Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Masa za maskiranje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 6:24 pm    Naslov poruke: Masa za maskiranje Citiraj ovaj komentar

Već dulje vremena tražim ovako nešto, ali još se nisam odlučio - meni bi dobro došlo za maskiranje malih tenkova (u 1/72), kada imaju pun kufer onih stvari po sebi (kao na pr. ovaj zadnji STRV 103 kojeg sam radio).

Dali netko od vas ima iskustva u radu s time, ono tipa od toga koliko to košta, kako se koristi, dali se poslije korištenja baca, dali ostaju mrlje iza toga itd. - ona standardna maketska pitanja ....

Hvala unaprijed.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
jasmind

Član od: 17 Kol 2010
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 6:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.pontodasartes.com/fotos/produtos/112237021.jpg

Ostavlja trag na mat podlozi. Ostatci se lahko skidaju sa stapicem na ciji vrh stavis komad mase i uvaljas po ostatku koji je ostao na maketi. Ljepljivost zavisi od temperature (koliko ga prstima gnjavis prije upotrebe). Kad se boja na njemu osusi moze se koristiti opet.
Meni jedno pakovanje traje vec 6 godina sigurno Razz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 6:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Vojo, ja ti znam koristiti Patafix samoljepljive jastučiće. Nisam imao problema sa tragovima, osim kada sam ostavio par dana maskiranu maketu pa je prilikom skidanja na par mjesta ostalo nekoliko mrlja koje sam skidao čačkalicom i štapićima za uši. Nakon upotrebe, premjesio sam ih i ponovno koristio, nije bilo nikakvih problema.
Eventualno, ako ću špricati kamuflažu u tankom sloju, koristim Maskol. Ako je deblji sloj boje, rubovi kamuflaže znaju pucati.

LP

Ilija

Edit: Nisam vidio sliku koju je kolega Jasmin postavio, ali upravo korstim te jastučiće
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 7:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jasmind Napisao/la:
http://www.pontodasartes.com/fotos/produtos/112237021.jpg

Ostavlja trag na mat podlozi. Ostatci se lahko skidaju sa stapicem na ciji vrh stavis komad mase i uvaljas po ostatku koji je ostao na maketi. Ljepljivost zavisi od temperature (koliko ga prstima gnjavis prije upotrebe). Kad se boja na njemu osusi moze se koristiti opet.
Meni jedno pakovanje traje vec 6 godina sigurno Razz

Jasmine,

ti to govoriš o PATAFIXU koji je na slici, ili o nećem drugom ....?

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 8:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kod nas imaš i ove slične proizvode

https://e-trgovina.nn.hr/956261

http://www.i-mall.hr/trgovine/profil-mozaik/pritt-multi-tack-nepermanentni-200187
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 9:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja koristim Patafix, a imaš ga u papirnicama/knjižarama. Paketić košta oko 10 kuna i dosta dugo mi traje jer ga koristim više puta, bilo za maskiranje rubova mekih prijelaza ili pri farbanju za pridržavanje sitnih dijelova za čačkalicu. Kod maskiranja ga razvaljam u tanku "glistu" i namjestim na maketu kao i na tvojoj slici, samo što ja sredinu popunim Tamiya trakom. Nisam nikad imao problema sa skidanjem, a ako nešto ostane, samo pokupim sa kuglicom Patafixa jer se jednostavno zalijepi za nju. Kasnije samo izmjesiš taj rabljeni Patafix i možeš ga dalje koristiti sve dok ne postane preprljav.

Sve u svemu jako koristan i jeftin potrošni materijal!
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
jasmind

Član od: 17 Kol 2010
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2015 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:

Jasmine,

ti to govoriš o PATAFIXU koji je na slici, ili o nećem drugom ....?

Vojo Very Happy

O patafixu Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma