Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 111, 112, 113  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Lis 09, 2016 7:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Standard Vojo meštar rad!! Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Ned Lis 09, 2016 7:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo, znam da malo kasnim, maketa je već gotova, ali evo zbog budućih Wink

SC04 je oznaka za boju koja je dio Gunze (Mr.Color) seta "IJN Camouflage colors" i koja u biti je zelena.
U pitanju je Type 21 camouflage color :

vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Lis 09, 2016 7:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nick Napisao/la:
Vojo, znam da malo kasnim, maketa je već gotova, ali evo zbog budućih Wink

SC04 je oznaka za boju koja je dio Gunze (Mr.Color) seta "IJN Camouflage colors" i koja u biti je zelena.
U pitanju je Type 21 camouflage color :
....

Nick - odlično, hvala, evo još jedan misterij riješen .... kasno je možda za moju maketu, ali za buduće 'slagatelje' ove makete nije ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Ned Lis 09, 2016 7:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma nema problema, ali tek sam danas uspio pročitati temu, pa...
Uglavnom, odličan posao, samo naprijed.
vojo

PorukaUpisano: Pon Lis 31, 2016 6:09 pm    Naslov poruke: Poslijeratni Bren Carrier .... Citiraj ovaj komentar

.... na japanski način.

Maketa: JASDF Type 60 Self-Propelled 106mm Recoilless Gun
Proizvođač: Aoshima, Japan
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 06

Na prvi pogled:
Ovo mi je prva maketa od Aoshime koju sam ikada radio.
Iznenađuje me kutija velikih dimenzija (30 x 20,5 cm, dakle A4) sa jako lijepim crtežom na sebi (nažalost bez okoline/pozadine) koja se otvara normalno (s poklopcem). Kutija je daleko prevelika za ovu maketu (veličine nešto veće od Bren Carriera), jeste da su u nju 'ugurali' dvije iste makete, ali i dalje je kutija nekako prazna.
Jedna maketa se satoji od jednog tamno-zelenog stabla veličine nešto manje od kutije, jednog mini stabla sa bestrzajcima, jednog još manjeg stabla sa staklenim dijelovima te listića sa oznakama (jedan list za obje makete).
Uputstva su posložena na 4 lista A4 koji se izvlače kao harmonika.
Dijelovi djeluju detaljno, uredno i oštro i jedva čekam složiti da vidim kako će to izgledati.

Slaganje:
Slaganje započinje sa ljepljenjem kotača i gusjenica na zasebne bočne strane. Odmah primjećujem da je plastika veoma žilava - ne tvrda kao kod Dragona ili Hasegawe, već žilava. To ne smeta toliko, ali mi je neobično.
Prilikom slaganja najzanimljiviji dio su svakako gusjenice (ujedno i jedan od razloga zašto sam kupio tu maketu) što zbog toga što su krute i rađene 'u sekcijama' (nešto kao kod T-34/76 od Zvezde) što zbog toga što je gornji dio gusjenica već izliven ovješen. Kako se radi o minijaturnom vozilu i kotači i gusjenice su minijaturni. Gusjenice su dosta detaljno napravljene iako me čudi da su neke 'sekcije' gusjenica detaljnije od drugih - ne vidim razloga zašto jer su sve 'izlivene' u normalnom položaju (na stablu). Ipak, međusobni spojevi tih sekcija gusjenica su pre grubi, ostaje previše razmaka i jako su vidljivi pa sam ih morao kitati. Isto su me dosta iznervirali gornji/povratni kotačići koji su stvarno jako minijaturni ali su ih razbili na dva dijela, a na stablo su vezani jako debelim vezama tako da je gotovo nemoguće očistiti ih i pripremiti za ljepljenje.
Najviše sam se ipak namučio prilikom pripasivanja gornjeg dijela vozila (dio br. 4Cool na donji dio - tu je bilo brušenja, turpijanja, skidanja skalpelom i što sve ne, samo da legne koliko toliko dobro na donji dio. Iako na gornjem dijelu nisam, naravno, zalijepio sve detalje kako kažu uputstva, ipak mi se prilikom tog pripasivanja odljepio jedan dio gusjenice i jedan kotač - toliko sam to 'navlačio'!
U maketi je dana gotovo kompletna unutrašnjost tenkića, što je i u redu s obzirom da se radi o poluotvorenom vozilu, ali je šteta što se na koncu od svega toga vidi samo jedan mali dio. Da bi ipak to bilo nekako pregledno gornji dio vozila jednostavno nisam zalijepio, pa tako mogu unucima pokazivati kako 'maj litl tenkić' izgleda iznutra.
Bestrzajci su jako lijepo i detaljno napravljeni - nemaju puno dijelova i srećom su cijevi u jednom komadu. Jedino je mitraljez na desnom BST-u nekakav (meni) nepoznat, ne znam dali je loše napravljen ili je to nekakav japanski tip. U uputstvima nije jasno gdje treba zalijepiti stolicu od nišandžije (dio br. 68 i 15), no savjetujem da to (kao ja) otkrivate kada sve ostalo od sklopa bestrzajca zalijepite.
Kod bestrzajca je dana mogućnost da se cijeli sklop zalijepi u spuštenom (transportnom) ili podignutom (borbenom) položaju.
Pionirski alat je izliven na vozilu no djeluje sasvim u redu. Cijela maketa je dosta detaljna, rekao bih čak i previše, iako su neki detalji malo 'mutni' (barem u odnosu na savršene detalje kakve ima Flyhawk) no ipak prihvatljivi.

Bojanje:
Za bojanje sam koristio tamno zelenu Humbrol br. 172 te Revellovu Matt 84 za tamno smeđu nijansu. U uputstvima se navode nijanse (JASDF) br. 3414 za zelenu i 3606 za smeđu, ali ne kužim po kom je to standardu. Inače su dane nijanse maketarskih boja po Aqeous Hobby Color i po Mr. Color proizvođačima.

Oznake:
Oznake su lijepo napravljene, bijeli brojevi su lijepi tanki, ne pre masni. Oznake se dosta dugo trebaju 'namakati' u vodi da se odlijepe od papira, ali kad se postave i tretiraju sa tekućinama ispadaju dosta dobro - malo mi se film čini deblji. Isto tako brojevi (cijeli niz) su malo preveliki pa ne stanu unutar predviđenog mjesta ....

Uputstva:
U principu su uputstva u redu - lijepo i detaljno crtana na četiri lista formata otprilike A4 (veličine kutije) - crteži nisu gužvoviti i uglavnom je sve prevedeno sa japanskog pisma. Ima manjih nejasnoća ali ništa bitno. Ocjena: 5.

Kudim:
- ogromnu kutiju (srećom sa finim crtežom)
- neki dijelovi ne pašu međusobno baš dobro, posebno gusjenice
- cijenu

Hvalim:
- odabir teme
- oblik kutije (i veličinu, naravno)
- dobri detalji vozila
- ima kompletnu unutašnjost
- svi poklopci otvora su dani zasebni (dakle mogu se lijepiti i otvoreni)
- već odlivene gusjenice sa ovješenjem
- generalno dobro pasanje dijelova (osim gusjenica)
- uvjerljiosz gotove makete

Zaključak:
Zanimljiva maketa meni stranog vozila. Maketu sam kupio radi već ovješenih gusjenica (da dokažem da se ipak to može tako raditi!) iako je ispalo da je međusobno pasanje segmenata tih gusjenica najlošiji dio makete. Jako sam zadovoljan završnim rezultatom i sasvim solidnom izvedbom Aoshime.

Preporuka:
Kupiti.

Unutrašnjost tenkića:

Usporedba sa najsličnijim starijim bratom (po veličini), Bren Carrierom:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lis 31, 2016 6:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zgodno ,zanimljivo vozilo ,prvi put ga vidim... Confused
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Pon Lis 31, 2016 7:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićan, a i zanimljivo vozilo za koje do sada nisam znao.
Natrag na vrh
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Lis 31, 2016 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Standardno odličan
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Pon Lis 31, 2016 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljivo vozilo, uradak standardno meštrov!!

Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2016 12:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: StuG 40 Ausf. G
Proizvođač: Revell, Njemačka
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 03194

Na prvi pogled:
Uobičajena Revellovska kutija koja se otvara sa strane, dakle neupotrebljiva, ali sa jako finim crtežom na naslovnici.
Unutra je jedno stablo veličine kutije sa bitnim i različitim dijelovima za StuG-a, jedno manje stablo sa standardnim dijelovima za Pz.III (kotači i donji dio trupa) te jedno još manje stablo sa tvrdim gusjenicama. Sva plastika je blijedožute boje i dijelovi su, kako uobičajeno za Revell, numerirani na stablu.
Uz uobičajenu plahtu od uputstava na čak 8 strana A4 dobiva se i jedan minijaturni listić sa oznakama za dvije verzije bojanja.
Sve nekako već višeno i očekivano od Revella. No usprkos tome što sam složio više stonima maketa vozila, ovo mi je prvi StuG kojeg radim u 1/72 (ranije sam napravio samo jednog Airfixovog u 1/76) a prvi Panzera III još čeka da bude napravljen ....

Slaganje:
Slaganje je uobičajeno tj. ništa posebno i ne već viđeno.
Malo je nejasno spajanje zadnjeg dijela vozila (korak Cool jer dio br. 14 baš ne paše na tijelo vozila (malo je preširok) a dio br. 13 nije sasvim jasno gdje treba zalijepiti. Slično je u koraku 10 gdje je nejasno kako bočni dijelovi (štitnici ispušnih cijevi?) br. 96 i 97 trebaju ustvari stajati kad su zalijepljeni.
Od alata su na vozilu već izlivene samo jedna sjekira i dvije kuke, dok je ostali alat zaseban i dovoljno nježan i detaljan. Posebno mi se sviđa 'hrapavost' gornje strane blatobrana, izvedena je sa nekim točkicama što djeluje vrlo efektno i realno, za razliku od nekih drugih maketa gdje se pokušava imitirati stvarni uzorak tih gazećih površina ali uvijek ispadne pre grubo, preveliko i nestvarno.
Gusjenice su, po meni, najbolji dio makete - tako su točne, nema razlike između jediničnih članaka i već napravljenih povezanih čalnaka. Svi elementi pašu jedan u drugoga kao po loju i, uz dosta strpljenja, gusjenice ispadaju savršeno. Kako je ukupna dužina dostatna (ako se sve ravno zalijepi ispada da je jedan članak viška) jako se lako rade ovješenja i prava je milina kako to ispada.
Jedina zamjerka u vezi gusjenica je na uputstva (opet!) - kako je položaj kotača radi torzionog ovješenja nesimatričan (kotači na lijevoj i desnoj strani nisu na istom mjestu), trebalo je kraće segmente gusjenica (dijelovi br. 76 i 77) na jednoj strani staviti kako je nacrtano, a na drugoj obrnuto - kraći dio (77) staviti naprijed, a duži (76) otraga.
A ne bi ih bilo ubilo da su dali koji članak viška - nije da fali, ali su tako sitni da se lako pogube .... pa kad su već u SdKfz. 7 dali cijelu gusjenicu viška, mogli su ovdje barem članak dva .... isto tako nema na prednjem dijelu rezervnih gusjenica, a to je bio (i to u obilnoj količini) gotovo standardni dio opreme vozila. Kad su već rezervne gusjenice dali iza nadgrađa mogli su predvidjeti i nešto za naprijed.
U maketi nema nikakvog užeta za povlačenje tenka (obično su kod Stugova bili posloženi na pokrovu motora), što mi je vrlo čudno. Malo je i nespretno napravljen držač za blokiranje cijevi topa u marševskom položaju, napravljen je isto kao u borbenom položaju samo se odreže i zalijepi dolje ....
Od dva otvora/poklopca koja su na vozilu, samo se onaj od zapovjednika može zalijepiti u otvorenom položaju.
Inače, površinski detalji na tenku su vrlo fini - malo se radi boje plastike teško uočavaju ali dolaze do izražaja kada se maketa poboja i 'vošira'.

Bojanje:
Radio sam varijantu sa istočnog fronta komplet žute boje (moja omiljena varijanta njemačkih vozila) i za to sam koristio Humbrolovu enamelku br. 83.

Oznake:
Oznake su standardne Revellovske, rađene u italiji i odlične kvalitete jer dobro reagiraju na tekućine i film ostaje nevidljiv na kraju. Jedina zamjerka je štampanje - crna i bijela boja na križevima baš i nisu u registru. Ne razumijem zašto pošto bijeli obrubi na brojkama i posebno na natpisu 'Erika', koji su ekastemno tanki, sasvim su u redu - dakle samo je u križevima problem!

Uputstva:
Isto tako standardna Revellovske, sa sitnim greškicama ali lako čitljiva jer imaju puno koraka i ne štede na papiru. Sheme bojanja su vrlo jasne. Ocjena: 5.

Dodaci/izmjene:
Dodao sam rešetke/mreže na usisnicima motora (uzeto iz Dragonove makete Pz. III) i nekakvo uže za vuču, te malo 'opreme' po vozilu i maskirnu mrežu.

Kudim:
- oblik kutije
- maketa nema nužadi niti rezervne gusjenice naprijed
- oznake križeva van registra

Hvalim:
- crtež na kutiji
- jako dobre detalje
- lako se slaže, dobra plastika
- jako lijepo napravljene gusjenice
- uvjerljivost gotove makete

Zaključak:
Standardan Revellov rad, ništa posebno ali na visini koju očekujemo od Revella. Na ovoj maketi nisu zakazali.

Preporuka:
Kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2016 12:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićan Very Happy
Natrag na vrh
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2016 12:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sviđa mi se. Baš je cukreni...

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
MARK 64

Član od: 07 Tra 2011
PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2016 5:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo i uvjerljivo.Sviđa mi se.....

MK "David Schwarz"
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2016 6:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo, baš lipo, bravo meštre Vojo!!

Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Stu 08, 2016 6:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima za lijepe riječi i pohvale ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 111, 112, 113  Naprijed
Stranica 38/113

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma