Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Ferrari F2003-GA - Model Factory Hiro 1/20
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Ned Pro 11, 2016 6:46 pm    Naslov poruke: Ferrari F2003-GA - Model Factory Hiro 1/20 Citiraj ovaj komentar

Najnoviji projekt za koji sam malo više potrošio, iako je maketa kupljena po jako povoljnoj cijeni od Rolanda, to sam nadoknadio s nešto aftermarketa, dvije Zero bočice i poštarinom za njih.
Oduvijek mi je bila želja složiti bolid iz zlatne ere V10 motora - dok je još Formula bila na svojem vrhuncu.
Raditi ću verziju s VN Italije pošto u kutiji dolaze dijelovi s te utrke, i naravno s brojem "1" Michaela Schumachera.
Već postoji recenzija ove makete na našem forumu, ali evo svejedno još slika.
Neki dijelovi fale, dijelovi matica za kotače, dok sam pojaseve morao kupiti zasebno, jer sam treći vlasnik pa su očito dobili noge.
Vanjski omot kutije:

Resinski dijelovi, bez mjehurića i bez blokova od kalupa. Mana - vijugave i neravne urezane linije, ali koje je vjerojatno lagano ispraviti.

Tokareni dijelovi:

White metal (136 komada), blok motora i intake su već djelomično složeni:

Vacuform dijelovi motora, folije retrovizora, resin stražnje svjetlo, vijci, pinovi i razno razne žice:

Gume, oznake su već tu, ali će trebati nekoliko popravaka pošto je bijela boja na nekoliko mjesta zamusana, srećom na PE-u dolazi šablona za to:

Decali, s dva seta Marlboro oznaka, na desnima je bio natpis "please use this logo", ali ću provjeriti:

Photo etch, veći dijelovi se samo odljepe s gume, dok one najsitnije ipak treba odrezati skalpelom:

Aftermarket, neke zakovice sam imao i od prije u stashu:

Zero Ferrari matched boja, metal primer:

Također, lagano sam već započeo pa evo nekih slika. svi su dijelovi za blok motora. Na nekim se dijelovima vidi da su nešto grublji, ali pošto je sam blok kamufliran ožičenjima, ispusima itd. nisam se trudio previše brusiti, nema potrebe svaki milimetar dotjerivati.

Vedran: poruka promijenjena dana: Pon Pro 12, 2016 11:00 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Ned Pro 11, 2016 6:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo njega i u auto-moto sekciji! Very Happy
Očekujem jednaku kvalitetu rada kao u posljednja dva žanra Wink
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2016 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pratim
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2016 9:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jučer ujutro sam djelomično završio blok motora.
Na motor sa strane inače dolaze kao neki alu poklopci, vjerojatno neka vrsta toplinske izolacije, ali kako ću raditi raskopanu formulu, to sam odlučio također skinuti jer previše toga sakriva.
Crni dio na vrhu motora je inače napravljen od carbona, ali se na slikama ne vidi onaj klasični uzorak već samo karirano-hrapava površina - kao da je karbon premazan crnom. To sam riješio tako da sam na svježu crnu boju utisnuo finu mrežicu od nekog čaja, koja je tako ostavila svoju teksturu kojom sam prezadovoljan.
Konektori su resinski od HobbyDesigna, aluminij je Alcladov, žice raznorazne.
Trenutno radim na svemu što dolazi iza motora - prostor mjenača, ovjes, osovine, kočnice itd.

Odličan walkaround, da možete vidjeti na što bi sve ovo trebalo ličiti:
http://www.gurneyflap.com/ferrarif2003ga.html

Nekoliko slika je i tu:
http://www.forza-mag.com/issues/120/articles/taming-the-cavallino-rampante#.WFBLLFwWkRg

Natrag na vrh
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 14, 2016 12:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo će biti vrh, obožavam formule Smile

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Vedran

PorukaUpisano: Pet Pro 16, 2016 6:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slike svega što se radilo prošlih dana.
Završeni su radovi na svim dijelovima ovjesa, odnosno svim dijelovima koji dolaze "na" i "iza" motora.
Najviše je posla bilo oko usisa zraka koji je imao očajan fit s bodiem:

Pa sam na metalni dio odlučio zalijepiti stiren 0,5mm s obje strane, na slikama se vide i veće količine CA ljepila:

Nakon nešto brušenja:

Puno bolji fit:

Na kraju sam još stavio brtvu napravljenu od rastegnutog sprua koja je dodadno poboljšala fit:

A evo i drugih dijelova, uglavnom je bilo posla oko čišćenja metala, bušenja rupica za rivete, za spajanje dijelova, tu i tamo neka modifikacija i tako...

Šiljci napravljeni od bakrene žice, ovo mi je žao da sam uopće radio jer će se na kraju jedva vidjeti:

Rupice su dodatno bušene jer su one odlivene jako plitke:

Čeljusti kočnica, radio sam nekoliko modifikacija na njima ali ništa vrijedno spomena. Inače njih odmah radim i za prednje kotače da prilikom bojanja sve ispadnu identične boje.

Osovine, dolje MFH, gore moja:

... i gotove:

Dio krcat konektorima, lijevo samogradnja, desno MFH:

I na kraju razno-razni sitni dijelovi. Neke moram montirati poslije odmašćivanja, neke najprije bojati, a neke uopće ne.
U prvome su odjeljku matice kotača koje, iako ne kompletne, uopće ne liče na prave pa sam naručio Top Studio matice, inače za Fujimijevu maketu istog bolida:
Natrag na vrh
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sub Pro 17, 2016 7:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ak ti bude trebalo jos karbona vici, manje kolicine ti mogu usicariti(uzorak mozes vidit na WIP Dukca 916, negdhe u prasnjavom dijelu foruma, hahaha) Wink
Vedran

PorukaUpisano: Pon Pro 26, 2016 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Završio sam slaganje stražnjeg ovjesa i mjenača te ih spojio s motorom. Riješio sam i gotovo sva ožičenja ovog dijela. Dvije srebrne žice koje strše biti će spojene na cijevi ispuha kad to dođe na mjesto.

Evo također slike da se vidi razlika između MFH-ovih i Top Studiovih matica kotača:

Natrag na vrh
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2016 1:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Niceeee
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2016 1:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ovo brutalno izgleda Wink
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2016 4:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bome i meni Very Happy

Član od: 23 Pro 2006
Mjesto: Ljubljana-Split
PorukaUpisano: Čet Pro 29, 2016 12:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipe slike i detalji. Pratim temu.
mac.airbrush

Član od: 31 Lis 2010
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2016 3:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bogme ovo ko ne kuži rekel bi da je pravi motor Dva prsta gore
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2016 2:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Strava detalji i preciznost.....bravo!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2017 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Otvori za gorivo i elektroniku - prije. MFH je to napravio dosta grubo s neravnim kružnicama pa je dremel morao proraditi...

Donji dio s krugovima (gdje ide kasnije i sic) sam izglodao da imam mjesta za scratch. Na gornjem dijelu (body) sam lagano izravnao i pobrusio rubove i iznutra jako lagano zalijepio komadiće stirena (tako da ih nakon kitanja mogu odljepiti):

Rupe sam zatim popunio 2K auto kitom i pobrusio da dobijem ovo:

Malo sam ostavio viška pa mi sad komadići stirena točno upadnu na mjesta gdje treba:

Od MFH-ovih dijelova sam iskoristio samo prstene s rivetima, ostalo je scratch:

Ti djelovi će doći na mjesto kad završim body.

Vacuform obloge motora, njih ću staviti negdje pored makete na podlogu:

A uglavnom je najviše posla bilo na završetku radova oko motora.Možda ne izgleda mnogo ali tu je bilo jako puno posla. Oko radijatora i njihovih cijevi je bilo jako puno dryfita, brušenja i pripasavanja kako bi na kraju sve to pasalo. Šelne su top studio, s lijeve strane su na plavoj heat shrink gumi dok su na desnoj strani drugačijeg tipa, full Photoetch i u boji bevande.
Zlatna fojila je neka koju već dugo imam u fasciklu ako kad zatreba pa je dobro došla. Na slikama djeluje zelenkasto ali to je zbog plave podloge koju reflektira.
Aluminij je sav Alcladov Polished aluminium samo je negdje šprican na semigloss negdje na gloss, a negdje kasnije još i matiran.
Cijevi ispuha su najprije obojane u crnu gloss a zatim kromirane AK Xtreme chromom. Zatim je sve prešpricano smeđom i crnom, malo grafita utrnjano pa malo plavih, smeđih i crnih linija dok nisam bio zadovoljan.
Podloga je krom tako da se nakon svih bojanja preko nje i dalje nazire efekt metala.
U kutiji makete dolaze dva tipa ispuha, jedne cijevi su tanje ali dobro pašu na rupe cilindara na motoru, a druge su deblje te treba malo prilagodbe. Puno bolje i realnije izgledaju te deblje pa sam njih koristio.
Što se tiče ožičenja trudio sam se pratiti slike, ali sam na nekim djelovima svejedno trebao malo improvizirati ili ih gurnuti negdje gdje se slabije vidi.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma