Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 91, 92, 93 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zeljko_tg

Član od: 26 Stu 2013
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 3:57 pm    Naslov poruke: Re: Rupe za klinove Citiraj ovaj komentar

dbezinov Napisao/la:
Pozdrav svima,

UPOZORENJE!

U uputama 94a navodi se da treba izbušiti rupe za klinove i montirati ih. Nekoliko maketara koji to sada pokušavaju javilo mi je da je to vrlo teško u ovoj fazi sa postavljenim jarbolom, pa bi trebalo to napraviti prije konačne montaže jarbola na svim mjestima gdje dolaze.

Ovo je tehnološka pogreška, dojaviti će se DeA-u, ali malo koristi od toga.

Pozz

U uputi je i svrdlo malo krivog promjera, pogotovo ako se klinovi obojaju.
Puno vise pase svrdlo od 1,5 mm.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 4:05 pm    Naslov poruke: Damac Citiraj ovaj komentar

Točno, svrdlo od 1,5 mm je idealno za klinove, sve sam rupe doradio sa 1 mm na 1,5. Klinove nisam farbao, jer nisam farbao ni otvore za topove, pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
zeljko_tg

PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 5:25 pm    Naslov poruke: Rupe za klinove Citiraj ovaj komentar

Pitanje za dbezinov-a

Dali je potrebno klinove lijepiti za ogradu? Nekako mi zao toliko ljepilom unakazit ogradu.

Ako bi se konopi pravilno vezali za njih onda nekako nema potrebe.
Natrag na vrh
zeljko_tg

PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 5:30 pm    Naslov poruke: Sv. Ivan Krstitelj Citiraj ovaj komentar

Evo da i ja okacim barem dvije slike trenutnog izgleda broda

Slike nisu bas neke kvalitete, posto su slikane mobitelom.
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 11:10 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

[/URL]
Natrag na vrh
josipjj

Član od: 02 Sij 2013
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 12:38 pm    Naslov poruke: Josip Citiraj ovaj komentar

Evo kako danas izgleda presjek tog broda kojeg sam započeo raditi.

Josip
Natrag na vrh
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 1:52 pm    Naslov poruke: Status maketa Citiraj ovaj komentar

Za damacn-a i zeljka-tg

damacn - prikazana maketa je kvalitetno izrađena. Pratili smo kako nastaje od početka i zahvaljujući marljivom radu dotjerana je do zavidnog nivoa. Još malo i biti će to pravi galijun - čestitam.

zeljko-tg - također. I opći dojam i detalji su dobri te važe jednake čestitke. Što se tiče lijepljenja klinova- ako ne treba nemoj lijepiti. Ako lijepiš nebi se smjelo vidjeti.

Pozz
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 9:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Srećan Božić i Božićni praznici svim katoličkim vernicima i ljudima dobre volje . Dobro zdravlje i bezbroj lepih trenutaka u Novoj godini .
Jovan.
damacn

PorukaUpisano: Uto Pro 24, 2013 10:05 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Hvala Vam gospodine dbezinov na pohvalama, hvala Pru na lijepoj cestitci, svima pozdrav
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Uto Pro 24, 2013 10:13 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodne dbezinov, posto pratim i sprpski forum, ali puno manje nego ovaj ovdje, sada sam naisao na pitanje gdje me covjek moli da vas nesto upitam, evo u potpunosti donosim njegovo pitanje, hvala vam unaprijed, pozz damir

stanque
damac pratim te od početka(naravno tu je i g.Jovan) i od velike ste mi pomoći obojica pošto se nikako ne mogu registrirati na OMF-u.
Možeš li pitati dbezinova u koju boju farbati klinove dobivene u 94-tom broju?
Naravno moram reći da sam i ovdje pokupio dosta korisnih informacija i savjeta od g.solajića,g.Jovana koji objavljuje na oba foruma,kapetana Badze,robya78,....neka se drugi ne uvrijede jer bi trajalo dok bi sve nabrojio i posebno g.1vlada1 u vezi rasvjete na brodu.Kad sam to vidio toliko sam se oduševio da nisam imao mira dok nisam nešto slično uradio.Jesam se namučio ko kristuš jer je brod već bio zatvoren(kod nas negdje oko 80-tog broja je to bilo),ali vrijedilo je truda.Svijetlit će ko jelka za božić.
Natrag na vrh
Sokol

Član od: 16 Lis 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sri Pro 25, 2013 1:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pru!
Hvala na čestitkama,također bih se pridružio i zaželio svima svako dobro te da u ovom sastavu ostvarimo još zajedničkih projekata!
dbezinov

PorukaUpisano: Sri Pro 25, 2013 2:06 pm    Naslov poruke: Čestitka 2014 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,

uz zahvalu na primljene pridružujem svoju.

Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Sri Pro 25, 2013 10:34 pm    Naslov poruke: Odgovor za klinove Citiraj ovaj komentar

Odgovor na upit damacn-a za klinove:
U koju boju obojiti klinove?

Ovih dana sam dobivao slična pitanja i u Tisku. Sama boja pa i oblik klinova nisu jednoznačno određeni ni kod nas ni na drugim maketama. Više se podilazi tržištu dijelova za makete nego stvarnim izvornim oblicima.
Naišao sam na zlatno/brončano obojene klinove, pravilno oblikovane, loše oblikovane tanke, crne i smeđe.

Uloga klina je da se na njega privežu konopi pomične opute, znači škota, oglava, podigača, ubralja praća itd. Što je veće opterećenje konopa to treba biti jači klin.
U naravi klinovi su se najčešće izrađivali od drva . Zatim od željeza te i od bronce. Sami galijuni, ovisno o namijeni najčešće su bili minimalnog komfora, pripremljeni za trgovinu ili borbu, gotovo potrošna roba, pogotovo ako su se gradili na brzinu. Drveni klin u tom kontekstu je najprikladniji jer se lako izradi i zamjeni u slučaju oštećenja (ploveći po novo otkrivenim oceanima brončani i željezni klinovi bili su primamljiva meta krađe domorodaca).

Rijetki galijuni su bili reprezentativni, bilo statusni ili zapovjedni. Tada su se ukrašavali i moglo se naići na razne pa i pretjerane ukrasne oblike konstrukcije i opreme.

Naš galijun se opisuje kao jedan od ljepših, mada je pretežno na maketi jednostavne izvedbe.

Ja ih još nisam dobio, ali kupci mi dojavljuju da su klinovi mat crno – sive boje.

U našim uputama klinovi su prikazani u brončanoj boji (svjetloj ili potamnjenoj), na DVD-u se spominju drveni klinovi, što bi moglo značiti da je dobro boju malo približiti drvu. To bi trebao biti moj odgovor prema DeA, ali uzimajući u obzir sve ostalo, mogu se obojiti u crno ili ostaviti kako su dobijeni – neće se pogriješiti.

DOPUNA 26.12.2013.
Dobio sam klinove iz broja 95. Njihove dimenzije odgovaraju drvenim klinovima, što znači da bi za vjerni prikaz trebalo bojati u boji drva, svjetlijoj ili tamnijoj.
Ako se oprema radi kao da je brod upravo izašao iz brodogradilišta, tada su to čiste i ukrasne boje. Ako se pak radi kao upotrebljavan brod, tada su tamnije i patinane.

Pozz

dbezinov: poruka promijenjena dana: Čet Pro 26, 2013 10:25 pm; prepravljeno ukupno 3 puta
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Čet Pro 26, 2013 9:40 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov, hvala vam na vasem iscrpnom odgovoru, pozz i svako vam dobro
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Čet Pro 26, 2013 10:32 pm    Naslov poruke: Klinovi Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,

danas sam dobio klinove iz broja 95, pa sam u prošli odgovor ubacio slijedeću dopunu:

DOPUNA 26.12.2013.
Dobio sam klinove iz broja 95. Njihove dimenzije odgovaraju drvenim klinovima, što znači da bi za vjerni prikaz trebalo bojati u boji drva, svjetlijoj ili tamnijoj.
Ako se oprema radi kao da je brod upravo izašao iz brodogradilišta, tada su to čiste i ukrasne boje. Ako se pak radi kao upotrebljavan brod, tada su tamnije i patinane.

Pozz
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 91, 92, 93 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 92/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma