Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kineska džunka - moj prvi brod
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Lip 04, 2014 9:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u prvo vrijeme da...ali uvijek ostaje elasticno, ne ukruti se nikad , i nakon par godina ima tendenciju odljepljivanja ( ovisi o okolini)...sve provjereno u praksi...ovdje je najveci problem sloj kita....
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 9:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako neostikom ljepiš letvice koje teže izravnavanju moguće je da s vremenom popusti. Ali kad je o furniru riječ, furnir je podatan, a adhezija jaka. Poslije to još lak fiksira. Dok sam još imao volju za jedrenjake, tako sam radio i ima ih preko 30 godina starih, nigdje nisu popustili. I još, neostik odlično prima na kit.
Evo, ovaj je star preko 20 godina, po linijama je sličan džunki
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 9:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minolovac 161 Napisao/la:
Ako neostikom ljepiš letvice koje teže izravnavanju moguće je da s vremenom popusti. Ali kad je o furniru riječ, furnir je podatan, a adhezija jaka. Poslije to još lak fiksira. Dok sam još imao volju za jedrenjake, tako sam radio i ima ih preko 30 godina starih, nigdje nisu popustili. I još, neostik odlično prima na kit.

evo vidis, sto ljudi, sto iskustava.....
ja neostik koristim samo za tri stvari - krpanje gume za bajk, ljepljenje tapisona na drvena podnozja maketa odozdo da se ne ogrebe namjestaj, i ljepljenje velkikih povrsina hamera u boji na dasku......i za nist vise....
kad ljepim na kit, iskljucivo cianoakrilat za manje i 2K za vece povrsine....al dobro, svatko ima svoju taktiku Cool
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 9:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, ovaj je star preko 20 godina, po linijama je sličan džunki
]

a kam vode ova vrata na krmi?? na kupanje????? Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 10:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zakaj misliš da su to vrata? Ups otišli smo čoveku u off
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 10:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bog
ako može par viđenja
slažem se sa rečenim glede kita, svakako dobro prebrusiti da ostane što manje kita, tj samo u udubinama gdje nedostaje.
Naime veliki problem kita (osim ako nije nekakav dvokomponentni) je da je to u stvari "mrvo tijelo" ispuna koja nema neku čvrstoću (nosivost) pa je lako moguće da kod ljepljenja preko kita, ako je velika površina i na zakrivljenom mjestu, dođe do odvajanja gornje letvice od kita ili odvajanja i letvice i kita od donje podloge.

Inaće za zapunjavanje neravnina i rupica, zazora, bolje je koristiti piljevinu i otpatke drva umočene u ljepilo. (pripazi samo da u piljevini nema zrnaca brusnog papira)

Za ljepljenje druge oplate... sto ljudi sto čudi . . ili prevedeno nema idealnog ljepila.
Ja koristim za male površine trenutno ljepilo (cianoakrilati - atak i sl) a za veće bijelo vinilno ljepilo (drvofix, patex i sl) preferiram ono u expres varijanti .

Pridržavanje prilikom ljepljenja drugog sloja, kako su rupice od čavlića po oplati potpuno nereale (daleko premali broj a prevelike) preferiram da mi oplata ostane bez rupica pa koristim one uredske pribadaće sa velikim plastičnim glavama koje zabijem uz letvicu (iznad) i drškom pribadaće pritisnem letvicu na donju podlogu . Na taj način i koristeći expres bijelo ljepilo (koje nakon desetak minuta ima već dovoljnu čvrstoću) odradim jednu stranu, dok odradim drugu stranu, prva se osušila te mogu skinut pribadaće i krenut s novim redom.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 10:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

te pribadace koristim i ja, i one su zakon
ispod glave moze se staviti i sira drvena plocica ( nalijeze na dasku) od mekseg drveta, pa na letvici ne ostaje ni najmanji trag od glave
ljepila- ja za drvene makete jedrenjaka koristim iskljucivo bijelo ljepilo za sve glavne radove ( osim za sitnice, i ekstra jake spojeve)
je malo sporije ali je vjecno.....dubrovacka galija radjena ranih osamdesetih, ljepljena samo drvofixom ( jos nisu izmislili cianoakrilat), i dan danas je ko nova....
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 11:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zakaj misliš da su to vrata? Ups otišli smo čoveku u off

pa nismo, mislim da svasta moze naucit iz ovih napisa....ak mu ne pase, dovoljno je samo rec pa prestajemo Very Happy
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gdje su nestala ona lijepa stara vremena iz mog djetinjstva kad nije postojala želja za što bržim završetkom makete, kada se već prva (i jedina) oplata stavljala bez žurbe, pažljivo i precizno pa nije postojala nikakva potreba za kitanjem i stavljanjem druge oplate? Rolling Eyes Wink
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 12:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Gdje su nestala ona lijepa stara vremena iz mog djetinjstva kad nije postojala želja za što bržim završetkom makete, kada se već prva (i jedina) oplata stavljala bez žurbe, pažljivo i precizno pa nije postojala nikakva potreba za kitanjem i stavljanjem druge oplate? Rolling Eyes Wink

napisal sam - rane osamdesete...tamo su i ostala....nisam ni znal kaj je kit Smile
al sam galiju radil godinu dana...
Miroslav

Član od: 21 Ruj 2012
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 5:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, malo ste me zavrteli.
Prvo, da vas umirim, dosta gita je skinuto, ostalo je jako malo, na pravim mestima. Drugo, takav je plan, da se ide sa dve oplate, i meni bi bilo lakše s jednom, ali šta je tu je. Međutim, jučerašnji dan sam proveo učeći malo iz neke strane literature i sad tek shvatam gde sam sve kiksirao.

Sad nemam fotografije zadnjeg stanja ali biće

Inače, ni ja ne brzam ko zna kad će biti gotovo
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 6:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miroslav Napisao/la:
Hm, malo ste me zavrteli.
Prvo, da vas umirim, dosta gita je skinuto, ostalo je jako malo, na pravim mestima. Drugo, takav je plan, da se ide sa dve oplate, i meni bi bilo lakše s jednom, ali šta je tu je.

Nitko tebi nije ništa prigovorio, samo ti radi i uživaj. Very Happy Wink

Danas svi rade tako, to je trend.

I ne, ne bi ti bilo lakše s jednom oplatom. Upravo zato više nitko i ne radi oplatu iz prve, jer je teže, dugotrajnije i zahtijeva puno iskustva, znanja i vremena. Wink
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 7:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobro veli Boris, mi smo se raspisali s najboljom namjerom Smile
ubuduce, ako nisi siguran, prvo pitaj
ima dosta ljudi ovdje kaj rade brodove, i puno njih i zna puno....i ne postoji ''pravovjerni'' pristup maketarstvu, svatko ima svoje nacine
ti procitaj, pa odaberi kaj tebi pase....
Miroslav

Član od: 21 Ruj 2012
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Čet Lip 05, 2014 7:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma svakako, čitam mesecima na raznim stranama pa pokušavam da primenim. Sad sam imao neki mali godišnji pa sam zapeo, ali to je gotovo, dok dođem s posla, već je šest sati i eto večeri, tako da će ići sporije.
Inače, našao sam finu literaturu (tek sad kad je kasno) za postavljanje oplate. Ima i za bakarnu, znam da je jedan forumaš postavljao to pitanje. Ali to je u PDF formatu pa ne umem da postavim ovde.

Takođe, imam problem što ima puno različitih verzija džunke, video sam razne, recimo ovakvu kakva je gore postavljena nisam, i nema definitivnog izgleda kao što je neka poznata postojeća lađa, već kao Bounty, niko u stvari ne zna kako je izgledao osim na sa filma.
U svakom slučaju, uživam. Sad pravim konstrukciju za izračunavanje širine pojedinačnih letvica druge oplate, valjda ću pogoditi simetriju i vizuelnu korektnost.

edit: evo bogatstva http://modelshipworldforum.com/ship-model-framing-and-planking-articles.php
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma