Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

1/350 Bismarck + riva (puno slika)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Na stranu to što je Bismarck pristao uz neku dalmatinsku suvremenu rivu u nekoj marini, ali ta zelena boja i zaleđena glatka površina su mi već na Romi boli oči i narušili opći dojam cijele makete. Doduše, neki kolege suci su to smatrali jako efektnim i obzirom da se uopće ne bave brodovima im je iz laičkog kuta gledanja to bilo fora... Kao slika, skulptura i sl. svakako da je cijela diorama jako efektna, no moram reći da mi je npr. tvoj Missouri u maketarskom smislu draži...

ja na taj rezin, ako nije namijenjen za dioramu, gledam kao na efektno postolje. Ne treba komplicirati se realnošću. Treba izjednačiti to sa recimo mesinganim stupicima. Tako sam to i dozivio, neovisno o tome sto je autor zelio postici. Meni je postigao odlicno postolje. Medjutim, kada se takva zelena i glatka epoksidna smola krene kombinirat s elementima ozbiljne diorame kao što je ovdje slučaj, onda moram priznati da mi se nikako ne uklapa.

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sri Lis 16, 2013 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo interesantno i inspirirajuće. Gušt za pratit!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Roland

Član od: 11 Kol 2013
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 3:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da je maketa broda puno važnija od same podloge jer se ne radi brod zbog podloge nego se radi podloga za brod meni nije prirodno da maketa broda stoji na poliranim mesinganim stalcima pa sam pokušao ROMU postaviti na neki novi drukčiji način! to mi je i uspjelo jer sam na 8 zg kupu osvojio best of show najvjerojatnije su suci gledali maketu a ne podlogu,
dali ima smisla mučiti se sa 10 kg epoksya lijevati sloj po sloj i na kraju ga napraviti da nije transparentan? moja ideja je bila da se vidi trup kroz vodu ali naravno slabije zelena boja dolazi sama po sebi iako ima u smoli dodatno plavog pigmenta prvi sloj koji se izlije bude plavkast ali nakon toliko slojeva cca 4cm dobije tu zelenkastu nijansu to je sada stvar iskustva slijedeće more bit će bolje! jer to je skup sport epoxy košta cca20,30 € po kili a za maketu te veličine treba 6-8 kg.
danas radim plavi filter preko svega pa ćemo vidjet rezultat,,,
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Roland Napisao/la:

dali ima smisla mučiti se sa 10 kg epoksya lijevati sloj po sloj i na kraju ga napraviti da nije transparentan

Čini mi se da je odgovor na moje pitanje ,druga vrsta smole.Ljudi jesu ljevali u više slojeva i dovbivali transparebtni efekt ali je uvijek bio prisutan problem sa mjehurićima zraka.
Primjer:
http://www.network54.com/Forum/110741/message/1303378895/Saipan+beach
Baš me zanima kako će ispast to sa plavim filterom , osobno ne bi imao hrabrosti to radit ,budeš li baš svaki savjet uzimao za ozbilno završit ćeš na Dramaminama.
Koliko je ljudi na forumu radilo dioramu sa bojnim brodom ?
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 8:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vulkanizer Napisao/la:
Roland Napisao/la:

dali ima smisla mučiti se sa 10 kg epoksya lijevati sloj po sloj i na kraju ga napraviti da nije transparentan

Čini mi se da je odgovor na moje pitanje ,druga vrsta smole.Ljudi jesu ljevali u više slojeva i dovbivali transparebtni efekt ali je uvijek bio prisutan problem sa mjehurićima zraka.
Primjer:
http://www.network54.com/Forum/110741/message/1303378895/Saipan+beach
Baš me zanima kako će ispast to sa plavim filterom , osobno ne bi imao hrabrosti to radit ,budeš li baš svaki savjet uzimao za ozbilno završit ćeš na Dramaminama.
Koliko je ljudi na forumu radilo dioramu sa bojnim brodom ?

Mogu garantirat da taj "filter" ispao super.

Sto se tice smole, u svakoj smoli ces imat mjehucice unutra, samo štos je taj da moras koristi smolu koja se dugo susi i ljevati nekoliko milimetra svaki put. Zrak u tih par mm ce uspjet "izronit" i nestat, ali ako stavis recimo 5 cm u komadu, onda mjehurici koji su na dnu ce ostat zarobljeni jer ce se epoxy stvrdnut prije nego sto uspiju izac na povrsinu.

Autor tog tenka sa linka je vjerojatno iz prve stavio sav epoxy u kalup i zato ima toliko mjehurica, ali cak su fora ispali jer je to vece mjerilo ima unutra ribice, alge djece i sl pa je sve to vise manje realno...
mskukan

PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 8:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:
Mene općenito zanima koji je to rezin i gdje ga se ima za nabaviti.

i čime si ga tintao Wink

Natrag na vrh
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 8:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan rad ne sumnjam da dobija medalju u Celju .
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 8:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da podsjetim da je dosta o lijevanju resina i uklanjanju mjehrića dosta pisao Darko u svojim temama o figurama/skulpturama istina o drugom tipu resina ali problemi su uvijek isti.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Pet Lis 18, 2013 11:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tipovi smole koji se duže suše bez problema se mogu vakumirati u komori (ne dolazi do "hladnog vrenja" kao kod rezina kojima je pot-file 10 minuta), probano, može se dobiti bez ijednog mjehurića - no ovdje je problem veličina - odnosno malo tko ima tako veliku vakumsku komoru u koju bi stala cijela ova podloga...
Osim toga ima još jedan problem - kod vakumiranja se nivo smole digne, a budući da su ovdje osim smole u igri još i brod i sam mol - smola bi "uprljala" dijelove, a nakon toga se spustila. Kad se uzme sve ovo u obzir vakumiranje nalivene smole otpada.

Moglo bi se eventualno vakumirati prije ljevanja - tako bi se uklonili mjehurići koji su ušli prilikom miješanja komponenti - ostaje da se ljevanje odradi vrlo pažljivo kako bi ćim manje zraka ušlo. I ova metoda daje odlične rezultate kad je oblik kalupa u koji se ljeva vrlo jednostavan (kao u ovom slučaju)

BTW: meni se podloga sviđa, prekrasna je (na stranu "povijesna točnost" mola i boje mora) i kao takva je sigurno daleko efektnija od par mesinganih cijevi...
Natrag na vrh
Roland

PorukaUpisano: Pet Lis 18, 2013 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

poslušao sam grunfa i napravio totalno novi gornji sloj potamnio poplavio namreškao ispalo je više nego dobro sada žurim treba složit cijeli brod napravit rigging sve upicanit i rano jutro put Celja na takmičenje držite mi fige fotke poslije celja....
pozdrav ROLY
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Lis 18, 2013 4:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nadam se da će maketa biti gotova do sutra. Zanima me kako će izgledati u živo. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
mskukan

PorukaUpisano: Pet Lis 18, 2013 5:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:
mskukan Napisao/la:
Mene općenito zanima koji je to rezin i gdje ga se ima za nabaviti.

i čime si ga tintao Wink

mskukan: poruka promijenjena dana: Pon Lis 21, 2013 11:32 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pet Lis 18, 2013 5:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko sam uspio vidjet to su posebni pigmenti napravljeni bas za epoxy, jedna kantica je plava jedna zelena, u 3-4 litre epoxya ide mozda 10ak kapi boje sve skupa, netreba pretjerivat.

Oko toga gdje je nabavio epoxy , najbolje da on kaze...
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Lis 18, 2013 8:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo jednog home made bojanja:
uzmete školske krede u boji i nastružete fini prah i to umiješate u smjesu epoksia.
Trebalo bi prosijati ili ako se koristi za lijevanje onda nema problema jer zrnca isplivaju na vrh, nadam se da se Roland neće ljutiti na mali ot ali prilažem par slika tako bojanog epoksia:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Roland

PorukaUpisano: Sub Lis 19, 2013 2:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bismarck se upravo zavrsava 02.18. Treba poc spavat jer sutra nas čeka Celje vidimo se ...
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 2/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma