Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 101, 102, 103 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sub Ožu 15, 2014 11:11 am    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozdrav gospodine dbezinov.....
Govorimo o topovima na presjeku galijuna,
Gledamo topove na gornjoj palubi

Ako cemo da zadovoljimo, da nam topovi budu zaljepljeni u sredini rebara, onda mjeru 62 mm necemo postivati, po mojim mjerenjima ta mjera treba biti 52 mm------

U redu je damacn, ja ću to sve do ponedjeljka pregledati i javiti.

Pozdrav
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sub Ožu 15, 2014 11:42 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Ok, hvala vam, pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
damacn

PorukaUpisano: Sub Ožu 15, 2014 1:32 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima
Gospodine dbezinov, evo da malo olaksam, ja sam na ovoj slici , oznacio otvore kako je predlozio deagostini, mislim da je to pametnije i ljepse za vidjeti, a i logika mi govori, da top iznad topa ne bi trebao pucati, s tim sto sam napravio male izmjene, izmjenio sam mjeru 62 na 60 i mjeru 67 na 65, tako da bi se odmakao od rebra za jos 2 mm, znaci otvor ce biti odmaknut od rebra cijelih 4 mm, posto sam mjenjao duzinu 67mm, proporcionalno sam promjenio i duzinu 62mm
postoji jos jedno rjesenje, da topove na donjoj palubi, stavimo u centar rebara obadva a da gornje topove smaknemo
eto samo malo razmisljam naglas, vidjecemo sta cete vi reci
,
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Sub Ožu 15, 2014 4:16 pm    Naslov poruke: Re: Damir - raspored topnica Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozz svima
Gospodine dbezinov, evo da malo olaksam, ja sam na ovoj slici , oznacio otvore kako je predlozio deagostini, mislim da je to pametnije i ljepse za vidjeti, a i logika mi govori, da top iznad topa ne bi trebao pucati, s tim sto sam napravio male izmjene, izmjenio sam mjeru 62 na 60 i mjeru 67 na 65, tako da bi se odmakao od rebra za jos 2 mm, znaci otvor ce biti odmaknut od rebra cijelih 4 mm, posto sam mjenjao duzinu 67mm, proporcionalno sam promjenio i duzinu 62mm
postoji jos jedno rjesenje, da topove na donjoj palubi, stavimo u centar rebara obadva a da gornje topove smaknemo
eto samo malo razmisljam naglas, vidjecemo sta cete vi reci
,

Bok damacn, nemam svu dokumentaciju kod sebe, ali o tvojim razmišljanjima mogu reću slijedeće:

Pomak topnica lijevo ili desno ne predstavlja nikakav problem, pošto ovaj poprečni presjek nije strogi slijed galijuna koji smo napravili, što se vidi po raznim izmjerama, tako da se može mijenjati.

Obično su otvori za topove bili postavljani naizmjenično a ne jedan ispod drugoga, jer bi se tako smanjivala koncentracija naprezanja strukture boka broda.

Položaj otvora između naših rebara nije važan, jer to nisu stvarna konstrukcijska rebra broda između kojih su otvori bili simetrično postavljani. Na presjeku na glavnoj palubi se naša rebra zapravo ne vide, a ako ćeš oko otvora postavljati dodatne letvice za ojačanje i opremanje priveza topa, njih tada stavi simetrično oko otvora nezavisno od naših (nevidljivih) rebara.

Veći je problem u međupalublju, gdje naša rebra zapravo smetaju urednom privezu topova (u naravi se top ne bi mogao postaviti uz ovako nerealno velik struk rebra). Tu smo hendikepirani i okovi priveza rebra se samo zalijepe za bok na neadekvatan način. Jedino bi se top mogao postaviti u sredinu između naših rebara, ali tada je pitanje kako aranžirati sve ostalo. Dakle, u međupalublju nerealno, ali to se ionako ne vidi.

Tvoji mali pomaci otvora ne bi trebali smetati, ali za veće trebalo bi sačekati pregled svega do kraja da bi se mogle napraviti značajnije izmjene i da se ne uleti sa topom među ostalu opremu gdje bi se sudarali.
Možda bi mogao ostaviti na glavnoj palubi otvor na 62 mm tako da bude bliže sredini donjih topnica.

Ja sada uspoređujem slike iz uputa sa stvarnim stanjem jer mi kote uz rebro 14 ne štimaju. Što se tiče udaljenosti donjeg ruba otvora topnice od palube, on treba biti 8 (osam) do 9 (devet) milimetara.
Ćujemo se još – pozdrav.
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sub Ožu 15, 2014 4:35 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Puno vam hvala gospodine dbezinov, pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 16, 2014 2:22 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima, otvori za topove su probijeni, idemo dalje

\cell \lastrow\row}
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 16, 2014 3:39 pm    Naslov poruke: Re: Damir - položaj topnica na poprečnom presjeku Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozdrav svima....
Gospodine d bezinov, zamolio bih vas da mi kazete koliko je mm, razdaljina izmedju gornje ivice palube i donje linije otvora za topove. Hvala vam u aprijed, pozz

Pozdrav damacn,

da dovršimo pojašnjrnje o topnicama na maketi.

Potaknuo si zanimljivo pitanje koje se tiče pogreške u nekim kotama prikazanim na slici broj 107v, ali prvenstveno zadire u projekt presjeka.

Pitanje je u vezi otvora topnica na glavnoj palubi i međupalubi, tj. njihovog pozicioniranja u odnosu na rebra makete.
Oni su postavljeni različito u odnosu na rebra makete, nisu uvijek u sredini razmaka između dva rebra nego ponekad vrlo blizu jednog od njih.

Na brodu u naravi, gdje su građevna rebra gusto postavljena, otvori za topove smješteni su unutar jakog okvira podjednako simetrično među njima, a blizina rebra ne smeta cijevi i privezu topa, jer su im dimenzije relativno manje nego kod naših.

Naša rebra nisu građevna i velikih su dimenzija struka, raspoređena za potrebe gradnje makete i ako je cijev topa preblizu, svakako smetaju privezu i upotrebljivom djelovanju topa.

Simulacijom rasporeda topnica na brodu u naravi, na maketi dolazi do sudara položaja topnica i rebara makete, gdje se u potpalublju ne može postići kvaliteta funkcionalnog smještaja topa. Kod zatvorenih maketa to se u međupalublju ne vidi, ali ovdje na otvorenom presjeku je izloženo.

Pretpostavka je da se zanemaruje cjelokupna funkcija smještaja topa i zadovoljava njegovim jednostavnim postavljanjem.

Na glavnoj palubi, gdje je vidljivost topova potpuna, rebra su tanka i obložena unutarnjom uplatom pa se tu mogu oko topnice postaviti svi elementi potrebni za djelovanje topa kao u naravi.

Tu se krije i odgovor na tvoje pitanje – laganim pomicanjem otvora možeš donekle ublažiti taj efekt u međupalublju, ali ne i potpuno eliminirati, jer bi tada trebalo otvore postaviti u sredinu između rebara, što bi imalo utjecaja na razmještaj i preprojektiranje svega ostalog.
To radikalno pomicanje trebalo bi koordinirati sa jarbolom i opremom na glavnoj palubi, a za to bi trebalo sačekati kraj serije i tada uskladiti sve zajedno. Ukoliko se pomiriš s time da je razmještaj u potpalublju samo formalan, ostavi kako je u uputama, jer se ionako ne vidi u potpunosti.

Mogli su se u potpalublju smanjiti strukovi rebara tako da nemaju utjecaja na topove, ali to je trebalo napraviti odmah na početku.

Otvori se inače režu sa rubovima horizontalnim i vertikalnim (paralelnim i okomitim na vodnu liniju). Udaljenost od plohe palube trebala bi biti minimalno 8,0 mm.

U uputama na slici 107v prikazane su kote rezanja otvora za topove i za odvod vode sa palube. Postoji pogreška koju sam naznačio, jer sa prikazanim kotama otvori bi bili prenisko. Osim toga mjere su promijenljive sa uzdužnim pozicioniranjem na sekciji pa svakako treba svaki otvor dobro provjeriti sa unutrašnje strane broda i mjere prebaciti izvana.

Inaće u uputama dobar je prikaz na slici 107x po kojemu se korisno ravnati:

Za usporedbu evo analize položaja otvora prema teoretskim dimenzijama. Na sličan način svatko može na stvarnoj maketi provjeriti točna mjesta gdje bušiti i rezati otvore.

Prikaz na rebru 17:

Prikaz na rebru 14:

Uzdužni prikaz:

Na sličan način dobro je na izvedenoj maketi prebaciti kote iznutra na vanjsku stranu kako bi otvori bili na svom mjestu.

Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 16, 2014 4:10 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov, hvala vam na svemu, vrlo ste detaljni i to je dobro. Krasno ste sve objasnili. Ja sam kao sto ste vidjeli probio otvore za topove, krasno su ispali, gornje otvore sam bio nacrtao i s jedne i sa druge strane oplate. Tako da sam otvor s unutarnje strane lijepo izgleda, razmisljam da im mnapravim neke okvire sa unutarnje strane oplate, da lijepo i bogato izgleda otvor, sve je puno sitno, vidjet cu sta cu uraditi, do sada mi je ovaj presjek bez greske ispao, sto se tice tehnickog djela, ja cu ga uraditi onako kako deagostini predlaze, kao sto sam i sam galijun uradio. Vidjecemo sta ce do kraja biti, ali iskreno uzivam u ovom presjeku, pozdrav vam i svako dpbro, Damir
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 16, 2014 5:57 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Gospodine dbezinov, hvala vam na svemu, vrlo ste detaljni i to je dobro. .......... Vidjecemo sta ce do kraja biti, ali iskreno uzivam u ovom presjeku, pozdrav vam i svako dpbro, Damir

Drago mi je da ti lijepo ide posao. To je svakako vezano uz tvoje iskustvo od rada na galijunu i spremniji si za sve to. Sekcija ti izgleda lijepo i uredno. Čestitam! Very Happy

Pozz
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Uto Ožu 18, 2014 1:52 am    Naslov poruke: Otvori za topove na sekciji presjeka Citiraj ovaj komentar

Dobro jutro svima - još malo o dimenzijama topnica.

Naš vrijedni damacn upozorio je na mogućnost da su dimenzije otvora 11 x 11 mm možda prevelike, obzirom da je izmjerio dimenziju okvira koji ulazi u otvor, a ta je 10 x 10 mm ( na onima iz galijuna).

Prve okvire dobiti ćemo u broju 112, tako da ne znamo hoće li biti isti kao kod galijuna, ali obzirom da su i topovi i klinovi isti, vjerojatno će biti i okviri.

Ja sam provjerio na svojima od galijuna, gdje je mjera dijela okvira koji ulazi u otvor 10.4 x 10.4 mm a vanjska prirubnica koja pokriva otvor 12 x 12 mm.

Sa otvorom 11 x 11 mm i izmjerama koje sam ja našao na svom okviru, on se može komotno smjestiti u otvor koji će biti taman pokriven prirubnicom i pri pomicanju okvira u svim smjerovima.

Preciznije nasađivanje bi bilo sa otvorom 10.5 x 10.5 mm, ali se tada ne bi mogli međusobno poravnavati za tih par desetinki milimetra ukoliko je potrebno.

Oni krajnje oprezni mogli bi izrezati otvore 10.5 x 10.5 mm i po potrebi ih malo proširiti pri umetanju okvira i dovođenju u istu liniju.

Pozz
Natrag na vrh
E77NN

Član od: 29 Svi 2012
PorukaUpisano: Sri Ožu 19, 2014 12:44 pm    Naslov poruke: Dobar dan Citiraj ovaj komentar

Postovanje za sve ucesnike. Nisam dugo bio na sajtu i vidim da se dosta toga napravilo i da ima novih aktivnih clanova, sto je odlicno. Ja sam u dilemi oko sastavljanja ovog broda. Imam kupljene brojeve od 1 do 49, neotpakovane. Danas mi je dosla ponuda od distributera za 59 brojeva od 470 KM. Ja sam voljan da prodam ovih 49 brojeva. Dali ima neko nekih saznanja dali je to izvodljivo i dali to iko trazi. Hvala. Sretno i mozda se i ja ukljucim, ako ne uspijem ovo prodati.

LP

Safet
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 23, 2014 10:28 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima...

\cell \lastrow\row}
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2014 11:06 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

Bok damacn,

vrlo lijepo, čiste i kristalne linije - odlično izvedeno. Zaista možeš napraviti što god poželiš.

Čestitam Damire.

Pozz

dbezinov: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 25, 2014 10:25 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Uto Ožu 25, 2014 12:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shocked Shocked Shocked Damire kao i obično- vrhunski!
Svaka čast!
damacn

PorukaUpisano: Uto Ožu 25, 2014 10:22 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima, hvala vam dragi prijatelji
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 101, 102, 103 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 102/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma