Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 12:31 pm Naslov poruke: Hasegawa A-37 A/B 1/72 |
|
|
Iako vjerujem da su ovu maketu vec svi vidjeli, ipak cu napisati par rijeci za buduce maketare, kojima ce to mozda biti prvi uvid u ovu maketu.
Maketa, odnosno zrakoplov kojeg predstavlja definitivno ne spada u moje podrucje interesa, no kako nemam love za neke ozbiljnije maketarske projekte, a trenutna cijena mu je smijesna i ne predstavlja nikakav izdatak, ipak sam ga odlucio uzeti, cisto onako, da nesto radim, vjezbam....
Pakiran je u malu kutiju, s lijepim, nenapadnim box-artom, kao i vecina Hasegawinih maketa. Dijelovi unutar kutije su smjesteni u vrecicu, decali i prozirni dijelovi su u zasebnom pakovanju. Cisto, uredno i ucinkovito.
Otvaranjem kutije, docekat ce vas 3 sprua + 1 prozirni, sveukupno 65 dijelova, sto me je iznenadilo, jer su spruovi toliko mali, da bi covjek pomislio da nema 20 dijelova.
Prozirni dijelovi (3 ukupno) su fino izvedeni, tanki i prozirni, ali na to sam vec kod Hasegawe navikao. Zamjerka bi mozda isla na racun toga sto je kompletan poklopac izliven iz jednog dijela, tako da mozete samo zatvorenu kabinu raditi, sto mozda i nije lose kad se uzme u obzir manjak bilo kakvih detalja unutar cockpita, o cemu malo kasnije.
Inace, dijelovi su izliveni u svjetlo sivoj plastici, koja je tipicno Hasegawina, znaci sjajna i glatka. No, naravno nije sve idealno, pa je tako maketa lisena vecine detalja, naznacene su osnovne linije panela, i to u kombinaciji urezane + izdignute panele, sto i ne djeluje toliko lose, no panele su (pogotovo ove izdignute) jako slabo naznacene, bojim se da bi ih vecina mogla stradati, ukoliko se pokaze da je potrebno neko vece mesarenje prilikom sastavljanja. Naravno, oni iskusniji i zeljni uvijek mogu nanovo urezati sve panele, no to je vec druga tema....
Opcenito, promatrajuci dijelove, primjeti se gotovo bolan nedostatak detalja, sve je to nekako bezlicno izliveno, mislim da su tu dosta fulali, jer bez obzira koliko ovo mala maketa (zrakoplov) bila, ipak nebi skodilo vise detalja, pa makar oni bili i predimenzionirani, pa cak i totalno pogresni..... Flasha ima ponesto, no na par mjesta se mogz primjetiti sink-markovi, neznam dali je to na svima ili je moj primjerak dobio utisnuce na trupu, no ne djeluje ljepo.
Kao sto vidite, nista fascinirajuce....
Sastavnica je dobra, svi koraci su detaljno objasnjeni, tu se stvarno nema sto puno govoriti.
Po sastavnici, mogu se raditi 2 varijante, A i B. Razlike su minorne i svode se na odstranjivanje pojednih dijelova, odnosno njihove prepravke.
Shema bojanja i oznacavanja je dana za dvije varijante, jedna predstavlja sliku s box-arta, znaci dosadna sivo-siva kombinacija, dok druga predstavlja maskirnu shemu, i po meni puno bolje djeluje, pogovoto sto mislim da bi se taj nedostatak detalja puno vise uocavao na bezlicnoj sivoj boji, ovako maskirna shema barem malo odvrati pogled.
Decali mi djeluju solidno, fino su otisnuti,no malo deblji, pored oznaka za dvije varijante, nude i decal cockpit table, par stencila, znaci nisu se ni tu razbacivali. Poucen neugodnim iskustvom s hasegawinim decalima, cisto me je strah na sto ce izaci, no na prvi pogled, nadam se da nece biti problema s njima.
Da, prilozena su i dva pilota da malo popune prazninu u cockpitu, koliko su uvjerljivi prosudite sami
Obratite paznju na detaljirana sjedala i kolicinu flasha na njima....
Za kraj, ovo definitivno nije state - of -the - art u proizvodnji maketa, moglo se to odraditi i puno bolje, tako da ono prvobitno razocaranje ostaje neko vrijeme, no kad covjek pogleda da je za cijenu hamburgera (u krajevima gdje je malo jeftinije mozda i pivo dobije) dobio maketu, s kojom ce ipak provesti neko vrijeme, onda se sve zamjerke lagano rastope, te ostane ipak malo nade da ce se sastaviti dobra maketa, koja definitivno nece biti vrhunac maketarske umjetnosti, vec simpaticni mali bomboncic koji ce se vjerovatno naci na svakoj polici.... Ili ovaj ili varijanta nekog drugog proizvodjaca, ako nista drugo....
PREDNOSTI:
1. cijena
2. simpaticna maketica
NEDOSTATCI:
1. nedostatak detalja
2. jako bezlicno
3. da ne nabrajam, skuzili ste..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 1:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm, da...
U svakom slucaju preporucam ne puno skuplju Academy-evu maketu dostupnu u Alphi...
Puuuuuno je bolja...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 886 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ali ovaj je bio 19kn, pa u tom slucaju...
Ali i ja imam Academya ) _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 2:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao sto rekoh, bitno je da se nesto radi... ali hvala za informaciju, svidjela mi se maketica, mozda jednog dana kad bude para ubodem jos jednu _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije moje mjerilo ali svakako je bilo lijepo pročitati recenziju .
Nije bitno jel već viđeno ili je staro jer nemaju svi mogučnost vidjeti
svaku maketu a i mišljenje iz prve ruke .
Svaka pohvala !!!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro je!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 21, 2006 10:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve pohvale tebi na još jednoj recenziji, samo naprid!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|