Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Jugoslovenski Bf-109 G-6
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
pacman69

Član od: 02 Lip 2008
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 12:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije to G14 već jako zanimljiv "bastard". Pogledajte bolje nos zrakoplova i krila tj. kvrge od stajnog trapa Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 5:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taj bijeli 55 bi mogao biti kasni G-6 TROP verzija.
No ako je tocan ovaj WNr. 9655, a zar tu ne fali jedna znamenka nisu li BF imali WNR od 5 znamenaka?
Sumljam makar nije ne moguce da su u JRV mjenjali Erla u stariju verziju koja ima slabiju preglednost.
pacman69

PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 9:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako je, kasni G-6 sa "visokim" repom, ali nije trop (ako misliš na dodatnu kvrgu od kompresora na desnoj strani motornog kapotaža, to je bilo predviđeno za G-5). Zanimljivo je da ima krila od G-10 sa širokim ispupčenjima za stajni trap. Ne znam jesu li se to Bugari zaigrali ili naši kad su ih sklapali u Borongaju Smile
Zanimljiva je i spirala na spineru tj. njene boje...
Natrag na vrh
pacman69

PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 9:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ah, da, 9655 nije W.Nr. već jugoslavenski reg.br.
96 je bio za Messere jednosjede, a 99 za dvosjede tj. prerađene G-12 s Erla poklopcima (ponegdje se spominju i lokalne modifikacije jednosjeda u dvosjede).
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 9:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
Taj bijeli 55 bi mogao biti kasni G-6 TROP verzija.
No ako je tocan ovaj WNr. 9655, a zar tu ne fali jedna znamenka nisu li BF imali WNR od 5 znamenaka?
Sumljam makar nije ne moguce da su u JRV mjenjali Erla u stariju verziju koja ima slabiju preglednost.
Mislim da evidencijski brojevi JRV nisu imali veze sa proizvodnim njemačkim Wnr.-om. 55 je G-14. G-14 je bio vrlo heterogen po serijama, ali nije isključeno da je netko spojio krila za široke kotače sa trupom G-14, iako na zadnjim serijama G-14 ima i takvih krila. Erla poklopac kabine je ugrađivan i na G-5, G-6, G-14 i njihove AS ili ASM varijante, ali je isto tako ranija kabina ugrađivana i na G-14 ranijih serija. ne treba zaboraviti i da su sami Njemci u radionicama za popravke krpali i spajali sve što je moglo ići zajedno kako bi osposobili što veći broj aviona... Uglavnom, vrlo zanimljivi Messer.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pacman69 Napisao/la:

Zanimljiva je i spirala na spineru tj. njene boje...

U posebnom broju slovenske "Obrambe" iz prosinca 2010 god. pod nazivom "Vražji (slovenski) fantje v letećih strojih" ili u prijevodu "Doprinos slovenskih pilota izgradnju JRV-a nakon 2. sv. rata", za one koji ne znaju slovenski Very Happy dana je bolja fotka tog aviona. Autor sugerira da se radi o zamjenskom spineru sa skladišta. Čini mi se da je i propeler širok kao na G-10, K-4, što bi bio još jedna dokaz da se radi o hibridu sklopljenom od raznih messera. Inače što mislite koje bi boje bio spiner? Žuto-crni?
Inače cijeli avion je obojen na tufnice, to se vidi na fotki u "Obrambi"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
pacman69

PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 10:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Laughing Laughing
Dovršavam dekale za tu mašinu u 1/32 mjerilu i malo više sam se bavio tim fotkama te nakon isrcpnih znanstvenih ter laboratorijskih istraživanja Glavom u stol došao do sljedećih zaključaka: Spiner je najvjerojatnije svijetloplave boje kao i donje površine zrakoplova, a spirala crvena. Druga mogućnost, nešto manje vjerojatna je žuti spiner s crvenom spiralom. Fleke su crvenosmeđe kao i oni famozni G-10 iako se pilot Franc Rupnik prisjeća zelenih ?!

pacman69: poruka promijenjena dana: Sri Lis 16, 2013 11:13 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stvarmo sklopljen od svega i svacega.

A ovo za elisu sam skuzio tek sad vidi se da je sira.

A ovog 44 su ameri tako obojali jer im je bugarska ili JRV shema bila ocito ne zanimljica, a i na ekom nekom stranom forumu sam jednom davno naso da su se raspravljali sto nisu barem ostrugali boju i odredili njegov tocan identitet i ratni put.
pacman69

PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 11:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovdje je priča o bijelom 44: http://109lair.hobbyvista.com/walkaround/610937/610937.htm
Natrag na vrh
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 7:08 pm    Naslov poruke: Da li postoji još podataka u knjigama o temi? Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Vrlo brzo ste raspravili temu i predstavili zanimljive materijale. Predpostavljam da postoji još neobjavljenih fotografija i kvalitetnih podataka o Gustavima iznad FNRJ. Naši objavljeni podaci su prvi objavljeni novinarski pristup na stranom jeziku. Isti su zabilježeni prije objavljivanja bilo koje knjige istražene naučnim alatima tj. prema predočenim dokumentima koji sigurno postoje barem u skupnom obliku u nekom arhivu. Slike udesa su najvjerojatnije arhivirane i postoje u nekom albumu.

Ovo je mala škola osnovnog puta istraživanja nepoznatih podataka.
Lijep pozdrav, Dragiša.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 9:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Načuo sam da autorski dvojac Ciglić/Savić radi na knjizi o Messerima na području bivše Jugoslavije-nešto slično kao što su već objavili za Do-17. Nadam se da će je i uspjeti publicirati.

Natrag na vrh
bosnafly

Član od: 03 Jul 2012
PorukaUpisano: Sub Lis 19, 2013 9:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cao momci

Odma da se zahvalim na dosta linkova,upravo to mi i je trebalo,a tema je odlicna,dosta se nauci o Bf-109.
znal iko gdje se mogu nabavit dekale za bf-109 G-10 sa brojom 9645 Pula Air Base onaj gdje pise text na krilima??
Jos jednom hvala
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Lis 20, 2013 9:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bosnafly Napisao/la:
Cao momci

Odma da se zahvalim na dosta linkova,upravo to mi i je trebalo,a tema je odlicna,dosta se nauci o Bf-109.
znal iko gdje se mogu nabavit dekale za bf-109 G-10 sa brojom 9645 Pula Air Base onaj gdje pise text na krilima??
Jos jednom hvala

Franc Rupnik i "Tko napadne moju zemlju, smrt će u njoj naći?" U kojem mjerilu ti treba? MIslim da postoje samo u 1/72, ako se ne varam?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Lis 21, 2013 9:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:
bosnafly Napisao/la:
Cao momci

Jos jednom hvala

Franc Rupnik i "Tko napadne moju zemlju, smrt će u njoj naći?" U kojem mjerilu ti treba? MIslim da postoje samo u 1/72, ako se ne varam?
Mislim da su postojali dekali Lift Here za 1/72 i 1/48, ali da su rasprodani. Za 1/32 mislim da ne postoje. Eto ideje za Lift Here ili Balkan Models za sljedeće dekale. Mislim da bi se dobro prodavali... Bdw. tekst na Rupnikovom "45" točno glasi (sa svim gramatičkim pogreškama u originalu): Tko napadne našu zemlju/ U njoj če nači svoju smrt. Mislim da ne bi trebao biti veliki problem u 1/32 sam sa 00 kistom napisati taj tekst na krila-ionako je bio dosta grubo, prostoručno napisan kistom i nekakvom vapnenom bojom za zidove tj. krečom. Brojevi i rondele se daju iskombinirati iz generičkih setova. Što se tiče bojanja, taj je avion bio u kombinaciji-svijetlo plava odozdo i golublje siva sa smeđim mrljama odozgo. Ima interpretacija da su mrlje bile zelene, ali mislim da to nije točno, obzirom na kolor fotografije gore spominjanog Messera.

Natrag na vrh
divja_jaga

Član od: 20 Lip 2007
PorukaUpisano: Pon Lis 21, 2013 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krajnji je čas da se prekine taj urbani mit kako je Slovenac ili netko nepismen pisao poruku na krila mesera i napravio pri tome gramatičke greške. Rupnikovim rečima, taj je natpis bio "budalaština" i nije ga sam napisao a na fotografiji nemoguće je vidjeti koje je slovo u pitanju: Č ili Ć.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma