Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 12:07 pm Naslov poruke: nabava maketarskih potrepstina |
|
|
pozdrav ljudi,
doslo je vrime da da napravim generalnu kupnju svih maketarskih stvari koje mi fale,a ciji mi nedostatak stalno prekida izradu maketa.
napravija sam nekakav popis,pa bi vas molio da mi prpeporucite koji je proizvod najbolji i ako sam nesto izostavio da predlozite:
1.ljepilo,imam tayija extra thin,ali tribalo bi mi jos jedno jace.također mi treba ljepilo za PE,kakva su ona akrylna,sa nekakvim krokodilom u grbu?
2.primer imam alcladov sivi,posto imam u planu neke NMF avione,mozda bi bilo dobro uzet i gloss crni?
3.lakovi-treba mi i mat i sjajni,za sjajni bi bilo dobro da je akrilni jer weathering namjeravam radit uljima.koji su lakovi?
4.razrjeđivaci za enlmel i akrile-jeli mi dovoljno imat nitro i uljani razrjeđivac (one obicne iz bauhausa) ,a za akrile destiliranu vodu i medicinski alkohol ili mi trebaju razrjeđivaci od firmi koje proizvode boje i lakove (gunze,MM,tamiya...)?
5.maskol-nisam ga nikada koristio,ali mislim da bi mi znatno olaksao maskiranje prozirnih djelova i ostalih sitnica
6.uljane boje za weathering (neke posebne ili su dobre i one iz art shopova),s cime ih je najbolje razrjeđivat ? nisam do sada sa njima radio,ali vidim da ih dosta ljudi koristi za wash i fadanje,a rezultati mi se cine odlicni
7.razne pincete i turpije (to bi mogao naci u bauhausu i slicnim ducanima).i zanima me di u nas ima za kupiti razlicite ostrice za maketarske nozice?
eto,mislim da bi to bilo to.unaprijed zahvaljuem na odgovorima  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Joj, Josipe, pa kao da si jučer kupio prvu maketu!?
Znaš i sam odgovor na većinu ovih pitanja, nema tu izmišljanja tople vode.
Evo, ja ću ti samo odgovorit za Maskol. Ja sam ga svojevremeno pokušao koristit i jako sam se razočarao. Kao prvo, njegova 'rastezljiva' priroda (jer se u biti radi o tekućoj gumi) ima za posljedicu neravne i iskrzane rubove onoga što si bojao. Kad se tome doda da kist kojim si ga nanosio moraš bacit, jer ga ni jedno sredstvo pa ni nitro ne skida, meni je to neisplativo, neučinkovito i prekomplicirano.
Na sva druga pitanja više manje i sam znaš odgovor, nisi od jučer.
Od ljepila su ti dovoljni Tamiya Extra thin i Revellova bičica sa iglom.
Razrjeđivači obični Bauhaus. Naravno da boje vole razrjeđivače svojih proizvođača ali po meni su preskupe a ovi obični vulgaris razrjeđivači rade svoj posao.
Za akrile voda, destilirana voda, alkohol, Tamiya i Gunze vole svoje razrjeđivače ali rade i sa destiliranom...
Boje uljane slikarske najobičnije za wash...
Moji avioni vole tempere i tuš za wash, oklop uljane boje.
Ma šta ja uostalom pišem, znaš ti ovo sve...  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Jel ti to nas malo ... !?
Kao da si jučer kupio prvu maketu!?
Daj, Josipe, da ti nismo vidjeli makete još bi sve ovo i shvatili ozbiljno.  |
haha ma znam,al sve sto imam je nekako polovicno
evo recimo sa sta se laka tice,koristio sam do sad samo MM-ove,nisu bili losi,al nestalo mi ih je tako da bi volija uzet i probat nesto novo,zato sam i pitao.a za razrjeđivace pitam jer vidim da nekima razrjeđivanje sa "nekomercijalnim" razrjeđivacima stvara probleme.za uljane boje za weathering pitam ih nisam koristio pa ne znam je li ih bolje sa terpentinom ili obicnim uljnim razrjeđivacem rijedit.
