Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

bojanje vinil gusjenica?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Ned Velj 09, 2014 10:43 pm    Naslov poruke: bojanje vinil gusjenica? Citiraj ovaj komentar

Trebam savjet za bojanje Zvezdinih vinil gusjenica.
Pročitao sam da se treba prvo obojati primerom i probao sam sa Zero i Alcladovim primerom, i bilo je dobro izgledalo na početku ali se nakon sušenja boja počela raspucavati i otpadati.

Imate kakav savjet za ovakve gusjenice? Nekakav drugačiji primer ili boja?

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: Maynooth,Ireland
PorukaUpisano: Ned Velj 09, 2014 11:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vinilne gusjenice kod svojih tenkova jednostavno kistom obojam Revell bojama npr.Matt 06 (Teerschwarz) ili Matt 08 (Schwarz) te kad se osuši izbrašam ih Matt 83 (Rost) te na kraju lagano rubove izbrašam sa Matt 87 (Erdefarbe).I nikad mi se nije farba ljuštila.

https://www.facebook.com/TanksAndArmouredVehicles
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Yahoo Messenger
xsyxs

Član od: 24 Lis 2009
PorukaUpisano: Ned Velj 09, 2014 11:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav to je ujedno i najveći problem kod gumenih gusjenica pogotovo zvezdanih, ali i sličnih od vinila naravno... osobno bi preporučio da probate to nekako prefarbati još jedno, ali sumljam da bi to dalo željene rezultate najbolje bi bilo probat naručiti nekakve link by link ili segmentne u plastici ovisi jedino kolika razina detaljnosti i kvalitete je bitna ima i starijih koji predstavljaju jeftiniju zamjenu za vinil , a sve više je na tržištu i novijih setova koji su najčešće i sa pokretljivim clancima sto olakšava njihovo montiranje...iskreno ja bi kod zvezdinih makta prvo zamjenio gusjenice ako je u pitanju nekakv ruski oklop u 1/35 mjerilu izbor je i više nego jednoličan

Ljepi pozdrav, Filip Very Happy

xsyxs: poruka promijenjena dana: Pon Velj 10, 2014 9:54 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Panzerfaust

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Reich Istra
PorukaUpisano: Pon Velj 10, 2014 8:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slažem se s Filipom ..nikad nisam uspio obojat tamyia ili italeri gusjenice a da boja nije počela pucat.Dragaonove ds gusjenice su sasvim druga priča
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Velj 10, 2014 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo par savjeta iz mog iskustva.

1. Zvezdine gusjenice ako ikako možeš zamijeni (može i drugim vinilom, samo da nije Zvezda).

2. Prije bojanja dobro ih operi u toploj vodi i sapunici.

3. Prije bojanja spoji ih (sastavi im krajeve).

4. Između svakog sloja boje napravi pauzu od 24 sata.

5. Nastoj što manje savijati gusjenice dok ih bojaš i manipuliraš s njima a i kontakt rukama svedi na najmanju moguću mjeru (hvataj ih vrhovima prstiju).

6. Ako je moguće nakon primera i osnovne boje montiraj gusjenice na maketu i ostatak bojanja i weatheringa obavi sa gusjenicama već montiranim na maketu, naravno ako tip makete tj. tenka to dozvoljava.

Držeći se ovih 6 pravila nije mi do sada nikad ispucala i ispala boja s vinilnih gusjenica, čak ni sa jednih jedinih Zvezdinih koje sam upotrijebio u životu. Al' njih sam u cjelosti bojao već montirane na maketu, od primera pa do završnog weatheringa.
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 10, 2014 12:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo nije isprobano u praksi na gusenicama, ali iz iskustva mislim da bi moglo upalit - ako nista drugo ne upali, prije narucivanja novih - lupi prajmer s mat nitro sivom....a poslije normalnu boju....
po mom misljenju ona ce se primit bolje od uljane.....
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Velj 10, 2014 12:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na savjetima!

Probat ću sa ovako nekim primerom što je Slider rekao, neki jači auto primer ili slično.

BTW, milsim da sam negdje imao gusjenice za T-34/85, da li one pašu na T-34/76?

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Velj 10, 2014 3:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hrmodeler Napisao/la:

BTW, milsim da sam negdje imao gusjenice za T-34/85, da li one pašu na T-34/76?

Zvezda u sve kutije tetki stavlja iste gusjenice, koje osim što su jako tvrde i nepogodne za rad ionako ne liče ni na što što je stvarno bilo na tim tenkovima. Very Happy
Staviti bilo koje druge je u svakom slučaju bolja opcija. Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma