Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2016 10:38 pm Naslov poruke: CURTISS P-40B Airfix 1/48 |
|
|
Nakon nekoliko samogradnji započeo sam i ja jednu konvencionalnu maketu - Airfixov novi Curtiss P-40B. Inbox review sam za ovu maketu već dao na ovom forumu a sada sam odlučio sastaviti je da vidim kako to izgleda i što se da napraviti od nje. Nisam želio otvarati motor i te stvari, jer motora i nema pa bi ga trebalo nabaviti u resinu ili skrečati, ali ono što želim je da na njoj isprobam neke varijante bojanja, weatheringa i finiširanja tako da sada sam došao do faze kada treba započeti vanjsko bojanje. Biti će to španjolska škola, onako sa dosta kontrasta tako da će biti zanimljivo. Za sada sam došao do ove faze:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
 | | Član od: 04 Stu 2012 | | Poruke: 434 | | Mjesto: Zenica |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2016 11:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepo, kako je bilo i za ocekivati!! Pozzz  _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Pro 06, 2016 12:57 am Naslov poruke: |
|
|
Ima na maketi dosta toga za fino kitanje i brušenje - sve se uklapa u redu ali ponegdje ostaju neprihvatljivo široki procjepi i nepravilnosti u nalijeganju dijelova koje treba zakitati pa brusiti pa opet kitati i brusiti i tako u beskraj. Svo rivetiranje je izvedeno u rasklopljenom stanju, ali napokon se nekako bližim bojanju.
Inače Cockpit je cijeli Eduardov, kao i zakrilca (flaps) koja stvarno dobro izgledaju. Upasivanje je uspjelo nakon rezanja plastičnih zakrilaca i puuno brušenja i tanjenja plastike gornjeg krila. A ujedno sam stanjio i izlazne rubove krila i repa koji su mi na prvi pogled izgledali dobri ali ipak su malo predebeli. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2016 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
odlicno zasad
ocekujem u nastavku sta vise slika bojanja i weatheringa,uz pojasnjenja tehnika.jako me zanima kako ce to majstor poput vas izvesti _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Sri Pro 07, 2016 10:10 am Naslov poruke: |
|
|
Ha ha, i mene jako zanima kako će uspjeti bojanje i weathering! Pokušati ću što više slijediti "nove" trendove u bojanju.
Trenutno sam u dilemi da li ralje morskog psa bojati ili iskoristiti naljepnicu? Hm, vjerojatno ću morati bojati...
Sada ide najprije crna temeljna boja, pa onda crna sjajna, pa aluminij, pa preshading, pa maskirne boje.
Srećom skinuo sam sa neta cijelu maketarsku studiju vezano za DuPont-ove nijanse boja na P-40B kojima je bila naoružana postrojba American Volunteer Group (AVG) u Kini tako da će biti i dosta umješavanja boja, ali barem su dobre reference pri ruci ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Pro 12, 2016 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Pratim ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 1:32 am Naslov poruke: |
|
|
Idemo dalje.
Maketa je prešpricana temeljnom polusjajnom crnom bojom, onda jedan sloj enamel crnog sjajnog laka radi sljedećeg sloja, a to je Alclad duraluminij. U planu je nakon što nanesem kamuflažne boje, skinuti malo gornjeg sloja da se ispod vidi aluminij.
Za sad se još vide zakovice ali bojim se da sam ih nanio preplitko i da će se sa narednim slojevime većinom izgubiti.
Kad je aluminij nanesen, prešpricao sam cijelu maketu lakom za kosu kao podlogu za "chipping". Nakon toga - "pre-shading". To radim prvi puta i zanima me što će se od toga vidjeti kad nanesem kamuflažu.
Onda slijedi zabavni dio - najprije svjetlo smeđa DuPont mješavina. Ispala je baš kako treba po nijansi, a zatim tamno zelena - također mješavina prema DuPont-ovoj referenci.
Kako se na fotkama dobro vidi da prelaz između smeđe i zalene nije mekan nego dosta oštar, odlučio sam se za rješenje sa plastelinom. Plastelin se lijepo uvalja u rukama u dugačku savitljivu "zmiju" i onda se prateći linije kamuflaže lagano prstima pitisne na površinu makete. Prostor kojega treba zaštititi sam prekrio ljepljivom trakom.
Ovako maketa izgleda poslije nanošenja zelene boje:
... a ovako izgleda poslije uklanjanja maski:
Na mjestima britanskih oznaka su bile okrugle maske od samoljepive folije:
Zatim idemo na sjenčanje platnenih površina za upravljanje - opet španjolska škola. Sjenčanje se radi sa zračnim kistom sa jako rijetkom mješavinom crne i tamno plave akrilne boje.
Puno zafrkancije sa maskiranjem, ali isplati se. Sa konačnim rezultatom sam prilično zadovoljan.
U međuvremenu sam pobojao i okvir poklopca kabine. probao sam i malo guljenja boje - ide dosta dobro, kasnije ćemo još malo oljuštiti.
[IMG]http://i811.photobucket.com/albums/zz40/frka2
/FRK_2286%20copy_zpsqzbqbuu4.jpg[/IMG]
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 8:06 am Naslov poruke: |
|
|
Ajoj...preshade...ja ti savjetujem da to ipak prespricas jos dodatno i smanjis ga, prejak je, "španjolska škoja" ili ne. Znam da ce se naci vojska ljudi koja ce me popljuvati, ali stvarno je jak. I nesto mi je cudno sa prelazima boje, ima kao tockica koje mi ne djeluju kao oversprej jer nisi freehandao, vidi se najbolje na zadnje dvije slike. I nisam skuzio sto je to na lijevom horizontalcu, tamne fleke? Chipping? _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 8:52 am Naslov poruke: |
|
|
Lisec,
Sve što se u ovoj fazi radi od sjenčanja mora biti jače naglašeno. Naime još će na maketu doći puno filtera i washeva tako da će se taj kontrast kontrolirano smanjiti. Što se tiče prijelaza boja smeđa-zelena to je namjerno tako (zato sam i radio sa plastelinom kao maskom) jer su boje u tvornici nanošne špricom a prijelaz nije svugdje bio posve oštar. Da sam želio posve oštar prijelaz napravio bih maske od prozirne samoljepive folije.
Naravno ima puno sitnih nepravilnosti na boji koje će biti otklonjene superfinim brusnim papirom i kistom.
Inače vrhovi horizontalca imaju oguljenu maskirnu boju pa se vidi aluminij. Prikupio sam dosta fotki originalnih P-40 iz AVG i na nekima se dobro vidi kako su bili "izraubani", sa puno guljenja a još više curenja raznih tekućina, ogrebotina po krilima od servisiranja, izblijedjele boje i sl. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 9:46 am Naslov poruke: |
|
|
Uh...
Već je ovaj alclad nekako čudno sjeo - trebalo ga je možda ispolirati. Ovaj preshade panela nije potreban u pravilu ako tek nakon nanošenja boje mislite raditi pravi weathering. Nakon tog ste stavili relativno tanak sloj boje, pa sad na mjestima izgleda zrnato.
Prijelazi između boja su na mjestima u redu, ali na mjestima djeluju nekonszistentno.
Ali vidjet ćemo kako će to na kraju izgledati.  _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dasabaja
 | | Član od: 14 Sij 2015 | | Poruke: 62 | |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 10:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Kojim AB-om je radjen ovaj preshading panela? Tj. koja dizna? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 12:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dizna 0,3 mm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| JŽ
| | Član od: 15 Lip 2015 | | Poruke: 186 | |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 2:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Vidi se da ovaj Airfixov P-40B i nije neki vrh ali mnogo je na samom maketaru pa se ne dvojim oko rezultata.
Nego 2 pitanja:
- je li plastelin ostavio mastan tj. uljan trag na površini makete?
- Tom Cleaver tvrdi, da je cockpit bio farban u nešto nalik na tamnu niansu zinc chromate yellow, dok je ovdje zelena. Šta je pravo?
Josip _________________ Live and let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 2:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Interijer je bio u Curtiss Interior Green. To je nekakva prljavo maslinasto zelena.
Ovako nešto:
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Pro 13, 2016 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Moram priznati da imam "Soft Spot" za Airfix, pa vjerojatno nisam dovoljno kritičan, međutim i dalje mislim da se ovdje radi o jako dobroj maketi. Naravno, mnogi maketari razmaženi najnovijim standardima proizvodnje maketa naći će joj zamjerke, ali ništa od njih nije previše teško za ispraviti i ja naprosto uživam radeći na njoj. Naravno, uvažavam sve vaše primjedbe i drago mi je da ih ima; to znači da netko ipak prati ovu temu Prijelazi kamuflažnih boja i druge nepravilnosti će biti dotjerani u narednim fazama rada. Što se tiče sloja Alclada, samo je površno ispoliran čistom krpom, a visoki sjaj mi nije bio bitan jer sam ga ionako prekrio novim slojevima boje.
JŽ, plastelin kojega sam koristio nije ostavio apsolutno nikakav trag na površini makete, a to sam isprobao prije nego što sam ga upotrijebio za bojanje.
Što se tiče boje unutrašnjosti, prema svemu što sam prikupio obje boje su primjenjivane na ranim P-40, dakle i Interior Green i modificirani (nešto tamniji) Zinc Chromate Primer. Ja sam se odlučio za dosta posvijetljeni Interior Green.
Sad je na redu postavljanje naljepnica, pa onda proziran zaštitni sloj a zatim razne metode weatheringa: filteri, washevi, uljane boje, drvene boje, pastele... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|