Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

M-84 u pustinjskoj boji u Domovinskom ratu.

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 17, 2014 6:04 pm    Naslov poruke: M-84 u pustinjskoj boji u Domovinskom ratu. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
-Postoji razumno vjerovanje da je bilo nekoliko tenkova HV u području Vukovara u Domovinskom ratu u izvoznoj pustinjskoj boji. Postoji legendarna priča kako su neki M-84 povučeni s bojišta i uz one s protivničke strane uredno isporučeni prema ugovorenon terminu najvjerojatnije Kuvajtu.
Postoje neke crno-bijele fotografske slike vrlo svijetlih M-84 HV kod Vukovara. Ako je netko bio u zapovjedništvu tog područja, možda se sjeća svojega najjačeg naoružanja. Svaka informacija je zanimljiva, da to riješimo i zaključimo.
-Gospodin Marko Jeras je svojevremeno pokušavao istraživati ovu temu.

N.B. Jednom je objavljeno u Slovenskom tisku nekoliko odličnih slika u bojama slovenskoga M-84, posve prekrivenoga tankim slojem blatnjave gline nakon prolaska kroz lokve. Uistinu izgleda mokro i zanimljivo. Meni prašnjavi tenkovi uopće nisu zanimljivi, a mokri tenkovi su mi pogodni za modulirana zaprljanja s curenjima i sl.

Lijep pozdrav, Dragiša.

dragisa1956: poruka promijenjena dana: Sri Velj 18, 2015 8:12 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2014 11:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imali smo mi i ljepše tenkove (t-55 ispred muzeja novije povijesti)

Natrag na vrh
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2014 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U moju postrojbu su došle tri 84vorke u pustinjskoj boji,svi natpisi su bili na arapskom tzv glista pismo ,Mislim da su stigle krajem 1993 i ubrzo su prebojane,slika nemam.
zec 1

Član od: 02 Stu 2006
Mjesto: ivanic grad
PorukaUpisano: Pet Ruj 19, 2014 8:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda je ovaj u pustinjskoj . Pozdrav

Natrag na vrh
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
PorukaUpisano: Pet Ruj 19, 2014 9:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zec 1 Napisao/la:
Možda je ovaj u pustinjskoj . Pozdrav

Je!!!
dragisa1956

PorukaUpisano: Sri Lis 08, 2014 10:44 am    Naslov poruke: M-84 u pustinjskoj boji, da li kod Vukovara? Citiraj ovaj komentar

Poštovani.

Slika je vrlo zanimljiva. Još samo da na ljubazan i istraživački objektivan način prikupim podrobnije podatke o cijeloj situaciji i užem operativnom razdoblju. Posve sigurno postoje svjedoci da to tako je ili nije bilo! Nadam se suradnji branitelja na ovoj malenoj istrazi.

N.B. Kad se već spominjemo pustinjske boje pijeska na tenkovima HV odnosno tada sa slovima "ZNG", pošteno je zabilježiti kako su unutar ograde zagrebačke uljare viđeni pretežito žuto obojeni i krinkanim bojama dotjerani T-55 prije odlaska na položaje. Magazini "Danas" i kasnije "Hrvatski vojnik " su objavili slike s istih negativa/dijapozitiva.

Lijep pozdrav, Dragiša.
Natrag na vrh
krunc

Član od: 07 Sij 2010
PorukaUpisano: Uto Lis 28, 2014 2:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U sastavu 108 brigade ZNG-a je 24.rujna 1991. bilo 4 M84A 10 M84-AB i jedan M84-ABK, da li je bilo angažmana tenkova u pustinjskim bojama u Vukovaru teško je točno tvrditi no to je vjerojatno. Jer su 18 rujna 4 tenka sa dobrovoljačkim posadama upučena na vukovarsku bojišnicu, a usljedio je i proboj na čelu sa oklopnim vodom ...
dragisa1956

PorukaUpisano: Pet Lis 31, 2014 1:08 am    Naslov poruke: Proboj 15 Hrvatskih M-84 prema Vukovaru 24.IX.1991. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Vaša tvrdnja je vrlo zanimljiva. Još samo da se neki hrvatski branitelj iz tog junačkog prodora javi s ponekom zanimljivim podatkom o ili oko ove teme, dostojanstveno bismo podsjetili na ustrajnost branitelja Vukovara.
Posve sigurno je bilo u akciju upućeno i motorizirano pješaštvo. Možda se netko od njih javi sa svojim doživljavanjem ove teme. Kratki opis situacije i neposrednih događanja, da možemo smjestiti osnovnu temu u vrijeme i prostor.

Unaprijed se zahvaljujem na vašem trudu. Ovo će biti vaša priča, uz moj dodir Mide (da istu pozlatim).

Lijep pozdrav, Dragiša.
Natrag na vrh
krunc

Član od: 07 Sij 2010
PorukaUpisano: Uto Stu 04, 2014 2:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega tvrdnja nije moja već je to u jednoj od svojih knjiga na temelju dostupnih dokumenata objavio dr.sc Davor Marijan. Inaća prva 3 preuzeta M-84 AB se prema njemu dostupnom izvješću MORH-a vode u sastavu 108 brigade od 17. rujna. Broj tenkova u 108 brigadi je varirao i ovisio je pridodavanju drugim postrojbama ili primanju u svoj sastav.
Primjerice brigada je 24. rujna 1991. kako sam već naveo imala 15 tenkova M-84 ( A, AB, ABK), da bi sredinom srpnja 1992 u svom sastavu imala 7 M-84 ( ne navodi verzije) i 18 T-55. U rujnu 1992. brojno stanje oklopa iznosi 10 M-84, 7 u brigadi i 3 na posdubi u 101. bbb HVO.

Što se tiće sudjelovanja osamdesetčetvorki u deblokadi Vukovara 18/19.rujna 1991. oni tada nisu bili podržani borbenim vozilima pješaštva jer istih nije bilo. Doduše brigada je imala dva OT M-60, ali oni nisu sudjelovali u akciji.
Tenkovi su u akciju krenuli samo sa 1/3 municije jer iste također nije bilo. Imali su po 15 potkalibarnih zrna za prva tri i 12 za četvrti (borbeni komplet je čini mi se 44 granate), svaki je imao po 250 komada streljiva za strojnice 7,62 i ukupno 360 komada 12,7 za sva četiri tenka.
U akciji je uz vod tenkova sudjelovala i satnija pješaštva 108 brigade, 2 vod, 3 satnije, 3 bataljuna 3 A brigade i polusatnija specijalne policije Policjske uprave brodsko posavske.
To je vjerojatno bio prvi borbeni zadatak na kome je ZNG upotrebio tenkove.
dragisa1956

PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 2:47 am    Naslov poruke: Barem dvije dobre slike M-84 u pješčanoj boji u HV. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Ovo je najjednostavniji pristup do nekoliko dobrih slika M-84 HV u pustinjskoj boji. Pojedinosti o situacijama ne znam.

https://www.facebook.com/TenkistiHrvatskeVojske/photos/a.178649289006254.1073741836.149368845267632/205420296329153/?type=1&theater

Lijep pozdrav. Dragiša.
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 9:19 am    Naslov poruke: Re: Barem dvije dobre slike M-84 u pješčanoj boji u HV. Citiraj ovaj komentar

dragisa1956 Napisao/la:
Poštovani.
Ovo je najjednostavniji pristup do nekoliko dobrih slika M-84 HV u pustinjskoj boji. Pojedinosti o situacijama ne znam.

https://www.facebook.com/TenkistiHrvatskeVojske/photos/a.178649289006254.1073741836.149368845267632/205420296329153/?type=1&theater

Lijep pozdrav. Dragiša.

Ova slika je jako neobična, jer tenk doista izgleda obojan pustinjski, međutim ppogledajte oznake na ljudima okolo. U sredini u prvom redu su dvojica s oznakma 7.GBR. Podsjećam da je ista osnovana tek potkraj 1992, a i ovo na rukavima je kasnija oznaka tako da nije moguće da je ovo slikano prije 1993 i to ljeta sudeći po outfitu okupljenih.
TAkođer ne viid se dobro ali čini mi se da u provom redu kleče pripadnici 4. GBR sa jako kasnim oznakama. Tako da bi ja ovu sliku smjestio pretkraj rata. Da ni to neki naknadno sklepani u ĐĐ?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Ožu 06, 2015 11:08 am    Naslov poruke: Re: Barem dvije dobre slike M-84 u pješčanoj boji u HV. Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:
dragisa1956 Napisao/la:
Poštovani.

Lijep pozdrav. Dragiša.

Ova slika je jako neobična, jer tenk doista izgleda obojan pustinjski, međutim ppogledajte oznake na ljudima okolo. U sredini u prvom redu su dvojica s oznakma 7.GBR. Podsjećam da je ista osnovana tek potkraj 1992, a i ovo na rukavima je kasnija oznaka tako da nije moguće da je ovo slikano prije 1993 i to ljeta sudeći po outfitu okupljenih.
TAkođer ne viid se dobro ali čini mi se da u provom redu kleče pripadnici 4. GBR sa jako kasnim oznakama. Tako da bi ja ovu sliku smjestio pretkraj rata. Da ni to neki naknadno sklepani u ĐĐ?

Ja sam isto sklon tom razmišljanju jer ovo očito nisu uniforme sa početka rata. Moguće da je koji ostao ne završen i da je naknadno sklepan.

A možda im je samo ostalo viška boje. Ovo ne kažem bez veze jer saam vidio na nekim prospektima M-84 u trobojnoj shemi od kojih je jedna nijansa bila piješčana.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma