Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Maska za resin/ab?
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bumble bee Napisao/la:
MakroMaki Napisao/la:

Nije stos jesi li osjetljiv ili ne. Te fine cestice koje dizes smirglanjem ti neces niti vidjeti a zavrsit ce ti u plucima... i tako godinama, malo po malo. A onda se drasticno povecava mogucnost da dobijes neku grdu bolescugu. Ne kazem da ju ziher dobijes, ali definitivno imas vece predispozicije.

M

To kuzim, ali moram priznati vise u prosjeku brusim po plastici i kitu i koliko sam skuzio to isto stvara finu prasinu... Totalni sam laik u tom podrucju, ali mi nikada nije bilo jasno zakaj je resin prasina stetna, a od plastike i kita nije... Mislim puno vise upozoravaju na resin, gotovo nikada na ovo drugo (teoretski i prasina od plastike i kita se talozi u plucima)

Meni ova rasprava oko prašine prilikom brušenja nije nikako jasna... Confused

OK, priznajem da se prilikom rezanja ili brušenja resina nekakvim električnim alatom sa velikim brojem okretaja određena količina prašine nađe u zraku i vjerojatno uđe u naša pluća.
U tom slučaju bih vjerojatno i ja pokrio usta i nos, al' samo onom najjeftinijom idustrijskom papirnatom zaštitnom maskom. Ne zaboravite da su naši dišni organi već opremljeni zaštitom protiv prašine, to su one glupe male dlačice koje svako malo izrastu iz nosa pa ih moramo kresat škaricama.
Razumijem i određenu zabrinutost prilikom bojanja i prskanja AB-om al' mislim da je i to malo preuveličano, jer kao što već rekoh, većina nas živi u zagađenim gradskim sredinama gdje je zrak koji dišemo sve samo ne čist i zdrav.

Ali... ja stvarno ne vidim baš nikakvu opasnost pri ručnom brušenju, bilo resina, kita ili plastike. Čekajte malo, pa svi mi brusimo i znamo kako to ide.
U 90% slučajeva radimo sa vodobrusnim papirom na mokro i tada se nikakva prašina ne stvara. Čak i u onim rijetkim slučajevima kad brusim na suho, opet ta prašina pada na pod tj. radni stol. Pokreti mojih ruku nisu nikad toliko brzi da bi prašina letjela u oblacima oko mene. Pošto nosim naočale za vid, znam kad nekakva prašina ili mikroskopske kapljice boje ili razrjeđivača lete oko moje glave jer sve to ostane i zaljepljeno za stakla mojih naočala. Isto tako znam da prilikom brušenja Dremelom ili nekakvim drugim električnim brusnim ili reznim alatom na naočalama ostane određena količina sitne prašine ali prilikom ručnog brušenja stakla ostanu čista bez obzira koliko ja dugo brusio, na mokro ili na suho. A ako te prašine nema na staklima mojih naočala, nema ih ni u mojim plućima. Wink
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa ima na googlu dosta o opasnosti rezinske prašine tako da se očito ne radi o "conspiracy theory", nego je stvarno opasna. koliko sam shvatio rezin kod šmirglanja radi posebno finu prašinu koja lako ulazi u pluća - valjda slično kao i azbest.

Tko puno šmirgla rezina, bit će da je dobro staviti masku - sam miris koji prodire kroz masku nema nikakve veze s opasnošću, bitno je da prašina ostane na maski.

prodre kroz masku i miris prdeca pa nikom ništa Smile

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Boris G.

PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 10:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tole Napisao/la:
Pa ima na googlu dosta o opasnosti rezinske prašine tako da se očito ne radi o "conspiracy theory", nego je stvarno opasna. koliko sam shvatio rezin kod šmirglanja radi posebno finu prašinu koja lako ulazi u pluća - valjda slično kao i azbest.

Tko puno šmirgla rezina, bit će da je dobro staviti masku - sam miris koji prodire kroz masku nema nikakve veze s opasnošću, bitno je da prašina ostane na maski.

prodre kroz masku i miris prdeca pa nikom ništa Smile

Ne radi se o tome da li je prašina od resina opasna i nezdrava ili nije. Ona je sasvim sigurno jako nezdrava. Ja samo govorim da je realna opasnost od resinske prašine samo u slučajevima kad se resin brusi ili reže nekakvim električnim brusilicama ili pilama sa velikim brojem okretaja koja raspršuje prašinu svuda naokolo a i tada je za zaštitu sasvim dovoljna obična papirnata industrijska maska.
Pa ljudi koji rade godinama po osam do deset sati dnevno u pogonima u kojima svakakve nezdrave prašine ima napretek koriste takve maske ili čak obične marame oko usta i nosa.
Meni je suludo da za povremeno brušenje par centimetara velikog komadića resina kupim nekakvu high-tech masku od 300+ kuna koja kako i ti kažeš zaustavlja i miris prdeža.
Pa ako mi za pola sata hobija dnevno treba oprema za ABK zaštitu, radije ću skupljati marke ili igrati šah. Very Happy
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
...Meni je suludo da za povremeno brušenje par centimetara velikog komadića resina kupim nekakvu high-tech masku od 300+ kuna koja kako i ti kažeš zaustavlja i miris prdeža.
Pa ako mi za pola sata hobija dnevno treba oprema za ABK zaštitu, radije ću skupljati marke ili igrati šah. Very Happy

.... Smijanje

von Stuck: poruka promijenjena dana: Pon Lis 14, 2013 10:57 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa ako se tebi neda 300kn za masku onda nemoj kupit, to je stvar pojedinca. Isto tako neko ne pije alkohol, ne pusi, ne jede meso i sl stvari.

Ja osobno kad farbam na kratko neke sitne dijelove ne stavljam masku, a stavljam ju kad farbam trup broda, velike povrsene, alclade i sl. Rezin vecinom brusim i pilim na balkonu jer tamo mogu bolje ocistit pod posto imam psa doma koji glumi "usisavaca" i skuplja sve sa poda.

Ja recimo stavljam i one plasticne naocale kad brusim i pilim sa dremelom, pogotovo kad radim s plastikom, jer jednom sam rezao neki top i komad mi je zavrsio u oko unutra, tako da nikad neznas...
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 11:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa je, mislim da su vulgaris (mislim ono najjednostavnije pokrivalo nosa i usta) maske za maketarenje sasvim Ok....

Iako ove high-tech su mi dosta cool Smile

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Boris G.

PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 11:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:

Ja recimo stavljam i one plasticne naocale kad brusim i pilim sa dremelom, pogotovo kad radim s plastikom, jer jednom sam rezao neki top i komad mi je zavrsio u oko unutra, tako da nikad neznas...

E to je već jako korisna stvar koju rijetki koriste.
Ja doduše nosim diptrijske naočale koje ujedno služe i za zaštitu očiju od letećih dijelova makete. Very Happy

Evo jednog korisnog maketarskog priručnika:

veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 11:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
veliko_pile Napisao/la:

E to je već jako korisna stvar koju rijetki koriste.
Ja doduše nosim diptrijske naočale koje ujedno služe i za zaštitu očiju od letećih dijelova makete. Very Happy

Evo jednog korisnog maketarskog priručnika:

haha odlicno stivo XD

Ma da tako covjek razmislja onda nebi izasao iz kuce, zivio bi ispod staklenog zvona xD Treba balansirat ono na sto mozemo utjecat i ono sto nemozemo, mozemo utjecat na lose navike, prehranu a i u nasem hobbiju.

U temi je clan pitao koju masku kupit a ne dali ju treba kupit ili ne.

Ako zeli kupit nek si uzme neku sa filterima i to ce mu bit sasvim dovoljno. Takva maska ce mu trajat do kraja zivota, mozda ce morat 1-2 put promjernit filtere ali za nesto ovako dugotrajno dat 300kn mi se ne cini pretjerano
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 1:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:
Ma da tako covjek razmislja onda nebi izasao iz kuce, zivio bi ispod staklenog zvona xD Treba balansirat ono na sto mozemo utjecat i ono sto nemozemo, mozemo utjecat na lose navike, prehranu a i u nasem hobbiju.

U temi je clan pitao koju masku kupit a ne dali ju treba kupit ili ne.

Ako zeli kupit nek si uzme neku sa filterima i to ce mu bit sasvim dovoljno. Takva maska ce mu trajat do kraja zivota, mozda ce morat 1-2 put promjernit filtere ali za nesto ovako dugotrajno dat 300kn mi se ne cini pretjerano
Što se tiče maski, postoji razlika između onih za prašinu, i onih za otapala, a obzirom na filtere. Inače, mi pričamo o polumasci, a ne masci, jer maska pokriva i oči. Polumaska sa filterima za otapala je dobra stvar ako bojamo u zatvorenom prostoru duže vrijeme. S druge strane je potpuno beskorisno i besmisleno takve filtere koristiti za brušenje - protiv prašine. Fina prašina samo uništi na brzinu, inače dosta skupe filtere za otapala, tako da bi trebalo imati dva seta filtera koje bi mijenjali prema potrebi ili malo bolje jednokratne maske koristiti za brušenje. zabluda je da filteri traju jako dugo. Ako se često radi, supstance u filteru brže "odrade svoje", a i stajanjem filteri kupe pomalo vlagu. Zato je pametno promjeniti filtere za otapala bar jednom u dvije godine, u slučaju upotrebe za maketarenje. Za brušenje su zgodnije jednokratne maske koje se mogu koristiti i nekoliko puta ako baš ne brusimo jako intenzivno. Otapala i resinska prašina su kancerogeni, pa često udisanje u velikim količinama nije nimalo preporučljivo. Doduše, dosta se slažem sa Borisom G. Ako se resin pili ručnom pilicom i brusi sa vodobrusnim papirom "na mokro", opasnost od trovanja udisanjem prašine je smiješno mala ili nikakva. Bojanje kod otvorenog prozora je već sasvim dovoljna mjera sigurnosti ako se ne bojaju velike površine sa bojama koje sadrže agresivna otapala kao Alcladi ili Nitro razređivač. Mnogi od nas bruse i bojaju u sobama gdje i borave, pa se treba sjetiti da strojno brušenje i piljenje resina podigne puno prašine u zrak koja poslje legne po cijeloj prostoriji i onda je bez veze nositi masku, ako kasnije hodanjem ili brisanjem prašine sa ormara opet podignemo tu prašinu i udišemo ju. Osobno, nisam lud u svojoj kući koristiti strojno brušenje ili piljenje, obzirom da nemam radionu sa nekakvom napom i do sad mi nije predstavljao nikakav problem ručno otpiliti i pobrusiti resin dijelove. Poslije samo još dobro isperem vodom brusni papir i pobrišem stol sa mokrom krpom, pa nema "opake" prašine. Veći problem vezan za bojanje mi predstavlja čišćenje AB-a nego onih 4-5 min., koliko efektivno traje nanošenje boje, jer čistim sa nitro razređivačem,i onda to rješavam sa PET bocom u koju "ispušem AB, pa sve dobro prozračim...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Fallen

Član od: 20 Lis 2007
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 7:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam imao blage veze da ce ova tema dignut toliku 'prašinu' Laughing

Kakve onda filtere preporucujete za resin a kakve za bojanje prilikom korištenja AB-a? od M3-a? Pošto vidim da ih ima dosta,pa ono,što uzeti od toga svega?
Maska košta oko 140kn+ filteri. Nije baš malo, ali nije baš da ju planiram mijenjati skoro i iskreno radi 200kn mi se ne riskira možebitno zdravlje jednog dana.
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 8:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nešto ovako bi bilo sasvim dovoljno
http://www.respirex-users.org/products_detail.asp?id=129&catID=26
Jedino neznam je li taj PVC zapaljiv ,možda je bolje ono od azbesta Very Happy
jasmind

Član od: 17 Kol 2010
PorukaUpisano: Pon Lis 14, 2013 8:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i mojih 2 centa na ovu diskusiju.
Dakle dva problema imamo. Isparenja otapala i prašinu. Daleko opasniji problem u ovom nasem hobiju su isparenja otapala nego prasina. Prašina u svakom slucaju nije bas dobra za disajni sistem ali organizam se jako dobro nosi sa manjim kolicinama prasine bez ikakvih problema.
Potpuno ocvrscena poliuretanska smola je hemijski inertna i nije toksicna. Kljucna rijec je "potpuno ocvrscena". Toksicna otapala i ocvrscivaci iz nje se mogu relativno dugo otpustati.
To je slucaj kod svih plasticnih masa, nedavno sam citao tekst da se u "mirisu novog auta" nalazi oko 600 toksicnih i kancerogenih isparenja. Polistirenska plastika nije nimalo bezazlena također, u organizmu se razlaze na svoj monomer, stiren, koji je jako toksican. Polistirenska plastika se godinama intenzivno koristila za pakovanje hrane ali u zadnje vrijeme je dokazano da hemikalije izlaze iz pakovanja u hranu. Isti je slucaj sa PVC. Sada se sve vise prelazi na polipropilen i polipropilen visoke gustoce koji su sigurniji.

Sto se tice akrilnih boja. One su također vecinom hemijski inertne i nisu toksicne. Medjutim problem predstavljaju pigmenti, cesto se u njima nalaze teski metali, najcesce krom. U tome je recimo razlika izmedju vallejo model color i model air. Model color ima nijansi koje sadrze krom, model air ne.

Pilanje i brusenje je sigurno uz minimalne predostroznosti. Naravno da nije pametno direktno udisanje te prasine al u mom iskustvu to i nije tako lahka prasina i ne leta tek tako tamo vamo. Sve zavisi od kolicine prasine.

Puno veci problem su sinteticka otapala. Tu se svakako preporuca koristenje maske sa odgovarajucim filterima UZ odgovarajucu ventilaciju. To dvoje uvijek ide zajedno. Ventilacija da odvede vecinu isparenja a maska da vas zastiti od zaostalih isparenja. Treba paziti i kod filtera, nisu svi isti i ne filtriraju sve hemikalije.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lis 15, 2013 10:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Polumaska/obrazina 3M je sasvim dovoljna sa dva bočna filtera za otapala. Na filterima koje koristim na poslu je oznaka A1B1E1K1P3 i ima po rubu oznaku u boji: zelena, žuta, siva i smeđa linija. To je predviđeno za otapala kao što su Toluen, aceton, Nitro razređivač i sl. i sasvim je dovoljno i previše za ono što se koristi u maketarstvu. Filteri se mijenjaju svake godine, jer kroz upotrebu, a i stajanjem gube moć apsorpcije. Rezervni filteri trebaju sve do korištenja biti zapakirani u original ambalaži, jer inače propadnu. Iz iskustva znam da nisu sve obrazine iste, pa bi bilo poželjno isprobati je prije kupnje. Neke jeftinije su dosta tvrde, neudobne i ne leže dobro na svakom licu, pa nije loše kupiti možda malo skuplju obrazinu koja je ugodna na licu i dobro dihta, jer je to nešto što koristimo godinama. Evo, to je konkretna preporuka i sretno pri kupnji. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Jolly Rogers

Član od: 04 Sij 2011
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Uto Lis 15, 2013 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vulkanizer Napisao/la:
nešto ovako bi bilo sasvim dovoljno
http://www.respirex-users.org/products_detail.asp?id=129&catID=26
Jedino neznam je li taj PVC zapaljiv ,možda je bolje ono od azbesta Very Happy

Pivo

Vise se sranja proguta, udahne....dok ides do birtije, posla skole, ili kam vec ides nego kaj ces zgutat da izbrusis sav resin koji imas ( i onaj kaj si vidio) i to nikog ne zabrinjava i bas ne vidim ekipu da nosi maske, obrazine... po cesti. Mozda bi je trebalo stavit i kad ides na "hoblanje", jer je teta mozda izblajhala kosu, pa da ne isparava onaj hidrogen i ostale gluposti bas u pluca?
Uglavnom, mislim da je opasnost od resina i ostalih opasnih stvari koristenih u maketarstvu prestigla opasnost od doruckovanja urana.
Fallen

Član od: 20 Lis 2007
PorukaUpisano: Čet Lis 17, 2013 10:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uglavnom,da se prek ebay-a i nekih drugih sajtova naci s poštarinom cijena 3M maski upola manja nego kod nas. Tipa ova 7000 serija kojoj se kod nas krecu cijene oko 280kn tamo je 20 dolara sa shippingom. Filtere sam gledao P100 2091 za resin.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma