Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 39, 40, 41 ... 111, 112, 113  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Sij 20, 2017 3:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Kfz 13
Proizvođač: WRZESIEN 1939 - First To Fight, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: PL1939-006

Evo, nakon dva mjeseca pauziranja za vrijeme kojih sam konačno morao popustiti ženi i ispuniti višegodišnje obećanje da joj napravim dioramu kuhinje u mjerilu 1:1 uspio sam uhvatiti malo vremena i za maketarenje ....

Na prvi pogled:
Kutija je uobičajene FtF veličine (nešto manje od ostalih - Revell/Dragon) koja se otvara sa strane sa dosta dobrim crtežom na naslovnici. Iza kutije je shema bojanja i uputstva za slaganje.
U kutiji se dobivaju dva stabla tamno sive boje, veličine kao pola kutije svaki. Svi dijelovi su na tom stablu i numerirani su na stablu.
U kutiji se dobiva - čujte i počujte - listić sa oznakama za dva vozila (WH i SS) te sa križevima kakvi su korišteni početkom rata.
Dijelovi su 'odštampani' dosta detaljno i fino. To se posebno vidi na kotačima/gumama ali i na ostalim dijelovima. Donji postroj je u dva dijela, a oklopno tijelo vozila je u jednom komadu, ali rađeno kliznim kalupima pa je na pr. grilja hladnjaka izvanredno napravljena.
Ima relativno malo dijelova, oko 20-tak, ali kako sam do sad naučio od tih poljskih 'Dash'-maketa, to ništa ne znači.

Slaganje:
Slaganje je vrlo jednostavno i uobičajeno jer maketa ima malo dijelova.
Donji postroj se sastoji od samo dva dijela - poda i kartera motora + pogonske osovine + poluosovina + lisnatih opruga, sve u jednom dijelu. Mene u principu ne smeta kad nema puno dijelova, pogotovo kod ovih manjih maketa gdje usitnjavanje dovodi do nepotrebnog okrupnjavanja dijelova i detalja. Ovdje to izgleda sasvim u redu i vjerodostojno.
Dijelovi dobro pašu jedan uz drugoga i oklop vozila naliježe na pod/postroj savršeno. Oklop vozila, posebno grilja hladnjaka, je jako lijepo napravljen - fali samo malo utora/naznaka gdje su vrata. Bočne strane su debele ali to nije problem stanjiti.
Skromna uputstva kod ove makete ne smetaju jer ništa nije nejasno pa se može složiti i bez uputstava.
Malo me smeta dosta grubo napravljen mitraljez, vrlo skromna (za ne reć' nepostojeća) unutrašnjost te rezervni kotač koji bi trebao biti pokriven/obučen u ceradu - sve pa ni ovo zadnje nije problem doraditi.

Bojanje:
Ideja je bila napraviti vozilo iz 1939. godine i napada na Poljsku. Vozilo sa pobojao Humbrolovom enamelkom br. 67.

Oznake:
Kao što rekoh dane su tablice za WH i SS te tri bijela puna križa kakvi su korišteni početkom rata. Koliko sam čitao ta vozila su korištena i u Francuskoj 1940. kada više nisu imali te pune bijele križeve. Nema nikakvih taktičkih niti divizijskih oznaka.
Oznake su odlične kvalitete, vrlo tanke i savršeno prijanjaju na površinu, čak i bez tekućina za dekale (probao sam i to).

Uputstva:
Praktički su nepostojeća - ovo na kutiji je reda radi. Ne pomažu ni pepeljare popud dna boce od coca-cole. Ocjena: 1.

Dodaci/izmjene:
Iako ima dosta sitnica koje bi se mogle poboljšati na maketi ja sam se ograničio samo na zamjenu 'pokazivača' širine vozila (oni štapovi sa kuglicama na prednjim blatobranima) i nosača (opet štap) zrcala, te nešto malo unutrašnjosti.

Kudim:
- nikakva uputstva
- spartanska unutrašnjost vozila (jako vidljiva) i grubi mitraljez MG34
- kvaliteta plastike

Hvalim:
- odabir teme
- nivo detalja iako ima jako malo dijelova
- vrlo dobri površinski detalji, posebno kotači
- dobivanje oznaka (berem osnovnih)
- uvjerljivost gotove makete
- cijena

Zaključak:
Ponovno su me Poljaci iznenadili kvalitetom tih 'DASH' maketa. Svaka čast. Tako se gradi domoljublje ....

Preporuka:
Svakako kupiti.

UsporedNa slika 'trojke' iz početka II SR i napada na Poljsku - slijeva SdKfz. 222 (maketa Dragon), SdKft 232 (6 rad) od ESCI/Italerija i ovaj Kfz.13:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 20, 2017 4:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao i uvijek Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Sij 20, 2017 4:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zgodno ,viđao sam te maketice na jadaru, zgodna im je cijena u svakom slučaju, a ne izgleda ni loše složeno... Wink
vojo

PorukaUpisano: Čet Sij 26, 2017 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Fiat 621
Proizvođač: WRZESIEN 1939 - First To Fight, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: PL1939-011

Na prvi pogled:
Kako već ranije spomenuto, kutija je nešto manja od uobičajenih i otvara se sa strane. Crtež na kutiji je dobar iako dosta zasjenjen sa natpisima što je šteta.
U kutiji su u najlonu spakirana dva stabla tamno zelene boje i veličine kutije. Iako nema mnogo dijelova očito se radi o malo većem kamionu (nego što sam zamišljao) pa treba više mjesta.
Kotači izgledaju lijepo napravljeni, isto kao i 'njuška' motora i teretni prostor.
Nema nikakvih oznaka a shema bojanja i 'uputstva' za slaganje su odštampani na zadnjoj strani kutije - minijaturno, ali u boji.
Sve već viđeno na prijašnjim maketama i djeluje obećavajuće.

Slaganje:
Prvo što mi upada u oči je kabina koja je, osim krova, napravljena u jednom komadu i to sa kliznim/bočnim kalupima, tako da je jako fina, detalji grilja sa strane su jako nježni. Kako je sve u jednom komadu bit će dosta lako pobojati sve prije postavljanja stakala. Super.
Dijelo međusobno pašu jako lijepo pa se cijela maketa složi vrlo brzo. Dijelova nema mnogo (jedno 20-tak) ali na uštrb toga nisu zanemarili detalje. Što se moglo napraviti u jednom komadu - napravljeno je u jednom komadu. Uostalom, vidim da je to 'moda' i kod drugih, 'velikih' ne-wargamerskih proizvođača maketa (Dragon, Hobby Boss, Trumpeter) a ne samo kod polu-wargamerskih (S-Model, Plastic Soldier itd.).

Šasija i dio donjeg postroja (opruge, osovine) - sve u jednom komadu:

Katači su jako lijepo napravljeni, posebno felge.
Kod ove makete je neobično da nisu dani stražnji blatobrani (iznad zadnjih, duplih kotača). Prema slikama stvarno je tako - neki kamioni jesu, a drugi nisu imali te blatobrane.
Malo me smeta što je cerada iznad teretnog prostora nekako 'kruto' napravljena - nije da je loša (kao plastični proizvod) već su je napravili da premalo 'visi' pa djeluje nekako neprirodno i neuvjerljivo, kao da je metalna a ne platnena.

Bojanje:
Pošto sam htio napraviti poljsko vozilo bio sam malo na čudu kako ga pobojati. U časopisu koji prati maketu inzistiraju na trobojnoj maskirnoj shemu, dok sam na netu, uz te sheme, vidio i dosta (maketa) u jednobojnim zelenism shemama. No na jednom forumu se spominje i 'Polish khaki' boja kojom su bila bojana vozila Poljske armije 1939 pa sam se odlučio za tu nijansu. Koristio sam Humbrolovu enamleku br. 29 u koju sam dodao malo tamno zelene.

Uputstva:
Uputstva su, uobičajeno za FtF, na zadnjoj strani kutije, minijaturna. Maketa je jednostavna za slaganje i uputstva su praktički nepotrebna, ali je smješno da su dijelovi uredno označeni brojkama na stablu, a u uputstvima se te brojke uopće ne spominju! Ocjena: 1.

Dodaci/izmjene:
Kako se sa maketom ne dobivaju nikakva stakla bio sam pripmoran dodati stakla na kabini (dodao sam samo šoferšajbu), a isto tako i pronaći nekakve odgovorajuće tablice.

Kudim:
- nikakva uputstva
- nema nikakvih oznaka niti stakala
- nema nosača zadnje tablice
- kvaliteta plastike

Hvalim:
- odabir teme
- visok nivo detalja iako ima jako malo dijelova
- uvjerljivost gotove makete
- cijena

Zaključak:
Pošto sam već upoznat sa kvalitetom maketa tog proizvođača više me ne iznenađuje - ali niti nisam negativno iznenađen. Dapače.

Preporuka:
Svakako kupiti.

Kamion sparen sa Boforsom od iste firme kako je izgledalo 1939 ....

Ovaj kamion je nešto veći od Gaz-AA kamiona, iako djeluje da su isti - ne znam koji je to klasa (2 ili 2 i pol tone)

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Čet Sij 26, 2017 4:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 26, 2017 7:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fora su te First to fight makete. Ja sam ih nabavio nekoliko u Poljskoj-cijena je smješna-18 zlota (cca 35 kn). Upravo mi je u radu Fiat 621 i tanketa TKS-našao sam nekoliko dobrih fotki kako kamion vozi ukrcanu tanketu, pa sam odlučio napraviti tu kombinaciju. Recenziji bi dodao i nedostatak auspuha kojega je lako skrečati (što sam već i napravio) i nosača za stražnju registarsku pločicu. Što se tiče boja, kamioni su prije 1937 bili bojani u poljsku kaki zelenu, a onda su ih praktično sve prebojali u trobojnu šemi "male antante" -oker i smeđa na zelenoj podlozi. Prelazi između boja su "mekani", a ima vrlo zanimljivih kombinacija maskirnih polja jer su svaki kamion i tanketu bojali individualno. U fazi bojanja imam i njihov FT-17 koji sam preuredio u tenk kakav su imali u kraljevini Jugoslaviji, a napravit ću malu vinjeticu zarobljenog KJ FT-17 u rukama Domobrana. Projekt je malo zapeo oko preuređivanja jedne figure u hrvatskog Domobrana iz Travnja 1941 sa KJ uniformom, ali napeduje u dobrom smjeru. Inače, mogu preporučiti svima koji se odluče raditi neku FTF maketu da kod skidanja srhova koriste vrlo oštar novi skalpel i da bruse površine sa vodobrusnim papirom i vodom, pa lagani "gumasti" efekt palstike onda nije problem. Prije bojanja je dobro cijelu maketu prešpricati MR Surfacerom 1000, posebno ako kasnije koristimo akrilne boje. Što se tiče poljskih maskirnih boja, Valejo nijanse koje preporučaju u sastavnici nisu baš točne-posebno smeđa, pa sam kupio Hataka set Polish AFV. Kad isprobam te boje, mogu napraviti recenziju, obzirom da su mišljenja oko njih vrlo podvojena-neki ih hvale, a neki kude, no iz vlastitog iskustva znam da su neuspjesi sa bojama obično povezani sa pogrešnim razređivačem i tehnikom nanošenja... Još bi dodao da je šteta što su gusjenice na FTF tenkovima vrlo pojednostavljene zbog tehnike lijevanja i temeljne namjene za gamere i djecu kao skupine korisnika. To nije problem kod FT-17 jer su gusjenice sprijeda praktično ravne ploče ili kod tanketa TKS i TK-3, jer su tako sitne da malo prljanja i zemlje već riješe problem, ali kod npr. Panzera I kojeg sam kupio, već nije prihvatljivo. Kad napravim ove koji su mi u radu, onda planiram Panzer I AusfA i TK-3 sa NDH oznakama-makete su vrlo jednostavne za sklapanje, konturno točne i sa vrlo dobrim detaljima, ali će ipak trebati ponešto skrečanja kako bi bile autentičnije.. Da ne zaboravim-proizvođač Scribor Miniatures radi cijeli niz resinskih figurica za Poljake, pa sam za Fiat uzeo set vozač i časnik koji sjede u kabini kamiona. Vrlo sam zadovoljan sa kvalitetom izrade-doduše te dvije figurice koštaju kao cijela FTF maketa, ali po mom mišljenju jako podižu ukupni dojam.
Inače, vrlo rado pratim ovu Vojinu temu, pa sam tako i dobio inspiraciju da opet napravim neko malo vozilo. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
YSub

Član od: 09 Lis 2006
PorukaUpisano: Čet Sij 26, 2017 10:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Ovaj kamion je nešto veći od Gaz-AA kamiona, iako djeluje da su isti - ne znam koji je to klasa (2 ili 2 i pol tone)

FIAT je 2,5 tone, GAZ tonu i pol

Inače, vrlo lijepo ....
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 10:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo lijepa maketica. Ne izgleda loše. Malo mi kvari dojam ova cerada neuvjerljiva jer je preravna bez nabora. Možda da si preko toga nešto sa maramicama ili folijama stavio da izgleda naborano. Nadalje svijetla su također malo neuvjerljiva i nedostatak auspuha.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
FŠto se tiče poljskih maskirnih boja, Valejo nijanse koje preporučaju u sastavnici nisu baš točne-posebno smeđa, pa sam kupio Hataka set Polish AFV. Kad isprobam te boje, mogu napraviti recenziju, obzirom da su mišljenja oko njih vrlo podvojena-neki ih hvale, a neki kude, no iz vlastitog iskustva znam da su neuspjesi sa bojama obično povezani sa pogrešnim razređivačem i tehnikom nanošenja...

A u slučaju Hataka boja se neuspjesi posebice vežu uz točnost nijansi.

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo kaj većina od tih Poljskih "First to Fight" maketa nema nikakvih dekala u kutiji?!?
vojo

PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 1:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na pohvalama i pojašnjenjima ....

- što se oznaka tiče, ja sam ih dobio samo u Kfz.13 i u SdKfz.11. Kod topova i kamiona (Fiat, Praga) nema ništa

- može li malo pobliže koja bi nijansa Humbro/Revell odgovarala toj 'Poljskoj kaki' boji?

- super za tonažu, sad mi je jasno s kim mogu upoređivati Fiata

- da, na ispušnu cijev i lonac sam sasvim zaboravio. Koja sam ja budala ....

- ceradu namjerno nisam dirao da se vidi kakva je - inače volim kamione sa ceradom, ali kad je tako neuvjerljiva (kao ova) radije ju izostavim. Zato ovu ni nisam zalijepio ....

- aha, i ja imam namjeru raditi Fiata sa tanketom na sebi, ona fotka je genijalna .... samo treba pronaći neku biciklu u 1:72 .... ima li netko ideju gdje se daju naći ovako, refužo?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 2:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:

.... samo treba pronaći neku biciklu u 1:72 .... ima li netko ideju gdje se daju naći ovako, refužo?

http://www.hauler.cz/e-shop/1-72-accessories-21/bicycle-(2pcs)-629

EDIT:
link sam po sebi ne radi, treba kopirati cijeli
vojo

PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 2:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
vojo Napisao/la:

.... samo treba pronaći neku biciklu u 1:72 .... ima li netko ideju gdje se daju naći ovako, refužo?

http://www.hauler.cz/e-shop/1-72-accessories-21/bicycle-(2pcs)-629

EDIT:
link sam po sebi ne radi, treba kopirati cijeli

Hvala, izvrsno (malo skupa, ali ....)

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 8:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo 1:72 bicikle imaš i u Airfix kutijama:
-1:76 Airfix “RAF Personnel” i to 6 komada
-1:72 Airfix WWII RAF Bomber Re-supply Set

Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Pet Sij 27, 2017 8:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

su27rules Napisao/la:
Vojo 1:72 bicikle imaš i u Airfix kutijama:
-1:76 Airfix “RAF Personnel” i to 6 komada
-1:72 Airfix WWII RAF Bomber Re-supply Set

Hvala na informaciji ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 39, 40, 41 ... 111, 112, 113  Naprijed
Stranica 40/113

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma