Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spitfire Mk.II - Tamiya 1/48
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
rudi čajevec

Član od: 07 Ruj 2010
Mjesto: ŠTORE
PorukaUpisano: Sri Tra 27, 2016 9:45 pm    Naslov poruke: Spitfire Mk.II - Tamiya 1/48 Citiraj ovaj komentar

Posle duže pauze još jedan moj uradak.
Maketa je prerada I u II, što znači dodan Coffmanov filter, drug spiner i propeler te samo žice IFF antena (od repa do trupa)
što je vrlo karakteristično za Spitfire Mk.II iako i to varira od Spita do Spita.
Bila je pravi poligon, bojanja - staranja po postoječim fotografijama, ovaj put za promenu bez t.i. pre in po senčenja sa vazdušim kistom.
Osebno mi se svidja, pa presudite sami.

Rudi Š.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Kurfurst

Član od: 28 Pro 2014
Mjesto: Split-Kamen
PorukaUpisano: Sri Tra 27, 2016 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nice.

U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda!
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 9:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

krivo mjerilo, ali ok
ciping na mjestu, mozda malcice preprljav, ali znas mene Very Happy
ne vidim indikatore stajnog trapa na krilu- ak jesu, sorry na opaski, ak nisu, stavi na drugog- to je veliko mjerilo
sve u svemu - 5- Very Happy Cool
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni lijepo izgleda
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš je onakav kakve ih ja volim grdi i zmazani Very Happy Lijep rad.
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odličan, samo jedna primjedba> ako si več točkove napravio blatnjave, onda bi morao i zaprljati krila iza njih.
Natrag na vrh
domegus

Član od: 12 Velj 2010
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan, po mom ukusu Palac gore
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 1:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva maketa i Spit. Isti sam radio u 1/72, pa znam dosta o P8088. Općenito maketa izgleda dobro, ali ima nekoliko stvari koje mi ne štimaju. Poklopac spinnera izgleda kao malo podebljani De Havilland, a ne kao Rotol za Mk.II. Krakovi propelera su nekako čudno legli, kao da kut nagiba nije dobar, a osim toga su Rotol koji odgovara za Mk.V, a ne Rotol za Mk.II(malo je drukčiji oblik prema spineru i trebaju se vidjeti ležišta u boji metala). Znam da si se morao snalaziti kako bi napravio Rotol propeler za Mk.II, ali je meni taj dio na tvojoj maketi nekako pogrešan... Slova NK-K mi izgledaju bijela, a trebala bi biti Sky ili Sky blue. Unutrašnjost stajnog trapa bi trebala biti u boji donjih površina, a unutrašnjost poklopaca aluminij. Vratašca kokpita sve do Mk.Vb nemaju šipku, ni ležišta za nju,( a šipka je crvene boje samo na restauriranim avionima-inače je ili u boji metala ili Interior green) .Nedostaje i stencil/stencili na vratašcima. Kako je primjetio Slider, nedostaju indikatori stajnog trapa-vidim na su na njihovom mjestu crvene točkoce (indikatori su doista crveni, ali bi trebali izlaziti van). Sjedište bi trebalo cijelo biti ciglasto crvene boje, uključujući i naslon. Na slikama sačuvanog trupa tog aviona se vidi drugi tip sjedišta koji je ugrađen kad je bio u OTU, ali ova maketa je prikaz iz borbenog perioda službe... Na tvom bi mjestu spustio kormila visine, jer je to vidljivo na 99% fotografija Spitfirea i dodao čiping na napdne rubove krila prema trupu. Znam da to ovisi o ukusu i preferencama autora makete, ali mislim da Spit 1/48 po današnjim standardima ne bi trebao biti bez zakovica. Čiping na krilima mi ne izgleda previše uvjerlivo, a na korjenu radio antene je ostala mrlja od washa. Finiš laka se čini ponešto zrnat, a ni okviri poklopca kokpita nisu najurednije obojani. Nemoj se ljutiti na moju recenziju, Rudi, ali vidio sam puno boljih tvojih maketa...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
rudi čajevec

PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 3:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Very Happy hvala Gunfe na konstruktivnoj kritici što mi mnogo znači pogotovo od ljudi čije radove sam več imao priliku videt.
Upravo si u svim pogledima ali ipak bih te u nekim segmentima ispravio ili objasnio.Maketa je u M:1/48(ne 1/32)stara TAMIYA.
-spiner i krakovi propeler su od AIRFIX MK I_II,pa ak su fulali fulal sam i ja.(drugog nisam imao na lageru)
-slova NK-K uživo uopšte nisu bjele (koristio naljepnice od AIRFIXMkI-II)
-Vratašca tu si u potpunosti u pravu(nije mi se dalo popravljati pa sam uzeo od Eduarda)jedino u tom djelu si pogrešio,a to je da su šipke (pajsere)upotrebljavali i na MkI-IIgotovo odmah posle prvih težih zračnih borbi jer je dosta pilota poginulo baš zbog toga jer nisu mogli otvoriti .razbiti poklopac kabine.
-Indikatori-biče izraženi na sledečem
-sjedalo sam nanjerno obojao ovak baš zato jer dotični avion po Logbuku.bio tri puta na OTU zbog raznih udesa.
_unutrašnjost stajnog trapa na pravima varira od seriala proizvodnje i gotovo je nemoguče utvrditi pravu boju ,jedino ako poseduješ fotku u boji dotičnog.
Maketa pravljena i čipingovana prema fotografijama i mislim da sam ga dobro pogodil.(Fotke su leva i desna i pozadi)na oko i pod lupomom zrnatost se uopšte ne vidi ,tako da makro fotke uzimaju svo j danak,..
U živo če biti možda prilike, da ga zajednički pokomentarišemo.
sa poštovanjem RUDI Š:
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 4:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

rudi čajevec Napisao/la:
Very Happy hvala Gunfe na konstruktivnoj kritici što mi mnogo znači pogotovo od ljudi čije radove sam več imao priliku videt.
Upravo si u svim pogledima ali ipak bih te u nekim segmentima ispravio ili objasnio.Maketa je u M:1/48(ne 1/32)stara TAMIYA.
-spiner i krakovi propeler su od AIRFIX MK I_II,pa ak su fulali fulal sam i ja.(drugog nisam imao na lageru)
-slova NK-K uživo uopšte nisu bjele (koristio naljepnice od AIRFIXMkI-II)
-Vratašca tu si u potpunosti u pravu(nije mi se dalo popravljati pa sam uzeo od Eduarda)jedino u tom djelu si pogrešio,a to je da su šipke (pajsere)upotrebljavali i na MkI-IIgotovo odmah posle prvih težih zračnih borbi jer je dosta pilota poginulo baš zbog toga jer nisu mogli otvoriti .razbiti poklopac kabine.
-Indikatori-biče izraženi na sledečem
-sjedalo sam nanjerno obojao ovak baš zato jer dotični avion po Logbuku.bio tri puta na OTU zbog raznih udesa.
_unutrašnjost stajnog trapa na pravima varira od seriala proizvodnje i gotovo je nemoguče utvrditi pravu boju ,jedino ako poseduješ fotku u boji dotičnog.
Maketa pravljena i čipingovana prema fotografijama i mislim da sam ga dobro pogodil.(Fotke su leva i desna i pozadi)na oko i pod lupomom zrnatost se uopšte ne vidi ,tako da makro fotke uzimaju svo j danak,..
U živo če biti možda prilike, da ga zajednički pokomentarišemo.
sa poštovanjem RUDI Š:
Airfix je očito pogriješio sa propelerom-uostalom oba propelera iz njihovog novog Mk.Vb su isto vrlo loši, tako da me ne čudi da su zafušali na MkII. Što se tiče "pajsera" na vratašcima, to može biti samo naknadna dorada jer vratašca tvornički sve do Vb nisu imala ništa na što bi se ta šipka montirala. Pogledaj malo fotografije iz Bitke za Englesku i perioda malo poslije-nema šipki. Npr. ni na Baderovom Va je nema, kao ni dva ležišta predviđena za montažu. Kasnije su i tako, mnogi piloti micali šipku, jer se znalo dešavati da u borbi tijekom manevara, šipka ispadne iz ležišta i "uleti" u kokpit. Unutrašnjost kutija stajnog trapa i poklopaca ima tvornička pravila i uopće nema bojanja interior Green, osim, rjeđe, unutarnjeg dijela, dok je kružni, vanjski, dio uvijek u boji donjih površina. P8088 je nakon borbene službe još dugo bio u raznim OTU (Operational Training Unit) i preživio par udesa i popravaka, pri čemu je postavljeno drugo sjedište, uklonjena oklopna ploča , a i montirani vjetrobran i propeler kao na kasnim Vb/c. Tvoj prikaz je iz ratne upotrebe kad je uredno imao "bakelitno" sjedište i oklopnu ploču, tako da je to na tvojoj maketi krivo. Wink Svakako maketu treba pogledati u živo, a što se tiče komentara-znaš da ja nemam "dlake na jeziku" . Cool

Natrag na vrh
rudi čajevec

PorukaUpisano: Čet Tra 28, 2016 6:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izivinjavam se ali mislim da imaš krive podatke Very Happy Moj spit je prema fotkama iz 1943,šipke -pajseri prvi put su stavljeni na MKI-II februara 1941 na lokalnoj razini a tvornički o Januara1942 od seriala300 pa nadalje.jedino što si upravo kod šipke je boja jer su stvarno bile u zelenoj,crnoj,i srebrne i nikad u crvenoj, što sam več ispravio.
I za ostale tvrdnje držim kao djelomično netačne.
Ako dozvoliš preporučio bi ti moju "BIBLIJU "u PDF na 35 stranica sa naslovom Spitfire Notes from Edgar Brooks-korespondenca . Možeš je nači na Britt Modeller sajtu ili potražiš na netu.Veoma zanimljivo ćitanje.
UFFF- što sam se razpiso. Very Happy Amen
L.P.RDI Š:
Natrag na vrh
Scalpel

Član od: 10 Pro 2009
PorukaUpisano: Pet Tra 29, 2016 10:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljivo..

http://www.jonbius.com/wp-content/uploads/2016/01/SpitfireNotesfromEdgarBrooks-201601180935.pdf

Rudi, jesi ti to pročitao do kraja?

At a model show, many years ago, a
man (obviously an expilot)
commented to me "All these lovely Spitfire models, but, you know,
all the time that I was flying I never saw a red crowbar; green, black, or silver, never red."

:-)
Natrag na vrh
rudi čajevec

PorukaUpisano: Pet Tra 29, 2016 10:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

DA, pročitao sve,prije što sam napisao post grunfu ,pročitao još jednom.I ja mislim da je veoma zanimljivo čitanje naočito teme same.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pet Tra 29, 2016 1:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rudi, tvoj Spitfire ne može biti prikaz iz 1943. Fotografije Ovog aviona sa slovima NK-K koje se mogu naći u literaturi su nastale nakon BOB-sami kraj 1940 ili početak 1941. Kad je dotični Spit otišao u OTU, onda su promijenjena i kodna slova jer ona označavaju određeni Squadron, a ovaj ih je avion mijenjao više puta. Wink Ja se ne služim toliko Internet literaturom, nego sa 10-tak knjiga koje imam u "čvrstom obliku" i još "nekoliko" u PDF-u koje imam o Spitfireu i stojim iza svojih navoda. Taj je avion do 1943 doživio promjenu poklopca kabine (i vjerojatno postavljanje novih vratašaca sa crowbar-om), novi spiner i propeler, kao i kodna slova od trenutnog OTU, a i aplikaciju nove kamuflaže-nemoj mi reći da je i 1943 zadržao staru kamuflažu koja je odavno naredbom promijenjena?!? Taj je avion i preživio nekoliko udesa, od kojih je jedan rezultirao smrću pilota-učenika, ali je nakon toga opsežno popravljan i nikako nije mogao zadržati izgled iz 1940/41.

Natrag na vrh
Scalpel

Član od: 10 Pro 2009
PorukaUpisano: Pet Tra 29, 2016 2:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kodna slova su ti previsoko na lijevoj strani...ne idu uz sam rub poklopca kabine.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma