Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 3:55 pm Naslov poruke: Spitfire Mk.XVIe 1/48 Eduard |
|
|
Još jedna gotova... Obziom da nisam stavljao slike napretka u projekte u radu, prvo dvije fotke kokpita prije zatvaranja (dok se još nešto od toga vidi!). Korišten je PE set iz kutije, a ponešto je skrečano i korigirano u odnosu na maketu-razne žice, cijev za kisik od žice od gitare i sl..
A sad dovršena maketa... Od dodataka su korišteni Brassin kotači i Quick boost vratašca kokpita. Mala, ali značajna poboljšanja u odnosu na plastiku iz kita. Kotači još i mogu proći, ali vratašca su najlošiji dio inače izvanredne makete. Na noge stajnog trapa sam dodao hidraulične vodove od žice, a na retrovizor sjajnu ogledalo-foliju. Radio antena je od tanke čelične žice. Za bojanje sam koristio RAF set Gunze Mr. Color sa kojim sam jako zadovoljan, i tonovi i kvaliteta boje su najbolji trenutno na tržištu. Dovoljno je reći da sam kod maskiranja koristio i najobičniju pik traku i skidao je bez veće pažnje, a boja se držala (bez prethodnog primera) bez greške. Mjesta ljuštenja na krilima su rađena sa Alclad aluminium i tehnikom soli. Dosta efekata je pobrisalo fotografiranje, ali rađen je preshading, više filtera, prljanje sa grafitom, umjetničkim uljima i drvenim bojcama. Dosta sam se namučio sa dekalima, iako je sve išlo na sjajnu lakiranu površinu, no uz Gunze tekućinu i fen, legli su, čak i preko zakovica. Sa donje strane su prvo postavljeni dekali sa registracijama, a onda nosači za bombe, a kod otvaranja vratašaca kokpita je trebalo rezati dekal slova-malo pipkavo, ali je uspjelo bez greške (Eduard u sastavnici izostavlja nosače za bombe kod ovog aviona, ali se na original fotografiji vide!). Što se tiče povijesti, avion je pripadao poljskim Squadronu koji je bazirao u Njemačkoj 1945-46. Bio je jedan od dva predviđena Spitfirea koji su trebali odletjeti u Varšavu na paradu u čast pobjede, no, Sovjeti su prvo zabranili da poljski piloti lete, a nakon što su ih pokušali preletjeti englezi u Poznanu je došlo do nesuglasica zbog kojih su se avioni vratili natrag... Poslije su ipak preletjela druga dva Spitfirea i letjeli u paradi, ali su nakon toga zadržani (piloti Englezi su otišli bez aviona), pa izrezani... Nadam se da će vam se maketa svidjeti. Radio sam je na kraju po noći (dan prije natjecanja), kako bi je nosio na Go-Modelling, a od početka do završetka mi je trebalo cca 4 tjedna kako bi je završio.
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
..jako lijepo Miha...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 4:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Super je!
Kakvu to foliju koristiš za retrovizor? Može koja close-up fotka? _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1056 | |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 4:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dobar je. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 6:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrhunski,bravo grunfe  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 7:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na dobrim kritikama.
Folija za ogledala koju koristim je Hasegawa mirror efect-samoljepljiva, vrlo tanka alu folija. Probat ću slikati da to bude vidljivo. Uglavnom, Eduard daje retrovizor na okviru sa prozirnim dijelovima, a spojen je sa stablom baš na dijelu gdje bi trebalo biti ogledalo. Nakon skidanja i uklanjanja dijelova sprua mi je bilo jasno da ni nakon brušenja i poliranja neće taj dio biti dovoljo proziran kako bi napravio efekt po sistemu da retrovizor prvo sa stražnje strane obojam u krom, pa onda preko u zeleno. Originalni retrovizor mi se i polomio (krta plastika!) u prvom pokušaju, ali sam srećom imao spremljen sa prethodnog Spita IX koji nije imao retrovizor... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1045 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 8:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo složeno, a jel bilo na go-modellingu kakvih rezultata? _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bubi Restaurator
 | | Član od: 09 Sij 2016 | | Poruke: 170 | | Mjesto: Ika - Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 11:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Bez komentara....  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
 | | Član od: 28 Pro 2014 | | Poruke: 571 | | Mjesto: Split-Kamen |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 11:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Mnogo predivan!! _________________ U radu: brate svaśta
U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Ožu 17, 2016 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala još jednom.
Nažalost, na Go-Modellingu nije bilo rezultata. Klipni zrakoplovi 1/48 su bili daleko najjača kategorija na natjecanju sa 20 maketa, ali je bila i zajednička sa 1/32 i te tri makete 1/32 su podjelile prva tri mjesta. Šteta što su makete 1/48 tako ostale zakinute, a bilo je par zbilja odličnih radova, po mom mišljenju i kvalitetnijih od dvije 32-jke koje su nagrađene, no nema veze, vidjet ćemo što će biti u Mosonu.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Čet Ožu 17, 2016 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | no nema veze, vidjet ćemo što će biti u Mosonu.  |
U Mosonu će biti samo Spitova 30 lol... Takav je trend...  _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5777 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Ožu 17, 2016 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | .......... Klipni zrakoplovi 1/48 su bili daleko najjača kategorija na natjecanju sa 20 maketa, ali je bila i zajednička sa 1/32 i te tri makete 1/32 su podjelile prva tri mjesta. Šteta što su makete 1/48 tako ostale zakinute, a bilo je par zbilja odličnih radova, po mom mišljenju i kvalitetnijih od dvije 32-jke koje su nagrađene, no nema veze, vidjet ćemo što će biti u Mosonu.  |
A baš bezveze, pa kad su imali tri 32-ojke onda su mogli lipo razdvojiti 1:48 i 1:32 kategoriju, pa i tako su ovi veliki odnili sve medalje.......
Inače još jedan jako lipi uradak iz tvoje radionice!! _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|