Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Ju-87 Stuka u Dunavu -Novi Sad-1943

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Supercuber

Član od: 20 Ožu 2006
PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2006 12:07 pm    Naslov poruke: Ju-87 Stuka u Dunavu -Novi Sad-1943 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,

Nije cisto CRO tema ali druga obala na slici je bila u NDH u to vreme, pa moze proci pod ovim podforumom o hrvatskoj istoriji.

Sticajem srecnih okolnosti uspeo sam da upoznam jednog starog pilota u Novom Sadu i od njega dobijem dve fotografije, koje prikazuju udes Ju-87 Stuka na novosadskom strandu, 1943. godine.

Udes se desio tokom leta 1943., kada je nisko brisuci iznad kupaca na strandu, pilot stuke prevideo kabel dalekovoda i njegove nosece sajle, zakacio tockovima za njih, okacio se na zice i planuo od elektricnog udara.
Stuka je ostala da visi na zicama, dok nisu dosli brodovi sa dizalicom i skinuli je.
Dve fotografije, od kojih jedna prilicno morbidna sa pilotom koji je ispao iz svoje "elektricne" stolice i visi na vezama padobrana.

Treca, koja je objavljena u Aeromagazinu 2-3 1991-Specijalno izdanje govori da je u pitanju Stuka iz aprilskog rata,koja je napala monitor Drava kod Celareva 12.aprila 1941.

Prve dve su pozitivno datirane u 1943(pise na poledjini fotografija) i po lokaciji, novosadski strand, s druge strane je petrovaradinska obala, tacnije danasnji lokalitet koji se zove Ribnjak.

Ako pogledate na slici broj dva horizont na drugoj obali, karakteristican je niz od 4 drveta i jedne kuce.
Na slici iz Aeromagazina je takodje isti niz od 4 drveta i jedne kuce.
Brod na prvoj slici i njegov detalj na trecoj su takodje karakteristicni.

Nije mi cilj da opovrgnem autenticnost lokacije i datuma slike iz Aeromagazina specijal, vec da saznam kojoj je jedinici pripadala ova Stuka iz 1943 i eventualno ko je nesrecni pilot u kratkim pantalonama.
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2006 1:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po meni sve su tri slike iz iste serije. Takodjer bih rekao da je to vjerojatno vadjenje iz vode jer je malo vjerojatno da je cijeli avion ostao visiti na zicama! Mozda je na zicama ostao dio repa ili nesto takvo, ali na ovom se komadu dobro vidi da nije gorio. Prije ce biti da je cijeli bio u vodi, pa i pilot je sav mokar, barem tako izgleda.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Supercuber

PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2006 2:01 pm    Naslov poruke: Stuka Citiraj ovaj komentar

Poz,
Ja samo prenosim sta mi je rekao Stevan Mrnustik, pilot VVKJ( 604 tr esk) a posle i 111 lap( YAK-3 Sombor-Skoplje), koji je slike napravio.
Dedica, uprkos svojih preko 80, ima zivo pamcenje i zaista sam uzivao u razgovoru s njim.
Supercuber

PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2006 2:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

BTW, na 12Oclock Schenck(thnx) je datirao sliku na 20.8.43, i III/SG.151
Cigla

Član od: 07 Svi 2006
Mjesto: Karađorđija
PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2006 7:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čini m se da smo ovu epizodu već apsolvirali na starom ABG pre par godina. Kao što reče Schenck verovatno se radi o Ju 87 W.Nr.5921 koji je oštećen 80% kad je udario u prepreku "severozapadno od Beograda". Poginuli su pilot Uffz Paul Uloth i strelac Uffz Hans Friebel. Inače treća slika iz Aero magazina jeste iz iste serije, lično sam u MRV pročitao pismo čoveka koji je napravio tu fotografiju i u kojoj objašnjava kad i kako je nastala. kako je došlo do zabune ne znam.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Supercuber

PorukaUpisano: Uto Lis 03, 2006 8:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cigla, ti si Car, hvala...
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma