Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Pet Tra 22, 2016 11:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Nedostaje onaj dio "hvalim/kudim" i "preporuka"  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sub Tra 23, 2016 11:29 am Naslov poruke: |
|
|
Ah, vidim da ste svi shvatili ovo kao dobru šalu i zezanciju, što mi je jako drago .... a dok sam stavljao sliku na forum, razmišljao sam da bi se možda ipak mogla iskoristiti za neku dioramicu ....
S druge strane, sad vam je jasno zašto nisam stavljao ništa novih gotovih maketa, ova kućica mi je oduzela mnogo više vremena nego sam mislio .... iako kad sam bojao one bijele noge/uglove (s namjerom da budu jako vidljivi jer malo strše, a dječica jurcaju okolo pa da ih lakše uoče) nekako mi je došlo da kupim malo crne pa da napravim nekakve AEAF stripes - ah, ta profesionalna deformacija .... što se oznaka tiče, morat ću ih bojati rukom, još samo da se dogovorimo kako će se kućica zvati ....
Ništa, vraćam se mojem uobičajenom mjerilu - stižu slike za par dana.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Tra 30, 2016 10:14 am Naslov poruke: Sada povrat ozbiljnim temama .... |
|
|
Maketa: 3rd Fallschirmjäger Division + Kingtiger Henschel Production Ardennes 1944
Proizvođač: Dragon, Hong Kong, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 7362
Napomena: Ovo je samo djelomična recenzija - maketu sam kupio od kolege za malo šoldi jer nema figurica a tenk nema gusjenica, foto-jetkanih dijelova niti oznaka. Radi toga sam odlučio iskoristiti ono što imam i napraviti jednu vinjetu, bez podloge (vinjete su i inače bez podloge, zar ne?).
Zamislio sam napraviti kraljevskog tigra nakon što je završio onako kako ih je većina završila - nakon kvara (najvjerojatnije prijenosnog mehanizma što bi se po hrvatski reklo - getribe) i kratkom neuspješnom popravku na licu mjesta pokušano je sa izvlačenjem (odvlačenjem) tenka ali pošto Nijemci pravih vozila za izvlačenje nisu imali, tenk je napušten nakon što mu je zapaljena unutrašnjost (a prije toga odstranjeno gorivo i granate pa nije došlo do eksplozije). U pokušaju izvlačenja negdje su izgubljene gusjenice.
Meni lično nije jasno kako ima tako mnogo fotografija tih teških tenkova pa bez gusjenica - zar je lakše vući oštećeni tenk bez gusjenica? Ili ih 'cigani' uspiju odmah 'maknuti', da ne smetaju?
Na prvi pogled:
Ne mogu komentirati jer je maketa nekompletna. Vidim samo da je kutija velika (ona od većih Dragonovih) koja se normalno otvara, sa finim crtežom vojnika/padobranaca i lošom retuširanom fotografijom (?) tenka.
Slaganje:
Kako sam 'friški' od slaganja Revellovog Königstigera mogu raditi direktnu usporedbu ove dvije makete, osim gusjenica.
Dragonovim maketama uvijek prilazim nekako sa strahopoštovanjem. Ne znam jeli uzrok tome visoka cijena tih maketa (pa mi negdje u malom mozgu automatski zvoni da mora da je maketa jako dobra kad toliko košta!) ili zato što su im neke makete stvarno vrhunske. Stoga uvijek očekujem naj-naj kad otvaram njihove kutije i nažalost naj-naj-češće se pomalo razočaram.
Dakle, za početak: kâda (tijelo) vozila je jednostavnija kod Dragona jer je u jednom komadu (pod i bočni zidovi) pa je zato kruća i nema problema kod poravnavanja bočnih strana. No zato je zadnji zid kâde (stražni dio tenka) vrlo netočno napravljen i jako ga je teško pripasati.
Isto se može reći za spoj gornjeg dijela tenka sa donjom 'kâdom' - katastrofalno! Ne znam tko je radio kalup, ali donji dio je širi za više od 1 mm i treba ga rezati da bi gornji koliko toliko nalegnuo na to. Kad se sve to spoji i zategne (štipaljke, selotejpi i male stege su od velike pomoći jer je plastika vrlo debela) i dalje zjapi pukotina na spoju zadnjeg dijela i bočnih strana. Loše, vrlo loše.
Površinski gledano, kotači su nekako na istom nivou Revella što se detalja tiče. Kod Dragona smetaju blesavo izliveni cilindri koji se lijepe na unutarnje kotače (dio A30) jer su pričvršćeni za stablo na 4 mjesta, a veoma su sitni (promjera 1,5 mm) te je čišćenje spojeva izrazito teško. Nažalost baš taj 'čišćeni' dio se jako vidi.
