Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| veljac
| | Član od: 14 Jul 2015 | | Poruke: 3 | |
|
Upisano: Sri Jul 15, 2015 11:44 pm Naslov poruke: maketar početnik - par pitanja |
|
|
Pozdrav svima!
Jako me zanima maketarstvo, od slaganja moje zadnje makete prošlo je 20 godina, ali htio bih probati ponovno.
Zanima me i molim da me netko uputi u osnove. Imam par pitanja - nedoumica, molim pomoć.
gdje je najbolje kupovati makete?
što mi je potrebno za potpunog početnika?
konkretno htio bih sklopiti mig 21, kako ga bojati
ostali početnički savjeti.
Hvala vam unaprijed! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Jul 16, 2015 8:05 am Naslov poruke: |
|
|
Ej evo ja kao početnik mogu ti preporučiti ono što su meni rekli kad sam došao, ja sam inače počeo s maketarstvom prošle godine i stvarno sam ušao u ovo kao pravi noob
Ono što su meni preporučili je knjiga "Uvod u plastično maketarstvo"
Autor knjige je g. Mario Gložinić koji je dosta aktivan ovdje na forumu i uvijek je spreman pomoći i uskočiti sa savjetima.
U toj knjizi češ naći odgovor na pitanje što ti je sve potrebno za potpunog početnika.
Što se tiče kupovanja maketa, imaš podforum sa raznim internet linkovima, trgovinama itd., a imaš i oglasnik gdje uvijek možeš prvo provjeriti ima li netko od forumaša u prodaji to što tražiš
Kad kreneš raditi maketu, u odgovarajući podforum otvoriš temu i pitaš sve što te zanima u vezi te makete kao npr. sheme bojanja, određene detalje itd.
To ti je ono otprilike početničko, ovi iskusniji čklanovi sa brdom odrađenih maketa iza sebe će ti dati još poneki iskusniji savjet...
P.S. I ako nisi predstavi se u ovoj temi ovdje, to ti je prvi korak za nove članove
http://www.maketarstvo.net/forum/viewforum.php?f=71 _________________
http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veljac
| | Član od: 14 Jul 2015 | | Poruke: 3 | |
|
Upisano: Čet Jul 16, 2015 2:30 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala, nabavit ću knjigu, puno znači kad te netko uputi u pravom smjeru...
sve što sam nalazio po internetu je bilo za one koji su već dugo u tome. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Čet Jul 16, 2015 4:27 pm Naslov poruke: |
|
|
nemoj čovjeka odmah prestrašiti
Maketarstvo i nije baš najjeftiniji hobi međutim ako si totalni početnik možeš krenuti od jednog skalpela, pincete, posude za mješanje boje, 2-3 kista (različite debljine), čačkalice, štipaljke - to je osnovni pribor bez kojeg ne možeš ništa a već najvjerojatnije imaš doma
Prije 20 godina sam samo s tim priborom sastavljao makete barem 1/mjesec. Danas imam više pribora i dobro je ako sastavim 2 godišnje - dobro danas imam i druge obaveze.
tome treba dodati:
- neizostavno maketarsko ljepilo
- boje (uz maketu u uputama dobiješ koje su ti potrebne da bi sastavio maketu u nekoj od ponuđenih shema - doduše ako želiš povjesno točniju maketu često su upute netočne)
- lakovi (sjajni i matt) - tu se može proći jeftinije ako koristiš neke proizvode za kućanstvo (npr. glanzer kao akrilni sjajni lak)
- razrjeđivači (ovisno o boji koju ćeš koristiti) - i tu se može koristiti uobičajeni uljni ili nitro no osobno koristim onaj koji preferira proizvođač boje
- trake za maskiranje
Možda sam nešto i zaboravio ali to je to. Možeš za poćetak početi s nabrojanim a onda u hodu nabavljati već prema svojim potrebama a dobro je navedeno u pretodnom linku na youtube
Pod pretpostavkom da želiš raditi HRZ Mig-21 onda ti je za BIS verziju najbolja maketa:
- 1/144 Eduard
- 1/72 Zvezda
- 1/48 Eduard
za UM verziju
- 1/144 nema
- 1/72 bilek/kopro
- 1/48 Trumpeter
- 1/32 Trumpeter
Iako u nekim kutija postoje HRZ dekali na forumu ima forumaša koji su izdali svoje no otom kad kreneš u posao _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Jul 16, 2015 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
odi u knjiznicu ( ne u kazalistu nego na djecji odjel, prek parka kod trece osnovne) i posudi si ovu gore knjigu...to ti je za poccetak dosta...
osnovne stvari - boje, ljepila, kistove mozes nac u supernovoj u mulleru..i to je sve kaj se varazdina tice...ostalo je prek neta ili odes u ck kod cro-hobby-a...pretrazi forum za link _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milansabic
 | | Član od: 27 Ruj 2015 | | Poruke: 7 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Lis 09, 2015 10:42 am Naslov poruke: |
|
|
Gdje se može nabaviti ova knjiga g. Maria Gložinića? Ima li je negdje u prodaji? _________________ I pack, I jump, I pack again! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5803 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Pet Lis 09, 2015 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: | | milansabic Napisao/la: | | Gdje se može nabaviti ova knjiga g. Maria Gložinića? Ima li je negdje u prodaji? |
Javi se porukom barbi pod imenom "slider" ovdje na forumu i sve ćeš doznati. |
hvala ali ne mora
nema Slider vise knjiga....samo jednu...a ta stvarno ne ide nikud....
sorry, nestalo
probat preko oglasa ili u knjiznicama- ak su u Vz uzeli 4, mozda su jos negdje
eto _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milansabic
 | | Član od: 27 Ruj 2015 | | Poruke: 7 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Lis 09, 2015 11:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Šteta, bilo bi je lijepo imat u kolekciji.. :] _________________ I pack, I jump, I pack again! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 10, 2015 9:12 am Naslov poruke: |
|
|
A ništa, Slider, možda je vrijeme za "drugo, prošireno izdanje", ovo ti je bio bestseler ... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Lis 10, 2015 6:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | A ništa, Slider, možda je vrijeme za "drugo, prošireno izdanje", ovo ti je bio bestseler ... |
zakaj?? kaj nisi cito kritike ovdje na forumu<?? kjiga za malu djecu hahahhahah
zaozbiljno, nema sanse...obzirom na knjizarsku industriju ( da ne ulazim u detalje)
kak bi rekli- tko je jamio, jamio je  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2015 11:59 am Naslov poruke: |
|
|
Ajde onda neki scan u pdf za buduce narastaje  _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Ned Lis 11, 2015 12:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| ZIGGY Napisao/la: | Ajde onda neki scan u pdf za buduce narastaje  | protuzakonito je _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5803 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|