Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Lip 04, 2014 9:52 pm Naslov poruke: |
|
|
u prvo vrijeme da...ali uvijek ostaje elasticno, ne ukruti se nikad , i nakon par godina ima tendenciju odljepljivanja ( ovisi o okolini)...sve provjereno u praksi...ovdje je najveci problem sloj kita.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 9:31 am Naslov poruke: |
|
|
Ako neostikom ljepiš letvice koje teže izravnavanju moguće je da s vremenom popusti. Ali kad je o furniru riječ, furnir je podatan, a adhezija jaka. Poslije to još lak fiksira. Dok sam još imao volju za jedrenjake, tako sam radio i ima ih preko 30 godina starih, nigdje nisu popustili. I još, neostik odlično prima na kit.
Evo, ovaj je star preko 20 godina, po linijama je sličan džunki
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
| Minolovac 161 Napisao/la: | | Ako neostikom ljepiš letvice koje teže izravnavanju moguće je da s vremenom popusti. Ali kad je o furniru riječ, furnir je podatan, a adhezija jaka. Poslije to još lak fiksira. Dok sam još imao volju za jedrenjake, tako sam radio i ima ih preko 30 godina starih, nigdje nisu popustili. I još, neostik odlično prima na kit. |
evo vidis, sto ljudi, sto iskustava.....
ja neostik koristim samo za tri stvari - krpanje gume za bajk, ljepljenje tapisona na drvena podnozja maketa odozdo da se ne ogrebe namjestaj, i ljepljenje velkikih povrsina hamera u boji na dasku......i za nist vise....
kad ljepim na kit, iskljucivo cianoakrilat za manje i 2K za vece povrsine....al dobro, svatko ima svoju taktiku  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 9:38 am Naslov poruke: |
|
|
| Minolovac 161 Napisao/la: |
Evo, ovaj je star preko 20 godina, po linijama je sličan džunki
] |
a kam vode ova vrata na krmi?? na kupanje?????  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 10:05 am Naslov poruke: |
|
|
| Zakaj misliš da su to vrata? Ups otišli smo čoveku u off |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2523 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 10:13 am Naslov poruke: |
|
|
Bog
ako može par viđenja
slažem se sa rečenim glede kita, svakako dobro prebrusiti da ostane što manje kita, tj samo u udubinama gdje nedostaje.
Naime veliki problem kita (osim ako nije nekakav dvokomponentni) je da je to u stvari "mrvo tijelo" ispuna koja nema neku čvrstoću (nosivost) pa je lako moguće da kod ljepljenja preko kita, ako je velika površina i na zakrivljenom mjestu, dođe do odvajanja gornje letvice od kita ili odvajanja i letvice i kita od donje podloge.
Inaće za zapunjavanje neravnina i rupica, zazora, bolje je koristiti piljevinu i otpatke drva umočene u ljepilo. (pripazi samo da u piljevini nema zrnaca brusnog papira)
Za ljepljenje druge oplate... sto ljudi sto čudi . . ili prevedeno nema idealnog ljepila.
Ja koristim za male površine trenutno ljepilo (cianoakrilati - atak i sl) a za veće bijelo vinilno ljepilo (drvofix, patex i sl) preferiram ono u expres varijanti .
Pridržavanje prilikom ljepljenja drugog sloja, kako su rupice od čavlića po oplati potpuno nereale (daleko premali broj a prevelike) preferiram da mi oplata ostane bez rupica pa koristim one uredske pribadaće sa velikim plastičnim glavama koje zabijem uz letvicu (iznad) i drškom pribadaće pritisnem letvicu na donju podlogu . Na taj način i koristeći expres bijelo ljepilo (koje nakon desetak minuta ima već dovoljnu čvrstoću) odradim jednu stranu, dok odradim drugu stranu, prva se osušila te mogu skinut pribadaće i krenut s novim redom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
te pribadace koristim i ja, i one su zakon
ispod glave moze se staviti i sira drvena plocica ( nalijeze na dasku) od mekseg drveta, pa na letvici ne ostaje ni najmanji trag od glave
ljepila- ja za drvene makete jedrenjaka koristim iskljucivo bijelo ljepilo za sve glavne radove ( osim za sitnice, i ekstra jake spojeve)
je malo sporije ali je vjecno.....dubrovacka galija radjena ranih osamdesetih, ljepljena samo drvofixom ( jos nisu izmislili cianoakrilat), i dan danas je ko nova.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 11:14 am Naslov poruke: |
|
|
| Minolovac 161 Napisao/la: | | Zakaj misliš da su to vrata? Ups otišli smo čoveku u off |
pa nismo, mislim da svasta moze naucit iz ovih napisa....ak mu ne pase, dovoljno je samo rec pa prestajemo  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 11:26 am Naslov poruke: |
|
|
Gdje su nestala ona lijepa stara vremena iz mog djetinjstva kad nije postojala želja za što bržim završetkom makete, kada se već prva (i jedina) oplata stavljala bez žurbe, pažljivo i precizno pa nije postojala nikakva potreba za kitanjem i stavljanjem druge oplate?  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 12:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Gdje su nestala ona lijepa stara vremena iz mog djetinjstva kad nije postojala želja za što bržim završetkom makete, kada se već prva (i jedina) oplata stavljala bez žurbe, pažljivo i precizno pa nije postojala nikakva potreba za kitanjem i stavljanjem druge oplate?  |
napisal sam - rane osamdesete...tamo su i ostala....nisam ni znal kaj je kit
al sam galiju radil godinu dana... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miroslav
| | Član od: 21 Ruj 2012 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 5:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm, malo ste me zavrteli.
Prvo, da vas umirim, dosta gita je skinuto, ostalo je jako malo, na pravim mestima. Drugo, takav je plan, da se ide sa dve oplate, i meni bi bilo lakše s jednom, ali šta je tu je. Međutim, jučerašnji dan sam proveo učeći malo iz neke strane literature i sad tek shvatam gde sam sve kiksirao.
Sad nemam fotografije zadnjeg stanja ali biće
Inače, ni ja ne brzam ko zna kad će biti gotovo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 6:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Miroslav Napisao/la: | Hm, malo ste me zavrteli.
Prvo, da vas umirim, dosta gita je skinuto, ostalo je jako malo, na pravim mestima. Drugo, takav je plan, da se ide sa dve oplate, i meni bi bilo lakše s jednom, ali šta je tu je. |
Nitko tebi nije ništa prigovorio, samo ti radi i uživaj.
Danas svi rade tako, to je trend.
I ne, ne bi ti bilo lakše s jednom oplatom. Upravo zato više nitko i ne radi oplatu iz prve, jer je teže, dugotrajnije i zahtijeva puno iskustva, znanja i vremena.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 7:05 pm Naslov poruke: |
|
|
dobro veli Boris, mi smo se raspisali s najboljom namjerom
ubuduce, ako nisi siguran, prvo pitaj
ima dosta ljudi ovdje kaj rade brodove, i puno njih i zna puno....i ne postoji ''pravovjerni'' pristup maketarstvu, svatko ima svoje nacine
ti procitaj, pa odaberi kaj tebi pase.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miroslav
| | Član od: 21 Ruj 2012 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Čet Lip 05, 2014 7:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma svakako, čitam mesecima na raznim stranama pa pokušavam da primenim. Sad sam imao neki mali godišnji pa sam zapeo, ali to je gotovo, dok dođem s posla, već je šest sati i eto večeri, tako da će ići sporije.
Inače, našao sam finu literaturu (tek sad kad je kasno) za postavljanje oplate. Ima i za bakarnu, znam da je jedan forumaš postavljao to pitanje. Ali to je u PDF formatu pa ne umem da postavim ovde.
Takođe, imam problem što ima puno različitih verzija džunke, video sam razne, recimo ovakvu kakva je gore postavljena nisam, i nema definitivnog izgleda kao što je neka poznata postojeća lađa, već kao Bounty, niko u stvari ne zna kako je izgledao osim na sa filma.
U svakom slučaju, uživam. Sad pravim konstrukciju za izračunavanje širine pojedinačnih letvica druge oplate, valjda ću pogoditi simetriju i vizuelnu korektnost.
edit: evo bogatstva http://modelshipworldforum.com/ship-model-framing-and-planking-articles.php |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|