Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 93, 94, 95 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Sokol

Član od: 16 Lis 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Sij 07, 2014 11:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pru!
Sretan Božić,puno sreće i svako dobro te želje da uspješno završimo ovaj naš galijun!
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 4:15 am    Naslov poruke: Postavljanje jedara Citiraj ovaj komentar

Pozdrav damacn,

evo par uputa:

Postavljena jedra sasvim dobro izgledaju. Inače ima dosta primjedbi na kvalitetu naših jedara - krutost, široki rubovi, velike ušice itd. Ako su jedra kruta bolje će držati formu. Vrhunska jedra su manje kruta, proštepana su imitirajući spojeve pravih, ali ih treba dodatno pripremiti za montažu - namakanjem u štirku ili neke druge preparate da se simulira stvarno stanje.

Što se tiče konopa i njihovih pozicija, prepravljeni nacrti na netu ne obuhvaćaju broj 81, jer on prikazuje uglavnom smještaje svega, a ne i precizna mjerenja duljina elemenata.
Treba postupati tako, da se svakom konopu pronađe broj koji ga označava i tada na klinaricama pronađe klin sa tim brojem i priveže za njega.

Primjer je konop klobučnice na tvom posrtnom jedru, koji je označen brojem 109. On se nakon provlačenja kroz koloture vezuje za klinaricu kosnika, i to na klin br. 109, a to se vidi na nacrtu 81, slika 11, prvi klin na klinarici na lijevom boku i drugi klin po redu na desnom boku. Na svakom jedru postavljeni su konopi simetrično lijevo i desno.

Također se na nacrtu br. 81 vide svi konopi na jedrima. Primjerice konopi klobučnica prikazani su na slici 5 nacrta, gdje se vidi gdje se vezuju i kroz koje koloture prolaze.
Na taj način se usporede upute sa nacrtom i utvrdi za svaki konop kako prolazi.

Inače princip je u naravi da se svaki križ sa jedrom može postaviti u željeni položaj u odnosu na vjetar, te omogućiti podizanje i spuštanje križa i ubiranje i razapinjanje jedra.

- tako se svaki križ podiže podigačem, slika 4
- fiksira po visini klobučnicama, slika 5
- postavlja pod kutem na uzdužnu simetralu broda praćama, slika 6
- donji uglovi jedara namještaju škotama i oglavima, slike 7,8,9,10 kombinirano (pratiti brojčane oznake konopa),
- bočne stranice jedara namještaju burinama na strani privjetrine, slike 7,8,9,10 kombinirano
- ubire jedro ubraljama sa donjih uglova, bočnih poruba, donjeg srednjeg poruba itd., slike 7,8,9,10 kombinirano.

Iako je to šuma konopa, svaki ima svoju ulogu i zasebno promatran može se pratiti.
Naići će se na neke pogreške ali rješavati ćemo ih u hodu kada se dođe do njih

Bilo bi dobro pogledati razne forume koji obrađuju ovaj galijun, kao i neke kvalitetnije, tako da se stekne utisak kakoto izgleda, pa se može primijeniti takva kvaliteta izrade i kod nas. Internet nam omogućuje široka saznanja i trebalo bi (pogotovo sada kada smo se uputili i svladali neke teme iz gradnje makete) krenuti u višu fazu izrade i proučiti funkciju opreme i konstrukcije.

Nadam se da ćemo ovih još preostalih par brojeva izdržati.

Pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 10:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Sokol ! Takođe tebi i svima ostalima želim sve najbolje i ostvarenje svih želja.
U zadnje vreme samo pratim dešavanja na forumu, uglavnom kroz prepisku dva nezamenjiva Damira i strpljivo čekam da mi stigne ostatak materijala, pa da nastavim sa gradnjom. Delovi stižu početkom februara ( po izlasku 100-og broja) Smile .
Do tada veliki pozdrav svima . Jovan.
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 10:38 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima
Gospodine dbezinov hvala vam, stvari su sada puno jasnije, u toj sumi konopa znam da postoji red, ali do tog reda treba doci, kad nam ovako objasnite puno mi je lakse sve razumjeti, Mislio sam da jedra provucem kroz stirku, ali se nisam usudio, ovako kako su sada postavljena, jako lijepo figuraju, mozda se odlucim i za stirku, vidjecu kako ce to dalje da izgleda, puno vam hvala, pozz
Tek sada poslije ovih konopa, divim se ljudima koji to posloze bez ijedne greske kad to izgleda vrhunski, tek sada vidim koji su to mestri, iskreno divim im se, pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
damacn

PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozz svima
Gospodine dbezinov, potrudio sam se malo bolje uslikati kako to izgleda, nezgodno je jako slikati da bi se sve vidjelo, ali evo kako sam do sada uradio, imam pitanje pa kada stignete pogledajte, konop broj 66, pozicija u uputstvu 92e, nemogu vidjeti njegovo krajnje ishodiste na crtezu, privremeno sam ga privezao za ogradu,
križ posrtnog jedra 13, trebao je na krajevima imati svezane duge stropove sa d koloturnicima, to tek sada vidimo, pa eto ko je u fazi vezanja neka to odmah uradi, ako sam u pravu, hvala vam lijepo na svemu, pozz damir

Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 6:25 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Velikom mestru Jovanu (Pru) zelim sretan Bozic kako njemu tako i njegovim dragim, damir
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 8:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Damire i živ bio!
Jedrenjak ti je sve lepši i lepši, jedva čekam da mi stigne resto delova , pa da nastavim. Do tada ćete ti i neumorni Damir da rešite još ko zna koliko problema , a ja i oni slični meni , koji kaskaju za vama , ćemo dobiti sve gotovo , na tacni , samo da progutamo Very Happy Very Happy .
Veliki pozdrav U zdravlje U zdravlje
dbezinov

PorukaUpisano: Sri Sij 08, 2014 9:19 pm    Naslov poruke: Oputa Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozz svima
Gospodine dbezinov, potrudio sam se malo bolje uslikati kako to izgleda, nezgodno je jako slikati da bi se sve vidjelo, ali evo kako sam do sada uradio, imam pitanje pa kada stignete pogledajte, konop broj 66, pozicija u uputstvu 92e, nemogu vidjeti njegovo krajnje ishodiste na crtezu, privremeno sam ga privezao za ogradu,
križ posrtnog jedra 13, trebao je na krajevima imati svezane duge stropove sa d koloturnicima, to tek sada vidimo, pa eto ko je u fazi vezanja neka to odmah uradi, ako sam u pravu, hvala vam lijepo na svemu, pozz damir

Bok damacn,

sve što si napisao je točno. Dobro je imati nekoga tko toliko ažurno radi pa se vide pogreške. Embarassed

1. Privez konopa 66
U uputama 92e, konop 66 pritege, leta pramčanog košnog nastavka 63, vezuje se za stupić ograde kaštela. Na nacrtu 81, slika 1, taj konop prestaje na koloturu D na kosniku i ne prikazuje se dalje kuda se vodi i gdje se vezuje. Ostavi ga zasad na stupiću, a pogledati ćemo malo kod drugih kako je privezan. Koliko vidim ima slobodnih rupa za klinove na rukohvatu pramčane ograde.

2. Koloturi na dugim štropovima za praće posrtnog križa
Na krajeve križa posrtnog jedra prema nacrtu 81, slika6, vidi se dulji štrop sa koloturom D (isti je takav i na desnom boku) za konope praća križa 119, koji se vode i vezuju na klinove na rukohvatu ograde kaštela.
Međutim, isti štropovi su izostavljeni na nacrtu 80 gdje se prikazuje križ posrtnog jedra 13 sa svom opremom i po dva kolotura D na kratkim štropovima. Jedan od njih treba biti na duljem štropu

Također oni se ne vide u uputama 86b sa prikazanom opremom, te na 86c, 91a, 96t gdje se usputno prikazuju.
Vide se tek na 97a gdje se prikazuje privez praća.

Ovo je pogreška i zahvaljujemo se kolegi damacn-u na upozorenju i neka tako nastavi. Smile

Idemo dalje, pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Čet Sij 09, 2014 2:38 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov, kasno nocu je, gledam crteze, i primjecujem gresku, morat ce se neke stvari skidati
Pogledajte poziciju 96t na krajevima kriza su dva kolotura D
Pogledajte poziciju 97f na krajevima kriza je kolotur I
Mi smo do sada radeci privezali dva kolotura D, mislim da je greska i da treba skinuti ta dava kolotura D, i na svaki kraj kriza postaviti kolotur I sa kratkim stropovima, i po jedan kolotur D sa dugim stropovima. Ja cu tako uraditi, pozz i hvala unaprijed.
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Čet Sij 09, 2014 11:30 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima
Gospodine dbezinov,
Gledamo pramcani jarbol na crtezu 82
Gledajte deblo pramcanog jarbola, ispod kosa bi trebalo probusiti jednu rupicu promjera 1mm, kada gledate presjek gdje se vide 4rupice, znaci izmedju te 4 rupice bi trebalo probusiti jos jednu promjera 1mm, zasto vam to govorim, pogledajte fazu rada 97i, na njoj se vidi ta rupica, kroz koju se provuce podigac kriza prvenjace 93, jesam li u pravu, hvala vam, pozz damir
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Čet Sij 09, 2014 9:00 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Gospodine dbezinov, kasno nocu je, gledam crteze, i primjecujem gresku, morat ce se neke stvari skidati
Pogledajte poziciju 96t na krajevima kriza su dva kolotura D
Pogledajte poziciju 97f na krajevima kriza je kolotur I
Mi smo do sada radeci privezali dva kolotura D, mislim da je greska i da treba skinuti ta dava kolotura D, i na svaki kraj kriza postaviti kolotur I sa kratkim stropovima, i po jedan kolotur D sa dugim stropovima. Ja cu tako uraditi, pozz i hvala unaprijed.

STOP za trenutak damacn.

U popisu pogrešaka kolotura na krajevima križa posrtnog jedra koji se vidi kroz upute 86 opis dobijenih djelova, 86b, 86c, 91a, 96 t, 97a, 97b, 97f i 97h, nacrtu br. 80 poz. 13, nacrt br. 81 slika 6, oznake I kolotura u sastavnici i na detaljima, uglavnom su broj i vrsta kolotura.

Na slikama se vide po dva kolotura D na kratkim štropovima, kojima se kasnije pridružuje jedan kolotur D na duljem štropu, te se jedan od kolotura D pretvara nazivom u I kao okretni kolotur a po obliku treba biti violin kolotur, koji se međutim koristi kao jednostruki D.

Sada sve ovo zaboravimo i zaustavimo se na uputama 97f i slici 97h gdje se vide koloturi u svojoj funkciji. Bez obzira na sve opise i slike do sada, konačno stanje je slijedeće:

NA KRAJEVIMA KRIŽA POSRTNOG JEDRA NALAZE SE DVA KOLOTURA NA KRATKIM ŠTROPOVIMA KOJI SE KORISTE KAO JEDNOSTRUKI, A SLUŽE ZA KLOBUČNICE I ZA ŠKOTE NASRTNOG JEDRA. STAVILI DVA KOLOTURA "D" ILI JEDAN "D" A JEDAN "I"KAKO JE PRIKAZANO, KROZ NJIH SE VODE KONOPI JEDNOSTRUKO.
DODATNO JE PRIVEZAN TREĆI KOLOTUR "D" NA DULJEM ŠTROPU ZA PRAĆE.

Dakle postoje dvije alternative za svaki kraj ovog križa:

1.
1 x kolotur D na kratkom štropu za klobučnicu, konop broj 109
1 x kolotur D na kratkom štropu za škotu nakosnog jedra, konop
broj 134
1 x kolotur D na dugom štropu za praću, konop broj 119

2.
1 x kolotur D na kratkom štropu za klobučnicu, konop broj 109
1 x kolotur "I" na kratkom štropu za škotu nakosnog jedra, konop
broj 134
1 x kolotur D na dugom štropu za praću, konop broj 119

Može se izabrati bilo koja alternativa, koloturi će se upotrijebiti jednostruko, ali na krajevima treba biti po 3 kolotura.

Damacn SADA NASTAVI i ako imaš vremena molim te provjeri dali je ovo u redu, jer se u ovoliko opisivanja može potkrasti greška.

Moglo se ovo i kraće opisati ali držao sam se sistematski cjelog pregleda da nam se približe nazivi opreme i način provjere funkcioniranja.

Lijep pozdrav

Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Čet Sij 09, 2014 10:22 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov hvala
iskreno sve mi se pomjesalo u glavi,
kako je stanje sada kod mene , ja cu pisati jednostavnim jezikom jer mi ova terminologija nikako ne ide,
Znaci govorimo o posrtnom krizu onom duzem na nakosniku
u mene je sada na krajevima kolotur I na kratkim stropovima
kroz njega sam provukao konac 109, i kako ja vidim stvari kroz drugu rupu kolotura I cu jos provuci konac 134, koji jos nisam provukao, kao da imam dva kolotura D, kroz jedan bi provukao 109 konac, kroz drugi bi provukao 134, i jos na kraju tog kriza imam kolotur D na dugim stropovima to je sto se tice krajeva, na tom krizu dojdu jos dva kolotura D, jesam li pogrijesio ako sam stavio na kraj kolotur I, oprostite , muka goni, pozz

kako citam kako ste vi napisali, u nijednom slucaju nemoze biti samo kolotur I, jeli to velika greska, sigurno onda ti konopi ne bi bili u funkciji, jer koliko sam shvatio moze biti jedan kolotur D i jedan I na kraju ali na koloturu I nece biti iskoristena jedna rupa.
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Čet Sij 09, 2014 10:57 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozz svima
Gospodine dbezinov,
Gledamo pramcani jarbol na crtezu 82
Gledajte deblo pramcanog jarbola, ispod kosa bi trebalo probusiti jednu rupicu promjera 1mm, kada gledate presjek gdje se vide 4rupice, znaci izmedju te 4 rupice bi trebalo probusiti jos jednu promjera 1mm, zasto vam to govorim, pogledajte fazu rada 97i, na njoj se vidi ta rupica, kroz koju se provuce podigac kriza prvenjace 93, jesam li u pravu, hvala vam, pozz damir

Bok damacn,

taman sam stavio hladiti laptop kad sav vidio tvoje novo pitanje.

Slika u uputama je nejasna. To se preciznije vidi na nacrtu broj 82 na prikazu sklopa pramčanog jarbola.
Na deblu ispod koša su prikazane 4 rupe, a na jednoj je označen promjer od 1,0 mm . Ta se rupa koristi za provlačenje podigača križa prvenjače označenim br. 93 i ne buši se nova rupa u sredini .
Rupe se buše u sredini oblica nastavaka pramčanog jarbola, između ojačanja poz. 18 i 41, za podigače poz. 95 i 98 pramčanog košnog i vršnog jedra, i označene su promjerom 1,0 mm.

Pozz
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Čet Sij 09, 2014 11:13 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Gospodine dbezinov hvala
iskreno sve mi se pomjesalo u glavi,
kako je stanje sada kod mene , ja cu pisati jednostavnim jezikom jer mi ova terminologija nikako ne ide,
Znaci govorimo o posrtnom krizu onom duzem na nakosniku
u mene je sada na krajevima kolotur I na kratkim stropovima
kroz njega sam provukao konac 109, i kako ja vidim stvari kroz drugu rupu kolotura I cu jos provuci konac 134, koji jos nisam provukao, kao da imam dva kolotura D, kroz jedan bi provukao 109 konac, kroz drugi bi provukao 134, i jos na kraju tog kriza imam kolotur D na dugim stropovima to je sto se tice krajeva, na tom krizu dojdu jos dva kolotura D, jesam li pogrijesio ako sam stavio na kraj kolotur I, oprostite , muka goni, pozz

kako citam kako ste vi napisali, u nijednom slucaju nemoze biti samo kolotur I, jeli to velika greska, sigurno onda ti konopi ne bi bili u funkciji,
jer koliko sam shvatio moze biti jedan kolotur D i jedan I na kraju ali na koloturu I nece biti iskoristena jedna rupa.

Bok damacn, upravo tako. Treba jedan kolotur D za klobučnicu i jedan D ili "I" za škotu nakosnog jedra. Ne bi bilo ispravno na kolotur "I" pomiješati konop škote i klobučnice. Ostati će neiskorištena jedna rupa na koloturu "I" - zato sam i napisao da je slobodno mogao umjesto "I" biti kolotur D.

Nažalost i na još nekoliko mjesta ostati će neiskorišteni violin koloturi "I", pa će umjesto dva nositi po jedan konop.

Pošto imaš privezan kolotur "I", dodaj još jedan D i razdvoji škotu od klobučnice.

Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pet Sij 10, 2014 12:02 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Hvala Vam gospodine dbezinov, pozz
E tek sam vidio vas odgovor na pitanje oko rupa,. hvala Vam puno, da vas nema trebalo bi vas izmisliti, pozz veliki
da , sutra kad dojdem do kolotura D, kupujem dva broja, jer nemam vise nijedan kolotur, nekoliko ih je doslo u vrlo losem stanju, nekoliko ih je puklo po sredini kad sam vezao konac, tako da moram kupiti malo rezerve, promjenit cu koloture I sa dva kolotura D, to nije neki veliki problem,. pozz
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 93, 94, 95 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 94/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma