Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 885 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 11:32 am Naslov poruke: Carina u zadnje vrijeme? |
|
|
Koja su iskustva sa carinom u zadnje vrijeme? Imam neku narudžbu iz Japana koja prelazi famozna 22 eura, pa da li da pokušam to progurati (kutija nije toliko mala)koja je 25 eura, pa me zanima ima li to šanse proči ispod radara, ili da se raspištoljim i ubacim još par stvari unutra, čisto da prištedim poštarinu zato što ću carinu svakako platiti...?
Hvala! _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni su zadnje dvije narudžbe iz Japana ovog proljeća i ljeta (s HLJ-a) prošle bez carine. Jedna je bila u vrijednosti 420 kn (Abrams) a druga 850kn (Iwata).
Cijena je na kutiji bila napisana samo u jenima pa im se možda nije dalo preračunavati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| salep
 | | Član od: 02 Velj 2015 | | Poruke: 72 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 12:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Prosao mi B-25 Hasegawa 1/72 iz Kanade.
Na paketu je doduse pisala vrijednost 15$ ali ju nisu ni otvorili. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pierre
 | | Član od: 12 Stu 2008 | | Poruke: 338 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazzo
 | | Član od: 13 Sij 2006 | | Poruke: 324 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2016 9:54 am Naslov poruke: |
|
|
ovih 12,5 kuna nije bilo sve što sam platio pošti. Uz tih 12,5 kuna sam platio 35 kuna pošti jer su pošilku slali na carinu i vraćali natrag (u istoj su zgradi) 4,5 kuna ležarine u poštanskom uredu jer nisam bio doma kad je paket stigao i onih 5 kuna za dostavu. Carina je bila 54 kune. Carinu su zaračunali i na poštarinu koju sam platio internet trgovini za dostavu, a ne samo na vrijednost robe.
čemu se čuditi. U veljači ove godine sam hodočastio u poreznu jer sam 2014 kćeri prebacivao sa svojeg tekućeg računa na njen žiro na koji je dobila stipendiju nekoliko tisuća kuna. Nisu vidjeli od kuda joj dolazi novac jer ne prate tekuće. Dobio sam isto tako obavijest od porezne da se javim u roku osam dana jer ću inače platiti kaznu u rasponu od 2000 do 50 000 kuna jer imam neprijavljenu inozemnu dobit u visini od 6 eura.
treba li još kakav komentar o državnim institucijama i nekim firmama poput pošte koje koriste priliku da bi povećali dobit kako bi menagment mogao pobrati ogromne bonuse. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2016 10:19 am Naslov poruke: |
|
|
A sta se cudite kad ljudima oporezuju place i
penzije zaradjene u inozemstvu sa uredno
placenim porezima u drzavama gdje je prihod
ostvaren. Sad jos samo trebaju smisliti da
trebamo placati Hr poreze na robu kupljenu
unutar Eu i ode sve u #/*#$&#. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2016 1:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Inače, ne samo da pošarina ulazi u carinsku osnovicu, u osnovicu ulazi i cijena robe bez popusta.
Npr. Ako nešto košta 30 Eura, ali ste to kupili na akciji i platili 20 Eura, carina tih 10 Eura popusta smatra načinom plaćanja, a vrijednost robe je i dalje za njih 30 Eura + ppi na to će lupiti i carina i pošta sva svoja stranja koja inače lupaju.
Za sad je sreća što se carinski služenici ne pridržavaju toga ko pijan plota, pa pokušavaju većinom biti fer i uzeti onu vrijednost koju ste stvarno platili.
No ako se nekom zamjerite ili naletite na nekog nadobudnog s napoleoskim kompleksnom ....
Imajete to u vidu ako mislite korisiti kakava predstojeća božićna i novogdoišnja sniženja.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2016 1:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | Inače, ne samo da pošarina ulazi u carinsku osnovicu, u osnovicu ulazi i cijena robe bez popusta. |
Ne, to nije točno i nikad nije bilo tako. Carinsku osnovicu čine plativa vrijednost robe i svi troškovi vezani uz istu (pakiranje, dostava, montaža i sl).
Iz važećeg Carisnkog zakonika Unije:
Članak 70.
Metoda određivanja carinske vrijednosti na temelju transakcijske vrijednosti
1. Primarna osnova za carinsku vrijednost robe je transakcijska vrijednost, odnosno cijena koja je stvarno plaćena ili plativa za robu kada se prodaje radi izvoza u carinsko područje Unije, po potrebi prilagođena.
2. Cijena koja je stvarno plaćena ili plativa je ukupno plaćanje koje je kupac izvršio ili će izvršiti za prodavača ili za treću stranu u korist prodavača za uvezenu robu i uključuje sva plaćanja koja su izvršena ili će biti izvršena kao uvjet za prodaju uvezene robe.
3. Transakcijska se vrijednost primjenjuje pod uvjetom da su ispunjeni svi sljedeći uvjeti:
(a)
nema ograničenja za kupca u vezi s raspolaganjem ili korištenjem robe, osim sljedećih:
i.
ograničenja koja nameće ili zahtijeva zakon ili javna tijela u Uniji;
ii.
ograničenja u smislu zemljopisnog područja na kojem se roba može ponovo prodati;
iii.
ograničenja koja ne utječu u bitnoj mjeri na carinsku vrijednost robe;
(b)
prodaja ili cijena ne podliježu nekom uvjetu ili činidbi čija se vrijednost ne može odrediti u odnosu prema robi čija se vrijednost određuje;
(c)
nikakva naknada koju kupac dobiva od iduće preprodaje, raspolaganja ili korištenja robe neće se plaćati izravno ili neizravno prodavaču, osim ako se napravi primjerena prilagodba;
(d)
kupac i prodavač nisu povezani ili takva veza nije utjecala na cijenu.
Članak 71.
Elementi transakcijske vrijednosti
1. U određivanju carinske vrijednosti prema članku 70., na stvarno plaćenu ili plativu cijenu uvezene robe dodaju se:
(a)
u mjeri u kojoj ih snosi kupac, a nisu uključeni u stvarno plaćenu ili plativu cijenu robe:
i.
provizije i posredovanje, osim provizija pri kupnji;
ii.
troškovi ambalaže koja se u carinske svrhe smatra jedinstvenim dijelom dotične robe, i
iii.
troškovi pakiranja, bilo radne snage ili materijala;
(b)
vrijednost, po potrebi raspodijeljena, sljedeće robe i usluga koje kupac izravno ili neizravno isporučio besplatno ili po smanjenoj cijeni za uporabu u vezi s proizvodnjom i prodajom uvezene robe za izvoz, u onoj mjeri u kojoj ta vrijednost nije uključena u stvarno plaćenu ili plativu cijenu:
i.
materijala, sastavnica, dijelova i sličnih elemenata od kojih se sastoji uvezena roba;
ii.
alata, matrica, kalupa i sličnih elemenata koji su korišteni u proizvodnji uvezene robe;
iii.
materijala iskorištenih u proizvodnji uvezene robe, i
iv.
izgradnje, razvoja, umjetničkog rada, dizajna i planova i skica izrađenih izvan Unije i potrebnih za proizvodnju uvezene robe;
(c)
naknade od licencija za robu koja se procjenjuje, a koje kupac izravno ili neizravno mora platiti kao uvjet za prodaju robe koja se procjenjuje, u mjeri u kojoj te naknade nisu uključene u stvarno plaćenu ili plativu cijenu;
(d)
vrijednost svakog dijela prihoda od svake iduće preprodaje, raspolaganja ili korištenja uvezene robe koja izravno ili neizravno nastaje za prodavača, i
(e)
sljedeći troškovi sve do mjesta na kojem je roba unesena u carinsko područje Unije:
i.
troškovi prijevoza i osiguranja uvezene robe, i
ii.
troškovi utovara i rukovanja povezani s prijevozom uvezene robe.
2. Stvarno plaćena ili plativa cijena uvećava se prema stavku 1. samo na temelju objektivnih i mjerljivih podataka.
3. Kod određivanja carinske vrijednosti ne uvećava se stvarno plaćena ili plativa cijena, osim kako je to predviđeno ovim člankom.
Članak 72.
Elementi koji se ne uključuju u carinsku vrijednost
Kod određivanja carinske vrijednosti prema članku 70., ne uključuje se ništa od sljedećeg:
(a)
troškovi prijevoza uvezene robe nakon njezinog ulaska u carinsko područje Unije;
(b)
troškovi izgradnje, podizanja, sklapanja, održavanja ili tehničke pomoći koji su poduzeti nakon ulaska u carinsko područje Unije uvezene robe poput industrijskih postrojenja, strojeva ili opreme;
(c)
troškovi kamata proisteklih iz financijskog sporazuma koji je sklopio kupac i koji se odnosi na kupovinu uvezene robe, bez obzira na to je li to financiranje omogućio prodavatelj ili druga osoba, pod uvjetom da je financijski sporazum sastavljen u pisanom obliku i da, ako se to zahtijeva, kupac može dokazati da su ispunjeni sljedeći uvjeti:
i.
ta je roba stvarno prodana po cijeni deklariranoj kao stvarno plaćenoj ili plativoj;
ii.
tražena kamatna stopa ne premašuje uobičajenu razinu za takve transakcije u zemlji u kojoj i u vrijeme kada je financiranje pruženo;
(d)
troškovi prava reproduciranja uvezene robe u Uniji;
(e)
kupovne provizije;
(f)
uvozne carine ili druga davanja plativa u Uniji zbog uvoza ili prodaje robe;
(g)
neovisno o članku 71. stavku 1. točki (c), plaćanja kupca za prava distribucije ili ponovne prodaje uvezene robe, ako ta plaćanja nisu uvjet za prodaju za izvoz robe u Uniju.
Članak 73.
Pojednostavljenje
Carinska tijela na zahtjev mogu dopustiti da se sljedeći iznosi određuju na temelju posebnih kriterija kada oni nisu mjerljivi na dan prihvaćanja carinske deklaracije:
(a)
iznosi koje se trebaju uključiti u carinsku vrijednost u skladu s člankom 70. stavkom 2., i
(b)
iznosi iz članaka 71. i 72.
Članak 74.
Druge metode za određivanje carinske vrijednosti
1. Ako se carinska vrijednost robe ne može odrediti prema članku 70., određuje se u postupku prema redoslijedu od točke (a) do točke (d) stavka 2., do prve točke prema kojoj se carinska vrijednost robe može odrediti.
Redoslijed primjene točaka (c) i (d) stavka 2. zamjenjuje se ako deklarant tako zahtijeva.
2. Carinska vrijednost, prema stavku 1., jest:
(a)
transakcijska vrijednost istovjetne robe koja je prodana za izvoz u carinsko područje Unije i izvezena u isto ili slično vrijeme kao i roba kojoj se određuje vrijednost;
(b)
transakcijska vrijednost slične robe koja je prodana za izvoz u carinsko područje Unije i izvezena u isto ili slično vrijeme kao i roba kojoj se određuje vrijednost;
(c)
vrijednost koja se temelji na jediničnoj cijeni po kojoj se uvozna roba ili ista ili slična uvezena roba prodaje u carinskom području Unije u najvećoj ukupnoj količini osobama koje nisu povezane s prodavačima, ili
(d)
izračunana vrijednost koja se sastoji od zbroja:
i.
troškova ili vrijednosti materijala i izrade ili druge prerade koja se koristi u proizvodnji uvezene robe;
ii.
iznosa dobiti i općih troškova koji je jednak onome koji se obično odražava u prodaji robe iste klase ili vrste kao što je roba koja se procjenjuje, a koju proizvode u zemlji izvoznici za izvoz u Uniju;
iii.
troška ili vrijednosti elemenata iz članka 71. stavka 1. točke (e).
3. Ako se carinska vrijednost ne može utvrditi prema stavku 1., utvrđuje se na temelju dostupnih podataka na carinskom području Unije, koristeći razumna sredstva koja su u skladu s načelima i općim odredbama svega sljedećeg:
(a)
sporazuma o provedbi članka VII. Općeg sporazuma o carinama i trgovini;
(b)
članka VII. Općeg sporazuma o carinama i trgovini;
(c)
ovog poglavlja. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2016 3:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| Thundercat Napisao/la: | | Tomo Napisao/la: | | Inače, ne samo da pošarina ulazi u carinsku osnovicu, u osnovicu ulazi i cijena robe bez popusta. |
Ne, to nije točno i nikad nije bilo tako. Carinsku osnovicu čine plativa vrijednost robe i svi troškovi vezani uz istu (pakiranje, dostava, montaža i sl).
|
To što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva. Dakle nisam čitao, nije mi netko pričao, ovo mi je osobno djelatnik carinske uprave "objašnjavao" vezano uz moju narudžbu. I ne radi se o nesporazumu, jer je rasprava bila duga i žučna tako da smo se dobro razumijeli.
Ne ulazim dal taj djelatnik poznaje zakone i propise, ja sigurno tu nisam ekspert.
Nadam se da nitko drugi neće imati slično iskustvo, a ako se nekom desi nek proba se pozvat na ovo što si copy/pasteao, možda upali. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2016 3:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | To što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva. Dakle nisam čitao, nije mi netko pričao, ovo mi je osobno djelatnik carinske uprave "objašnjavao" vezano uz moju narudžbu. I ne radi se o nesporazumu, jer je rasprava bila duga i žučna tako da smo se dobro razumijeli.
Ne ulazim dal taj djelatnik poznaje zakone i propise, ja sigurno tu nisam ekspert.
Nadam se da nitko drugi neće imati slično iskustvo, a ako se nekom desi nek proba se pozvat na ovo što si copy/pasteao, možda upali. |
Žao mi je što si imao posla sa bahatim i needuciranim osobljem Carinske uprave, ali uvjeravam te da imam upravo suprotna iskustva (barem u onom djelu "bahati") i da ovo izneseno (copy/pastano) stoji. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|