Gornji dio tenka (tijela) je kod Dragona puno detaljniji, možda i malo pretjerano, ali ne smeta. No smeta što je na pr. desni poklopac (suvozača) dan kao zaseban pa se može zalijepiti i u otvorenom položaju, dok lijevi (od vozača) je 'izliven' sa tijelom! Zašto? Zadnji dio tenka (motorni prostor) je dan zasebno sa nekakvom unutrašnjosti (ja ne prepoznajem motor, ali treba vjerovati da je to tako izgledalo). Neke mrežice se dobivaju kao foto-jetkane (ja ih nisam dobio), ali one mreže na motoru koje su uz kupolu su od plastike! Na tijelu je 'izliven' sav pionirski alat kao i one tanje sajle na desnom boku - šteta jer meni za moju maketu baš treba alat skinut sa vozila.
Kupola (tipa 'Henschel' tj. standardne proizvodnje) je puno detaljnija nego kod Revella, sa izrazitim varovima i dosjedom limenih ploča. Opet možda malo pretjerano ali godi oku. Ipak u oči upada prsten za mitraljez na kupoli zapovjednika koji je 'izliven' skupa sa kupolom na periskopima - to me smeta za poludit! Nije mi jasno, kod nekih sklopova Dragon usitni dijelove do besvjesti, čak pretjerano, a onda štedi na takvim detaljima koji se odmah uočavaju i jako kvare dojam makete. Isto tako spoj kupole sa podom kupole je vrlo loš jer ima šupljina na spojevima.
Slučajno imam i drugu Dragonovu maketu (VK.4502(P)V) koja ima tzv. 'Porsche'-ovu kupolu (koje nije Porsche-ova već isto Henschelova ali prototipna) koja bi trebala biti gotovo identična u detaljima. E, pa nije. Uz tu 'Porsche'-ovu kupolu se dobije kompletni top u unutrašnjosti kupole, detaljniju unutrašnjost poklopca na kraju kupole, dvije vrste cijevi za top 8,8cm, kupola ima mnogo manje detalja (varova) ali isto tako loš prsten mitraljeza zapovjednika tenka. Kao da su gotovo identične kupole radila dva proizvođača!
Svim tim nedoumicama i netočnostima pridonose i loša uputstva koja su na nivou Airfixa od pred 50 godina sa 'exploded views' sistemom tj. prikažu složene sklopove (kod Airfixa je to bio crtež, ovdje fotografije - ali u boji!) i samo napišu koji je koji dio. A kao se slaže, što prije a što kasnije zalijepiti, to ništa .... Isto tako mi se čini da su nešto zeznuli sa brojevima dijelova za poklopac filtera na kupoli (oni daju da bi to trebao biti dio B17 ili B18 a po rupicama pašu B17 ili B4). Poklopac na motoru koji oni predlažu (B4) je ustvari B6 (za kojeg kažu da se uopće ne koristi) - vidi se po rupici sa zarezom na koji to paše. Dio C57 se uopće nigdje ne spominje, niti da se koristi niti da se ne koristi. Sve u svemu čitava zbrka odnosno 'uputstva od qurtza'.
Za gusjenice ne mogu reći ništa jer ih nemam, ali prema uputstvima vidim da se radi o gumenim (mekana plastika) gusjenicama, ali ne tipa DS (koje se lijepe maketarskim ljepilom) pa pretpostavljam da su, poput Trumpeterovih - blaga katastrofa ....
Bojanje:
Nisam puno filozofirao već sam uzeo shemu iz Revellovih uputstava (kažu da je to 'Zapadna fronta 1944.') te obojao tenk u tamno žutu (Humbrol 93) sa mrljama cigleno crvene (Revell 37 + bijela). Shema je očito skinuta sa neke dobre fotke jer se slaže u svih 5 pogleda!
Oznake:
Nisam imao original oznake pa ne mogu komentirati. Stavio sam zamjenske oznake od Revella.
Uputstva:
Kako spomenuh uputstva su gotovo beskorisna i glupo mi je uopće komantirati. Uz gore navedene nedostake još da dodam da je popis dijelova koji se ne koriste (označeni plavom bojom) vrlo 'šupalj' - dobivaju se dva seta rezervnih gusjenica, dva seta mitraljeza na kupoli i u tijelu tenka te još par dijelova koji uopće nisu označeni kao plavi. Njima je valjda najglavnije da su na sjajnom kunstruck papiru i u boji. Ocjena: 1.
Dodaci/izmjene:
Pošto sam odlučio sve otvore napraviti sa otvorenim pokopcima morao sam u kupolu staviti unutrašnjost, barem neku osnovnu koja se vidi kroz otvore. Na koncu se od te unutrašnjosti i ne vidi mnogo jer je crna (izgorena), ali eto. Top (u kupoli) sam preuzeo od Dragonovog VK.4502(P)v. Dodao sam i puknutu sajlu i lanac za vuču s prednje strane te na koncu jednog američkog tenkista/mehaničara koji promatra olupinu u nedoumici dali se od tih 70 tona gvožđurije može nešto uopće iskorstiti. Figurica je rezinska od 'Calibre-72'.
Kudim:
- odabir teme
- neatraktivna naslovnica na kutiji
- tvrda plastika
- debeli dijelovi
- loše pasanje mnogih bitnih dijelova (posebno tijela vozila)
- poklopac vozača 'izliven' sa tijelom (a poklopac suvozača nije!)
- prsten mitraljeza zapovjednika 'izliven' sa kupolom zapovjednika
- (vjerojatno) gumene gusjenice
- neupotrebljiva uputstva
Hvalim:
- kutiju upotrebljivog oblika
- dobre detalje, posebno varova i krova kupole (osim kupole zapovjednika)
- ima unutrašnjost motornog prostora
- foto jetkane mrežice
Zaključak:
Preporuka - bilo bi idealno napraviti jednu kombinaciju između Revella i Dragona pa uzeti najbolje od svake makete. Ili još bolje počekati maketu od Zvezde i vidjeti što nudi 'istočna' konkurencija.
Sve u svemu maketa je pomalo razočaravajuća jer osim detalja (posebno varova) na kupoli i tijelu tenka, sve drugo mi se na koncu čini ispodprosječno za Dragon, a naročito u usporedbi sa Revellovom maketom. Šteta.
Vojo
PS - još ću postaviti par slika makete ali trenutno nije kod mene. Postirana slika je dok sam dovršavao maketu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Svi 02, 2016 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo obećanih preostalih par slika ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Svi 09, 2016 9:03 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: IJA Type 95 Lighr Tank, Late Production
Proizvođač: Dragon, Hong Kong, Kina
Broj makete: 7517
Na prvi pogled:
Kutija koja se normalno otvara (konačno!) uobičajene Dragon/Revell dimenzije, sa vrlo finim crtežom na prednjoj strani. Unutra je jedno (brojkama: 1) stablo svijetlo sive plastike, veličine pola kutije. Zasebno su dani gornji i donji dio tijela tenka, gusjenice (od plastike koja se lijepi), jedan foto jetkani dio (mreža preko ispušnog lonca), minijaturni listić oznaka (ali za četiri različita vozila) te uputstva u boji.
Pošto se radi o (doslovno) tenkiću malo većem od Bren Carriera sve skupa su mogli strpati u upola manju kutiju i još bi bilo mjesta. Čudi me da nisu dali dvije makete u istoj kutiji - još uvijek bi plastike bilo manje nego za jedan prosječni Panther ili Tiger!
Slaganje:
Kod početka slaganja primjećujem da sam na glavnom (i jedinom) stablu dobio i jedno pod-stablo sa malo drugačijim tipom glavnih kotača. To nije naznačeno u uputstvima (inače su poplavljeni dijelovi koji se ne koriste) pa pretpostavljam da su greškom ostavljeni u kutiji i da se koriste za neku drugu verziju ovog tenkića. Pa sad, ako nekome treba ....
Uvijek se ponovno iznenadim koliko je Dragonova plastika tvrđa od ostalih i to me malo nervira, posebno kod skidanja srhova nakon odvajanja sa stabla. Ovaj puta me Dragon iznenadio i sa netočnostima kod rupica i štiftova - na glavnim sklopovima kotača kao i na pogonskim kotačima (sprijeda) rupe su puno veće od štiftića i kad se dijelovi postave na mjesto dosta 'plešu' što je vrlo nezgodno jer se dugo treba sušiti i pošto (gumene) gusjenice zatežu te kotače uvijek se bojim da će se na kraju iskriviti. Radi toga sam na glavnim sklopovima kotača (bogies) najprije začepio rupe plastičnom šipkom, sačekao da se dobro osuši i izbušio manje rupe. To je bilo nužno i radi stare Dragonove boljke da im nikad svi kotači nisu u ravnini (pogonski, ljenivci, glavni i povratni kotači) pa gusjenice 'šetaju' lijevo-desno. No kad sam pokušao nategnuti gusjenice sklopovi kotača su se ipak savinuli. Nije bilo druge nego sve skinuti i ubaciti metalna ojačanja (od tvrde žice) i zalijepiti cianofixom.
Ne znam jesam li ja postao senilan ili me počeo posjećivati onaj Nijemac, ali ako dobro pamtim Dragonove DS gusjenice se lijepe sa običnim, maketarskim ljepilom. Eee, ove se ne lijepe! Ne znam koji im je vrag, ali ne reagiraju niti na Tamiyino, niti na Revellovo ljepilo - dijelovi se odmiču kao da sam ih namazao vodom! Pokušao sam sa cianofixom - ništa. Pokušao sa Revellovim instant Contacta Clear - ništa. Malo sam eksperimentirao sa cianofixima raznih proizvođača i najbolje je držao Sika-Bond F100, ali ne onako 'cianofixovski' kako bi trebalo. Pustio sam par dana zaljepljeno i na mjestu (nategnuto na kotačima) da vidim hoće li popustiti. Do sada nije .... Sve ovo me podsjeća na gusjenice od Trumpetera za koje kažu da su isto malo 'tvrdoglave'. Sve u svemu hodni dio ovog malog japanskog drek*ća me toliko namučio kao da sam radio 150-tonskog Mausa. Katastrofa!
S pozitivne strane - zadnji kotači (ljenivci) su tako lijepo napravljeni, u jednom komadu, sa kliznim kalupom, da ih je milina gledati sa svim onim detaljnim rupicama. Inače, detalji na tenkiću su dosta dobri, malo su na poklopcima motora prljavi (neuredni), ali čisto malo, jedva primjetno. Jako je lijepo napravljen pionirski alat (kao zasebni dio) i posebno ispušni lonac (plastični dio) a jako lijepo djeluje foto-jetkana mrežica preko tog lonca, pun pogodak.
Od ostalih stvari, da mi ne bude dosadno, trebao sam lijepiti i kitati cijev topa (tj. cijevčicu) jer je bila slomljena pošto je na samom rubu stabla - radi kliznog kalupa. A drugo nema puno što jer niti dijelova nema baš mnogo, dapače. Poklopci otvora na kupoli su tako lijepo napravljeni, posebno iznutra, da sam ih morao zalijepiti otvorene - e sad, fali mi neka figurica - ima li netko ideju gdje nabaviti nekog japanskog tenkistu?
Bojanje:
Bojao sam prema zadanoj shemi, koliko se vidjelo iz uputstava. Koristio sam slijedeće nijanse: kao osnovnu sam prešpricao zelenu (Humbrol 159), pa kistom bojao mrlje - smeđu (mješano Humbrol 119 i 98 u omjeru pola-pola), nekakvu kaki (Humbrol 26) i senf-žutu (Revell 17). Sve skupa mi se čini da je ispalo dosta uvjerljivo - manje kričavo nago na kutiji ili u uputstvima ali djeluje mi realnije. Naravno, na kraju sam sve prešpricao sa mat lakom i svijetlo sivim filterom.
Oznake:
Na ovaj minijaturni tenk dolaze minijaturne oznake, ali kao da to nije dovoljno Dragonovci su se pobrinuli da još malo zakompliciraju - naime, japanska slova (znakovi) koji su u nizu na trupu nisu dani kao jedna oznaka (na jednom filmu) već zasebno, znak po znak! Tako da na listiću 3 x 3 cm ima jedno tridesetak zasebnih oznaka. Kao da radim stensile na avionima!
Ne treba niti reći da sam najviše radi toga odabrao najjednostavniju verziju (iz Malaje 1944.) sa svega četiri dekala. Dekali mi se čine dosta tanki i lijepo reagiraju na tekućinu za omekšavanje.
Uputstva:
Začudo, ova Dragonova uputstva su odlična - uvijek na istom papiru, na istom formatu (A4 presavinuti), u boji, naravno, ali lijepo crtana, jasna, sa strelicama gdje što postaviti .... ma milina. Razlog je valjda to što ima malo dijelova pa je sve jednostavno i jasno. A kad na isti format pokušavaju ugurati maketu sa tri ili četiri puta više dijelova, e, onda nastaje problem.
Jedina zamjerka je što su šeme bojanja, njih 4, dane samo u tri projekcije (lijevi bok, spreda i straga), a mogli su dati malo i s desna i odozgo .... Ocjena: minus 5.
Kudim:
- promašene rupe i štiftovi kotača kao i poravnanje svih kotača
- gusjenice od gume koje se ne lijepe ničim i malko su prektatke
- cijenu
Hvalim:
- oblik kutije
- odabir teme
- detalje na tenku
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Preporuka - kupiti ako ne nađete bolju maketu.
Nisam fan japanskih tenkova pa uopće ne znam dali tog malca još tko radi u 1/72.
Maketa kao takva mi je na koncu ispala razočaravajuća - u početku sve izgleda fino i krasno, a na koncu kad zbrojim više sam se mučio oko gluposti da ispadnu kolko-tolko normalno, nego što sam uživao u slaganju. Šteta.
I za kraj usporedba veličine sa Shermanom i Bren Carrierom:
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5796 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Svi 09, 2016 10:55 am Naslov poruke: |
|
|
| Dobar |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Svi 09, 2016 8:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo standard rad...
Najlon do poda za izradu i prebrođivanje guskinih zabava..
Zašto kompliciraju a ne naprave ih stirenske kao što Revel radi.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Svi 11, 2016 6:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Pz.Kpfw I Ausf F (V18.01) Late
Proizvođač: Flyhawk, Kina
Broj makete: FH3006
Na prvi pogled:
Kutija nešto manjih dimenzija od 'standardnih' (Revell, Dragon) ali deblja, koja se otvara sa strane sa ne baš atraktivnim crtežom na njoj. Unutar kutije je još jedna kutija od čvrstog kartona, kao i kod Zvezdinih maketa (T-90) i u njoj su u spužvenim okvirima spakirana stabla od sive plastike .... Da postoji ocjenjivanje za pakiranje plastičnih maketa ovo bi bila čista petica, jer sam jako siguran da bi se sa maketom u takvoj kutiji moglo igrati nogomet čitavo poluvrijeme bez da se ni jedan komad niti ne odlomi sa stabla!
Dakle plastika - imamo tri veća stabla, veličine otprilike pola kutije, sa svim glavnim dijelovima, šest malih stabalca sa detaljima, dva mala stabla od crne plastike sa gusjenicama te tijelo tenka u dva dijela (gornji i donji) izrađen sa kliznim kalupima, naravno, te posebno kupolu tenka (gornji dio).
Dobivamo i jedan karton na kojeg su, u Dragonovom stilu, u malim vrećicama nalijepljeni listić sa oznakama, najlonsko uže za vuču tenka te bogati listić foto-jetkanih dijelova. No zanimljivo je što je druga strana tog kartona, veličine kutije, odštampana kao nekakva cesta od bijelih kockica/ciglica tako da predstavlja podlogu. To je jako simpatično i čini mi se da bi moglo biti korisno.
Kako su sva stabla ugurana u okvire od spužve nema potrebe za pakiranjem u najlonima pa se dijelovi mogu dobro proučiti prije sastavljanja. Nivo detalja je zapanjujući - sve do najmanjih zakovica, svaki dio je vrlo nježno odliven, vrlo oštro i prava je milina (i nevjerica) za oko gledati tako nježne detalje.
Uputstva su dana na jednom listu A4 ali ne izgledaju 'zgužvano' jer dijelova očito baš i nema tako mnogo. Uputstva su odštampana djelomično u boji, ali su boje korištene tako da se olakša slaganje (a ne za šminku!).
Pošto je do sada Flyhawk svoje male makete pakirao po dva komada u kutiji, ovdje su se valjda osjećali dužni da ne oštete kupca zato što je samo jedan tenkić u kutiji pa su dali i dvije figurice (jednu stojeću jednu sjedeću) od Caesara, što bi valjda trebalo kompenzirati vrijednost drugog vozila ....
Sve skupa izgleda vrlo obećavajuće.
Slaganje:
Već na početku, proučavajući uputstva, shvaćam da je dobar dio jetkanih dijelova dan kao alternativa plastičnim - dakle možete odrezati izlivenu plastiku pa umjesto toga staviti metale. To je vrlo dobro i ja sam to obilato koristio, time što sam neke dijelove mijenjao, a neke ne.
Iako su koljena torzionih 'osovina' glavnih kotača izlivena sa tijelom tenka, svi se ostali detalji (uljni amortizeri, odbojnici krajnjih koljena) zasebno lijepe i ponovno se čudim kako su lijepo i detaljno napravljeni. Kotači su, u Dragonovom stilu, povezani sa lukovima koji se ne vide te u isto tako vrlo lijepo napravljeni, posebno ovi vanjski, puni, koji imaju ona valovita ojačanja.
Pasanje dijelova na trupu je savršeno - bez greške, bez pukotina, točno na desetinku milimetra. Plastika je polu-tvrda, nekako mi se čini idealne tvrdoće i nije problem odstranjivanja srhova nakon skidanja sa stabla.
Kao što rekoh, dio detalja je moguće zamjeniti sa foto-jetkanim dijelovima. U to sam se upustio kod nosača užadi za vuču. To je bila loša odluka, tim više što je užad dana kao najlonski pleteni konac (ljepljenje cianofixom) ali sve skupa je pre sitno i pipavo (barem za moje ruke i oči) da bi ispalo dobro i realno. Na koncu sam odustao i zalijepio plastičnu užad (danu kao alternativu).
Malo problema sam imao kod montiranja glavnih kotača - rupe na kotačima su pre male i treba ih širiti jer se ne mogu nasaditi na koljena. To me nemalo iznenadilo jer ostali djelovi pašu, kao što rekoh, besprijekorno. Glavni kotači su povezani međusobno da se olakša poravnanje, što je u redu. Nije međutim u redu što srednji red od po tri kotača ima rebra (spokes) na sebi, i to po 6 rebara, no svi su kotači napravljeni sa istim položajem rebara. To je u praksi nemoguće i nerealno. Ja sam to kasno uočio i žao mi je jer bi bio barem neke kotače malo zakrenuo.
Gusjenice su pravo malo remek-dijelo. Tako su lijepo i detaljno napravljene da ih je milina samo gledati. Po meni su vrlo zgodno podjeljene - gornja i donja koje se saviju plus pojedinačni članci oko pogonskog zupčanika i ljenivca. Čini mi se da jednostavnije nije moglo, a opet nije sve u jednom komadu. Svi članci su, bilo oni pojedinačni bilo u nizu, identični i slažu se k'o Lego kockice. Jedino imam jedan savjet, ne u vezi kvalitete gusjenica već u vezi redoslijeda slaganja - prije slaganja gusjenica izostavite sve detalje na tenku u prijašnjim koracima (kao periskope, ručke i naročito nosače i uže za vuču) jer se kod ljepljenja gusjenica ipak koristi snaga pa se ti detalji lako polome (kao meni). Iz istog razloga sam kupolu zalijepio za tijelo (tj. ne može se okretati) i onda lijepio foto-jetkane detalje.
Tek sam prilikom bojanja uočio da sam uške za dizanje kupole (metalni dijelovi PE-5) zalijepio previsoko tako da vire iznad krova kupole, a u stvarnosti bi trebali biti u ravnini krova. E j**i ga ....
Bojanje:
Pošto je tenk vrlo sitan priznajem da mi se nije dalo zezati se sa bojanjem njemačke trobojne žuto/smeđe/zelene sheme pa sam išao linijom manjeg otpora i pobojao tenk u tamno sivu boju (Humbrol 182).
Oznake:
Oznake su vrlo bogate, dane su za dvije osnovne verzije (sivo i žuto vozilo) s time da je za siva vozila moguće napraviti tri različita vozila. Oznake se lako skidaju sa nosećeg papira, reagiraju na tekućine za dekale ali su malo žilave i nerado se prilagođavaju podlozi a i vidi se noseći film koji je očito malo deblji. Mala zamjerka ide na križ na zadnjem dijelu vozila (na nosaču dimnih kutija) koji je pre veliki pa sam ga morao zamijeniti sa manjim. Inače su križevi u dobrom registru (poravnanju crne i bijele boje).
Uputstva:
Uputstva su, kako već rekoh u uvodu, jednostavna i u boji ali vrlo pametno napravljena tako da boje olakšavaju slaganje tj. razumijevanje uputstava. Malo je 'zafrknuto' tj. nisam navikao na isprekidane crte u raznim bojama (svaka boja označava kako savijati metalne dijelove) a kako čitam po forumima, nisam jedini. Iako su dana na minijaturnom papiru (samo A4, zašto?) uputstva su sasvim jasna i zaslužiju čistu peticu.
Dodaci/izmjene:
U maketi se dobivaju dvije figurice koje su jako lijepo i kvalitetno napravljene, bravo za Flyhawk! Iapk, obje figure su za situaciju kad tenk nije u akciji tj. odmaraju se. Ja sam htio popuniti kupolu tenka (i otvoreni poklopac zapovjednika tenka) a za to mi nije pasala niti jedna dobivena figura - zato sam posegnuo za jednom iz Preiserovog seta br. 72515.
Kudim:
- ništa bitno - rupice na kotačima su pre male što me je jako začudilo, ali to je jedina zamjerka, ako se može to smatrati zamjerkom
Hvalim:
- sve! Maketa je jednostavno fantastična
Zaključak:
Preporuka - svakako kupiti.
To je, po meni, uz Zvezdinog T-90, maketa godine. Šteta je ne složiti ovo malo remek dijelo. Ipak treba imati na umu da je, naročito s obzirom na sitne foto-jetkane dijelove, to maketa za profesionalce (kao ja, ne? he, he ....).
I na koncu usporedba veličine sa mlađim bratom, Tigerom 'jedinicom' - inače ovog Pz.1 su zvali i 'mali Tigar':
Napomena - maketa je slikana na podlozi koja se dobiva u kutiji uz maketu.
Na slikama se baš i ne vidi razlika u sivim nijansama alata i vozila, ali u stvarnosti postoji, vjerujte mi ....
Vojo 
vojo: poruka promijenjena dana: Pon Svi 16, 2016 2:04 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
 | | Član od: 31 Jul 2010 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Ruma, Srbija |
|
Upisano: Sri Svi 11, 2016 6:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo!  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Franc2
 | | Član od: 01 Tra 2016 | | Poruke: 77 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 12, 2016 1:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Briljantan mali tenkić. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Svi 22, 2016 11:01 pm Naslov poruke: |
|
|
evo još jednog mog oklopa
Maketa: Geeneral Grant M3Mk1
Proizvođač: Mirage hobby , Polska
Broj makete: 72804
Sadržaj kutije:
Kao i za Stuarta kutija je prilično velika posebno uzme li se u obzir veličina makete koja je nešto veća od Stuarta.
Sadržaj je tri sprua svijetlo sive boje uz dodatak pločice sa fotojetkanim djelovima (rešetka motora i zaštita farova) te "spruom" sa gumenim gusjenicama i sajlama.
Plastični djelovi imaju ponešto srha, nešto više nego kod Stuarta ali znatno lošija kvaliteta plastike (lagano gumasta, lako se reže ali teško brusi) te očigledno stariji kalup sa puno sink markova.
Maketa je vrlo raščlanjena, slično kao kod Stuarta, detalji su lijepi i vrlo fini i sitni.
Gumene gusjenice su dobre, čak bolje nego kod Stuarta, a sajle, totalno neupotrebljive.
Dekali:
Dosta veliki list dekala sa oznakama za više tenkova kao i serija oznaka za tri divizije, sva četri puka kao i za odjeljenja . Dekali djeluju krhko, ali dobro se lijepe i surađuju sa tekučinama "setter" i "softer" , dosta sjajne i dosta silveringa.
Uputstva:
Uputstva su na 6 stranica A4, Jedna stranica posvečena je oznakama u britanskim divizijama što olakšava upotrebu dekala.
Na tri stranice dano je slaganje makete, svi koraci su jasni i nedvosmisleni iako za neke djelove nema referentnih točki na maketi.
I ovdje je jedina zamjerka uputstvima prikaz sistemom 3d grafike ploha pa su slike efektne ali ponekad malo nejasne bilo bi praktičnije da se vide crteži elemenata (linije)
Na gornjoj polovini prednje stranice je opis tenka i podatci.
Na donjoj polovini prednje i na stražnjoj stranici su ukupno četri različita tenka , svi dani sa bočnim i gornjim, čeonim i stražnjim pogledom, Reference za boje su opisna, Valejo, Humbrol.
Slaganje
Originalnu cijev topa zamijenio sam aluminijskom.
Podvozje je vrlo rasčlanjeno, malo srha ne predstavlja problem a i jedini značajniji sink mark na nosaču stražnjeg kotača (kako se to već stručno zove?) se lako ukloni.
Kod gusjenica malo sam promijenio raspored slaganja.
Naime ni ovdje nisam prema uputstvima složio pogonski kotač i gusjenice odmah na maketu već sam ih obojio odvojeno i tek poslije bojanja postavio, uz to sam i stražnji kotać ostavio slobodan na osovini.
Gusjenicu sam zalijepio na par zubaca pogonskog kotača, zalijepio kotač na ležaj te potom dovršio uvlačenje i postavu gusjenica, jedini problem je širina "blatobrana" i pogonskog kotača pa sam osovinu u potpunosti odsjekao da mogu uvući kotač..
Kako gusjenica imaju i kotače na koje se oslanjaju gusjenice može se gusjenice zategnuti , tu pomaže da su gumene pa ih se lako zategne.
Sajle sam i ovdje zamjenio..
Bojanje
Odlučio sam se za shemu iz 09.42, za vrijeme druge bitke za Allamein. Sand / Olive drab. naslovna shema ima crne i bijle trake obruba koje nisam znao kakao napravit.
Van kutije:
Aluminijske cijevi topa, sajla za vuču,
Dojmovi: Kvaliteta materijala i uputstva - +3 (lošije od Stuarta)
Negativno: gumene sajle
Pohvalno opča kvaliteta i detalji plastike zakovice na oplati, detalji cijevi i tijela mitraljeza, razloženost elemenata, jetkovina.
Da/Ne kvaliteta plastike, grafika uputstava (moderna ali djelomice nečitka)
Mišljenje zanimljiva maketa, da nije srha i kvalitete plastike odlična, u svakom slučaju preporučljiva |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Svi 23, 2016 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: VK.45.02(P)V
Proizvođač: Dragon, Kina
Broj makete: 7492
Na prvi pogled:
Pošto sam već čitao recenzije o toj maketi pripremljen sam na prosječnu maketu od Dragona. Ipak, na prvi pogled primjećujem sve nedostatke makete, čak i kroz najlon:
- prednja svijetla 'ukomponirana' u tijelo tenka
- dobar dio pionirskog alata kao i užad za vuču isto tako ukomponirani ('izliveni') sa tijelom tenka. Radi toga je uže za vuču tanko poput konca i vjerojatno ne bi povuklo niti kotač od tog 57 tonca
- spojevi oklopnih ploča na tijelu tenka i na kupoli su previše izraženi, nešto kao kod Matchbox maketa i djeluju nerealno
- poklopci i grilje/mreže preko hladnjaka motora su napravljeni potpuno proizvoljno (dobro, to je i za očekivati)
- prsten za puškomitraljez na kupoli tenka je 'izliven' sa kupolom zapovjednika i djeluje vrlo nestvarno
- rezervne gusjenice na kupoli tenka su krive (od originalnog King Tigera tj. onoga koji je stvarno išao u proizvodnju) a prave gusjenice na ovom tenku su od Elefanta/Ferdinanda
- maketa je inače 'sklepana' od jednog stabla (hodni dio) od Elefanta/Ferdinanda, jednog stabla King Tigera (sa 'Porscheovom' kupolom) i jednog novog stabla sa tijelom ovog projektnog tenka. Zanimljivo je da je stablo sa kupolom i topom itd. šire od kutije i ne stane normalno u kutiju već mora biti nagurano postrance!
Sve to djeluje ispodprosječno za jednog Dragona.
Slaganje:
Za početak sam odlučio očistiti tijelo tenka od svih 'izlivenih' detalje (alat, užad, svijetla itd.). Ako mislite da je to lako - eee, varate se. Treba najprije očistiti koliko se može nožićem, a noda brusiti i brusiti .... to isto slijedi sa kupolom, sa nosačima rezervnih gusjenica (koje su krive).
Plastika je, po Dragonovom običaju, dosta tvrda i žilava no spojevi dijelova za stabla su dosta tanki pa nema problema oko čišćenja srhova.
Rupice i štiftići sklopova glavnih kotača (bogies) ni ovaj puta nisu točni jer su rupice pre male - a kako su ipak dosta velikog promjera (oko 2,6mm) nisam ih mogao proširiti svrdlom već sam morao brusiti štiftiće.
Pažljivim promatranjem vidim da detalji nisu niti izbliza Dragonovoj (visokoj) kvaliteti. To se posebno odnosi na kotače, na tijelo tenka (sa predubokim spojevima oklopnih ploča) kao i na uzdužnim torzionim nosačima glavnih kotača - ti nosači imaju svi poprilična utonuća (sink marks), a neki dijelovi (posebno mitraljez na prednjem dijelu tenka) imaju toliko srhova od lijevanja da je dio gotovo neprepoznatljiv .... ma cijela maketa mi djeluje dosta površno napravljena, kao da su kalup radili na brzinu ili da su dijelove izvadili iz kalupa prije nego su se ohladili. Jako me podsjeća na Matchboxove makete, nažalost .... ili su možda dali 'lijevati' u Ukrajinu, kao što sam imao osjećaj kod Revellovog Boxera - ustvari, kao kod Boxera i tu su brojke na nekim stablima upisane na spojevima (križanjima) stabala, uz obavezno utonuće pa se broj ni ne vidi!
S druge strane, moram priznati da su gusjenice odlične. Kao prvo lijepe se maketarkim ljepilom (za razliku od prethodne Dragonove makete). Kao drugo, jako su lijepo i detaljno napravljene. Prema danim mjerama bile su točne dužine (i broja članaka - neparnoga! - a svaki drugi ima zub .... he, he) tako da se je lijepo moglo napraviti ovješenje da izgleda što prirodnije. Ipak sam, nakon ljepljenja, morao odrezati jedan članak jer su bile pre duge. Ali sa DS gusjenicama to je 'pisofkejk' jer se odrežu i zalijepe, što međusobno, što za kotače. Milina.
Bojanje:
Pošto sam zamislio da radim prototipni tenk kakav je trebao biti na testiranjima, odlučio sam ga pobojati u jednoličnu standardnu njemačku tamno žutu boju bez maskirnih šara. Za to sam koristio moju omiljenu Humbrol br. 83.
Oznake:
Od oznaka se dobivaju samo križevi u dvije veličine (tri veća i pet manjih) ali na predloženim shemama bojanja (izmišljenim) nema spomena gdje staviti te križeve. Ja sam se držao prakse (sa King Tigera) da križevi dolaze samo na bočnim stranama kupole.
Uputstva:
Uputstva su tipična Dragonova tj. loša ali štampana u boji na finom papiru. Ocjena: 3.
Dodaci/izmjene:
Od dodataka sam nastojao dodati detalje koje sam skinuo sa tijela tenka - užad za vuču, dio alata, svijetlo .... dodao sam i mitraljez na kupolu zapovjednika tenka, da izgleda onako šminkerski. Konačno sam dodao i jednu figuricu, da maketa malo živne i da se vidi veličina vozila. Figurica je od Preiserovog seta 72525.
Kudim:
- površno napravljenu maketu
- 'izlivene' detalje sa maketom
- ostale detalje koji nisu na visini Dragonove kvalitete
- puno utonuća i srhova (previše za Dragonovu maketu)
- cijenu
Hvalim:
- odabir teme (iako priznajem da nisam baš od ljubitelja šbbkbb tj. what-if maketa, ali ova je nekako napola - bila je u projektu i to vrlo realnom, a pobjedio je samo suparnički projekt - dakle nije nekakva 1000-i-nešto-tonska budalaština ....)
- odlične gusjenice (iako su od mekane/gumene plastike)
Zaključak:
Na koncu (još) par malih zamjerki - znam da je osim kupole i hodnog dijela sve drugo izmišljeno tj. napravljeno na osnovu skica (a ne nacrta) ali su se ipak Dragonovci mogli potruditi da naprave:
- ispušne cijevi za dva motora koji su pokretali generatore
- poklopac/ulaz za vozača - osim periskopa nema ništa drugo, a sumnjam da se uvlačio u tenk kroz kupolu
Uostalom, i 'Maus' i 'E-100' su dobrim dijelom bili 'what-if' projekti (dobro, Mausa se može vidjeti u Kubinki ali E-100) pa se Dragon ipak jako bio potvrdio da liče na nešto, posebno po pitanju detalja.
Preporuka:
Kupiti.
Nije mi poznato da postoji obična (tj. ne-rezinska) maketa u 72-jci osim ove.
Usporedba sa pobjednikom konkursa, 'pravim' Königstiger-om:
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Svi 23, 2016 3:07 pm Naslov poruke: |
|
|
po običaju izvrsno..
Nego jel kupola ista kao na nekim verzijama Koenigstigera ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5796 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|