Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| RonBurgundy
 | | Član od: 15 Sij 2015 | | Poruke: 117 | | Mjesto: Krapina/Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 12:12 pm Naslov poruke: Tiger II Ausf. B Revell 1/72 |
|
|
Pozdrav dame(?) i gospodo,
evo kao obećano u predstavljanju da vam pokažem što sam za sad napravio od ovog modela.
Prvo bih htio napomenuti da sam maketu počeo spajati prije par godina i to sam nešto malo sprčkal ( donji "hull" ), suspenziju i gusjenice, i to je bilo pofarbano. Stvar je u tome da se više ne sjećam koja je točno boja bila ( enamel sigurno), samo neznam dal Revell br.79 ili Gunship Grey od Model Mastera, makar mislim da to nije niti bitno.
I sad nakon tih silnih godina, neki dan sam našao kutiju i odma me ulovila želja za slaganjem i radeći na njoj jednostavno sam se izgubio u vremenu, ništa drugo me nije zanimalo, pa se nadam da bi ovaj hobi mogao biti za mene, makar imam puno puno toga za naučiti. Da ne duljim, evo fotkice donjeg trupa zajedno sa suspenzijom i gusjenicama. I da, gusjenice su takav pain in the *** da je to nevjerojatno
E sad, nisu mi bas ispale kako sam ja to zaplaniral pa ću vam pokazati pogled izbliza pa vi prokomentirajte što mislite za moju prvu borbu sa tim zlim gusjenicama !
Zadnji lijevi kotač :
Zadnji desni kotač :
Prednji desni pogonski :
Prednji lijevi pogonski :
Profil sdesna (kod straznjeg kotača spoj nije dobro ispao, ja bolje nisam mogao) :
Još jedna greška koja se više ne može popraviti, neznam kaj se dogodilo ali otvor na stražnjoj strani kupole mi je pobjegao u jednom trenutku a nisam to primjetil dok nije bilo prekasno.
I za kraj, sve sklopljeno.
I to je to za sad, htio bih čuti vaše komentare i prijedloge što i kako dalje. Primer ( nemam baš neki izbor boja ) znam da ide sad, ali nekako se bojim primit kista i početi.
Boje koje imam su : Model Masters ( Gun metal,German Uniform Feldgrau,Gunship Gray,Flat black i Insignia White ) te Revellov br.79(neka sivkasta. Mislio sam da bi sa nekom sivom napravio primer i onda napravio neku zimsku kamuflažu sa bijelom. Znam da vjerojatno nebi bilo povijesno točno kaj se tiče boja ali bolje išta nego ništa.
LP,
Ron
RonBurgundy: poruka promijenjena dana: Pon Velj 09, 2015 10:10 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 12:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Ron ....
Konačno da sam dočekao nekoga da naleti .... ma šalim se.
Ovaj tvoj topik si trebao staviti pod onim 'Mala vojna vozila' - bilo bi zanimljivije, ovako ispada da tamo samo ja stavljam svoje radove .... No dobro, da se vratimo tvom Tigeru -
- ne razumijem zašto nisi savijao gusjenice da pašu bolje oko kotača (mislim na one dijelove gdje ima više članaka) - isto kao što si napravio s lijeve gornje strane - vidiš da je tamo dobro ispalo. Nemoj se bojati savinuti te gusjenice. Ako i puknu, puknut će najčešće na spoju članaka, a to je normalno da su tamo malo 'uglate'
- drugo, kažeš da znaš da nije povjesno ispravna boja - to je točno, svi Tigeri II su bili bojani žuto (a ne sivo) pa eventualno preko toga zelene i smeđe mrlje .... pa daj onda nabavi jednu tamno žutu (oker) boju pa napravi maketu da se približi originalu .... u čemu je problem? nemaš boju? Pa na netu imaš ponude da glava boli (mislim iz Hrvatske, ne moraš nabavljati ne znam otkud).
Sa zanimanjem pratim tvoj daljnji rad ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 12:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo...
Joj da, trebao sam stavit to po Mala vojna vozila (usput, čestitam na odličnim radovima, ugledam se na vas),čak sam i razmišljao o tome jučer, ali jednostavno sam zaboravil danas, sorry.
Problem kod gusjenica je bio da nije bilo dovoljan broj tih savitljivih, samo 8 članaka posebno za prednji i 4 za stražnji kotač,a ostatak je bio u jednom komadu već na sprue-u, znači komad plastike od 5 i 4 članaka. A to baš i nisam mogao savinuti ili ? Evo fotke :
Kaj se tiče boje, da, jednostavno nabavit i to je to
Pitanje : meni kao početniku, da li se bolje igrat sa enamelkama ili akrilkama? Ima velike razlike ili je svejedno?
Usput, dal onaj hobby-store kaj prodaje Revell radi ili kaj? Poslao sam im mail prije par dana ali nema odgovora.
LP,
Ron
RonBurgundy: poruka promijenjena dana: Pon Velj 09, 2015 10:02 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
I te koje su u blokovima se lijepo daju savinuti.
Samo lagano, prstima, da ne puknu.
Iz ovoga:
Ovo:
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Thundercat: poruka promijenjena dana: Pet Sij 16, 2015 3:50 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Thundercat...
Ne mogu vidjet prvu fotku.
Eto, sad znam, druga će biti bolja nadam se
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, sad bi trebalo biti ok:
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Thundercat: poruka promijenjena dana: Pet Sij 16, 2015 1:30 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| RonBurgundy Napisao/la: | Vojo...
Joj da, trebao sam stavit to po Mala vojna vozila (usput, čestitam na odličnim radovima, ugledam se na vas),čak sam i razmišljao o tome jučer, ali jednostavno sam zaboravil danas, sorry.
Problem kod gusjenica je bio da nije bilo dovoljan broj tih savitljivih, samo 8 članaka posebno za prednji i 4 za stražnji kotač,a ostatak je bio u jednom komadu već na sprue-u, znači komad plastike od 5 i 4 članaka. A to baš i nisam mogao savinuti ili ? Evo fotke :
Kaj se tiče boje, da, jednostavno nabavit i to je to
Pitanje : meni kao početniku, da li se bolje igrat sa enamelkama ili akrilkama? Ima velike razlike ili je svejedno?
Usput, dal onaj hobby-store kaj prodaje Revell radi ili kaj? Poslao sam im mail prije par dana ali nema odgovora.
LP,
Ron |
Ron,
što se tiče gusjenica, ja ti radim ovako - kada trebam 'premostiti' od kotača do kotača (mislim na ove prednje ili stražnje kotače), ja se ne obazirem jako što piše u uputstvima jer i oni znaju lupetati svašta - uzmem dio gusjenice koji mi najviše paše po dužini, uzimajući u obzir i malo ovješenje koje uvijek postoji. Ako nema (a najčešće nema) tako dugog dijela gusjenice, ja uzmem kraći dio i nadoljepom članak po članak koliko treba za to premoštenje .... dakle, nemoj se bojati napraviti tu sekciju sam, ako su već zeznuli u maketi ....
A boju obavezno nabavi, osim ako se ne baviš SF (šbbkbb) Tigerima ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Forbidden
You don't have permission to access /italeri/7021/02.jpg on this server.
Neznam u čem je problem. Po mojoj ideji sad, znači te male pritiskom na sredinu držim i lagano izvijam krajeve, jel tako?
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Problem sa izvornikom slike. Složeno u drugom postu.
Uhvatiš male blokove i savijaš ih lagano prstima na mjestima gdje su spojevi članaka gusjenica. Možeš si pomoći i sa kliještoma, samo nježno. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 1:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Sad mi je razumljivije malo, hvala vam
Ipak je prvi pokušaj bio, tak da recimo da sam zadovoljan sa ishodom, drugi put će biti bolje !
Što se tiče www.hobby-store.net , jel to radi ili ne?
@vojo
Mislio sam uzet akrilke sa cro-hobby, točnije ove (Gunze) : Chocolate Brown, H406, (SG) Yellow, FS33531, H313 i (SG) Green, FS34092, H302. Sad, jesu li to dobri izbori kamuflažu ili ne? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 2:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Generalno za Gunze je H403, H405 i H406. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| RonBurgundy Napisao/la: | ....
Što se tiče www.hobby-store.net , jel to radi ili ne?
@vojo
Mislio sam uzet akrilke sa cro-hobby, točnije ove (Gunze) : Chocolate Brown, H406, (SG) Yellow, FS33531, H313 i (SG) Green, FS34092, H302. Sad, jesu li to dobri izbori kamuflažu ili ne? |
Rone,
koliko ja znam, oni rade - ja nisam duže vremena kupovao kod njih (oko godinu dana) pa ne znam jeli se što mijenjalo.
Inače ja radim i dalje sa dobrim starim Enamelkama (Humbrol i Revell), nekako sam se navikao na to i imam ih brdo pa mi se ne da mijenjati pod stare dane - pa neka te netko drugi savjetuje za akrilne boje ....
I računaj da kad bojaš te male makete, posebno za tamnije nijanse (smeđu i zelenu) gledaj da budu malo svijetlije tj. dodaj malo bijele ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 2:25 pm Naslov poruke: |
|
|
@Thundercat
Puno hvala !
@vojo
Da, svjestan sam za svijetlije nijanse. Hvala na podsjetniku.
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Rone, ako možeš probaj naći od Alexa Clarka - Modeling the tiger tank in 1:72. Na 10. stranici knjige je napisao kako se on bakće sa ovakvim tipom gusjenica, prvo rješava zakrivljene dijelove, kotače ne lijepi na tenk nego ih samo stavi kako bi lakše mogao pripasavati gusjenice dok ih montira. Također će ti tamiya extra thin ljepilo biti izvrsno za takve peripetije oko zakrivljenih djelova. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
|
Upisano: Pet Sij 16, 2015 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
@zilkan
Hvala na info, literatura uspješno nađena i dobro će poslužiti za buduće projekte. Taj Osprey stvarno ima zanimljivu tematiku.
Nego, pošto se bliže ispiti, sumnjam da ću moći tako skoro nastaviti rad na Tigeru. Naručit ću potrebni materijal za završetak i neki novi oklop, razmišljam o Dragonovom Panzeru III od cro-hobby-ja, pa neka stoji dok druge obaveze ne završe.
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|