Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Fallen
| | Član od: 20 Lis 2007 | | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 1:56 pm Naslov poruke: Badger Sotar 2020 -2F ili? |
|
|
Pozdrav!
Uglavnom druzim se ja sa svojim kineskim airbrushevima vec godinu-dve i to šljaka relativno ok za bojanje modela i vozila, basecoat i bazicna boja prek ocijelog modela, ali nije sad to za neke finije linije i tak pogodno.
Pošto sad imam priliku, jer mi je frend u Americi da nabavim jeftinije od tamo airbrush, jer nemoram placat carinu i shipping, razmišljam da si uzmem neko malo 'bolji' brush od ovih kineza što imam, s kojim bi imak mogao raditi finje linije na recimo plaštevima, osl, farbat panele i hajlajtove na vozilima itd.
Kolko vidim, tamo su na amazonu poprilicno solidni dealovi za Badger Sotar, i recenzije koje citam na netu ga poprilicno hvale, pogotovo za tu cijenu.
http://www.amazon.com/Badger-Air-Brush-2020-2F-Gravity-Airbrush/dp/B000BROVIO/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1454672848&sr=8-1&keywords=badger+sotar
Što mislite o tako necemu? Iskreno mi se ne daje sad baš 200$ za airbrush pošto ga ne koristim baš tolko al oko 100$ tinjak bih mogao izdvojit.
Ono što me malo kopka su dijelovi, jer narucivat iz amerike neš ak prdne je stvarno preskupo, poštarina bi samo bila 20$ valjda plus nek tu padne carina...skupo. Ima li negdje u Europi da se mogu narucit rezervni dijelovi za badgera?
Ili je bolje uopce ne uzimat badgera? Neznam dal bi se u tom cjenovnom rangu dalo naci nešto pametnije od ovog badgera s približno istim karakteristikama za bojanje detalja? Pošto mi za generalni undercoat,basecoat itd. ovi kinezi funkcioniraju sasvim dobro za sad. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1302 | |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 2:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| ja bih ti preporučio paasche VL airbrush (uzmi cijeli set, dobiješ tri kompleta dizne/igle) kosta negdje oko 70 baksa, a zakon je stroj. za dijelove odi na towerhobbies.com, imaju sve za većinu brusheva, a poštarina im je za takve neke stvari max. 10 baksa (neki dan sam naručivao dva kompleta dizne/igle, da imam za rezervu, p&p je bilo tri dolara). ja sam radio sa aztekom i sa badgerovim brushevima, al tek sam s ovim paasche brushom bio zadovoljan. imam ga već 10 god. i samo sam jednom promijenio diznu, kad mi je pala na pod. igla mu je 2x deblja nego kod ostalih brusheva, pa je i malo robusniji, taman za početnika. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1059 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Hrvoje
 | | Član od: 16 Sij 2015 | | Poruke: 568 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 3:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja imam Sotar i airbrush je odlican. Otporan je na sve. Samo sto moras biti svjestan da je to airbrush za detalje i bas ne trpi gustu boji i akrile. Moze se raditi s akrilima, ali moras diznu stalno namakati u nitro dok radis. Ja ga koristim za detalje, motling, free hand kamuflazu, weathering. Za velike povrsine koristim Aztek. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Fallen
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 3:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Ja imam Sotar i airbrush je odlican. Otporan je na sve. Samo sto moras biti svjestan da je to airbrush za detalje i bas ne trpi gustu boji i akrile. Moze se raditi s akrilima, ali moras diznu stalno namakati u nitro dok radis. Ja ga koristim za detalje, motling, free hand kamuflazu, weathering. Za velike povrsine koristim Aztek. |
Hmm, ja u biti samo koristim akrile 95% vremena. U biti bi i htio nešto za detalje nabavit. Nemora sad to bit top of the line naravno, jer tolko para nemam, al neš s cim mogu radit solidne detalje bi bilo pozeljno. U biti bojam minijature/vozila warhammer 40k/warmachine najviše.
Namakat da se boja ne skori na vrhu?
Jedino što me muci, nek mu igla pukne ili neki djelic, to je bar 30-40$ za dio s shippingom, i onda dodes do toga da za 2 dijela kupiš novi sotar,lol
Mislim da se iskreno kod nas ne isplati kupovati u usporedbi s online shopovima, da ce sigurno ak naruciš izvana bit jeftinije uglanvom. Osim eventualno za neke dijelove koji se izvana ne isplate radi shippinga.
Nemam ja ništa protiv neceg europskog ako je pogodnije radi dijelova, al evo, do sad mi na kinezu unutar jedno godinu-dve nije niš krepalo a dosta sam ga koristio. Relativno pazim na to sve i pažljiv sam kod ciscenja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 4:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobijes rezervnu iglu s njim. Ne znam sta inace radis s airbrushom, ali ja samo farbam i nikad mi nije nista puklo. Sotar imam dvije godine, jos s prvom iglom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Fallen
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 4:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije ni meni ništa puklo, al malo se raspitujem pa odmah ljudi pricaju trebat ce ti rezervni dijelovi, to ti je primarno kad kupujes dal ih mozes nabavit, itd., pa da ne ispadne da moram dat 200+ kn samo za iglu ak ikad nastrada itd. DObro, igla rezervna dode s njim, aj , to je pokriveno znaci. Dal postoji sansa da neš drugo nastrada usred normalne upotrebe?
btw. da li imaš kakav poseban adapter/crijevo za njega kojeg nema kod nas? Neš sam citao da oni nemaju isti adapter ko drugi. Ja od ovih kineza imam jedan uzi i jedan siri. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 4:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Fallen Napisao/la: | Nije ni meni ništa puklo, al malo se raspitujem pa odmah ljudi pricaju trebat ce ti rezervni dijelovi, to ti je primarno kad kupujes dal ih mozes nabavit, itd., pa da ne ispadne da moram dat 200+ kn samo za iglu ak ikad nastrada itd. DObro, igla rezervna dode s njim, aj , to je pokriveno znaci. Dal postoji sansa da neš drugo nastrada usred normalne upotrebe?
btw. da li imaš kakav poseban adapter/crijevo za njega kojeg nema kod nas? Neš sam citao da oni nemaju isti adapter ko drugi. Ja od ovih kineza imam jedan uzi i jedan siri. |
Na Sotaru mi nikad nije otislo nista. Aztek se jedan sav raspao, a i drugi, pa sam ga nesto krpao. (Uglavnom radi, ali Aztek je smece i izbjegavaj). Na kinezima su mi odlazile brtve od nitra, ali sam ih zamijenio teflon trakom. Jedini sto ti moze otici, je da iskrivis iglu ili da diznu izgubis ili iskrivis ili ne znam ni ja sta. U 20+ godina koliko se bavim maketarstvom, kupio sam i promijenio dosta airbrushova (obicno prelazio na bolje), ali nikad nisam kupio ni jedan zaseban dio za airbrush. Cuvaj airbrush, sta da ti kazem.
Da, adapter sam neki kupovao, ali zato da mogu na quick release mijenjati Aztek i Sotar. Da mogu isto crijevo koristiti. To ti je par dolara na e bayu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Fallen
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 5:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolko citam po netu, boja mora bit super razrijedena da se ne zaštopa, jer se Sotar navodno jako lako štopa, a samim time zna postat prevodena navodno za modele, i to bi mogao bit deal breaker . Jer mi nema smisla od njega ako nemogu normalno bojati s bojama koje imam, neda mi se baš prelazit kompletno na enamel.
S tamyom clear green/blue bojama je znalo bit malo frustrirajcue bojat. Ako ih slucajno malo previše razrijediš nemreš bojat jer se dobiva vodeni efekt, i boja se skuplja na pojedinim mjestima a na drugim mjestima je uopce nema, ili je pregusta pa zaštopava airbrush, i onda je svaki put igranje da se pogodi taman omjer boje i tamya razrijedivaca da se moze bojat.
Hmm, imate kakav prijedlog onda za nešto što nema problema s akrilnim bojama? Naravno da ih treba malo razrijedit ako su vallejo air, ili više ako su normalne vallejo/citadel da se može koristit s airbrushem, al da ne isapda da moraju bit ultra razrijedene da mogu išta s njima, pa da dodem u situaciju da su prevodene za nanosit na model. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dasabaja
 | | Član od: 14 Sij 2015 | | Poruke: 62 | |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2016 9:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa pazi, nema nekog pravila koliko razrediti u smislu "E, Vallejo ide 1:2, Tamiya 1:3 a Revell 1:1". Čak i da postoji - nemoj ga pratiti jer nisu sve boje iste. Evo ja na stolu imam Vallejo Model color neku Medium sea grey...to je skoro ko voda, maltene sama da ide kroz brush, dok je recimo crna, od istog proizvodjaca, isto Model color gusta ko katran. Nema univerzalnog pravila.
ONo sto treba da ciljas je da ti razredjena boja ima gusitnu odprilike mleka, znači malo gušće od vode. Trial and error...nema druge, moras da probas da bi znao... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|