Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nacrti Razarača R-11 Split

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Stefan

Član od: 21 Pro 2007
PorukaUpisano: Uto Lis 04, 2016 11:49 pm    Naslov poruke: Nacrti Razarača R-11 Split Citiraj ovaj komentar

Pozdrav kolege!

Pokušaću da držim priču kratkom. Smile Član sam brodomodelarskog kluba "Panon" iz Pančeva i tokom jednog razgovora sa našim predsednikom Zoranom Milenovićem došao sam ideju da probam da uradim tehnički plan Razarača Split. Ideja je bila da primenim neka znanja koja sam stekao tokom dosadašnjeg studiranja i pritom napravim nešto korisno. Nažalost ima vrlo malo informacija o ovom brodu, i to najviše iz stranih izvora, Nemačke skice i Poljski časopisi. Učinilo mi se poražavajuće da stranci pišu više o brodovima koji su plovili pod našom zastavom nego mi sami. Ovaj projekat je imao za cilj da promeni to, da makar malo učini dostupnijim dokumentaciju o ovom brodu, i da sačuva od zaborava jedan od najlepših i najvećih brodova JRM.

To je sve bilo pre malo više od godinu dana.

Prošle nedelje sam, nakon eto, 13 meseci istraživanja i rada na 3D modelu Splita završio prvu kompletnu verziju gotovog plana.

Dakle, 3D model je rađen iz 40ak delova u CAD programu PTC Creo 3.0 i jednom kada je bio gotov tehničke crteže sam napravio pomoću AutoCAD-a. Kako to izgleda, kao i listu svih crteža koje plan sadrži možete naći ispod. U razmeri 1.100 su crteži na raznim formatima, od A1 do A4. Lista koja stoji ispod je preuzeta sa dokumenta koji je priložen uz plan. Treba naglasiti, da sam uradio prvu verziju Splita, onako kako je brod prvobitno izgledao nakon porinuća, negde oko 1959. godine. U narednom periodu planiram da ovom planu dodam i crtež posle remonta 1970ih, kao i skicu u boji, recimo kao šemu farbanja.

Broj Crteža / Naziv

1. Presek Trupa
2. Glavni Crtež

Crteži Detalja u različitim razmerama:

3. Topovi Glavne Baterije
4. Četvorocevni Bofors 40mm
5. Dvocevni Bofors 40mm
6. Jednocevni Bofors 40mm
7. Oerlikon Mk. 10
8. Torpedni Aparat
9. Prednji Bacač Dubinskih Bombi “Jež”
10. Bočni Bacač Dubinskih Bombi
11. Krmeni Bacač Dubinskih Bombi
12. Glavni Direktor Vatre Mk. 37 sa Radarskim Antenama Mk.12 i Mk.22
13. Direktor Vatre za PA Topove Mk. 51
14. Nišanska Sprava za Torpedni Aparat Mk.27
15. Radarska Antena SG - 1
16. Radarska Antena SC - 1
17. Reflektor 12”
18. Reflektor 36”

Crteži u Razmeri 1:100:

19. Naoružanje
20. Oprema

Dodaci:

21. Pogledi iz različitih uglova

Iako sam mnogo vremena proveo izučavajući Split, a imao sam i veliku pomoć od mojih starijih kolega iz kluba, neke stvari jednostavno nisam uspeo da rešim, stoga sam siguran da ovaj plan ima mnogo mesta za poboljšanja. Kako će ovaj plan biti dostupan za nabavku svima koji to žele, nadam se da će ga videti i osobe koje imaju više informacija o ovom brodu nego ja. Nadam se da su neke od tih osoba i članovi ovog foruma koje čitaju ovo! Bio bih veoma zahvalan svakome ko bi sa mnom podelio bilo kakve korisne informacije o tome, kako bih mogao da ovaj plan uradim tačnijim i potpunijim. Na taj način bismo zajedno uspeli da napravimo jedan veoma vredan dokument o Splitu, te da sami radimo na očuvanju njegove istorije!

Ako ste zainteresovani da nabavite ovaj plan, za više detalja oko cene, razmere i slanja mi pišite na meil koji stoji ispod.

stef94pa@gmail.com

Želeo bih još i da se zahvalim mojim prijateljima i kolegama koji su mi pomogli u izradi ovog plana, predsedniku Panona Zoranu Milenoviću i članovima Kapetanu Latovljević Đorđu i Jovanović Dejanu.

PS: Pošto sam faktički ovde ponudio ovaj nacrt za nabavku, možda je ovom postu više mesto u malim oglasima. Ali moja glavna poenta nije u tome da ja od ovoga zaradim, već da dam do znanja ljudima koje to interesuje da ovo postoji, i da, pošto ovo kao što sam naglasio nije finalna verzija projekta, postoji neka tema gde će moći da se diskutuje o tome. Izvinjavam se adminima unapred ako je ovo problem.

Ugodan dan želim!

Panajotović Stefan
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 6:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav Stefane.
Preko Đorđa sammupoznat sa tvojim radom i drago mi je da se netko primio tog broda. Trenutno sam u žurbi i nema me do petka, pa samo letimičnim pogledom, na jarbolu je imao još 2 navigacijska radara, jedan na platformi, a jedan na mostu, a ispod križa jarbola je još jedna paralelna konstrukcija sa žabama za konopce.. Kad se vratim. pogledaću malo bolje.
Pozdrav i nadam se da je Lato već ispilio stirodur Smile
Natrag na vrh
Stefan

Član od: 21 Pro 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 05, 2016 9:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav!

Na jarbolu sam našao da je imao dva radara Sc1 i Sg1, hoćete reći da je imao još dva pored njih? Taj na mostu sam napravio, jedino što nigde nisam uspeo da mu nađem tačnu oznaku...

Lato ima dosta posla na remorkerima trenutno, Split je sledeći na redu. Smile

Pozdrav!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma