Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Postupak foto nagrizanja mesinga / Photo Etched brass

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Mala škola maketarstva
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
antolic

Član od: 21 Ožu 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Tra 26, 2015 11:49 pm    Naslov poruke: Postupak foto nagrizanja mesinga / Photo Etched brass Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima!
Radeći na svom projektu zadnjih godinu dana, došao sam do dijela izrade detalja (kopče za bigote, kopče za okove topova, vrata itd.) koje mi je bilo najlakše i najbrže izraditi ih postupkom jetkanja mesinga, točnije foto postupka ili poznatije photo etching brass. Dosta dugo sam proučavao kako izraditi, kako uštimati sve parametre, čitao i ispitivao druge, ali na našim stranicama nema previše detalja o tom postupku pa sam se odlučio složiti jedan mali tutorial ako će se netko isto tako upustiti u taj proces. Najviše i najbolje detalje pronašao sam na jednom stranom forumu, ali ja ću probati ovaj postupak približiti našim ljudima. Slike su možda lošije kvalitete jer je slikano mobitelom, tako da su ispale ne baš pretjarano zadovoljavajuće.
Prije svega moram vas upozoriti da se u ovom postupku radi s kemikalijama i svaka upotreba je na vlastitu odgovornost. Prije svake upotrebe dobro pročitajte i nosite zaštitnu opremu. Konkretno kemikalija feriklorida koje uništavaju robu, pa je poželjno nositi staru. Također obvezno nosite rukavice, npr. one bijele kirurške, jer prsti ostanu žuti i tjedan dana, a da ne govorim koliko prsti peku nakon silnog umakanja.

Objasniti ću fotopostupak obostranog jetkanja/nagrizanja mesinga.

Krenimo po koracima:
Korak (Priprema)
Svaki korak je bitan i važan za sebe, ali od ovog koraka sve kreće. A to je priprema uzoraka i detalja. Znamo što želimo izraditi. Taj objekt izmjerimo, skiciramo na papiru i prenosimo u računalo pomoću jednog od softvera za vektorsko crtanje. Softveri koji se mogu koristi su AutoCad, CorelDraw ili Adobeilustrator. Zašto vektorsko, a ne raster meni čisto zbog detalja i iskreno neznam radi li se to u rasteru. Konkretno osobno sam radio u AutoCadu jer ga koristim svaki dan i znam u njemu raditi odlično te mi je puno lakši za rad od npr. Corela za ovaj tip posla. Nakon što smo nacrtali sve detalje (ja sam svaki detalj crtao u zasebnom file) raspoređujemo ih po pločici. Pločicu svatko određuje sam - kolike će biti dimenzije te pločice, ovisi o posudi u kojoj ćete jetkati i dimenzijama fotoosjetljivog papira. Moja pločica je bila 60x60mm.
Drugi bitan detalj kod pripreme jest kada se postavi željeni raspored objekata po pločici, napraviti offset (neznam hrv riječ za ovo) primarnog objekta koji ćemo ispuniti crnom bojom. Zašto to radimo? Ukratko: nacrtamo, rasporedimo, isprintamo i kada idemo osvjetliti tu pločicu, samo to mjesto gdje je crna boja ostat će neosvjetljeno i na tom mjestu će se jetkati, ostali dio mesingane pločice će ostati zaštićen. U svojim izvedbama sam radio sa debljinom te crne linije od svega 0,5mm i ne treba ići na deblju jer nema potrebe, samo bi se produžio proces jetkanja i opasnost da kiselina zađe pod papir. Također obratite pažnju da sam ostavio male spojnice sa ostatkom pločice, kada završite sa jetkanjem, sve ostaje na pločici kao spru. Vidjet ćete na kraju tutoriala. Na slici ispod vidi se primjer nacrtanog detalja (kopča za okove topova), detalj raspoređen po pločici da ispuni pločicu u što boljem omjeru i četiri kruga s linijama. Zaboravio sam reći ti krugovi i linije služe za što bolje međusobno preklapanje. Nakon što smo pripremili jednu stranu željenog rasporeda, taj cijeli crtež samo zrcalimo (mirror opcija u AutoCad) da bi dobili i drugu stranu pločice. Ti crteži se savršeno preklapaju.

2. Korak (Print)
Nakon dobre pripreme u prvom koraku slijedi ispis na prozirnu foliju. Ispis bi se trebao obavljati na laserskom pisaču jer daje bolju ispunjenost. A sam ispis se vrši na foliju predviđenu za laserske printere. Točan naziv je termofolija za laserski printer, jer ju sam laser jako zagrijava, pa da ne bi uzeli za inkjet pisače. Gdje se može nabaviti? Našao sam ih u par dućana po ZG-u, a uzeo sam ih u Proming Hch-u. I da jedan vrlo bitan detalj koji sam smetnuo, a to je da se postavke na pisaču postave na best/maximum i slično. Slika ispod prikazuje ispis na termofololiju.

3 Korak (Mesing pločica)
Pločica! Može se raditi sa bakrom i mesingom, konkretno ja sam koristio mesinganu pločicu. Pločice su izrezane na 60x60mm mjere, a nabavio sam ih u Strojoprometu. Tj. nisam nabavio tako male pločice nego je bilo moguće kupiti traku širine 30cm, a dužine koliko imate novaca Smile. Iz toga sam izrezao pločice, a debljina im je 0,1 i 0,3 mm. Pločice treba također pripremiti, očistiti/odmastiti ih acetonom ili nečim drugim. S obzirom da su moje imale neke plikovee, malo sam ih i pobrusio. Slika ispod prikazuje mesinganu pločicu dimenzija 60x60mm.

4 Korak (Fotoosjetljivi papir)
Prvo moram naglasiti da postoje dva materijala koja se mogu nanositi na površinu za fotopostupak. To je fotoosjetljivi lak (Positiv 20) koji nisam koristio, jer mi se čini više kompliciranije od ovog postupka, a drugi način je fotoosjetljivi papir. Opisat ću drugi način. Fotoosjetljivi papir je plavkaste boje, naručen je sa eBay-a, 10 komada dimenzija 200x150mm sa razvijačem i resist remover-om za 8 dolara. Papir je fotoosjetljiv i trebalo bi ga se koristiti u mračnijoj prostoriji. Izreže se na potrebne mjere i krene sa apliciranjem na površinu mesing pločice. Papir se sastoji od tri sloja/layera. Prvi i treći sloj su zaštitna folija, a u sredini je taj foto papir. Foliju uklanjamo samo s jedne strane (za sada) i postavljamo ju na pločicu. Znači gornja folija još uvijek ostaje na papiru i to je vrlo bitno. Ako gledamo odozgora onda bi prvo bila folija, pa foto papir, pa mesing pločica. Kako skinuti zaštitnu foliju? Postoji jedna caka koju sam vidio na netu. Zalijepi se komad selotejpa na onu stranu koju želimo osloboditi folije i lagano potegnemo. S njime folija ide dolje i može se aplicirati na pločicu. Još jedan bitan detalj. Da bi papir što bolje prijanjao na pločicu kapnemo malo vode koja pospješuje prijanje papira na pločicu. Zatim se maramicom ili nekom krpom istine sva voda i mjehurići zraka koji su ostali zarobljeni ispod folije. Isti postupak ponovimo i za suprotnu stranu. Sada smo dobili sendvič koji izgleda zaštitna folija-fotopapir-mesing-fotopapir- zaštitnafolija. Slike ispod prikazuju foliju sa leyerima i selotejpom te pločicu s kapljicom vode.

