Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Lagg-3 1/72 Roden

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Herr Fix

Član od: 24 Sij 2011
PorukaUpisano: Sub Sij 28, 2017 4:03 pm    Naslov poruke: Lagg-3 1/72 Roden Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima! Predstavio sam se prije par godina pa je uslijedila pauza, a unazad par mjeseci sam ponovo ozbiljnije zagrizao pa je nekako sazrilo vrime da, osim što redovito pratim forum, nešto i pokažem. Kako sam povratnik u ovaj hobi (ilitiga teški početnik Razz ), nadam se i konstruktivnoj kritici i pokojem savjetu od iskusnijih.

Zadnjih par tjedana se zabavljam s Lagg-3 od Rodena. Sama maketa je dosta problematična, fit je loš i zahtjeva dosta mesarenja, ali to mi u ovoj fazi potpuno odgovara jer mislim da je odlično za izoštriti osnovne vještine.

U kokpitu sam izrezbario otvor u naslonu kroz kojeg prolaze pojasevi i dodao pojaseve od tamiya trake, za metalne kopče sam koristio alu foliju.

Isprobavanje dry fit-a. Inače bunkeri stajnih trapova su "kamen smutnje" između krila i trupa pa je tu trebalo dosta rezanja i brušenja da bi se to dvoje moglo uopće spojiti

Na prednjem dijelu sam se dosta zabavljao za ovim otvorom za radijator (ako se ne varam), zasad sam zadovoljan kako izgleda, nadam se da će u konačnici podignuti ukupan dojam.

I ako mogu iskoristiti priliku za savjet... Dio koji bi trebao biti stražnji radijator ima potpuno glatke površine. Ima li kakva tehnika kako dobiti teksturu radijatora? Zasad sam pokušavao scribe-ati guste linije pod 90 stupnjeva skalpelom, scriberom, vrhom igle... Isto sam pokušao i nakon što sam na površinu stavio vallejov "mekani" akrilni kit. Međutim nikako dobiti zadovoljavajući rezultat... Crying or Very sad

Herr Fix: poruka promijenjena dana: Čet Tra 12, 2018 7:34 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2017 1:26 pm    Naslov poruke: Re: Lagg-3 1/72 Roden Citiraj ovaj komentar

Herr Fix Napisao/la:
... Ima li kakva tehnika kako dobiti teksturu radijatora?...

Komad klasicnog platnenog flastera, zalijepi i oboji. Wink
Natrag na vrh
Herr Fix

PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2017 2:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, hvala! Razz

Inače, u međuvremenu sam probao scribati iglom po tankom kartonu premazanom bezbojnim akrilnim lakom, kasnije bojao i prljao:

Počeo sam već razmišljati u smjeru nekakve gusto pletene tkanine, ali nisam ništa takvo našao po kući, ovaj flaster mi sad već zvuči dobro (u svakom slučaju bolje nego ovaj gore eksperiment)

Herr Fix: poruka promijenjena dana: Čet Tra 12, 2018 7:34 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2017 4:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super posao! Sviđa mi se sjedište.

dr. vlado ti je dobro rekao, tj dobro te svjetovao.

Ovde imaš u WIP Aranze kako to izgleda, pa ako hoćeš zrakni.

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=16303&postdays=0&postorder=asc&start=90

Naravno nije isti avon, ali će ti svakako poslužiti Wink

Pozdrav!

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Herr Fix

PorukaUpisano: Sub Velj 04, 2017 12:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na savjetu, puno bolje! Very Happy

Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 04, 2017 2:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo napreduje, i ovaj prvi radijajator je izgledao ok...
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sub Velj 04, 2017 9:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super si ga sredio!

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Herr Fix

PorukaUpisano: Pet Ožu 03, 2017 5:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Laganim koracima ide naprijed... Nabavio sam mikro-bušilicu pa sam sad ko malo dite sa igračkom, sve bušim Very Happy
Pa sam otvorio usise u korijenima krila, izbušio ispuhe i još par tih otvora

Onda sam krenuo kemijati landing light jer me ono rješenje sa komadom prozirne plastike koji se samo nagura ne zadovoljava. A i taj komad koji se dobije nema isti profil napadnog ruba krila. Laganim struganjem skalpelom malo udubio plastiku da dobijem profil u koji će leći prozirni pokrov. A za taj prozirni pokrov sam iskoristio pakiranje Lindt kuglica. Nisam znao kako će reagirati s ljepilom pa sam lijepio "na etape" dok ne vidim hoće li rastapati ili magliti. Na kraju jako zadovoljan, sad mi je žao da se nisam više pozabavio samim farom jer se jako dobro vidi što je unutra.

Sad krenuo tanjiti poklopce radijatora, ovog prednjeg stanjio do granice da ga uopće mogu držati i da ne puca, još ovaj stražnji ostaje...

Lagano se približava fazi bojanja i to mi je sad najveći problem, ali to ću riješiti spremanjem u ladicu dok ne nabavim zračni kist

Herr Fix: poruka promijenjena dana: Čet Tra 12, 2018 7:35 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Ožu 03, 2017 10:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Siper si se sjetio s tom plastikom za far! S kojim si ljepilom na kraju ljepio?
Herr Fix

PorukaUpisano: Sub Ožu 04, 2017 12:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Thnks!

Tamiya Extra Thin, inače dosta rastapa plastiku, ali tu je odradilo baš kako treba.
Herr Fix

PorukaUpisano: Čet Ožu 16, 2017 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nešto se malo radilo...

Isprobao sam fit spinnera i poklopca motora i vidio da poklopac strši za dobar 1mm što itekako bode u oči. Razmišljao sam kako sve nekako istrimati po bočnim linijama da se cijeli poklopac prema naprijed spusti. Međutim to mi se činilo kao prevelik rizik jer uključuje i otvore za auspuhe, a i činilo mi se da će promijenjeni nagib biti očit. Pa sam jednostavno pobrusio prednji rub poklopca motora, to mi je nekako bilo bezbolnije rješenje jer, ako je i narušilo siluetu, to se vidi samo kad se gleda točno sa boka Rolling Eyes

I to bi bilo to što se plastičnih radova tiče. Za sada definitivno spremam u ladicu dok (konačno) ne nabavim airbrush, žao mi je upropastiti ga bojanjem "na ruke"...

Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma