Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Ned Ožu 20, 2016 6:38 pm Naslov poruke: Herkules - Nadogradnja |
|
|
Zadnjih tjedan dana sam se lagano zabavljao s nadogradnjom svog starog kompresora. Riječ je o onom malom Herkulesu iz Bauhausa (makar se prodaje i pod raznim drugim imenima) koji nema na sebi bocu. Uglavnom...nakon 5-6 godina štucanje kompresora je postalo nepodnošljivo pa sam odlučio kupiti novu tlačnu sklopku. Kad je sklopka stigla kući palo mi je napamet da zašto ne ugraditi i bocu, i eto...
Bocu sam pokupio u jednome servisu vatrogasnih aparata, za 20 kn. Boca je od 2 kg, a zapremnina je oko 2,25 litara.
Neke dijelove sam imao kod kuće, neke kupio na Krku, a neki su s ebaya.
Nožice od Herkulesa su ponovno iskorištene, kao i motor i regulator. Dodao sam i jedan stari 120mm ventilator iz PC-a koji sam i prije koristio za hlađenje.
Mali konektori/redukcije 1/4'' na 1/8'' su od mesinga pa su lemljeni na bocu, dok su svi drugi dijelovi vareni.
Crijevo je gumeno za propan-butan.
Uglavnom poslikao sam, tako da se vide korišteni dijelovi, ako se netko mislio zabavljati s nečime sličnim.
Nešto slično ovome mi je bio cilj:
http://www.corehammer.com/wp-content/uploads/2014/12/Airbrush-Compressor-AS186.jpg
Ukupni trošak, oko 200 kn, od čega oko 130kn za tlačnu skloplu iz njemačke, jer ovu od 3-4 bara nisam pronašao nigdje drugje ni jeftinije da je dostupna.
Na kraju sam stavio i naljepnicu koja je stigla s airbrushem:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dasabaja
 | | Član od: 14 Sij 2015 | | Poruke: 62 | |
|
Upisano: Ned Ožu 20, 2016 6:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Carski! Ja se razmisljam da "upgrade-ujem" svoj kompresor (isti kao tvoj, taj AS-182...i sto drugih imena koje ima). Trazio sam originalnu bocu alije nisam nasao.
Ova tlacna sklopka...zar nema kompresor na sebi vec tako nesto? (mrzi me sad da ustajem da pogledam...).
Ipak nesto zaustavi kompresor i kad nema bocu...
Kako si resio 12V za ovaj ventilator? (jel uopste 12V?) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Ned Ožu 20, 2016 7:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Adapter je 12V 300mA, s Ebaya, treba malo više tražiti i paziti da je EU priključak.
Tlačnu sklopku je imao kompresor i prije ali više nije radila kako treba, pa sam kupio novu koja je ista.
Bocu kao s onog mog linka možeš naći na stranici WilTec, mislim da je zapremnina 3 L, samo je dosta skupa stranica... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dasabaja
|
Upisano: Ned Ožu 20, 2016 7:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| A koja je razlika izmedju mesinganih i celicnih redukcija...tj. sto ima i jedna i druga, a ne samo tipa celicne? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Ned Ožu 20, 2016 7:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Ove dvije veće koje su varene na bocu su željezne, imali smo ih otprije doma negdje. Njih se može variti, i mora, jer su nešto veće.
Ove druge dvije koje su na boci su 1/4'' na 1/8'' i one su od mesinga. Možda postoje i željezne/čelične ali ja sam u Krku kupio mesingane. Njih se ne može variti, nego lemiti. Možda ih se i može variti ali im je stijenka dosta tanka pa ne znam da li bi izgorile. Za sve druge redukcije, priključke itd. nije bitno jer se ne vare ili leme, već šarafe. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dasabaja
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2016 2:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Za koliko napuni ovu bocu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2016 3:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vedran Napisao/la: | Ove dvije veće koje su varene na bocu su željezne, imali smo ih otprije doma negdje. Njih se može variti, i mora, jer su nešto veće.
Ove druge dvije koje su na boci su 1/4'' na 1/8'' i one su od mesinga. Možda postoje i željezne/čelične ali ja sam u Krku kupio mesingane. Njih se ne može variti, nego lemiti. Možda ih se i može variti ali im je stijenka dosta tanka pa ne znam da li bi izgorile. Za sve druge redukcije, priključke itd. nije bitno jer se ne vare ili leme, već šarafe. |
Boca je željezna (tj. čelična), pa se na nju bez problema može elektrolučno zavariti željezni (čelični) adapter. To je ono zavarivanje kakvo svi znamo. Obojeni metali se ne mogu zavarivati elektrolučno, pa se koriste TIG, MIG i MAG tehnike. Od ovih drugih, jednostavnije je zalemiti i to tvrdim lemljenjem. Jedino nisam siguran kako se mesing lemi na čelik, ali očito ide!
Lijepo si to konstruirao.. Svaka čast! Nadam se da će te dugo služiti  _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2016 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vedran Napisao/la: | Ove dvije veće koje su varene na bocu su željezne, imali smo ih otprije doma negdje. Njih se može variti, i mora, jer su nešto veće.
Boca je željezna (tj. čelična), pa se na nju bez problema može elektrolučno zavariti željezni (čelični) adapter. To je ono zavarivanje kakvo svi znamo. Obojeni metali se ne mogu zavarivati elektrolučno, pa se koriste TIG, MIG i MAG tehnike. Od ovih drugih, jednostavnije je zalemiti i to tvrdim lemljenjem.
Lijepo si to konstruirao.. Svaka čast! Nadam se da će te dugo služiti  _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2016 5:14 pm Naslov poruke: |
|
|
svaka čast! ovo će mi dobro doći, imam i ja ideju ovo isto napraviti sa mojim herkulesom
reci, kak je taj tvoj štucao? jel ono kao da oće počet drukat a nemre, pa počne tek kad malo ispustiš zraka? tak je moj počeo sad, pa reko da vidim jel isto tlačna sklopka il je nekaj drugo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2016 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Redom...
Bocu napuni na 4 bara za 80 sekundi.
Što se tiče lemljenja mesinga na čelik, ulovi dobro, samo sam koristio jaku lemilicu - od 250W - te razrijeđenu kiselinu i pastu za lemljenje. Lemilicu treba držati prislonjenu nešto duže kako bi se lem razlio i naravno ići pomalo u krug.
Što se tiče štucanja, nekada je štucao samo kad bi se zagrijao, ali je kasnije, prije otprilike godinu, počeo jako štucati i nije se gasio.
Kad kompresor radi normalno čuje se jedan klik (iz tlačne sklopke) kad postigne 4 bara i tada se motor gasi. Kad tlak padne na 3 bara čuje se opet klik koji starta motor. Meni je bio problem što se na 4 bara čuo klik ali se motor nije gasio već bi nastavio s radom, ne normalnim nego bi se motor vrtio na trenutke i to dosta teško i iritantno. Mislio sam ako je možda i do kondenzatora za start pa sam i njega kupio (jeftino s ebaya). Na kraju kad sam stavio novu tlačnu sklopku da probam kako radi i sve je bilo super, tako da nije bilo do kondenzatora već baš do nje.
Tlačna sklopka i motor sad rade odlično, koliko mogu reći s obzirom da još nisam bojao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|