Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5416 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 04, 2006 10:24 pm Naslov poruke: NDH Blenheim Mk1 |
|
|
Evo uspjeh nabaviti maketu Blenheima u 1-72 i NDH oznake za isti pa ako mi tko može pružiti kakvu informaciju o bojenju istih u NDH ,te koja im je boja unutrašnjosti kokpita (standardna RAF Interior Green?) _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Lis 04, 2006 10:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Previše si zahtjevan sa svojim pitanjima... Neki ljudi godinama skupljaju materijale i nisu ih voljni objaviti samo zato da bi tvoja maketa ljepše i autentičnije izgledala...  _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 04, 2006 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: | Previše si zahtjevan sa svojim pitanjima... Neki ljudi godinama skupljaju materijale i nisu ih voljni objaviti samo zato da bi tvoja maketa ljepše i autentičnije izgledala...  |
Neznam čemu ovaj sarkazam i cinizam, Vjeko? Možeš ti i bolje, ak se potrudiš, jel da...?
A ak nemreš, ima i drugih tema osim ZNDH...
U svakom slučaju, čovjek je vjerojatno oduševljen tvojim komentarom i još se uvijek valja od smijeha...
Poky, Blenheimi koje je koristilo ZNDH, vuku svoje porijeklo iz VVKJ (Kraljevine), tako da svu analogiju treba vući iz tih izvora, jer sumnjam da ćeš moći dobiti konkretnu informaciju - ipak je prošlo šezdesetak godina, a općenito fotografija ZNDH Blenheima (kao i svega ostalog) ima malo, a nekakvim interijerima da ne pričamo...
Ipak, vjerujem da bi ovo tvoje pitanje moglo zaintrigirati sve one koji namjeravaju složiti hrv. Blenheima (uključujući i potpisanog), pa ću ovim postom nastojati potaknuti i ostale da se uključe...
Dakle, Kralj. Jugoslavija je u Engleskoj 1937. kupila dva Blenheima (civilne reg. oznake G-AFCE i G-AFCF), a istovremeno je otkupljena i licenca za proizvodnju još 50 ovih aviona i to u tvornici Ikarus u Zemunu.
Ti Blenheimi proizvedeni u Ikarusu donekle su se razlikovali po naoružanju od engleskih, odn. bili su bolje naoružani s 3-4 mitraljeza, a imali su dodatne podtrupne nosače smještene na stražnjem dijelu trupa - za nošenje malih bombi za žive ciljeve.
Govori se o 40 dovršenih aviona po licenci do početka aprilskog rata (u stranim izvorima doduše samo 16 + 24 koji su navodno bili u zadnjoj fazi montaže), a isti su bili opremani motorima i opremom izravno iz Engleske dok je "zmaj" aviona" rađen kod nas u Zemunu.
Pred rat je međutim, iz Engleske uvezeno još 20 kompletnih Mk. I (vojni brit. serijski brojevi L6813, L6814, L6817 do L6834) i isti su sudeći po ser. brojevima bili s kraja proizv. serije iz tvornice Avro koja je uz Bristol tkđ. proizvodila Mk. I. U Jugoslaviju su preletjeli pod reg. oznakama YU-BAA do YU-BAT. Neki od njih su (prema engleskim podacima) bili modificirani u lovačku varijantu s 2 topa od 20mm za vatru prema naprijed.
Pretpostavlja se da je pred početak rata u jedinicama VVKJ bilo operativno oko 60 aviona ovog tipa.
E sad, da li su Blenheimi iz sastava ZNDH bili engl. originali ili licenca iz Ikarusa, odn. koji je od njih bio koji ... trebalo bi istražiti, premda se bojim da je to Sizifov posao. Kao i pitanje da li su i licencni Ikarus Blenheimi imali istu boju interijera kao i engl. originali...
Već je na puno jednostavnije pitanje (da li su gornje površine eksterijera u ZNDH bile engl. dvobojne ili VVKJ trobojne) teško dobiti egzaktan odgovor, a o interijeru da ne govorimo.
Ja ti predlažem da ideš nekom analogijom, pa ako radiš engl. dvobojnog, stavi mu interior green, a ako se odlučiš za izvorno VVKJ krinkanje, dobit ćeš nadam se od nekog učesnika ovog topica odgovor da li su ti licencni Blenheim imali drugačije bojen interijer. Ja o tome (zasad) nemam podataka. Ali čujemo se još, prekopati ću malo po svojoj pismohrani pa se javim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 1:20 am Naslov poruke: |
|
|
Robi, moram te malo ispraviti. Blenheimi proizvedeni u Ikarusu se osim par probnih primjeraka nisu razlikovali u količini naoružanja od britanskih.
Također ti mali nosači za bombe na stražnjem dijelu trupa nisu ništa specijalno, jer su ih imali i RAF-ovi primjerci. Frogov model Blenheima, koji nije predviđen da predstavlja Ikarusov avion isto ima te nosače kao dijelove.
Na kraju, lovačka varijanta Blenheima je imala podtrupnu gondolu s 4 mitraljeza, a ne naoružanje od 2 20mm topa, a ni Jugoslavija nije nabavljala Blenheime kao lovce. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 1:35 am Naslov poruke: |
|
|
Ma ne moraš ispravljati mene, jer ovo kaj sam napisal nisu "moja" privatna istraživanja, nego sam otprilike prenio članak iz starog "Fronta" - to je prvo kaj mi je dopalo ruke u svezi ove (interesantne) teme o Blenheimima.
I očekival sam da bude replika na to - nadam se da će ih biti još, pa da proširimo temu na ZNDH (VVKJ) Blenheime općenito, jer topic samo o "interijeru" neće dugo potrajati i puno toga egzaktnog donijeti...
Očekujem daljnja razmišljanja!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3475 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 9:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Ja nisam neki poznanik ovoga pa mi ne zamjerite ali nedavno sam se raspitivao o unutrašnjosti IK-2 pa su me neke kolege (u čije znanje ne traba sumnjati) uputile da je ista vjerojatno silver. Bi li i ovdje moglo biti mjesta toj tezi? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 12:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Jasno da je teško raspravljati o točnoj boji unutrašnjosti Blenheima, no ima u knjizi "Zrakoplovstvo NDH 1941.-1945." od Frka/Novak/Pogačić čak jedna fotografija, str.71. snimljena iznutra, gdje se vide alu profili koji drže stakla na kabini, kako su mjestimice lagano izguljeni, navodi me na zaključak da se u ovom slučaju radi upravo o Interior Green ili nekom derivatu lokalne industrije boja.
Poky ionako se moramo nači, pa ako želiš imam nekoliko knjiga u elektro formatima na temu Blenheima, da ti spržim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 12:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Najvjerojatnije ne. Originalno britansko bojanje interijera je bilo u Interior green (sličan američkom zinc chromate greenu) i sigurno je da su jugoslavenski Blenheimi koji su proizvedeni u Velikoj Britaniji imali takvu unutrašnjost.
Ikarusovi primjerci bi mogli imati srebrnu unutrašnjost, no kod izrade modela bio trebalo točno znati u koju grupu Blenheima pripada predložak.
PS. Moja se poruka odnosi na pitanje od P-51 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma drago mi je kaj sam makar potaknuo raspravu! Ionak nisam oćekivao niš konkretnoga ,već tipove i prijedloge.
Kad govorimo o zrakoplovima NDH sve se svodi na Messere ,a ostalo je velika nepoznanica ,iako je NDH imala podosta zanimljivih zrakoplova u svojem inventaru ,i svi onda opet istražuju i raspredaju sam Messere i kakva je bila "gefufna na ljevom cincilatoru" motora crnog 4 i sl. (nemam namjeru ovim umanjivati ili osporiti nećiji rad i istraživanje već potaknuti rasprave i u drugim smjerovima).
| Citat: | | Poky ionako se moramo nači, pa ako želiš imam nekoliko knjiga u elektro formatima na temu Blenheima, da ti spržim. |
Ma može nema beda uvjek sam otvoren za novu literaturu! Ja o Blenhajmima imam sam Sqadronovu "in action" također u elektrik formi.  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Lis 05, 2006 10:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo da sam sebi odgovorim! Na stranici letletlet-warplanes (bdw ima još dosta zanimljivih članaka)
http://www.letletlet-warplanes.com/files.html
sam naišao na zanimljivi tekst o bojenju zrakoplova u kraljevini pa sam iz njega izvuko ovaj citat
| Citat: | | Bristol Blenheim Mk.I becomes operational in 1939. and this type equipped 1. and 8. bomber group and 11. recce group. Blenheim featured couple of pattern but two of them was most numbered, RAF continental and Yugoslav multi color. But some of them had a four color on the topside which possibly present modified original Dark Earth/ Dark Green pattern with two new colors added. Underside on the British delivery was Sky or anti- gunnery and Yugoslav built were left with Sky underside. Paints used in Yugoslav production were imported from UK. In one period Blenheim wore semi opaque white two digit numbers on the fuselage side. |
Eto ja sam zadovoljan imam odakle poćeti. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | | Član od: 20 Ožu 2006 | | Poruke: 264 | |
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 8:43 am Naslov poruke: Blenheim |
|
|
Proveri ti ipak verodostojnost tog LETna cub izvora, ima tamo malo vise cetvorobojnih sema, ja sam se prilicno opekao verujuci doticnom izvoru... _________________ https://aeropoxy.wordpress.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 1:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| I meni se cini da tamo ima dosta fantazija i umjetnicke slobode... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 8:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Mozda vise fantazije nego umetnicke slobode.
Pogledao sam sajt i prosto ne znam sta da mislim. Tako nastaju zablude koje se kasnije prestampavaju i objavljuju svuda pa ih vise ni kriva Drina ne mogu ispraviti.
Ja sam nekada davno radio NOVO Blenhajma u 1/72, ali sa oznakama VVKJ. Isto sam imao nedoumicu oko boje kokpita, Ikarusov ili engleski Blenhajm. Na kraju sam se odlucio sa interior green varijantu pa kud puklo da puklo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 10:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajdmo onda ovak, ja sam po citiranom ćlanku zakljućio da je najvjerovatnije da je većina ,ako ne i svi Blenheimi bili obojeni sa britanskim bojama. A najvjerovatnija shema za meni interesantan crni 1506 iz NDH bi bila onda: dole RAF Sky ,a gornje strane Dark Earth i Dark Green.
Frka ti si i radio ilustraciju dotićnog u svojoj knjizi pa kaj ti misliš o temi i ovoj shemi.
Bdw moram primjetiti da se opet javlja slićan problem iz jednog slićnog topica stavi se neki citat ,a onda svi krenu to ti nije toćno ,izvor nije siguran , fantazija i sl. ,a nitko ne kaže kaj točno nije točno.Po meni to bi znaćilo da kritićari znaju toćnu istinu ,sam je ne žele reči. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pet Lis 06, 2006 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: |
Bdw moram primjetiti da se opet javlja slićan problem iz jednog slićnog topica stavi se neki citat ,a onda svi krenu to ti nije toćno ,izvor nije siguran , fantazija i sl. ,a nitko ne kaže kaj točno nije točno.Po meni to bi znaćilo da kritićari znaju toćnu istinu ,sam je ne žele reči. |
Onda ti kritičari imaju jaaaako puno godina Poky...
Naime, samo ti s toliko godina bi mogli znati točnu istinu, a za ostale (koji na ovom svijetu više ne broje godine) ćeš se morati početi služiti transcedentalnim i parapsihološkim metodama da ih prizoveš i pitaš što je istina.
Poky, svatko tko istražuje i onda prezentira izgled (bojanje) nekog aviona ima neke svoje pretpostavke do kojih je došao na različite načine. A onda ta prezentacija ima svoje kritičare koji se s tim promišljanjima ne slažu. Ali izvor pretpostavki ili njihovih kritika najrjeđe budu (neobjavljivane) fotografije kojih, uvjeren sam, baš i nema "hrpetina" ispod nečijih madraca kako neki skeptici (odn. kritičari ovih kritičara) misle. Dajte više prestanite fantazirati o strogo čuvanom "blagu" fotografija koje neki ne žele pokazivati... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|