Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Fluorescentne i Phosphorescentne boje koje nocu svjetle?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
ZIGGY

Član od: 25 Lis 2005
Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH
PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 3:21 pm    Naslov poruke: Fluorescentne i Phosphorescentne boje koje nocu svjetle? Citiraj ovaj komentar

Zanima me da li neko od proizvodjaca pravi fluorescentne ili Phosphorescentne boje koje nocu svjetle, nesto poput nocnog nisana na pistoljima i puskama ili kao sto se moze vidjeti na letjelicama one zelenkaste trake sto nocu svjetle ili krajevi tj vrhovi elisa na helikopterima. Da li takve boje uopste postoje i gdje bi se mogle kupiti?

ZIGGY: poruka promijenjena dana: Pet Velj 21, 2014 7:18 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Revell proizvodi, samo neznam ništa o njoj, niti da li uopće svjetli.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41sPeyQJTuL.jpg
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 4:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vedran Napisao/la:
Revell proizvodi, samo neznam ništa o njoj, niti da li uopće svjetli.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41sPeyQJTuL.jpg

nisam vidil uzico, al na slikama se doima kao da svijetli...to je revel koristil za onaj ''sablasni'' piratski brod...
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Vedran

PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 5:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bilo je toga za kupiti u turbo limaču u rijeci prije 4-5 godina dok je još radio ali su im sve boje bile tvrde (valjda su nestabilne) pa ih nisam kupio, a nisu mi zapravo ni trebale
Natrag na vrh
ZIGGY

PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 5:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E sad me buni druga stvar, vidim da postoje fluorescent i phosphorescent boje, pitanje je jel obe varijante svetle ili samo neka od njih?
Vedran

PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 6:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fluorescentne boje svjetle kad ih se pobudi svjetlošću, npr UV, ili se ističu pod utjecajem svjetla. Kad se svjetlost ugasi ne ostanu svjetliti. Fosforescentne boje ostaju svjetliti i nakon gašenja svjetla (rekli bi da se "napune" pa onda ostanu neko vrijeme svjetliti), to ti je ta "Glow in the dark" boja
Natrag na vrh
ZIGGY

PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 7:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidio sam da postoje neke UV i Non-UV boje. Recite mi za ove fosforescentne boje, jasno mi je dakle da ostaju svjetliti nakon gasenja svjetla, jel u pitanju obicno ili UV svjetlo? Takodje me zanima koliko dugo svijetle? Ideja je da ih koristim na letjelicama pa da nocu svjetle one trakice, neznam im naziv ili vrhovi elisa, jer uz maketu se obicno dobiju kao dekal pa bi iblo interesantno nocu videti malo svjetla na policama Wink
Vedran

PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 7:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja osobno s bojom nikad nisam radio, ali fosforescentne boje ostaju svjetliti nakon izlaganja običnim svjetnom, sad neznam dali treba biti i UV-a, ali rade i s običnim. A sad, koliko dugo svjetle, neznam... znam da nakon što ih jako osvjetliš (kao one oznake na ručnome satu) odmah nakon gašenja se lagano prigušuju i to prigušenje, kako vrijeme odmiče ide sve sporije... Znam da oni "Glow sticks" na lomljenje i do 12 sati, možda i više. Ovo sve govorim iz glave, nemam nikakvih iskustava s bojama samo znam za neka svojstva onih plastika i nekih naljepnica koje svjetle.
Natrag na vrh
jasmind

Član od: 17 Kol 2010
PorukaUpisano: Pet Velj 21, 2014 7:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

UV svjetlost iz suncevog svjetla "puni" te neke moderne luminescentne boje.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Ožu 05, 2014 2:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobra ideja, ako negdje nađeš za nabaviti tu svjetleću boju, javi.

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 05, 2014 2:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam nekad davno nešto eksperimentirao s tom svijetlećom bojom... rezultati nisu bili baš impresivni...
naime, da bi to imalo efekta, boja mora biti dosta gusta i nanesena u relativno debelom sloju. također, što je veća obojana površina, to će se "svjetlost" bolje vidjeti. nažalost, kako kod maketa farbamo relativno malene površine, a i debljina nanosa boje ( ako želimo vjernu maketu) nam je minimalna, ta dva faktora nam jako umanjuju nekakvu praktičnu vrijednost uporabe ove "glow in the dark" boje...
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ožu 05, 2014 2:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://hobby-store.net/hr/Revell-Klebstoff-Night-Color-30ml-39802revell-39802-3807.html#
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ožu 06, 2014 2:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji na ebayu farba za lume satova:
http://www.ebay.com/itm/ORANGE-GLOW-IN-THE-DARK-PAINT-WATCH-LUME-LUMINOUS-PASTE-KIT-LUME-FOR-WATCHES-/200950520691?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item2ec9959b73

http://www.ebay.com/itm/HOROLOEX-WATCH-LUME-PAINT-STADARD-GREEN-VINTAGE-ORANGE-BLUE-QUALITY-L-K-/221247186677

a postoji i "trajna" metoda sa tricijem, samo ga treba ukomponirati u maketu, fora je za kokpite, svijetli non stop, za 12.3 godina smanji se intenzitet za pola jer mu je to vrijeme poluraspada, radioaktivan je, zracenje je minimalno, ne smije se jedino progutati:
http://www.ebay.com/itm/Gardner-Tackle-Tritium-Max-Betalights-All-Sizes-Variations-Available-/281073786581?pt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&var=&hash=item41714d9ed5

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Ožu 06, 2014 10:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mozda da pitas Delboya i Rodneya dal im je ostalo jos kaj one jeftine boje..... Very Happy Very Happy Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Ožu 06, 2014 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
mozda da pitas Delboya i Rodneya dal im je ostalo jos kaj one jeftine boje..... Very Happy Very Happy Very Happy

Ha-haaaaa! Dobro si se toga sjetio Smile

https://www.youtube.com/watch?v=M5_pcaXJIo8

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma