Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 9:33 am Naslov poruke: Čuvanje nesloženih maketa u kutijama - ZA ili PROTIV ? |
|
|
Pozdrav svima,
Primjetit ćete da u svojim prikazima/recenzijama maketa koje radim u 'Malim vojnim vozilima' često spominjem oblik i veličinu kutije u kojima su makete spakirane.
To činim iz razloga što, kao vrlo starom (i iskusnom?) maketaru koristim te kutije za različite (maketarske) potrebe - najviše radi spremanja viška dijelova (onih većih, koje ne stanu u one male plastične ladičice) kao što su recimo bombe ili rezervari ili višak dijelova kad se dobije više varijanti u kutiji, kotača i sl. I vjerujte mi, toga se u 50-tak godina maketarenja skupi jako, jako, jaaaaako puno ....
Kutije mi trebaju i za pakiranje maketa kada ih šaljem poštom, te naravno i za druge (ne-maketarske) potrebe, ako su kutije zgodne i prikladne.
Zato najviše volim kutije koje se otvaraju sa gornjim poklopcem, još ako su malo jače (od nekakvog kartona), to je onda to!
E sad, prilikom kupovine ili razmjene maketa sa vama kolegama (na forumu i izvan njega) jako često se susrećem sa situacijom da maketari imaju maketu ali BEZ KUTIJE. Mene lično to ne smeta, jer me ne zanima (niti kupujem) kutiju već ono što je u njoj, ali me pomalo smeta što 'skladištenje' maketa bez kutija jako često povlači oštećenje same makete i/ili gubitak dijelova. Znam, radi se o plastici i sve je moguće popraviti i zalijepiti ako je slomljeno. Malo je veći problem ako je neki dio izgubljen (kao na pr. listić sa oznakama koji je kod vozila u 1/72 često jako mali) ....
Vjerojatno tu ima i nostalgije za davnim vremenika kada sam bio dijete i maštao satima, danima i mjesecima o nekoj maketi, pri čemu je glavna bila slika na kutiji, dok je maketa često bila i razočarenje u usporedbi sa tim crtežom. Dali se netko sjeća na pr. crteža Revellovih brodova - USS Fletchera ili Radforda ili USS Montrose-a .... bože, to su bila remek djela - srećom imam ih sačuvane.
Da, i to je jedan razlog, jer kad složim maketu, ja uvijek odrežem crtež sa kutije i sačuvam ga (za neke buduće generacije?).
Dakle, da skratim - zanima me (zato sam i postavio anketu) koliko vas čuva makete u kutijama, a koliko bez kutija. I naravno, u diskusiji koju otvaram, navedite i razloge za ili protiv čuvanja maketa u kutijama ....
Vojo

vojo: poruka promijenjena dana: Čet Stu 21, 2013 10:21 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 9:57 am Naslov poruke: |
|
|
Ja naravno uvijek čuvam sve makete u originalnim kutijama ako je to ikako moguće. Tako barem znam što je unutra. Još u nju dodam i aftermarket dijelove ako ih nabavim zasebno, da ih poslije ne tražim...
Pri tome se pojavljuje problem da se uslijed dugotrajnog tj. višegodišnjeg stajanja kutija manjih dimenzija na onim većima, da se ove veće uleknu odnosno deformiraju. Zato ih nastojim uvijek skladištiti na način da slažem kutije jednakih dimenzija jedne iznad drugih... a poželjno je i to da budu u suhom prostoru.
I ja imam jedan dobar svežanj sačuvanih ilustracija sa gornje strane kutije, iako ih danas velik broj možemo naći na internetu. To me je velika pomoć i inspiracija kod izrade mojih ilustracija... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
Naravno da je, ukoliko je moguće, najbolje čuvati makete u originalnim kutijama. Mislim da svi mislimo isto po tom pitanju.
No, nekad postoje objektivni problemi koji to onemogućuju.
Slučajevi u kojima su makete bez kutija:
1. Makete koje su, zbog lakšeg transporta, i nabavljene/donešene bez kutija.
Ja sam često iz inozemstva donosio veći broj maketa, pa sve kutije jednostavno nisu stale u prtljagu. Zbog toga sam neke sadržaje kutija prebacio u neke druge kutije, a žrtvovao one kutije koje su mi bile najmanje drage ili su bile najslabije. Jednom sam u inozemstvu kupio maketu u ogromnoj kutiji (ruski četveromotorac u 1:72) koja mi je zauzela 70 % volumena kofera (u ostalih 30% sam imao osobne stvari). Budući da sam kupio još neke makete, sve te druge sam strpao u ovu veliku kutiju, a njihove originalne kutije bacio u koš, još u hotelu.
2. Mali stan, mali ormar, puno maketa.
Ja nažalost imam premali stan za sve što bih volio u njemu skladištiti. To je i jedan od razloga zašto vrlo često prodajem dio svojih maketa. Više nema kutka i komada nekog od ormara koji nije ispunjen kutijama maketa. Iz tog razloga, često posežem za "koncentriranjem" maketa. Više nesloženih maketa strpam u kutiju samo jedne od njih, obično one najveće i najčvršće. Kutije s bočnim otvaranjem su ionako neprikladne za slaganje u "stogove", pa mi se najčešće nađu na udaru "žrtvovanja".
3. Više istih maketa
Ima nas koji imamo velike planove, pa mislimo da ćemo npr. L-39 Albatros od Eduarda složiti u bar 2 različita primjerka. Kutija je velika, sadržaji dvije od njih normalno stanu u jednu (stanu i 3 kom), a nema neke prevelike potrebe za 2 ili 3 iste kutije.
Što se tiče gubitka dijelova, naravno da se uvijek treba paziti da se nešto ne pogubi. Iz iskustva znam da se dijelovi (uvijek nakon kupovine otvarani, pregledavani..) prije izgube ako se čivaju u originalnoj kutiji s bočnim otvaranjem, nego ako su s nekom drugom maketom u kutiji s poklopcem. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 10:35 am Naslov poruke: |
|
|
Čuvam makete u kutijama, zbog praktičnih razloga, tj. da se ne oštete ili izgube dijelovi koji otpadnu sa stabla, a kesice su otvorene. S tim da moram napomenuti da ima par maketa koje su bile višestruko manje od kutije u kojoj su pakirane, koje ssam presložio u druge, ali kutije nisam bacio, več ih rastavio i složio. Ja radim večinom makete 1/48 zrakopplovi i vozila, a tu su kutije zanje vrijeme na knap što bi rekli, tako da nema puno mjesta za uštedu bez kutije. Box artove izrežem i sačuvam.
Dakle glas za čuvanje kutija. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
Sve moje makete su u kutijama, iz nekoliko razloga (većinu ih je Damir već naveo).
Prvo, nemam potrebu za čuvanje van kutija iz jednostavnog razloga što nastojim lager maketa držati u nekim razumnim granicama koje mogu smjestiti u svoj životni prostor.
Ponekad kupim od kolege maketu bez kutije, ali i njih prvom prilikom smjestim u kutiju od neke druge netom sastavljene makete.
Zatim, maketu je i lakše prodat kad je u originalnoj kutiji (mnogi koji kupuju i inzistiraju na tome).
A i gubitak djelova i oštećenje su bitno smanjeni kad je maketa u originalnoj kutiji.
Ja za razliku od mnogih maketara ne osjećam nikakvu potrebu ni želju za čuvanjem box-artova, kad sastavim veći dio makete i preostanu samo sitni djelovi, njih prebacujem u plastične kutije sa pretincimaa i originalna kutija ide u smeće. Sastavnice još uvijek čuvam iako će uskoro i njihov broj preći kritičnu masu pa ću i njih skenirat i stavit na HD a originali će u reciklažu.
Jednostavno nemam dovoljno prostora za takve sentimentalije i višak papira u stanu. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Obzirom da nemam mjesta za svoj stash, većinu maketa čuvam van originalnih kutija, ali na vrlo sigurnom i suhom u dobro zatvorenim plastičnim vrećicama u velikim kutijama za odjeću. Original kutije sam prije bacao i samo izrezivao Box-artove, ali sad samo rasklopim kutiju i cijelu je sačuvam. Kad dovršim neku maketu, kutiju obično bacim, a Box-art sačuvam ako mi se sviđa. Nužda me tjera da "zipam" makete i kutije, a kad bi imao dovoljno prostora, onda bi ih držao u original kutijama. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
sve nesastavljene su mi u kutijama
neke kutije nakon zavrsene makete cuvam iz nostalgije ( stari matchboxi)
neke, one vece, koristio sam nekad donje dijelove kao podlogu prilikom bojenja airbrusom
u neke stavljam dodatne dijelove
od ostalih, cim zavrsim maketu -sastavnica na jednu hrpu u ormaru, a box art na drugu
ako ikad uredim taj podrum, umjesto tapeta idu svui ti boxarti  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 1:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Uglavnom se slažem sa svime što su kolege napisale, makete najviše volim ostavit u original kutiji dok ne dođe na red... ali ponekad to nije moguće, npr revell ima one gadne kutije, pa i još neki proizvođači... opet neke kutije su mi ili prevelike za količinu plastike ili premale da bi ih stavio na hrpu sa ostalima... u tim slučajevima prebacim sve iz kutije u prozirnu najlonsku vrećicu (imam one kuhinjske od 2,3 i 5l), stavim gore komad kartona sa imenom makete, proizvođačem i mjerilom, i zaklamam ju, tak da nema opasnosti od pogubljenih dijelova i metnem sve u veeliku kutiju. tak dosta uštedim na prostoru. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5799 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 6:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve nesastavljene makete obavezno cuvam i slozim u ormar u originalnim kutijama i spruove ostavljam u vrecicama ako su tako vec bili originalno zapakirani, a nema sanse da makete spremam u nekakvim vrecicama ili slicno ma koliko malo mista za skladistenje imao.
Ako imam 2 ili tri iste makete onda u jednu kutiju spremim sve dijelove (ako stane ), a ove 2-3 kuitje rasklopim i tako spremim da bar malo prostora ustedim u ormaru.
Isto tako nisam pobornik kupovanja makete bez originalne kutije, ponekad kupim takvu maketu bez originalne kutije ako mi je ono bas jako napeta, ali uvijek zelim komplet dijelova,dekala,sastavnice i kutije.
A nakon sastavljanja/izrade makete samo neke meni najdraze i najbolje box-artove izrezem i sacuvam.
Sastavnice obavezno spremim u veliki registar-fasciklu, nek se nadje.....je da zauzima mista, ali ih ne bacam. _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 7:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve nesastavljene makete su u kutijama i u njima su pripadajući aftermarketi (osim dekala i PE setova). Sve sastavnice su sa pripadajućim dekalima, aftermarket dekalima i PE setovima posloženi u plastične košuljice i pohranjene u registratorima. Registratori su na dohvat ruke u maketarskom ormaru, a kutije sa maketama raspoređene u nekoliko soba i posložene da ne oštećuju jedna drugu...
Kutije sastavljenih maketa uglavnom ne čuvam, ali čuvam naslovnice. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 7:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Moj glas svakako ide,ukoliko je to moguće, čuvanju kutije jer i nju gledam kao sastavni dio makete. Čuvam sve stare sastavnice a kutije rastavim i složim.U zadnje vrijeme nabavljam reizdanja davno složenih starih maketa ili baš te stare originale po bespućima interneta i onda ih, ako su oštećene,prepakiram u svoje stare očuvane kutije,tako da sam sa prošle Crne Kraljice donio npr. Heller-ov DC-10 za kojeg sam imao spremnu staru Heller-Mehanotehnika kutiju..(Svaka budala ima svoje veselje,kako kaže narod)  _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|