istina je da mi nije prva maketa,al volija bi nekako sve nabavit da lipo buden miran duze vrime,jer do sad mi je sve bilo nekako polovicno,a ovako bi se ipak volija posavjetovat sa iskusnijima od mene jer kad vec nabavljam,da bude sve kako triba  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 1:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| josipww2 Napisao/la: |
haha ma znam,al sve sto imam je nekako polovicno
evo recimo sa sta se laka tice,koristio sam do sad samo MM-ove,nisu bili losi,al nestalo mi ih je tako da bi volija uzet i probat nesto novo,zato sam i pitao.a za razrjeđivace pitam jer vidim da nekima razrjeđivanje sa "nekomercijalnim" razrjeđivacima stvara probleme.za uljane boje za weathering pitam ih nisam koristio pa ne znam je li ih bolje sa terpentinom ili obicnim uljnim razrjeđivacem rijedit.
istina je da mi nije prva maketa,al volija bi nekako sve nabavit da lipo buden miran duze vrime,jer do sad mi je sve bilo nekako polovicno,a ovako bi se ipak volija posavjetovat sa iskusnijima od mene jer kad vec nabavljam,da bude sve kako triba  |
Ja ti umjesto sjajnog laka koristim Emsal Glanzer (nešt oslično prontu samo bolje) i zadovoljan sam. Mat i polumat su mi od MM-a (još iz LOM-a) i zadovoljan sam.
Terpentin ti je ruski rulet, ovisi kojeg nabaviš. Ja imam Daler Rowney i preagresivan je, skida i akrilni lak i boju, bez obzira koliko slojeva je naneseno. Uljane boje za wash razrjeđujem isto običnim uljnim Chromos razrjeđivačem. Kažu da je za to najbolji tzv. White Spirit ali ja taj proizvod nigdje kod nas nisam uspio naći i svatko koga pitam za to gleda me bijelo. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | [White Spirit ali ja taj proizvod nigdje kod nas nisam uspio naći i svatko koga pitam za to gleda me bijelo. |
Stariji mehaničari će se sjetit nečega što su zvali "vajšpirit", koristio se za pranje masnih dijelova motora itd...probaj njih pitat za "trgovačko ime", umjesto da pitaš trgovace, trgovci ionako 99% ne znaju šta prodaju...
Koliko se ja sječam miris je bio sličan nitru... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 3:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| darko Napisao/la: | | Boris G. Napisao/la: | | [White Spirit ali ja taj proizvod nigdje kod nas nisam uspio naći i svatko koga pitam za to gleda me bijelo. |
Zato što ne tražiš "vajšpirit", svaki stariji mehaničar će znat šta je to Probaj odatle krenut - možda neki stari majstor zna "trgovačko ime", umjesto da pitaš trgovace, trgovci ionako 99% ne znaju šta prodaju... |
Ima ga uzet u dučanima sa slikarskom robom. Probaj onaj u Fregati u Splitu.
Josipe, za wash crna uljena boja ili raw umber i druge nisjanse zamišaj sa benzinom za Nitro. Naravno sve to samo preko makete pokrivene akrilnim sjajnim lakon.
Ja koristim sjajni i mat lak od Gunzeja u spreju. Probaj ovaj Glanzer, to nije loše. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| XVI
 | | Član od: 28 Kol 2012 | | Poruke: 215 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 3:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Što se tiće pinceta, alata za "mrljane" kita, škarica, turpija...
To potražiš po art shopovima, trgovine alata, Dm (imaju odlične turpije)...
I jedno mjesto koje je odličan izvor alata tvoj zubar odeš kod zubara i pitaš čovjeka da potrošni alat (a imaju ga) tipa pinceta svrdla... ne baca nego da da tebi, tako sam ja nabavio večinu stvari. _________________ "I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones."
Albert Einstein |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: |
Josipe, za wash crna uljena boja ili raw umber i druge nisjanse zamišaj sa benzinom za Nitro. Naravno sve to samo preko makete pokrivene akrilnim sjajnim lakon.
|
benzinom za čišćenje valjda? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5799 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 4:51 pm Naslov poruke: |
|
|
1. Ljepila, tamiya extra thin, za pe super bond u gelu ili uhu i malo pažnje/prakse...
2. Svi pišu kako je gloss crni poželjna baza za NMF, samo nisam imao iskustva s time pa ti ne znam točno reći...
3. Lakovi, Gunze/Alclad/Tamiya...
4. Za razrjeđivanje enamela koristi obični sintetički razrjeđivač i za sprejanje i za rad s kistom. Za sprejanje postoji i opcija s nitrom, ali radi zdravlja ne preporučam, iako je rezultat (kada se zna baratati i bojom i abom) perfektan... Za akrile ti je najbolje imati originalni razrjeđivač, iako se uz iskustvo može i sa kombinacijama destilirana voda, alkohol i Ajax crystal cleanom...
5. Maskol ti nije potreban...
6. Uljane boje u art shopu, iako ti tamo često nemaju nego one osnovne boje. Nije problem miješat, ako se ima volje, no od AKa su relativno jeftine i dobre, iako ja koristim 502 abteilung... No bez obzira koje uzmeš, trajat će ti vrlo vjerojatno za cijelu maketarsku karijeru, tako da se isplati, a razrjeđivat ih white spiritom... Za slične efekte možeš koristit i obične enamele i uljni razrjeđivač, radi podjednako dobro... Samo naravno treba paziti da imaš odgovarajuću bazu...
7. Pincete, oštrice i turpije imas vjerojatno i u Bauhausa kako si reka ili sličnim dućanima, iako sam ja našao stvarno krasne stvari na ebayu za jako jeftine novce, ako ti treba što naručivati samo javi, znaj da sam ti na raspolaganju  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 5:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| darko Napisao/la: | | Boris G. Napisao/la: | | [White Spirit ali ja taj proizvod nigdje kod nas nisam uspio naći i svatko koga pitam za to gleda me bijelo. |
Stariji mehaničari će se sjetit nečega što su zvali "vajšpirit", koristio se za pranje masnih dijelova motora itd...probaj njih pitat za "trgovačko ime", umjesto da pitaš trgovace, trgovci ionako 99% ne znaju šta prodaju...
Koliko se ja sječam miris je bio sličan nitru... |
Radio sam zadnjih deset godina u auto-servisu. Za pranje dijelova motora danas se koristi "Ivasol" a to nije to.
Zapravo, najsličnije white spiritu je tzv. benzin za čišćenje ali nema više ni njega svugdje za kupit i prilično je skup. Još je najbolja opcija benzin za upaljače.
| vrsa Napisao/la: |
Ima ga uzet u dučanima sa slikarskom robom. Probaj onaj u Fregati u Splitu.
|
Nema, gledao sam. A ako košta kao i sve one ostale bočice sa slikarskim tekućinama, onda ne hvala. I obični Chromos razrjeđivač (20 kn litra) sasvim dobro radi posao.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 5:45 pm Naslov poruke: Re: nabava maketarskih potrepstina |
|
|
Eto moje skromno misljenje
1.ljepilo,imam tayija extra thin,ali tribalo bi mi jos jedno jace.također mi treba ljepilo za PE,kakva su ona akrylna,sa nekakvim krokodilom u grbu?
Extra thin obavezno, Thin je isto "jak" kao i svaki drugi, to sto je tekuci nema veze, svako "hot action" ljepilo radi na isti princip. Ako bas oces neki "gušči" onda baci oko na Tamiya Cement , ili Mr. Cement Deluxe.
2.primer imam alcladov sivi,posto imam u planu neke NMF avione,mozda bi bilo dobro uzet i gloss crni?
Alcladov primer je dobar , koliko sam cuo. Ja koristim i Vallejo Primer (odlican primer, self levelling , ali jedini problem sto ga moras pustit da se osusi 3-4 dana ako ga planiras brusit, al inace suh je u par sati).
3.lakovi-treba mi i mat i sjajni,za sjajni bi bilo dobro da je akrilni jer weathering namjeravam radit uljima.koji su lakovi?
Sjajni svakako Alclad, mozes kupit ALC 310, ili akrilni ALC 600. Posto cu ti kasnije preporucit wash koji nije uljani, onda ALC 310 bi bio idealan lak.
Matt sam probao i MM i Vallejo i AK, MM pozuti dosta i smrdi za popizdit, Vallejo dosta prosvijetljuje boju (ali nekome radi dobro), a meni AK Matt finish trenutno ostavlja najbolji efekt.
4.razrjeđivaci za enlmel i akrile-jeli mi dovoljno imat nitro i uljani razrjeđivac (one obicne iz bauhausa) ,a za akrile destiliranu vodu i medicinski alkohol ili mi trebaju razrjeđivaci od firmi koje proizvode boje i lakove (gunze,MM,tamiya...)?
Sve ovisi s cim radis. WEM, MM, Humbrol i sl se daju razrijedit sa obicnim iz ducana. Vallejo recimo se da sa destiliranom vodom razrijedit, ali kao da radi puno bolje sa njihovim novim Thinnerom.
Gunze i Tamiya obavezno sa svojim thinnerima. Ako mene ides pitat Gunze + njihov thinner je najbolja kombinacija boja trenutno.
5.maskol-nisam ga nikada koristio,ali mislim da bi mi znatno olaksao maskiranje prozirnih djelova i ostalih sitnica
Imam ga doma vise od godinu dana i mozda sam ga koristio svega 2-3 puta, ovisi od osobe do osobe. Meni je rade maskirat sa Tamiya trakom.
6.uljane boje za weathering (neke posebne ili su dobre i one iz art shopova),s cime ih je najbolje razrjeđivat ? nisam do sada sa njima radio,ali vidim da ih dosta ljudi koristi za wash i fadanje,a rezultati mi se cine odlicni
Ako zelis platit malo vise, uzmi si AK interactive stvari, na Enamel bazi su i ostavljaju jako dobar efekt. Neko ce rec da su skupi i da je bolje kupit uljane boje u ducanu, ali kad zbrojis da jedna kvalitetna uljana tuba dode oko 50kn, moras imat vise nijansa + terpentin, ispada ti skuplje. Istina je da jedna tuba ce ti trajat "dozivotno" , ali nek se javi netko ko je kupio AK interactive wash od 35ml i da ga je cijelog potrosio u 1-2 godine (bez proljevanja )
Ako ti treba wash za avione , velike ravne povrsine onda svakako pogledaj si Flory Model Wash, nema bolje i brze stvari
7.razne pincete i turpije (to bi mogao naci u bauhausu i slicnim ducanima).i zanima me di u nas ima za kupiti razlicite ostrice za maketarske nozice?
Najbolje kupuj pincete na špic i one ravne za cupat obrve, 2-3 dobre pincete je sve sto ti treba. Ja imam pinceze od 3-4 eura i sasvim sam zadovoljan. Turpije nemoj kupovat u bauhausu i sl. ducanima jer tamo ces nac samo grube gradacije, bolje kupi one za nokte (metalne), i one finije kao za poliranje. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 8:59 pm Naslov poruke: |
|
|
super,svaka cast na brzim odgovorima,puno ste mi svi pomogli i sve mi je puno jasnije,izuc cu ono sto mi se cini najbolje iz svakog posta pa cu uzet potrebno
P.S.triba l ise taj alcladov lak razrjeđivat ili je ko sve njohovo vec razrjeđeno? _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 18, 2013 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
...ne treba... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kiki
| | Član od: 25 Lip 2011 | | Poruke: 33 | |
|
Upisano: Pet Pro 20, 2013 11:08 pm Naslov poruke: Re: nabava maketarskih potrepstina |
|
|
| veliko_pile Napisao/la: |
Sjajni svakako Alclad, mozes kupit ALC 310, ili akrilni ALC 600. Posto cu ti kasnije preporucit wash koji nije uljani, onda ALC 310 bi bio idealan lak.
Matt sam probao i MM i Vallejo i AK, MM pozuti dosta i smrdi za popizdit, Vallejo dosta prosvijetljuje boju (ali nekome radi dobro), a meni AK Matt finish trenutno ostavlja najbolji efekt.
|
Pošto nemam AB, a i neću ga imati još neko vrijeme, koje matt i gloss lakove u spreju bi preporučio?
| veliko_pile Napisao/la: | | Ako zelis platit malo vise, uzmi si AK interactive stvari, na Enamel bazi su i ostavljaju jako dobar efekt. Neko ce rec da su skupi i da je bolje kupit uljane boje u ducanu, ali kad zbrojis da jedna kvalitetna uljana tuba dode oko 50kn, moras imat vise nijansa + terpentin, ispada ti skuplje. Istina je da jedna tuba ce ti trajat "dozivotno" , ali nek se javi netko ko je kupio AK interactive wash od 35ml i da ga je cijelog potrosio u 1-2 godine (bez proljevanja Smile ) |
Za ovaj AK wash, treba njihov uljani razrjeđivač ili je dobar običan uljani iz željezarije?
Oni nemaju crni wash? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|