Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Samogradnja kompresora s plinskom bocom

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Mayday

Član od: 18 Lip 2008
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 8:53 pm    Naslov poruke: Samogradnja kompresora s plinskom bocom Citiraj ovaj komentar

Komponente koje za sada imam su kompresor od frižidera, manja plinska boca (mislim da se radi o boci od 3kg) te nešto vodovodnih spojnih elemenata.

Zašto plinska boca? Jer ona ima izlazni navoj 3/8" koji je inače standardan kod vodovodnih instalacija. Takav navoj ima recimo priključak za dovod vode na vodokotliću.
To znači da nema nikakvog zavarivanja već se sve može jednostavno spojiti koristeći vodovodne elemente i teflonsku traku ili kudjelju. (bolje kudjelja, bolje drži) Very Happy

Da malo preciziramo stvari...

Plinska boca dakle ima svoj ventil, taj ventil treba izviti iz nje. On se na bocu spaja preko navoja R (cijevni Whitworthov) 3/8". Sam ventil nam ne koristi jer je njegov navoj za priključak plina neki čudni.
Kada ste maknuli ventil treba odviti i priključak ventila na bocu. Njega treba odviti kako bi maknuli nepovratni ventil koji je u njemu. Najlakše je to izvesti tako da otkinete dio koji je označen na slici dole. Trebala bi tada ispasti opruga i kuglica.

E kada ste to sve učinili onda opet zavijete priključak za ventil na bocu.
U priključak na boci ovaj put nebi išao plinski ventil već nipla 3/8". Na drugi kraj niple dođe redukcija 3/8"-1/2". Dalje sve idu 1/2" elementi. A to bi bila dva T komada 1/2" (račve), nipla 1/2", redukcije 1/2" na 1/4" (ili koji već navoj koriste regulatori, tlačne sklopke...) itd.

Daljnje korake još nisam razradio pošto je to sve još u glavi...ali evo neka načelna skica.

Evo sada i pitanja za vas:

Koji navoj koriste regulatori tlaka i tlačne sklopke?

Valja li ovaj regulator tlaka:
http://www.airbrush.hr/hr/regulatori-pritiska-i-filteri-zraka/49-regulatori-pritiska-r-2.html

Kako u kompresor dodati ulje (i treba li uopće?)

Primam kritike, konstruktivne i destruktivne, savjete i pitanja, pohvale i pokude.
Mr. Green
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 9:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam ove dimenzionalne tehnikalije što se cijevi tiče, međutim taj regulator je sasvim OK..... samo jeftinije možeš takav isti nabaviti putem npr. ebay-a
zoki_008

Član od: 31 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod/Osijek
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 9:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam subler pri ruci ali nipl koji mi stoji u takvom regulatoru je cca 18mm promjera (navoj). Ja sam koristio ovaj festov:
http://www.kiowa.co.uk/products/QS-14-6-Festo-Push-in-fitting--10-Pack/P00016754/1011

Slazem se s kolegom u prethodnom postu, ovih 199 kn je pretjerano. Ja sam svoj platio cca 10 EUR na ebay-u.

Inace super ideja za "varenje-less" kompresor.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Mayday

PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 10:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Našao sam na Ebayu već takve regulatore za 8-10 dolara. Smile Priključci su im 1/4" ili 1/8".

Jedino moram nešto iskemijati sa tlačnom sklopkom jer svi ti regulatori podnose do 10 bara tlak a tlačne sklopke prekidaju na 12 ili 9 (ove bi i mogle teoretski, ali sam sumnjičav koliko su precizne i koliko regulator stvarno izdrži 10 bara).
Davor

Član od: 09 Lis 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 10:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...i to imaš na ebayu....tlačna sklopka do 5 bara....takva je moja...
zoki_008

Član od: 31 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod/Osijek
PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 10:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zasto 12/9 bara? Nema potrebe drukat na toliki tlak. Ako su te sklopke kao i ove za hidrofor onda se mogu stimat. Dovoljno 3-4 bara u bocu i cca 1,5 van na AB.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Mayday

PorukaUpisano: Ned Pro 22, 2013 10:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, potražit ću to na eBayu. Hvala za info Davor i zoki.
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 1:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osobno imam ovakvu, tj. vrlo sličnu, razlika je samo u nekim natpisima na crnom poklopcu, ali u biti su iste (max 12 bar). Meni je poštelano da se gasi kad dođe do cca 8 bar i pali na cca 5 bar.

Nisam je ja kupovao pa ne znam koja je točno li je isto došla iz Kine za cca istu cijenu

još malo jeftinije ovdje
Panzerfaust

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Reich Istra
PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 8:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

gledan već neko vrijeme kako dosta ljudi kemija s izradom kompresora i čini mi se da se dosta njih muči. Ja san svoj sklopio za70ak kn (koliko je koštao jedan manometar,primer i sprej u boji) Na otpadu sam uzeo standardni kompresor kojem je motor bio krepao. Već je imao gore sve satove itd itd. skinuo motor ugradio motor od frižidera i pun gas. Ljudi u današnje vrijeme često bacaju te stvari i s minimalnim naporom se složi super stroj. nadam se da će nekom ovo pomoć pa će prošetat malo na otpad i uspjet složit .
pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Mayday

PorukaUpisano: Pon Pro 23, 2013 1:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa da, tako je najbolje.

Ali ako nemaš otpad u blizini ili crknuti kompresor viška onda trebaš kemijati...

Mislim da je ovako s plinskom bocom naj jeftinije i najlakše. (ako već nemaš kompresor). Plinsku bocu se isto može naći na otpadu ili na njuškalu za siću, kompresor isto tako.

Nema varenja što je po meni dosta zgodno jer ne zna svatko variti kako treba ili nema adekvatnu opremu. Znači plinska boca, kompresor, obujmice, impregnirano crijevo, kudjelja ili teflonska traka, vodovodni elementi...sve se da nabaviti u trgovini vodomaterijala....regulator tlaka i tlačna sklopka s ebaya. I sve je gotovo za jedno jutro ili popodne.
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Pet Sij 10, 2014 8:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dajte samo da nikom ne padne na pamet varit nesto po plinskoj boci, makar i praznoj, da nebi zavrsio u crnoj kronici
A onda da ispadne da je to procito na omf-u
Pamet u glavu

Član od: 22 Tra 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Sij 11, 2014 12:34 pm    Naslov poruke: Re: Samogradnja kompresora s plinskom bocom Citiraj ovaj komentar

Mayday Napisao/la:

Mr. Green

mislim da ti ovo neće igrat! moraš imat ulaz zraka na jednoj strani a izlaz na suprotnoj, u protivnom ti zrak uopće neće ulazit u bocu već samo prošišat ravno, struja zraka uvijek ide linijom manjeg otpora a u ovom slučaju je to ravno! Još jedna mana plinske boce je kaj nema drenažu kondenzata na dnu a mora ju imati....nakon nekog vremena boca će ti biti puna vode....savjeti tipa rashodovani kompresor i na njega ugraditi kompresor iz frižidera je dobitna kombinacija....
kaj se tiče tlačnih sklopki, gledajte da je gornji tlak do cca 7 bara...tlačna sklopka se da štelati ali u odrđenim granicama....ako je tlačna sklopka 12 bara max. tlak a dp je max 2 bara to znači da će se isključivati na 12 bara a ponovo uključiti kompresor na 10 bara....
drugi važan parametar je koliki joj je bimetal....bimetal mora biti približno jak koliki je snaga kompresora...ako je prejak neće isključiti kompresor kad se počne pregrijavat.....tlačne sklopke još znaju imati i rasteretni ventil, kompresor ne može startati ako se ne rastereti, dakle ne može krenuti pod opterećenjem.....ali za to trebate imati na boci i nepovratni ventil koji su u sprezi....i tak...malo o kompresorima:)
Mayday

PorukaUpisano: Uto Ruj 16, 2014 6:57 pm    Naslov poruke: Re: Samogradnja kompresora s plinskom bocom Citiraj ovaj komentar

OutOfFocus Napisao/la:

mislim da ti ovo neće igrat! moraš imat ulaz zraka na jednoj strani a izlaz na suprotnoj, u protivnom ti zrak uopće neće ulazit u bocu već samo prošišat ravno, struja zraka uvijek ide linijom manjeg otpora a u ovom slučaju je to ravno!

Još jedna mana plinske boce je kaj nema drenažu kondenzata na dnu a mora ju imati....nakon nekog vremena boca će ti biti puna vode....

tlačne sklopke još znaju imati i rasteretni ventil, kompresor ne može startati ako se ne rastereti, dakle ne može krenuti pod opterećenjem.....ali za to trebate imati na boci i nepovratni ventil koji su u sprezi....i tak...malo o kompresorima:)

1. Ovo se lako riješi tako što staviš ventil prije regulatora tlaka odnosno izlaza iz boce.

2. To stoji, makar nisam siguran kolike su to količine... Ja oba moja velika kompresora nisam nikada škorlao (drenirao)...jedan je radio sigurno 30-40 godina a drugi je noviji...kojih 10ak godina. Pa čak i da ti se na dnu pojavi korozija koliko joj treba da "napravi put" kroz bocu...

3. I to isto stoji...no ja sam ovaj sistem drukao do i preko 6 bara da bi testirao da li drži. Kompresor je uvijek startao bez problema ako bi ga zaustavio na 6 bara. Uostalom s kolikim tlakom starta kompresor u frižideru?

Projekt je do daljnjeg zamrznut... zbog nedostatka vremena nabavio sam gotovo rješenje-mali kompresorčić bez boce pa čekam da mi ga barba čing-ming-ping pošalje.

Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma