Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Čišćenje CA ljepila s PE dijelova

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
olimpijanac

Član od: 24 Pro 2009
Mjesto: Čakovec
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 11:22 am    Naslov poruke: Čišćenje CA ljepila s PE dijelova Citiraj ovaj komentar

Molio bih pomoć kolega koji imaju iskustva i znanja o čišćenju ljepila sa pe dijelova. često mi ostane ljepila na dijelovima koje sam zalijepio, ma kolko god pazio i stavljao malo ljepila uvijek mi dođe ljepilo na gornju ili bočnu stranu. šmirglanje mi često nije opcija zbog nepristupačnosti.
Kako ljepite da vam ne dođe ljepilo gore ili kako čistite ljepilo ako je vidljivo na pe dijelovima?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 11:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A gle, nema baš previše pomoći za čišćenje CA lijepila na PE dijelovima AKO ne želiš da ti se uništi spoj koji si zalijepio. U principu za čišćenje CA lijepila tj. odlijepljivanje spojeva od CA lijepila ti se koristi stvar koja se zove CA debonder (naravno). Ja sam prije 5-6 godina uzeo jednu bočicu baš od Eduarda ako se ne varam, ali sam je do sada potrošio.

Po meni trebaš više poraditi na što čišćem lijepljenju, tj. apliciraj manje količine i bolje ih razmaži tako da nemaš kapljicu na jednom mjestu. Ja za lijepljenje malih dijelova koristim izoštrenu čačkalicu, može i spru.

dakle trebaš probat sa drugim vrstama CA lijepila, jer imaš i sa različitim gustočama, od gela, do extra thina koji je ko voda pa samim tim ostavlja male tragove i kapilarno ulazi u spojeve. Također možeš probat sa akceleratorima za CA lijepila ako ti nešto presporo hvata.

Eventualno ćim bi se mogla zaštitit gornja površina je nešto masnije na šta se CA lijepilo ne hvata. Ovo sad govorim iz glave, nisam probao.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
olimpijanac

PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 12:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da, debonder nije dobar izbor, velika je šansa da se sve skupa odljepi
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 1:10 pm    Naslov poruke: Re: Čišćenje CA ljepila s PE dijelova Citiraj ovaj komentar

olimpijanac Napisao/la:
ma kolko god pazio i stavljao malo ljepila uvijek mi dođe ljepilo na gornju ili bočnu stranu.

Ma koliko ti mislio da je količina ljepila koju nanosiš "mala" ako ti ostaju tragovi na PE dijelovima znači da treba još manje. U principu, bilo koji način skidanja ostataka CA ljepila sa PE dijelova je veliki rizik, jedini lijek je vježbati se u nanošenju što manje ljepila tako da nema tragova.
Jedna kap je u "CA&PE" svijetu jako velika količina. Wink
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 3:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro su rekli, ako mislis da je malo, stavi jos manje, radim godinama sa PE i sa super ljepilima i naucio sam da i kap vecilicne vrha cackalice je doboljna da drzi PE dio od 1*1mm recimo.

Kod CA ljepila nema bas ciscenja, probaj si nabavit ako oces neki PVA ljepilo, gator glue, crystal clear, visak se moze cistit vodom, ali im treba duze da se osuse...
olimpijanac

PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 5:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na savjetima i odgovorima. stvar jeu tome da kad stavim skroz trunku ljepila, ono mi se prije osuši nego ja spojim dva dijela koja treba zaljepiti. to mi se događa i s loctite koji većini odgovara. Mislim da mi onda najviše od svega treba prakse...
veliko_pile Napisao/la:

probaj si nabavit ako oces neki PVA ljepilo, gator glue, crystal clear, visak se moze cistit vodom, ali im treba duze da se osuse...

može link gdje ima za kupiti?
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 5:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

olimpijanac Napisao/la:
Hvala na savjetima i odgovorima. stvar jeu tome da kad stavim skroz trunku ljepila, ono mi se prije osuši nego ja spojim dva dijela koja treba zaljepiti. to mi se događa i s loctite koji većini odgovara. Mislim da mi onda najviše od svega treba prakse...

nabavi si Loctite Gel (crna tuba), malo sporije se susi pa ces imat taman vremena sve postavit gore.

veliko_pile Napisao/la:

probaj si nabavit ako oces neki PVA ljepilo, gator glue, crystal clear, visak se moze cistit vodom, ali im treba duze da se osuse...

može link gdje ima za kupiti?

http://www.ebay.com/itm/MICROSCALE-MICRO-KRISTAL-KLEAR-MI-9-/260739137953?pt=FR_YO_Jeux_RadioComRobots_VehiculesRadiocommandes&hash=item3cb54381a1

Mozda ga ima i u Hobby Tank shop, nisam siguran
olimpijanac

PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 5:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:

http://www.ebay.com/itm/MICROSCALE-MICRO-KRISTAL-KLEAR-MI-9-/260739137953?pt=FR_YO_Jeux_RadioComRobots_VehiculesRadiocommandes&hash=item3cb54381a1

Mozda ga ima i u Hobby Tank shop, nisam siguran

Hvala!
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 6:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da li je taj Microscale Kristal Klear isti kao Humbrol Clearfix ili su to dva različita proizvoda ?
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sri Sij 29, 2014 11:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao sto su ti rekli kljuc je u minimalnom nanosenju lepka. Vec sam pisao o alatu koji ti omogucava da imas potpunu kontrolu kolicine. Ajde jos jednom. Obicne sivace igle raznih velicina zabodes vrhom u drzalja starih cetkica ili slicno. Zatim presececs secicama usice tako da ti ostanu rakljice raznih velicina na drzaljama. Kapnes na paletu CA lepak i zahvatas ga rakljicom po meri i nanosis bilo tackasto pa u to stavis deo bilo kapilarno da se sam rasiri. Pri ruci ti treba i upaljena sveca i ubrus jer ce posle svakih par zahvata biti osusenog lepila na rakljici a to se skida spaljivanjem pa obrises garez ubrusom. Ovakav nacin rada je vrlo jednostavan, brz i tacan. Redovno ga koristim na rezinskim maketama jer je kolicina koja izlazi i kroz najmanje dozere na tubici ipak prevelika. Napominjem da koristim tecni (zelena tuba) Loctite jer mi se pokazao najbolji. I ako vidim da i onaj plavi u gelu moze lepo da posluzi za sada mi nije trebao jer ovom tehnikom potpuno kontrolisem tecni lepak.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma