Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 07, 2016 9:08 am Naslov poruke: |
|
|
| zstima Napisao/la: | Ti uzorci boja od Mostera su sigurno za 70tak godina izgubili dosta od
nijanse prvobitne boje tako da je samo od prilike za uporedbu | Bili su spremljeni kod nekog u dobrim uvjetima i u obliku su knjižice koja se zatvara, tako da nisu bili na suncu, prema tome, nema nikakvih vidljvih odstupanja. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zstima
| | Član od: 15 Velj 2012 | | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Uto Lip 07, 2016 9:43 am Naslov poruke: |
|
|
| Imao sam ja doma kao klinac enciklopedije od Brokhausa isto toliko stare pa su boje na strinicama koje su bile u boji izblijedile a bilo je dobro pohranjeno u regalu, |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Lip 07, 2016 3:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| zstima Napisao/la: | | Imao sam ja doma kao klinac enciklopedije od Brokhausa isto toliko stare pa su boje na strinicama koje su bile u boji izblijedile a bilo je dobro pohranjeno u regalu, | Ovdje se ne govori o tiskanim bojama ili kolor fotografijama, nego o uzorcima pravih boja koje su se nanosile na avione i sl. Te ne bi baš tako propale u dobrim uvjetima... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zstima
|
Upisano: Uto Lip 07, 2016 7:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Čitao sam u jednom članku da VVKJ nije bila zadovoljna kvalitetom boja od Mostera,pred sam rat nije bilo više moguče kupiti neke komponente za boje koje se nisu proizvodile u kraljevini,Isto tako nije bilo nigdje za kupiti pamuka za tkanine iz kojih suse radile uniforme,Boje več onda nisu bile kvalitetne a koristili su se zalihe engleskih francuskih i kojekakvih drugih mješancija, |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lip 08, 2016 11:10 am Naslov poruke: |
|
|
| zstima Napisao/la: | | Čitao sam u jednom članku da VVKJ nije bila zadovoljna kvalitetom boja od Mostera,pred sam rat nije bilo više moguče kupiti neke komponente za boje koje se nisu proizvodile u kraljevini,Isto tako nije bilo nigdje za kupiti pamuka za tkanine iz kojih suse radile uniforme,Boje več onda nisu bile kvalitetne a koristili su se zalihe engleskih francuskih i kojekakvih drugih mješancija, | Pa, naveo sam već prije da su upotrebljavane i uvozne boje. Za tamno smeđu je kod uvoznih Do-17 K korištena RLM61, jer su ih Njemci isporučili već obojane, a sigurno nisu kupovali Mosterove boje... Moguće je da su u KJRV i kupili tu boju. Isto tako su bile dobre tradicionalne veze između KJ i Francuske, pa je moguće kupovana i Chocolate boja koja je u njihovim kamuflažama. Čini se i da su na Hurricane-ima koji su došli u RAF bojama pred početak rata samo dodatno obojali oker nijansu kad su prebojavane i prijašnje velike, uočljive, oznake, pa su zelena i smeđa ostale koje su i bile. Bilo bi zanimljivo istražiti i moguću vezu sa Češkom. Naime, KJ je kupovala dosta oružja i opreme od Čehoslovačeke (Avia BH 33 npr.), a zatim i iz Češkog protektorata nakon okupacije. Česi su baš pred okupaciju radili pokuse sa trobojnom gornjom kamuflažom na Aviama, i to isti koncept boja kao i KJRV... Možda su neke boje došle i iz Češke??? Uglavnom, više pitanja nego odgovora... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zstima
|
Upisano: Sri Lip 08, 2016 7:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa svime predhodno napisano i zato mi je bez veze raspravljati o točnoj nijansi neke boje,Maslinasto zelena je sigurno imala 2-3 varijante ovisno o proizvođaču
i godini proizvodnje,Blago maketarima koji rade današnje avione oni nemaju problema , |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | | Član od: 20 Ožu 2006 | | Poruke: 264 | |
|
Upisano: Sri Lip 08, 2016 9:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovde vam je sve lepo objašnjeno,
http://www.ipmssrbija.com/wp-content/uploads/2015/05/maketar-plus-04.pdf
Uglavnom, Rogožarski je koristio boje fabrike Reichhold Flügger Boecking-Beograd ( posle rata DUGA) , marke DURLIN. Mosterov katalog sa Durlinom nema dodirnih tačaka , kao ni sa IK-3, jer Mosterovim bojama nisu bojeni .
Boje za Rogožarski IK-3 su određene sa fabričke makete (uzorka za farbanje) iz farbarskog odeljenja fabrike Rogožarski , koja je sačuvana u privatnoj kolekciji poriodice Titov ( naslednici Ljube Ilića) u Novom Sadu .
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lip 09, 2016 9:16 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala na objašnjenju.  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 09, 2016 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Gospodin Aralica je pronašao i ima original kartu sa mosterovim bojama. Zelena je u stvari kao JNA SMB. Očito su samo nastavili proizvodit istu boju i nakon rata. Kod KJRV je problem da nisu svi avioni bili bojani sa Mosterovim bojama-npr. Do-17K koji su proizvedeni u Njemačkoj su obojani sličnim RLM nijansama, a oni licencni su, izgleda, bojani sa domaćim bojama. Doduše, da ne pogriješim, Mosterovih zelenih je više, npr. postoji boja koju zovu "Rogožarski zelena", a koja je vrlo svijetla i pojavljuje se na niz ZNDH aviona ... |
Rijetko sam na forumu u zadnje vrijeme, stoga sam malo kasno zapazio i ovu temu, ali vidim da je Miklušev već razjasnio ovu stavku s tzv. "Rogožarski zelenom", koja je i meni bila poznata, a koja boja doista nema veze s "Mosterovom" paletom.
Nadalje, žao mi je što bih mogao "ugasiti" ovaj entuzijazam s navodno pronađenom "Mosterovom" paletom boja za zrakoplove. Naime, točno je da je g. Aralica pronašao nekakvu (i vjerujem jednu od njihovih) paletu/a s uzorcima boja, međutim koliko se sjećam na istoj (imao sam je u ruci) nigdje ne stoji da su to boje za zrakoplove, pa ni za vojsku, a kamoli za VV. Ne znam je li to on negdje tako prezentirao i tumačio, ali ja zbog prije navedenog tu paletu ne bi uzimao "zdravo za gotovo" ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 10, 2016 1:45 am Naslov poruke: Originalne boje tvorničke makete IK-3. |
|
|
Poštovani.
Vidio sam spomenuti "Farbenkarton" iz ruku g. Aralice i nisam bio impresioniran, budući da sam vidio nešto drugo o IK-3.
Trebate zamoliti g. Šimeta Oštrića da jednom objavi barem približno točne podatke o postojećoj obojenoj višebojnoj tvorničkoj maketi, za pristojan honorar. Po meni sve ovdje napisano meni ne pomaže u obojenju makete, ane želim prije zvanične objave spomenutoga autora uopće raditi IK-3. Sve sam vam rekao.
Svaka čast proizvođaćima maketa Ik-3 u raznim mjerilima, ali ja budem još pričekao.
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zstima
|
Upisano: Pet Lip 10, 2016 10:25 am Naslov poruke: |
|
|
| Vi svi koji imate neke fotografije ili neke informacije za nas obične maketare morate se odlučiti dali čete trgovati sa informacijama ili čete svima na forumu pokazati nama ostalima nove stvari,Ako mislite zarađivati na tome onda ste promašili forum, |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5404 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 10, 2016 10:52 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je vrijeme da se svi koji radite makete WW2 opreme ,opustite i počnete raditi makete,a prestanete se osvrtati šta ko kaže i kad će izać kakva nova fotka il informacija...
Ovo definitivno više nema smisla...
Ako vas zanima IK-3 dobili ste fotku na kojoj se vidi odnos boja i iz koje svatko koji imalo zna o bojama može vrlo uspješno reproducirati nijanse boja ,a da ta maketa izgleda vrlo točno, sve ovo ostalo ćekanje "objava", ton karti i ostalog je čisto gubljenje vremena, uvijek će bit "istraživača" i "stručnjaka" koji će vam iz ćiste zavisti naći dlaku na jajetu bila boja točna il ne.
Ako se u jednom trenutku pokaže da su vaše predođbe il informacije dijametralno suprotne od stvarnog stanja umoćite maketu u Muscolo il Permetal ,skinite staru boju i obojite nanovo. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pet Lip 10, 2016 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ista stvar je sa HRZ MiGovima, više ih ima na stranim forumima nego na našem. Jer uvijek netko nešto zna, a bez slika ili dokaza, a da dođeš do slika moraš platiti neznam ni ja koliko. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Lip 10, 2016 1:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi, mislim da smo više-manje riješili upite vezane za temu i da sad odlazimo u off topic. Temu o KJRV bojama možemo pokrenuti iz početka i sigurno je to zanimljiva tema koja zaslužuje pozornost. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zstima
|
Upisano: Pet Lip 10, 2016 7:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Čim se načne nezgodna tema bolje ju je prekinuti nego reči istinu, |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|