Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1880 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Sij 01, 2016 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Želim svima sreću u novoj godini
Uz želje za sve dobro u započetoj godinu sa puno kupljenih, a još više složenih maketa, htio sam se zahvaliti svima koji čitaju moj topik o malim vojnim vozilima i maloj artiljeriji, zahvaliti na svim pohvalama ali i kritikama (od kojih jako mnogo naučim, koliko god to izgledalo čudno).
Pretpostavljam da ste shvatili da sam od početka moj topik zamislio kao recenzije maketa - ali recenzije slaganja, a ne samo gledanja u kutiju. Pri tome pokušavam složiti maketu čim originalniju iz kutije tj. koristeći 'resurse' (ovo je danas moderna riječ, ne?) koje dobijemo u kutiji. Tako da onaj koji čita te recenzije točno zna što dobiva kupovinom te makete. Ispravke gledam raditi samo kada baš nije moguće 'probaviti' očite pogreške ili grubosti.
Imam tu sreću da sam par mjeseci pred penziju, iako i sada imam podosta slobodneg vremena. Uza sve to imam i poprilično (pedesetak!) nesloženih maketa koje čekaju na red za slagaganje. Ukoliko netko od vas ima želju da baš određenu maketu složim i recenziram, rado ću prihvatiti sugestiju jer mi je u principu svejedno kojim redom slažem. Današnje makete su tako dobre, odnosno sve bolje i bolje, da bih najradije započeo sa slaganjem jedno 10-15 maketa, kakve mi gušte rade ....
Zato, ako imate neku preferencu, a ja imam tu maketu, slobodno javite i ja ću ju složiti i prikazati.
Nadalje sam se htio još samo osvrnuti na (meni) nove proizvođače maketa koje sam napravio ove godine.
Tu je najprije 'novi' Heller - Heller nije novi proizvođač, naravno, ali svoj ionako skromni opus oklopa u 1/72 koji je godinama bio isti (par vozila) i nepromjenjen - odjednom se obogatio sa dvije prekrasne makete M4 Shermana. Ne znam otkud sad taj interes za mala vozila, ali nije bitno. Bitno je da su se vratili, i to u velikom stilu.
Airfix je drugi veliki 'povratnik' sa svojim vozilima iz II SR (GMC i Jeep), ali me posebno raduju negovi super kvalitetni setovi aerodromskih vozila - nešto što drugi sigurno neće napraviti (manje su atraktivni?), a kvalitetum su na samom vrhu. Svaka im čast na takvom povratku. Posebno isčekujem ovogodišnje izdanje Autocara cisterne i Chevroleta M6 bombonosca!
MasterBox mi je potpuno novi - ove godine sam napravio prve dvije makete od tog ukrajinskog proizvođača i vrlo sam zadovoljan kvalitetom a posebno odabirom tema - za sada iz I SR, ali nadam se uskoro i malo šire.
Zvezda već duže vrijeme radi male tenkove ali sam tek ove godine složio prve njihove tenkiće i ostao zapanjen kvalitetom. Šteta (po meni) samo što inzistiraju sa nekim maketama na tom 'bezljepljivom' spajanju maketa (ja to zovem klik-klak sistemom) jer ne vidim baš svrhu tome. Očekuju (i predlažu) bojanje makete, znači pretpostavljaju da maketar ima boje, a nema ljepilo? Malo naopako razmišljanje ....
Flyhawk je novi kineski proizvođač koji je otmah udario u sridu i napravio makete od kojih zastaje dah - čovjek se pita do koje mjere se može otići u kvaliteti, u detaljima i posebno u pakiranju maketa. Naprosto - fantastično.
Plastic Soldier je još jedan moj prvijenac - po kvaliteti se ne može mjeriti sa gore navedenim jer mu nije to ni svrha, ali je jedna vrlo zgodna i meni ugodna kombinacija jednostavnosti slaganja, dovoljno dobrih detalja i - što me posebno veseli - ljudića/posade/vojnika. Te figurice mi vrlo često fale da daju onu posebnu draž i uvjerljivost gotovoj maketi.
Zebrano (u suradnji sa PST-om) mi je isto jedan novi proizvođač, ali taj me jako razočarao kvalitetom. Izbor tema im je perfektan, ali kvaliteta ....
I Revellov Boxer je bio veliko razočaranje i naprosto se bojim za nove makete (a najavljuju nam 55-ticu ove godine!) kakve će biti kvalitete. Nadam se da je Boxer samo iznimka, a ne pravilo.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Sij 29, 2016 11:55 am Naslov poruke: |
|
|
Najprije da kažem da me zanimaju tzv. 'cestovne topovnjače' (gun trucks), posebno od kad su kod nas u ratu 1991. korištene svakakve improvizacije na tu temu (pri čemu su mi posebno zanimljive bile one na kamionima za odvoz baja). Pa sad, evo prilike da predstavim dvije makete njemačkog 'pogleda' na tu temu (topovi na kamionima) iz II svijetskog rata:
Maketa: Selbstfahrlafette auf Fahrgestell VOMAG 7 OR 660 mit 8,8 cm Flak
Proizvođač: Roden, Ukrajina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 727
Na prvi pogled:
Kutija od onih većih od Rodena (30 x 20 cm), koja se otvara normalno s poklopcem i sa vrlo atraktivnim crtežom na sebi. Poklopac je od sjajnog kartona i djeluje vrlo luksuzno. Sa strane su u boji nacrtane verzije za koje su dane oznake u kutiji ali se nigdje (na kutiji) ne spominje da se u kutiji ne dobiva niti jedna od nacrtanih figura.
U kutiji se dobiva jedno veće (kao 2/3 kutije), jedno srednje i pet manjih stabala sa dijelovima, sve u tipičnoj Rodenovskoj srednje sivoj plastici. Od tih manjih stabala 2 i 2 su jednaka (sa kotačima, lisnatim oprugama, diferencijalima te arnjevima i nekim dijelovima topa). U posebnom najlonu su spakirana uputstva na čak 12 strana veličine kutije, minijaturni listić sa oznakama, još minijaturniji listić prozirne folije sa iskrojenim staklima te plastična mrežica za bočne strane vozila (nadam se da se lijepi maketarskim lijepilom!).
Dijelovi su numerirani na stablima, djeluju vrlo uredno i oštro, površinski detalji isto tako - na razini očekivanog od Rodena, možda čak i malo više od toga. Kotači isto tako izgledaju vrlo uredno i nježno napravljeni iako me smeta da nisu prikazani vijci koji pričvršćuju unutarnju 'zvijezdu' felge sa vanskim obručem (kao na pr. kod Italerijevih Autoblinda).
Uputstva su podijeljena u 28 koraka plus tri strane za postavljanje oznaka i sheme bojanja (sa Vallejo nijansama). Crtana su rukom (linijski) i djeluju vrlo uredno i jasno napravljena, a na prvoj strani su - čujte i počujte - navedeni povijesni i TT podaci vozila na 3 jezika, gusto pisano! Kao da sam se vratio 40 godina unatrag, u pred-guglovsko doba, kada se sa kupljenom maketom nešto moglo i doznati o njoj.
Slaganje:
Vozilo VOMAG 7 or 660
Sam kamion je ogroman (u uspodedbi sa ostalim kamionima) i ugodna spoznaja je da, usprkos svojoj veličini odnosno dužini, nije nimalo iskrivljen - niti šasija, niti ojačanje šasije (za top) niti sama podnica kamiona za koju sam se najviše bojao jer je od pune debele plastike. Općenito, dijelovi su dosta debeli ali ravni i neuvijeni. Nema uopće utonuća, a nešto malo srhova ima na blatobranima i nekim detaljima, ali minimalno i lako odstranjivo. Dosta dijelova ima krute polukružiće za izbacivanje kalupa (Rodenov zaštitni znak?) ali su i oni lako odstranjivi. Nadalje, dva glavna stabla su rađena od različite plastike - vidi se po boji ali i po kvaliteti jer se jedna malo ljušti kod skidanja srhova odnosno ostataka spojeva sa stablom. Ali ništa strašno.
Međusobno pasanje dijelova je, uz malu pripremu i pripasivanje, iznenađujuće dobro. Malo problema ima - ali više na bazi neznanja gdje zalijepiti - kod prednjih blatobrana te kod ljepljenja podnice na šasiju na zadnjem dijelu, dok nešto pripasivanja ima kod ljepljenja bočnih ograda.
Vrlo lijep detalj je što su dane sve pedale i polužje u kabini koja je otvorena pa se stoga sve vidi, a posebno me oduševio kampletan mehanizam za upravljanje prednjim kotačima lijevo-desno ispod haube motora. Šteta što je sama hauba od vrlo debele plastike i sa 'duplim' poklopcem jer vrlo detaljni motor naprosto pita da bude vidljiv. Iz tog razloga nisam zalijepio 'njušku' da mogu skidati, barem kod slikanja.
Kako su kotači veliki neobično je da Rodenovci nisu našli za shodno da dodaju natpise na gumama - UM i MW to rade na duplo manjim kotačima na svojim GAZ-ovima! Ovako gume djeluju malko 'prazno'.
Jako lijepi detalj je što se vozilo može napraviti u transportnom i u borbenom/vatrenom položaju. Radi toga se noge za stabilizaciju mogu zalijepiti u oba položaja, isto kao i mrežaste ograde sa strane vozila. Kad spominjem mrežaste ograde, one mrežice što se dobivaju se stvarno lijepe sa običnim maketarskim ljepilom. Šteta samo što su, ma koliko god bile fino pletene, ipak malo pre grube za to mjerilo - nekako bi više pasale u 35-tici. Bilo bi puno bolje (a možda i jeftinije?) da su to dali kao jetkani dio. Ja sam pronašao jednu finiju platnenu mrežicu koja bi bolje pasala, ali sam već bio zalijepio ove iz makete pa ....
Top 8,8 cm Flak 18
Pošto sam upravo složio Zvezdin 8,8 cm Flak 36 mogu direktno usporediti ova dva topa koji su praktički isti. Kao prvo na Rodenovoj maketi ima jako puno utonuća (sink marks), gotovo na svakom malo debljem dijelu. Srećom većina tih utonuća se na koncu ne vidi, ali stvar pomalo nervira. Ima i dosta srhova ali lako se otklanjaju. Isto tako ima bezbroj onih polukružića od izbacivanja iz kalupa (ejection pins) od kojih su neki na vrlo nezgodnim mjestima.
Rodenova osamdesetiosmica je razbijena/usitnjena na više dijelova što bi trebalo garantirati veću 'detaljnost', ali kad se sve složi baš i ne djeluje tako. Konačan rezultat je podjednak Zvezdinoj maketi, dakle vrlo dobar.
Bojanje:
Iako vozilo u tamnosivoj (Panzer grey) boji izgleda nekako svečanije, borbenije, 'muškije' ako hoćete, ipak me privukla shema iz kraja rata, kada su sva preostala vozila uništena u borbama za Budimpeštu 1945. Na Googlu se nađe dosta fotografija tih vozila ali uglavnom tamno sivih. Ima i par slika ostataka uništenih vozila iz Budimpešte ali ja uz najbolju volju ne raspoznajem ovu 'ambush' shemu. No nisam se previše opterećivao s time već sam uzeo zdravo za gotovo da momci iz Rodena znaju više od mene i pobojao vozilo kako oni predlažu da je navodno izgledalo pred kraj svoga postojanja.
Koristio sam Revell enamel boje i to - tamno žutu 16, SMB zelenu 362 i smeđu 37 pomiješanu sa dosta svijetlo sive. Ovo je prvi puta da koristim Revellovu 'Dunkelgelb' boju i meni se čini malo previše žuta, gotovo je identična sa Humbrolovom 93. Nekako mi se Humbrolova 83 više sviđa, malo je zagasitija.
Oznake:
Dečki od Rodena su priznali da neznaju registraciju vozila za koju su dali ovu shemu od pred kraja rata, ali ja sam koristio jednu od dvije registracije koje se dobivaju na listiću oznaka. Oznaku Flak Regimenta 42 sam izostavio. Kvaliteta oznaka je tipična za Roden - sve je u redu dok se oznake ne osuše, a onda se jednostavno - odlijepe. Ja sam zato koristio Glänzer za 'ljepljenje' oznaka, drugačije nije išlo. Ali više od kvalitete oznaka me nervira kada odštampaju tablice veće nego što je prostor za tablice na vozilu! Kamo onda sa rubovima koji su najčešće odštampani crno?
Napomena: Flak Regiment 42 je imao oznake baterija u slijedećim bojana: 1. baterija - bijela, 2. baterija - crvena i 3. baterija - žuta. Sve tri oznake su priložene u maketi.
Uputstva:
Kako sam već spomenuo uputstva su vrlo lijepo nacrtana i sve je podjeljeno u vrlo čitljive i jasne korake, uključujući i detaljne sheme bojanja. Ima manjih nejasnoća (gdje točno zalijepiti neke manje dijelove) ali to ne kvari cijelokupni dojam. Posebno me oduševio vrlo detaljni TT i povijesni prikaz tih 20-tak napravljenih vozila. Sve je vrlo uredno i kompletno i mislim da takva uputstva trebaju biti uzor svakom proizvođaču maketa. Ocjena: 5.
Dodaci/izmjene:
Od dodataka stavio sam nešto opreme na vozilo da ne bude onako 'golo' jer je teretni prostor oko topa i stražnji dio stvarno nekako 'pustopašan' na maketi. Sve je dodano s idejom da je to bilo pred kraj rata kada se na njemačkoj strani osjećao nedostatak svega pa je za održavanje borbene gotovosti sve potrebno trebalo imati na vozilu (a ne oslanjati se na logistiku koje nije više bilo). Ništa nisam dodavao niti detaljirao na topu.
Kudim:
Ništa bitno osim:
- kvalitete oznaka
- mogli su dati koju figuricu na ovakvom 'kabriolet' kamionu
- mrežice na bočnim ogradama su trebale biti od jetkovine - ove su pre grube
Hvalim:
- odabir teme
- lijepa i korisna kutija sa privlačnim crtežom
- izvanredna uputstva
- pasanje dijelova, dovoljno detaljni površinski detalji
- uvjerljiva gotova maketa
Zaključak:
Preporuka - svakako kupiti.
Radi se o vrlo neobičnoj kombinaciji samohotke-točkaša i jako sam uživao raditi neko vozilo za koje nisam ni znao da postoji dok ga Roden nije 'izbacio'. Možda je maketa zanimljivija kao nekakvo tehničko rješenje (za ono vrijeme) nego kao 'must' Wermachtovih fanova.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5802 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 3:08 pm Naslov poruke: Njemačke cestovne topovnjače, II. dio |
|
|
Maketa: German Military Truck
Proizvođač: Fujimi, Japan
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 72M-6
Na prvi pogled:
Ovo mi je prva maketa od Fujimija koju radim od njihovih vozila u 1/72.
Kutija je malih dimenzija (21 x 13,5 cm) koja se otvara normalno, s poklopcem, i to od normalnog, debelog kartona. Dakle, vrlo iskoristiva kutija! Na njoj je kompjutrerski crtež kamiona Opel Blitz sa topom 2 cm pa pomalo zbunjuje 'naslov' makete (tim više što su i druge verzije tog kamiona od Fujimija servirane sa istim naslovom!).
U kutiji su 4 stabla tamnosive plastike s time da je vrlo neobično što su zajednički dijelovi (i za ostale Opel Blitz kamione) samo tri manja stabla, a najveće stablo sa šasijom i teretnim dijelom je poseban za svaki kamion. Uz to je i dio sa ostakljenjem u jednom komadu, dvije metalne osovine (opet Japanci insistiraju na maketama-igračkama), mali listić oznaka (sa križevima umjesto svastika!) i uputstva koja djeluju vrlo lijepo nacrtana i jasna.
Kabina je napravljena praktički iz jednog komada (njuška i kabina), poseban je samo stražnji dio kabine (sa onim malim prozorčićem). Kotači izgledaju vrlo fino napravljeni, sa vrlo jasnim i čistim otvorima (6 kom) na felgama. Općenito, koliko se kroz najlone u kojima su pakirana stabla može vidjeti, dijelovi su vrlo čisti i oštri, detalji fini i lijepo izraženi. Neugodna je samo ta tamno siva plastika.
Dojam je da sve skupa djeluje vrlo obećavajuće.
Slaganje:
Kamion Opel Blitz
Odmah primjećujem da je plastika malo tvrda i nekako žilava, kao da se malo ljušti prilikom rezanja. Srećom su spojevi stabala sa dijelovima u pravilu vrlo stini pa se ostaci/srhovi lako maknu. Na dijelovima nema apsolutno ništa srhova od 'lijevanja' kao ni ulegnuća (uočio sam samo jedan na jednom sitnom dijelu od topa).
U oči odmah upadaju površinski detalji i nježnost dijelova - nažalost, radi boje plastike to se ne vidi odmah, ali kad se malo bolje pogleda vidi se da su detalji fenomenalni. Nježnost nekih dijelova (poput nosača lisnatih opruga otraga) je tako filigranska da čovjek ima osjećaj da će se slomiti čim maketu nasloni na kotače.
Međusobno slaganje dijelova je besprijekorno i kakvo se samo poželjeti može. Posebno dobro je napravljena kabina - iz jednog komada (plus stražnji zid) je cijela kabina, a iz drugog je donji dio kabine (blatobrani i unutrašnjost sa sjedalima). Sve skupa se složi u besprijekornu kabinu čija ja jedina mana što je jako teško (čini mi se gotovo nemoguće) napraviti otvorena vrata ili poklopce motora, ili pak spuštena stakla na vratima. S time i unutrašnjost koja je vrlo detaljna (postoji čak i pretinac za rukavice!) baš i nema nekog smisla - staklo koje se dobiva (u jednom komadu, povezan preko stropa kabine) je vrlo prozirno ali je unutrašnjost toliko mala i tamna da se osim obrisa volana i sjedalica ništa drugo ni ne vidi.
Cijeli taj dojam nježnosti makete kvare metalne osovine koje se dobivaju za povezivanje kotača, da bi se mogli vrtiti! To je toliko besmisleno, isto kao što je besmislen 'klik-klak' sistem ne-ljepljenja kod nekih Zvezdinih maketa - neki proizvođači kao da su sa poimanjem našeg (nadasve skupog) hobija stali u šezdesetim ili sedamdesetim godinama prošlog stoljeća! Na zadnkoj osovini (sa diferencijalom) ta osovina je dobro skrivena pa se ne vidi jer prolazi kroz diferencijal (koji je vjerojatno radi toga predimenzioniran!) ali prednji most je katastrofalan ....
Par malih zamjerki na uputstva: dijelovi F10 (nosači sanduka) su ucrtani da se zalijepe u utore (kao dijelovi F9) ali tih utora na maketi nema - to sam morao lijepiti naknadno da shvatim uopće kako ih smjestiti. Kotači W1 i W4 su na uputstvima zamjenjeni. Prednji dio sanduka F4 preporučam zalijepiti nakon što se sanduk zalijepi na šasiju jer nije jasno kako naliježe na samu podnicu sanduka (F2).
Imao sam neku malu averziju prema Fujimijevim maketama iako sa slagao samo avione, međutim kako sam ovu radio shvatio sam da su moja strahovanja i sumnje bezrazložni.
Top 2 cm Flak 38
Tek pri sastavljanju ovok topa dolaze do izražaja nježnost dijelova i veoma firni detalji. I dalje vjerujem da za neuočavanje oba ova faktora iz prve kriva boja plastike. Taj mali 'flakić' je pravo remek dijelo - svi su dijelovi točni ko urica, slažu se začuđujuće dobro i glatko usprkos svojoj filigramosti i pravi je užitak gledati kako nastaje taj jednocjevni topić. Čak je i cijev izbušena na ustima (klizni kalup), a podizanje topa i okretanje lijevo-desno u lafetu je izvedeno besprijekorno. Po detaljnosti taj top mogu svrstati uz bok Revellovog četverocijevca iz SdKfz 7/1 odnosno Flaka 3,7 cm od MACO-a. Savršenstvo!
Ipak moram malo i iskritizirati - dio br. F24 (nekakva kutija ispred topa) dolazi zalijepljen ispod nosača F12 - što nije vidljivo iz uputstava - taj dio se nažalost dalje u uputstvima nigdje ne vidi pa treba malo poguglati pošto slika ovog Flaka ima napretek. Isto tako savjetujem da dio F14 (nekakav nosač) zalijepite na top prije štitnika F28, lakše je. I konačno, nedostaju 'pedale' od nišanđije jer on po Fujimiju nema, jadnik, kamo s nogama ....
Bojanje:
Cijelo sam vozilo pobojao u Revelovu žutu br. 16. Prije toga sam pročitao jedan članak da su vozila u početku dolaska DAK-a u Afriku bila prebojavana svime i svačime (a najčešće zapljenjenim bojama od Saveznika) tako da se ne mogu žaliti na nijansu ove žute. Po meni je malo pre žuta, pa sam pokušao, barem na većim površinama, malo izbljediti sa svijetlo sivom i na kincu sa bijelom.
Oznake:
Kao što rekoh, oznake DAK-a na kabini imaju križeve umjesto svastika što je malo bez veze, tim više što je gotovo nemoguće to docrtati kistom. Inače, tablice su identične (po obliku) sa onima od Fujimijevog ambulantnog Opel Blitza (maketa br. 72M-4) sa crvenim križevima na tablicama između slova WH i brojeva (koji su, nota bene, sedmocifreni - to nisam nikad vidio!). Osim toga, stražnja tablica se, po Fujimiju' lijepi direktno na stražnji blatobran što nije točno. Zato sam odlučio zamjeniti tablice sa Italerijevim od Opel Blitza s time da su ono crveni štambilji na njima pre jaki pa sam ih morao malo 'zamagliti'.
Inače oznake od Fujimija su u redu - dugo im treba da se skinu sa nosivog papira i kad se osuše dosta su sjajne.
Uputstva:
Uputstva su crtana vrlo pažljivo i rezultat je izvanredan. Ima par detalja i pogrešaka koji su minorni i ne kvare dojam urednosti i jasnoće. Shema bojanja (na početku!) je dana sa, čini mi se, GUNZE nijansama. Nema nikakvog TT ili povijesnog teksta što smatram nedostatkom. Ocjena: 4.
Dodaci/izmjene:
Od dodataka stavio sam maskirnu mrežu i neko platno na kamion, da malo 'oživim' maketu. Šteta što nema nikakvih figurica, one bi jako dodale atraktivnosti makete. Zamjenio sam i one 'štange' na prednjim blatobranima za pomoć vozaču pri određivanju širine vozila.
Kudim:
- kabina u jednom komadu pa je nemoguće lijepiti otvorena vrata ili otvoreni motor
- inzistiranje na kotačima koji se vrte (sa metalnim osovinama)
- nema niti jedne figurice (posebno fale za top)
- visoka cijena
Hvalim:
- kabina u jednom komadu - vrlo točna i lako složiva
- izvanredno nježni i fini detalji
- odlično pasanje dijelova
- uvjerljiva gotova maketa (ako ne gledate od ispod!)
Zaključak:
Preporuka - svakako kupiti, ako imate novaca naravno.
Ja, s bozirom na izvanredan top, planiram kupiti još jednog ovog Opela, pa ga spatiri sa IBG-ovim Chevroletom C15 u onu DAK kombinaciju ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5802 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 4:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li je ovaj top inače bio u gunmetal boji ili u boji postolja ?
Radim Italeri 1/35 SWS with Flak 43 i malo sam njuškao po
netu i na svim slikama Flaka 43 ima cijev u gunmetalu a
ostatak topa je u boji postolja. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 7:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| mpuky1 Napisao/la: | Da li je ovaj top inače bio u gunmetal boji ili u boji postolja ?
Radim Italeri 1/35 SWS with Flak 43 i malo sam njuškao po
netu i na svim slikama Flaka 43 ima cijev u gunmetalu a
ostatak topa je u boji postolja. |
Po mom mišljenju, ti 'mali' topovi su bili od bruniranog metala, kao i cijevi mitraljeza i pušaka i kao takve sigurno ih nisu bojali. Za veće kalibre (od kojeg, 3,7 cm?) su cijevi sigurno bojali jer bi bruniranje bilo preskupo.
Uostalom, koliko znam svi topovi 20mm u JNA i HV su brunirani, a ne bojani, ne? A mi smo nekako pametno povukli neke dobre stvari čak i od neprijatelja (najprije Nijemaca 1945., a onda JNA 1991.).
Vojo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 9:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast Vojo ,bome me 88mica na Vomagu iznenadila ,za to nisam niti znao, koliko je to ćudo veliko/dugo u uspredu s recimo tim Opel Blitzom?!?
Jel ko to radi u 1/35? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Sij 30, 2016 9:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Svaka čast Vojo ,bome me 88mica na Vomagu iznenadila ,za to nisam niti znao, koliko je to ćudo veliko/dugo u uspredu s recimo tim Opel Blitzom?!?
Jel ko to radi u 1/35? |
Koliko ja znam (ali tu baš nisam doma) radi WESPE MODELS u rezinu ....
A sutra ću posatati sliku VOMAGA sa Opelom, da se vidi veličina .... to sam zaboravio, a namjeravao sam.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 31, 2016 8:32 am Naslov poruke: |
|
|
Sada kada sam napokon u miru pročitao tvoje zadnje dvije recenzije mogu napisati da si se stvarno potrudio nam približiti ove makete.
Nevjerojatno mi je da se Fujimi nije potrudio uz toliki izbor fotografija odštampati autentične oznake i tablice za neki određeni kamion sa pripadajučim nazivom postrojbe. Barem je danas sve više dostupno nego ikada prije, recimo Roden to odrađuje dosta dobro. Vjerojatno tražim/mo nekada malo više, ali zar ne bi bilo pošteno da proizvođači priloženom uz sastavnicu makar neku c/b fotku makete koju prodaju? Neki to rade, vjerojatno se večina sjeća dobroga staroga Esci koji je imao takvu praksu.
Uglavnom, Vojo palac gore! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
 | | Član od: 31 Jul 2010 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Ruma, Srbija |
|
Upisano: Ned Sij 31, 2016 12:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast! Svaki put se obradujem novim radovima u ovoj temi. Samo tako nastavite 😉 _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Velj 01, 2016 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedan uvaženi kolega maketar me upozorio na dvije pogreške koje sam napravio na topu 2cm Flak 38
- štitnik topa, onaj dio koji se nalazi uz samu cijev, treba biti paralelan tj. u istom nagibu sa ostalim štitnicima (velikim vanjskim) topa kad je top u nultoj elevaciji
- ona dva nosača iznad topa, iznad kružnog dijela oko kojeg se vrti top po elevaciji, ta dva nosača ustvari podržavaju prednje (velike) štitnike. Ja sam tako mislio dok sam slagao, ali nikako da ti nosači dođu do štitnika. U uputstvima to uopće nije naznačeno, a na kutiji je na (kompjuterskom) crtežu prikazano da oni 'vise u zraku', pa sam tako i ostavio, ne obraćajući previše pažnje na originalne fotografije. Međutim to treba popraviti - skinuti te nosače i jednostavno ih pomaknuti prema naprijed dok se ne spoje sa štitnicima - strelicom je naznačeno mjesto gdje su ti nosači bili smješteni prije 'rezanja' i pomicanja prema naprijed (prije nego sam to prebojao):
Evo kako to izleda na crtežu na kutiji:
E sad, usporedite to sa fotkama koje sam postavio neki dan kad je maketa bila gotova ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Velj 03, 2016 5:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Prvo pohvale za izbor VOMAG i Opel Blitz. I to sa topovima.
VOMG je za mene poznata stvar, jer sam ga vidio u jednom časopisu maketarskom skretchanog u 1/35. Šta da kažem, mrcina.
Par detalja na Opel Blitzu koji me... šta češ Blitzofil sam priznajem.
Prvo kotaći, opet. Čini mi se da je ovo srednja verzija, tj. treća sa ranim kotačima. To nisam siguran dok ne vidim ispod i stranice teretnog prostora, al recimo ajde prolazi.
Drugo boja. Vojo koja je ovo boja?
Treće. Topovi na Blitzevima su imali drvenu podlogu da ne lete po košu. To su dvi grede popločane sa dijagonalnom ukrutom od dole. Inače top treba učvrstiti za koš. Ja to kod tebe ne vidim.
Ova metalna osovinica je velika mana ako se vidi, a vidi se i stražnji blatobran je prevelik. Mislim u promjeru..
Također je bi osobno ove ručke ne rubu koša zamijenio za žicom.
Inače po obliku jedna od precizinjih maketa Blitza. Gume Felge iako su rane su dosta točne.
Također rad je jako dobar i VOMAG iako bi ja osobno išao na sivoga sa bijelim rubovima blatobrana. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Velj 04, 2016 11:31 am Naslov poruke: |
|
|
Vrsa,
hvala ti za komentare - eto, nadopunjuješ kvalitetom moje recenzije, tako da sad svaki maketar koji se odluči kupit ovu maketu zna točno što dobiva i s čim može računat .... i ja sam uvidio neke mane makete (blatobran na pr.) ali nisam htio ništa mijenjat ....
Još dok sam radio maketu razmišljao sam koja bi kombinacija bila idealna, što od kojega Opela uzeti da se napravi maketa bliska savršenstvu. Ali još nisam napravio niti jednog MAC-ovog Blitza pa ću počekati toga i onda dati mišljenje o 'savršenoj kombinaciji'.
Uz tvoju pomoć, naravno ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Čet Velj 04, 2016 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
.... i da, boja - pa napisao sam koja je ovo boja (Revellova Dunkelgelb br. 16, parem po njihovoj interpretaciji) - morao sam ju isprobati ....
Ali Vrsa, nemoj se hvatati za slike, znaš kako ispadnu slike kad slikaš - uvijek nešto zeznu. Boja jest malo pre žuta (i u naravi), ali ne tolko koliko izgleda na slikama ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|