Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Kurfurst
 | | Član od: 28 Pro 2014 | | Poruke: 571 | | Mjesto: Split-Kamen |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 10:00 pm Naslov poruke: 70 godina od Zvonimiraca |
|
|
Čisto tako da vas podsjetim da je prije točno 70 godina donesen propis o stavljanju zvonimiraca na zrakoplove Vojnog Zrakoplovstva Nezavisne Države Hrvatske. Mislim da nas je malo koji simbol toliko namučio, koliko svojim varijacijama, koliko avionima na kojima je bio postavljen. Nadajmo se da će se ubrzo rasvijetliti tajna fantomskih trolista na avionima kao Macchiji, Fiati G.50 ili legionarski avioni... _________________ U radu: brate svaśta
U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 08, 2015 2:54 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast kolega na lucidnosti odn. što ste se sjetili ove obljetnice!
Inače, od ovoga što ste nabrojili, kako stvari stoje, usudio bih se pare uložiti tek na neki "zalutali" Fiat sa "zvonimircima" ... Koliko god bio dobar koeficijent na ovo ostalo ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Ned Velj 08, 2015 3:25 am Naslov poruke: |
|
|
To je stvarno zanimljivo, vezano za Fiate..
Recept za maketu bi bio:
1. Vidjeti fotke u boji koje je snimio Zvonimir Planinc
2.Staviti zvonimirce (Fiati su korišteni još u ožujku, ako ne i travnju '45.)
3. Oderati jedan brutalni weathering
Nisam ja sad neki guru, ali iako nema fotki, ne vidim puno problema u ovome...  _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 08, 2015 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kurfurst Napisao/la: | To je stvarno zanimljivo, vezano za Fiate..
Recept za maketu bi bio:
1. Vidjeti fotke u boji koje je snimio Zvonimir Planinc
2.Staviti zvonimirce (Fiati su korišteni još u ožujku, ako ne i travnju '45.)
3. Oderati jedan brutalni weathering
Nisam ja sad neki guru, ali iako nema fotki, ne vidim puno problema u ovome...  |
Pod 1), vjerujem da je objavljeno sve ono najatraktivnije i najkorisnije što je nađeno kod Planinca ... Nadam se da griješim ...
Pod 3), podrazumijeva se ...
Ali nije baš sve tako jednostavno; koji ćemo evidencijski broj staviti? Znači prije svega valja odraditi jedan "eliminacijski" zahvat, a s obzirom na aparate koji su "preživjeli" do "zvonimiraca" ... Ja znam tek za dva koji ne mogu "u konkurenciju"; onaj 3504 s kolor-dijapozitiva otpisan je skoro poslije onih snimki (11.08.´44.), nadalje Arapović je "odjedrio" prema Visu koja tri tjedna poslije ... Dakle, svi ostali su kandidati do neke nove i suvisle "eliminacijske" info, uključujući i gdjekoji ex. RA aparat koji je priključen ZNDH po kapitulaciji Italije odn. po rasformiranju 3. Stafella JGr.Kro (iz susjedne teme) ...
Kako bilo, nedovoljno informacija za koliko-toliko vjerojatnu rekonstrukciju aparata sa "zvonimircem" ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Ned Velj 08, 2015 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm, što se tiče ev. broja, ja bih potražio raspored aviona po jatima ( ima i to negdje, mislim) i uzeo jedan iz 2.jata. Jer,...
CENTRALIZACIJA JE UNIŠTILA NDH!
Nisam mogao izdržati...
A što se tiče Fiata iz RA, mislim da ih je najviše četvrtina upotrebljena u borbi. Ostali su sto posto kanibalizirani...
Dijelova je uvijek falilo, a Breda-SAFAT 12.7mm se mogao kupiti samo u Italiji. Autobusom u Trst, naravno  _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 08, 2015 10:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Divno mi je što si tako optimističan Kurfust ,vidi se da si mlad (ne mislim ništa loše) ,mislim da je to nešto što nas malo starije i više starije polako napušta (valjda taj optimizam pada reciprocitetno sa iskustvom, ko će ga znat) ,iako znam jednog dosta starijeg maketara koji isto slaže ZNDH ,a njega nedostatak fotki ne spriječava da maketari ZNDH ,ako je našao neki dokument u kojem piše da je NDH imala taj i taj avion on ga složi i oboji po P.S.u ,dostupnim informacijama i logici ne ćeka fotke ako ih nema, pa se tako nadam da ćemo uskoro vidjeti i koji gotov ZNDH aparat i od tebe bez obzira na dokaze. Samo hrabro naprijed! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
Vidi se tko ima 17 god.
Hvala, hvala...
Stvarno se previše brinemo oko detalja, s obzirom koliko ne glefamo na dokumentaciju kad radimo npr. Mustanga (čast izuzecima).
A taj misteriozni maketar, vjerojatno mislite na gospodina Frku? _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 3:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | A taj misteriozni maketar, vjerojatno mislite na gospodina Frku? |
Ne ,nažalost ne poznam g. Frku tako dobro, radi se o jednom zagrebačkom gospodinu.... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 5:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Hajde i da ovo načmemo...
Nemoguće mi je da su naši imali G-4, (iako tko zna, s obzirom koliko su Nijemce razočarali Bugari,Talijani i Rumunji), ali ja ovdje i daljhe ne vidim RLM 75 _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 6:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kurfurst Napisao/la: |
Hajde i da ovo načmemo...
Nemoguće mi je da su naši imali G-4, (iako tko zna, s obzirom koliko su Nijemce razočarali Bugari,Talijani i Rumunji), ali ja ovdje i daljhe ne vidim RLM 75 |
"Naši" nisu imali G-4 ali su imali 2 komada G-2, od kojih su ostaci jednog na slici gore. U knjizi T. i V. Aralice "Hrvatski ratnici 3" na str. 348 je fotografija za kojeg autori tvrde da također prikazuje ndhazijski bf-110G-2 (ne vide se oznake).
Standarda shema za G-2 (lovac-bombarder) je RLM74/75/76 i ja nikadMe-110G-2 u bilo kojoj drugoj shemi nisam vidio. T. Likso koji je pronašao ovu fotografiju i koji je posjeduje u izvornoj rezoluciji tvrdi također da na njoj je samo RLM76 i tako ga crta u svojoj knjizi.
Ja nisam tog mišljenja i vjerujem da se radi o 74/75/76 shemi samo što je vjerojatno prebojavanjem njemačkih oznaka sa RLM 76 ista prekrila dobar dio površine koji bi inače bio u gornjim prikrivnim bojama (slično kao kod Bf-109G-14 "crni 10" gdje je cijeli dio trupa prebojen). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 11, 2015 10:42 am Naslov poruke: |
|
|
Ako pogledamo od zvonimirca prema desnom kraju fotografije, sasvim se lijepo vidi granica između gornje sive kamuflaže i donje svijetlo sive... Nije sjena u pitanju. Ovo ostalo od Zvonimirca prema repu je najvjerojatnije Tomo ispravno zaključio, a tu je i odbljesak-naime, izgleda da je sunce baš sa te strane, jer je sjena pod trupom jako mala. Slika u Araličinoj knjizi je iz HK i možda prikazuje neki sasvim drugi Bf110 od LW, a ne ZNDH. Meni slika djeluje kao od nekog njemačkog izvora-cijela scena mi ne štima za domaći događaj u 1945... U HK su objavljivane i slike dobivene od Njemaca. Zanimljivo je i to da na trupu nema nikakvog broja, ni evidencijskog ni eskadrilskog. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1517 | |
|
Upisano: Sri Velj 11, 2015 11:14 am Naslov poruke: |
|
|
| Što se tiče kolor snimaka od gospodina Zvonimira Planinca, ja u svojoj kolekciji imam sve njegove originalne dijapozitive. Sve što je iz toga seta iole vrijedno je već objavljeno u našim i tuđim knjigama tako da tu nažalost nema nekih skrivenih tajni. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
|
Upisano: Sri Velj 11, 2015 11:54 am Naslov poruke: |
|
|
Kad sam spomenuo Planinca, mislio sam da se samo referiramo za maketu zbog njene kasne faze, a ne na novo kopanje.
Još bih stavio spiralu na spinner i kozu/vraga na stranu kapotaža... _________________ U radu: brate svaśta
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|