Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Čet Ožu 06, 2014 8:30 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Hvala vam gospodine dbezinov
Pozz Damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
| | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 57 | | Mjesto: Lepoglava |
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 2:27 am Naslov poruke: |
|
|
dbezinov - prije postavljanja paluba - možda je zgodan trenutak za razmisliti o simulaciji stropa - pošto je potpuno otvoren presjek - nije da su baš stropovi bili od knaufa.
Možda kako je graffa jednom predložio za unutarnju stranu ograde na gornjoj palubi - urezati nožićem i naglasiti olovkom _________________ ako posudiš - vrati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Ožu 08, 2014 4:06 pm Naslov poruke: Trenice na poprečnom presjeku |
|
|
Na problematiku trenica nadovezao se jedan naš maketar, koji čeka ulaz na forum, sa zamolbom da njegovu sugestiju stavim na uvid svima.
Poštovanje g. Bezinović,
Ovo sa trenicama, fino ste to matematički objasnili .. Bolje ne lijepiti te od 5mm Jer se taj 1mm bogme vidi
Stavite na forum (kad već ne mogu) Još uvijek
Da bi se trenice od 5mm svele na 4mm dobro je napraviti mali alat pomoću dva ravnala.
Na donje ravnalo duplex* selotepom zalijepiti otpad trenice da budu 4mm od ruba i tako na par mjesta koliko je duga trenica koju kratimo.
Drugo ravnalo služi da bi se trenica koju kratimo mogla na siguran način Stegnuti i obraditi u "kalupu" od donjeg ravnala.
Postupak:
Stavimo trenicu pažljivo do graničnika (trenica zalijepljenih duplex-om) poklopomo drugim ravnalom.
Ako je sve dobro napravljeno trenica bi trebala viriti 1mm izvan ravnala.
Taj višak pažljivo odrežemo skalpelom.
*duplex - onaj selotep koji je ljepljiv sa obje strane.
Ravnala može zamijeniti bilo što ravno s jedne strane.
Pozdrav,
Matija
unquote
Ideja je na raspolaganju.
Pozz  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pon Ožu 10, 2014 1:15 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Pon Ožu 10, 2014 4:21 pm Naslov poruke: Damacn, upore |
|
|
Bok svima,
damacn nisam razumio koji je položaj upora unutar presjeka, tj. na kojoj su udaljenosti npr. od ozdužne simetrale?
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pon Ožu 10, 2014 5:03 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
| Gospodine d bezinov, niste me razumjeli kad gledam iz tlocrta upore, ove male stupice, jel mogu biti smaknuti jedni u odnosu na druge ovako kao na slici 1, ili moraju biti u liniji svi poredani kao na slici 2 , ja sam ih planirao uraditi kao na slici 1, mislim da se time nikakva statika ne bi poremetila,pozz damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Pon Ožu 10, 2014 6:27 pm Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | | Gospodine d bezinov, niste me razumjeli kad gledam iz tlocrta upore, ove male stupice, jel mogu biti smaknuti jedni u odnosu na druge ovako kao na slici 1, ili moraju biti u liniji svi poredani kao na slici 2 , ja sam ih planirao uraditi kao na slici 1, mislim da se time nikakva statika ne bi poremetila,pozz damir |
Dakle, zbunio me prikaz na slici, odnosno to što su upore prikazane preblizu boku, a ne raspoređene po liniji grotla.
Upore su korisne jer podupiru sponje, tako da izdrže opterećenje koje nose od palube, a s druge strane smetaju prostoru potpalublja. Obično se postavljaju homogeno u liniji. Položaj im se naravno može promijeniti ako za to postoji razlog.
Imaš pravo da se neće tvojim rasporedom promijeniti statika, jedino je u pitanju estetika. Ukoliko postoji razlog zašto bi ih razmjestio na svoj način, konstrukcijski nema zapreke.
Moram napomenuti da sam izgled upore nije u skladu sa njenim opterećenjem. Ona bi trebala zbog opterećenja na izvijanje na polovici svoje duljine biti najdeblja, a ne na krajevima. Ovako je teža i ima viška materijala na krajevima. Možda se to tada nije znalo, a izgled je presudio?
Lijep pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Uto Ožu 11, 2014 12:07 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Hvala vam na vasem iscrpnom odgovoru, pozdravljam vas |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Uto Ožu 11, 2014 12:39 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Necu komplicirati, napravit cu kako je u uputama, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sri Ožu 12, 2014 7:12 pm Naslov poruke: Redosljed slaganja poprečnog presjeka |
|
|
Pozdrav svima,
došli su mi na korekturu idući brojevi poprečnog presjeka, pa bih upozorio na tehnološki redosljed koji nas očekuje.
Prema uputama, redosljed slaganja ja takav da se konstrukcioni elementi slažu gradeći konstrukciju od dna prema gore, pa se tek tada ugrađuju opremni elementi.
To odgovara pravom brodu, ali za maketu je prilično nespretno uvlačiti se u potpalublje i montirati neke elemente, koji se tada samo lijepe i ne mogu se upotrijebiti stvarni oblici koje bi netko imao strpljenja ubaciti (okovi, očice, kuke itd.)
Prilagođeni tehnološki redosljed bi se mogao primijenti tako da se i opremi najprije donja paluba pa zatim iduća iznad, uz sve dopune koje se želi postaviti, ali tada bi trebalo sačekati da stignu svi oni brojevi časopisa do tog nivoa, da možemo zaključiti kako to napraviti.
Prema pitanjima koje dobivam neki bi maketari poboljšali opremu oko topova, nekih realnijih priveza, što traži da se na bokove, sponje, palube i pripone dodatno pričvrste pojačanja, kljune, kuke itd.
Dakle, ako će se raditi samo prema uputama DEA, može se ići ažurno uz također određene probleme, ali bez prepravljanja na nešto što traži dodatno bušenje i precizno lijepljenje dodatnih elemenata.
Slično je kasnije i sa jarbolima i oputom, gdje bi se također mogao izmijeniti redoslijed rada.
Da zaključim, bolje je sačekati par brojeva da se vidi što se sve priprema prije zatvaranja sekcije palubom, ukoliko se mislii nešto poboljšati.
Lijep pozdrav
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Čet Ožu 13, 2014 10:09 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozdrav svima....
Gospodine d bezinov, zamolio bih vas da mi kazete koliko je mm, razdaljina izmedju gornje ivice palube i donje linije otvora za topove. Hvala vam u aprijed, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Pet Ožu 14, 2014 1:16 am Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | Pozdrav svima....
Gospodine d bezinov, zamolio bih vas da mi kazete koliko je mm, razdaljina izmedju gornje ivice palube i donje linije otvora za topove. Hvala vam u aprijed, pozz |
Bok damacn,
nisam još dobio broj 107- dobiti ću ga u ponedjeljak. Prema koti razmak između donjeg ruba otvora za top i palube je 8,0 mm. Išao sam gledati ostale kote i ne štimaju mi. Idem složiti na suho rebra i palube pa ću vidjeti u čemu je stvar.
Svakako treba utvrditi dali je 8,0 mm dobra visina u odnosu na dobivene topove (to je osnova svega), pa od toga krenuti dalje i mjeriti sve ostalo.
Provjeriti ću sve do ponedjeljka - nikako ne rezati otvore za topove ako je išta sumnjivo.
Hvala ti na ažurnom upozorenju,
lijep pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Ožu 14, 2014 10:07 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Hvala gospodine dbezinov, treba dobro paziti, prvo odrediti gornju liniju palube pa od nje sve ostalo, imam ja jos dosta posla do samih otvora, pozdrav Damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Ožu 14, 2014 6:30 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Evo kako izgleda danas presjek, sada slijede otvori za vodu i topove, pa dalje
\cell \lastrow\row} |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Sub Ožu 15, 2014 9:34 am Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozdrav gospodine dbezinov.....
Govorimo o topovima na presjeku galijuna,
Gledamo topove na gornjoj palubi
Ako cemo da zadovoljimo, da nam topovi budu zaljepljeni u sredini rebara, onda mjeru 62 mm necemo postivati, po mojim mjerenjima ta mjera treba biti 52 mm
Sto se tice donje palube na kojoj su topovi, mjera 67 mm ne odgovara, trebalo bi biti 57 mm.
Ako postujemo da nam topovi ciljaju tocno izmedju rebara, onda drugi top na gornjoj palubi, i drugi top na donjoj palubi moraju biti tocno jedan ispod drugog
Sve ovo govorim pod pretpostavkom da topovi uvijek ciljaju izmedju rebara,
Ako postujemo mjere sa crteza deagostinija, moze i tako ali onda topovi nisu u centru rebara i jako su blizu ivicama rebara, bolje reci 2 mm od rebra se buse
Molio bi da nam ovo pogledate pa da nam se javite
Kad se buse otvori za topove, da li je donja ivica otvora topa paralelna sa nivoom mora, i dali su bocne ivice otvora za topove pod devedeset stupnjeva u odnosu na nivo mora
I pitanje koje sam postavio prije, koliki je razmak izmedju ivice gornje palube i donje ivice otvora topa,
Oprostite na smetanju
Pozdrav Damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|