Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| RonBurgundy
 | | Član od: 15 Sij 2015 | | Poruke: 117 | | Mjesto: Krapina/Zagreb |
|
Upisano: Sub Velj 28, 2015 5:30 pm Naslov poruke: Italeri 1/72 Sd.Kfz. 234/3 |
|
|
Pozdrav ekipa!
Pošto mi je dosadno odlučil sam vam pokazati još jedan projektić. Za ovo vozilo nisam niti znao do postoji dok je nisam kupil. Nakon toga sam shvatil da je postojao čitav niz Njemačkih borbenih vozila
POVIJEST
Vozilo je imalo upravljački pogon od 2 prednja i 2 stražnja kotača što mu je omogućavalo brzu promjenu smjera. Transmisija se sastojala od 6 prednjih i 6 stražnjih brzina. Pogonsku snagu je proizvodio Tatra 103 motor sa zračnim hlađenjem. Ove karakteristike bile su zajedničke toj izviđačkoj obitelji vozila počevši od 234/1 sa 2 cm Kwk 38, 234/2 "Puma" sa 5 cm L/60, 234/3 sa kratkim 7,5 cm L/24 te 234/4 sa dugim 7,5 cm L/46 Pak 40. Primjerak je služio kao podrška izviđačkim jedinicama. Imao je otvoreni borbeni odjeljak sa već navedenim topom i primarnu zadaću za borbu protiv "mekih" meta. Proizvodio se od polovice 1944. do kraja te godine sa ukupno 88 proizvedenih primjeraka.
MAKETA
Radi se o novijoj Italerijevoj maketi, znači nije repack ESCI-a. Moguće je izgraditi Wargaming verziju sa osnovnim podvozjem ili malo detaljniju maketu. Podvozje baš i ne sjeda na mjesto i na svakom spoju sa trupom ostaje par milimetara praznog prostora koji ja nisam popunjavao jer se tak i onak ne vidi. Također, gornji i donji dio trupa ne sjedaju na mjesto i ostavljaju puno prostora za kitanje. Borbeni odjeljak gotovo da i nema detalja tako da ima puno mjesta za detaljiranje (tko želi). Da ne ispadne da samo govorim loše o maketi, na kraju svega toga dobije se lijep proizvod i ja sam za sad zadovoljan rezultatom. Moram se odučiti od spajanja kotača sa tijela makete prije bojanja jer mi samo stvara probleme. Evo par fotkica spajanja.
Velim, dosta kita je upotrebljeno da se dobiju kako takve linije vozila.
BOJANJE
Ponuđene su sveukupno 4 maskirne sheme, od toga 2 samo u Dunkengelb, te 2 u trobojnoj standardnoj mješavini njemačkih boja sa kraja rata. Odlučil sam se za vozilo koje je služilo sa 116 PanzerDivision, 116 Pz.A.A. iz Normandije u lipanj 1944. Kao i inače, crna boja za primer :
Maskirna shema odrađena pomoću Revell Color Stop u 2 sloja te sa pripadajućim bojama (Dunkelgelb, Schokobrau i Olivgrun). Meni izgleda super, jedini problem mi je bio to kaj mi se na prednjem dijelu otkinula ovo uže (inače sam ga napravil od stretched sprua). Sad mislim da je bilo bolje da sam ga stavil na kraju Na greškama se uči, sad znam za ubuduće.
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Ožu 27, 2015 12:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Rone,
Maketa je super, posebno maskirna shema, ali imam par zamjerki koje mi jako 'bodu' oči:
- kotači nikako ne mogu biti iste boje - mislim felge i gume. Ako je već toliko jako zaprljano da se ne vidi razlika u boji, na hodnom dijelu guma sigurno izbija na vidjelo crna/siva boja guma. Isto tako rezervna guma - tu mora biti razlika boje gume i felge očita.
- ispušni lonci mogu biti obojani cijelih 5 minuta nakon što se vozilo pokrene. Nakon toga boja izgori i na vidjelo dolazi boja ispušnog lonca - najčešće ruzinava tj. rđava (za vas koji ne govorite 'rvacki)
- isto tako pionirski alat (pionirski za nas 'jugonostalgičare'!), alat za popravak kotača i kanisteri - rijetko su pobojani bojom vozila - to je obično svoje boje ili je istrošeno od korištenja.
- ova zvjerka je imala tako napravljen sistem da se svi kotači okreću lijevo-desno u zavojima, ne samo prvi par kotača. Svi kotači se ne zakreću pod istim kutem - pogledaj malo original fotografije.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Ožu 27, 2015 12:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na primjerkama Vojo, ali ne bojte se, nisam ga planirao tako ostaviti
Čekam na boje da mi stignu, pa da završim ovu bebicu. Uglavnom mi sve stoji za sad jer ih nemam s čim ofarbati.
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Ožu 27, 2015 2:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| RonBurgundy Napisao/la: | Hvala na primjerkama Vojo, ali ne bojte se, nisam ga planirao tako ostaviti
Čekam na boje da mi stignu, pa da završim ovu bebicu. Uglavnom mi sve stoji za sad jer ih nemam s čim ofarbati.
LP,
Ron |
Ah, onda dobro .... iako, zar nisi kotače već bio pobojao ....?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Ožu 27, 2015 2:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da, jesam haha Tu je ironija jer sam ih prvo pobojal, onda postavil na vozilo pa prošel sve sa dunkegelb. U tom trenutku mi je sinulo da je možda ipak bilo bolje da sam kotače ostavil posebno pa ih stavil kad je sve gotovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Ožu 27, 2015 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| RonBurgundy Napisao/la: | | Da, jesam haha Tu je ironija jer sam ih prvo pobojal, onda postavil na vozilo pa prošel sve sa dunkegelb. U tom trenutku mi je sinulo da je možda ipak bilo bolje da sam kotače ostavil posebno pa ih stavil kad je sve gotovo. |
Zar si žutu boju nanosil prskanjem (airbrush)?
Ako jesi žutu, zašto ne i ostale nijanse (smeđu i zelenu)?
Kad si prskao žutu, zašto nisi maskirao kotače sa selotejpom ili papirom?
Mislim, nije problem u čestom nanašanju boja (i gubljenju vremena) već što se nanašanjem tolikih slojeva boja gube detalji ....
Ništa, čekam završni rezultat pa ću onda komentirati.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Ožu 27, 2015 2:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajmo jedno po jedno
Zar si žutu boju nanosil prskanjem (airbrush)?
Da.
Ako jesi žutu, zašto ne i ostale nijanse (smeđu i zelenu)?
Jesam i ostale, samo sam htio hard-egde kamuflažu, a i AB mi ne dozvoljava takve tanke linije te k tome nemam tolko mirnu ruku.
Kad si prskao žutu, zašto nisi maskirao kotače sa selotejpom ili papirom?
Sad zvuči kao dobra ideja, ali onda mi nekako nije pala na um. Trebam početi više razmišljati.
Osjećam se ko na intervjuu, sad sam celebrity persona  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|