5 Korak (Laminiranje)
Ovo je vrlo bitan korak, možda jedan od najbitnijih. Nakon što smo postavili foto papir, istisnuli svu vodu i zrak, treba se pristupiti laminiranju. Malo objašnjenje: taj foto papir treba što bolje prijanjati za pločicu jer će se u protivnom kiselina zavući pod nju i uništiti nam željeni pripremak. Prvi pokušaj je bio samo nanjeti fotopapir, razviti ga i krenuti na jetkanje, ali se papir samo odlijepio i skliznuo s pločice. Drugi pokušaj, a ujedno i prvi pokušaj laminiranja je bio peglom, jer sam vidio na netu da ljudi tako rade. Ali nažalost pegla je spalila papir i nastali su nabori, na jednom mjestu čak je i spalila fotopapir. Nakon tih neuspjeha sam se ipak odlučio na laminator (plastifikator). Dva dana sam obilazio po dućanima, u Lidlu ga je bilo za 130kn, ali mi je pobjegao pred rukama i na kraju sam ga uzeo u Metro-u za 230kn sa rezačem papira i 50-ak folija za laminiranje, kao one stare osobne iskaznice. Laminator se upali i pusti da se ugrije (ovome treba 2-3 minute), zatim se ta sendvič pločica postavi između dva papira i pusti kroz laminator. Ta dva papira služe kao zaštita. Kada pločica prođe kroz laminator, dobiva se foto papir koji je savršeno prilijepljen za pločicu. Jedan sitni detalj, kada se pločica postavlja između ova dva papira svaki put ju postaviti na drugo mjesto jer se papir prethodno malo zgužva i onda se ta naborana linija prenese na pločicu ukoliko se ne promjeni mjesto. Slike ispod prikazuju laminator/plastifikator, postavljanje pločice između papira i gotovu pločicu.

6 Korak (Postavljanje pločice i izlaganje UV svijetlu)
Sada dolazimo do koraka kada se napokon vide prvi rezultati. Sada imamo pripremljenu pločicu koja na sebi ima fotopapir, imamo negative koje smo pripremili i ispisali u 1. i 2. koraku. Trebaju nam još dva stakla i izvor uv svjetla. Stakla sam nabavio u Offertisimi, tako što sam kupio dva okvira za slike za 10-ak kn, a uv svjetlo sam iskoristio od aparata za nokte. Ukoliko se nema taj aparat, možete nabaviti samo uv lampu/sijalicu i namontirati ju na neku već postojeću lampu, rasvjetno tijelo. Samo ćete morati par puta isprobati dok se ne stekne potrebno vrijeme ekspozicije ili osvijetljenja.
Znači postavimo jedno staklo, na njega jedan negativ, zatim na taj negativ postavimo pripremljenu pločicu, na nju ponovno drugi negativ koji centriramo pomoću onih krugova i linija prikazanih u prvim koracima i stavimo gornje staklo. Sve to skupa učvrstimo kopčama/kvačicama i postavimo pod izvor uv svijetla. S ovime oprezno jer je uv svijetlo opasno za oči, nakon dužeg rada oči malo peckaju i bole, pa je bolje ne gledati u to. I naravno bolje je raditi u što mračnijem prostoru. Na netu postoje i druge metode, osvjetljenja pod običnom žaruljom ili čak i suncu jer sve to zrači jednu dozu uv svjetlosti. Ali problem je kako pogoditi koliko je dosta ekspozicije da bi bilo ok. Ja sam pratio upute s jednog foruma i dosta mi je bilo 45-50sekundi i onda preokrenem na drugu stranu i opet toliko osvijetlim. Na slikama ispod prikazan je sendvič s negativima/pločicom/staklima i štipaljkama te ekspozicija pod uv svijetlom. I zadnja slika prikazuje pločicu nakon uv ekspozicije.

7 Korak (Razvijanje)
Nakon što smo osvijetlili pločicu, istu treba i razviti. U jednu posudicu zamješa se razvijač. Prije toga jedan detalj, kada se kupuje fotopapir, ako se kupuje preko ebay-a, onda se traži da odmah taj prodavač prodaje u tom paketu i razvijač i resist remover. 10 papira + developer + resist remover je oko 8 dolara. Dobije se dovoljno praha za hrpu pločica. U posudicu nalijemo vode i dodamo 5% praha u odnosu na količinu vode. Preciznu vagicu nemam, pa je tu bila metoda “od oka”. Ne treba pretjerivati s vodom, malo tek toliko da se prekrije dno, da se vidi pločica. Nakon što smo zamješali razvijač pristupamo skidanju one dvije zaštitne folije koje smo u prethodnim koracima ostavili. Skidaju se također onom metodom selotejpa. Ali kada skinemo zaštitnu foliju ne dirati ju rukama po fofopapiru i staviti ju u razvijač. U razvijaču ostaje približno 2-3 minute prije nego li se nešto počne događati. Kada ste osvjetlili pločicu uočavate dvije zone, jedna plava fotopapira, a druga blijedo modra. Ta blijeda modra je upravo ona crna koja je pripremljena i ispisana na foliji u prvim koracima. Taj dio je ostao ne osvijetljen i tu će se jetkati, taj dio će kiselina prvo jesti. Ukoliko je u prvim koracima bilo grešaka, npr da printer nije dobro isprintao i da su ostale rupice u crnom području, tu će nakon uv osvjetljenja ostati fotopapir i neće se izjetkati. Ako je do sada sve dobro prošlo, trebalo bi i do kraja. Sada se vraćamo na razvijanje. Nakon 2-3 minute u razvijaču ta blijedo modra zona počinje otpadati i nazire se mesing. Da bi to ubrzali i da bi to izgledalo baš kako treba i bilo lijepo, možemo lagano trljati kistom po pločici da se ta zona fino očisti i ostane nam savršeni otisak. Kada razvijemo pločicu lijepo će se vidjeti gdje je mesing i upravo tu će kiselina jesti, a plavo ostaje zaštićeno. Slike ispod prikazuju razvijač i razvijanje te pločicu nakon razvijanja.

8 Korak (Jetkanje/nagrizanje)
Razvijenu pločicu ubacimo u prethodno pripremljenu kiselinu i kreće postupak jetkanja ili nagrizanja. Sa kiselinom postoji više stvari koje treba uzeti u obzir. Ja sam se vodio po tome da bude što jednostavnije i pristupačnije pa sam se odlučio na feriklorid. Postoje druge kombinacije sa solnom kiselinom i hidrogenom, radio sam sa njima, ali davno i ovdje neću o njima pisati nego o ferikloridu. Feriklorid je u biti željezni klorid u krutom obliku. Moguće ga je bez problema kupiti u bilo kojem dućanu s el. elementima npr. Chipoteka ili meni osobno draži Kronos. Pakiranja su od 120,250 i 500 g. Miješa se s običnom vodom i postaje tamno smeđa tekućina. U pravilu za brže jetkanje ona bi se trebala zagrijavati na 38-40 C, ali to nisam mogao i ostavio sam ju ovako i traje malo duže. Dobra stvar kod feriklorida je ta što ju jednostavno nakon korištenja spremite u staklenku i koristite opet kada vam zatreba dok se ne zasiti. A zasićenje ćete skužiti tako što će prestati jetkati, odnosno trebat će joj jakooo dugo. Tada se treba zbrinuti na odgovarajući način. Tu vas moram upozoriti da uništava odjeću, ukoliko se prsti umaću bez rukavica bit će vam žuti dobrih tjedan dana, a da ne govorim o tome da će navečer i osjetiti peckanje. Zaštitne rukavice odlično rade svoj posao tu. Sliku nemam, jer sam zaboravio slikati. Ali nije ništa spektakularno.

9 Korak (Gotovo)
Još malo pa gotovo. Nakon što ste zadovoljni nagrizanjem, pločicu vadite iz kiseline, ispirete ju pod mlazom obične vode s ciljem spriječavanja post nagrizanja odnosno da ne bi kiselina ostala na pločici i nastavila ju nagrizati. Sada imate gotovu pločicu, koja je lijepo nagrizena, ali je plava. To je onaj fotopapir i kako ste ga provukli kroz laminator on je zalijepljen za pločicu i teško ga je skinuti prstima. Zato napraviti u novoj posudici novu tekućinu za micanje tog plavog fotopapira. Ponavljam kada ste naručili fotopapir, gledate da bude s razvijačem i resist removerom. Opet nalijete vode tek toliko da prekrije dno i stavite taj drugi prah resist remover. Omjer je isti, znači 5% na količinu vodu, odnosno u mom slučaju od oka. Ubaci se pločica i ostavi, može ju i lagano kružno vrtiti da se ubrza proces. Ta tekućina jednostavno odlijepi taj fotopapir sa pločice. Odlijepi ga od jednom, cijelim komadom, tako da dobijete potpuno čistu pločicu. Nažalost slike i od toga nemam, zaboravio slikati. Ali slike ispod prikazuju pločicu nakon jetkanja i nakon što je maknut foto papir.

Finish
Nakon svih koraka, pločice se operu, očiste acetonom ili čime želite. Dobili ste gotove pločice na kojima su vaši detalji koje ste odučili izraditi.

Možda vam se čini puno koraka, možda sve djeluje teško, ali vjerujte nije. Nanošenje fotopapira, osvjetljenje uv-om, razvijanje, nagrizanje i čišćenje riješite u jednom danu. Kada se uhoda ide jako brzo, napravi se više malih posudica i samo ih se ubacuje unutra. Dok pozicionirate za osvjetljenje, druge se jetkaju i tako u krug. Ovih svojih 13 pločica što je na slici dolje napravio sam u jednom danu, točnije jednu subotu. Jedino što duže traje je priprema crtanja. To oduzme vremena, jer sam prepravljao nekoliko puta, uvijek neka nova ideja.

Ovaj postupak sam odabrao da bih napravio neke detalje za ovog ljepotana, a slike detalja ću vam također proslijediti:

Ukoliko se odlučite raditi foto postupak jetkanja kod kuće, nadam se da će vam ovaj tutorial pomoći i opet ponavljam mjere opreza neka budu na razini.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 12:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tnx na super tutorialu. Ja sam si složio osvjetljivač
ali sam odlučio krenuti putem sa Positiv sprejem.
Vidjeti ću kako će to ispasti.
antolic

PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 12:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Tnx na super tutorialu. Ja sam si složio osvjetljivač
ali sam odlučio krenuti putem sa Positiv sprejem.
Vidjeti ću kako će to ispasti.

Koliko sam upucen procedura je ista, samo ti preskaces korake s fotoosjetljivim papirom i laminatorom, a obavljas spricanje i pecenje plocice. Dalje sa razvijacem ide isto i removerom.
Natrag na vrh
mpuky1

PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 12:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ti budem iskren taj dio sa removerom sam ili preskočio
ili on u mom slučaju ne ide. Uglavnom morati ću još jednom
proučiti postupak samog jetkanja. Za sada još planiram
napraviti i kadicu.
antolic

PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 12:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taj korak se moze preskociti bez posljedica za samu plocicu. Probao sam maknuti taj papir sa nitrom i ide,istina da trga papir u manje komade i oboja prste za poludit,ali moze. Posto sam imao remover probao sam i super skine sve u jednom komadu,samo sklizne kao decal. U tvom slucaju treba jedino skinuti lak koji ostane.

Iskreno nije mi se dalo raditi oko kadice. Ali vidio sam cuda sta ekipa na netu radi. Grijace i malu pumpicu da kiselina cirkulira. Kada slozis stavi sliku gore.
Natrag na vrh
mpuky1

PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 1:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za kadicu se koristi oprema za akvarije. Grijač
i pumpa za upuhivanje zraka. U sredstvo za
nagrizanje se upuhuje zrak koji poboljšava
nagrizanje. Taj dio sam već razradio, tj.
pronašao. Trebam razraditi samu kadu.
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 8:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan tutorial! Nema druge nego se oprobat i u samoj izradi.
Tnx.
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Tra 27, 2015 9:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrstan tutorial , svaka čast, lijepo objašnjeno
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Mala škola maketarstva Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma