima njemačke oznake prebojavane sa RLM nijansama, što nije ni čudno, jer su razne LW jedinice koristile iste aerodrome kao i ZNDH, a RLM70/71/65 su boje kojih je bilo u skladištima. Zato mislim da bi prebojavanja njemačkih oznaka koje su Bestnmanni dobili u tvornici i kodnih slova za prelet bila praktično nevidljiva-nova tvornička boja na avionu i nova boja za prebojavanje-praktično nevidljivo nakon bojanja. Suprotno tome, na Bestmannu koji je dospio u ruke Amera je prebojavanje vrlo vidljivo, jer je napravljeno sa US Olive drab. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Sub Velj 04, 2017 3:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na komentarima. Znaci prebojavanje je vise vjerovatno sa RLM - dakle nesto ovako:
Sto kazete na velicine sahovnica i njihov polozaj (ovo na gornjaci i donjaci)? Ona na vertikalcu se vidi na fotkama...
Ja sam ih odokativno dimenzionirao, pa dajte neki komentar...
Sto je sa nekim interpretacijama zutog kapotaza na donjoj strani kapotaza motora? Prepostavljam da to ide iz ove jako lose kolor fotke u FNP knjizi...
Zuta je bila u igri ili je to ipak linija RLM65?
Hornet je manje-vise rekao za fotke koje se moze naci u literaturi. Uglavnom, na njima se ne vidi previse.
I jos jedno pitanje za kraj . Ima netko fotku ili ilustraciju (bilo sto) koja prikazuje one servisne/eksploatacijske natpise na kapotazu, trupu (u blizini empenaza) i nogama trapa?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Velj 06, 2017 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Na slici Buckera sa skijama iz Frkine knjige se vidi donja strana krila i dimenzije šahovnica. Gornju se može pogađati prema propisima i usporedbom sa sličnim manjim avionima, npr. FL3. Žuta ispod cijelog kapotaža motora se lijepo vidi na kolor slici ispred hangara, kao i RLM 65 noge stajnog trapa. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|