Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Maska za resin/ab?
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Fallen

Član od: 20 Lis 2007
PorukaUpisano: Sub Lis 12, 2013 1:23 pm    Naslov poruke: Maska za resin/ab? Citiraj ovaj komentar

Uglavnom kolko citam o tom resinu, nije stvar nimalo za zajebanciju i nakon kraceg rada s njime s jeftinijom maskom vec se osjeca lagano ko neka težina u plucima.
Tako da si planiram uzeti neku dobru zaštitnu masku. Imate li kakvih preporuka? 3M 6200 serija mi izgleda ok i u biti je manje više ista kao 7500 serija, i mogu se stavljati razni filteri na nju. Kakve bi filtere bilo dobro uzet za rad s resinom tj. za zaštitu od prašine a kakve za rad s airbrushom/enamel-om?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Sub Lis 12, 2013 2:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam seriju 6200 i jest ok.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Markus Wolf

Član od: 26 Svi 2007
Mjesto: Downtown
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 12:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za resin ti je ovo cisto dovoljno, jer je u pitanju samo prasina. Za AB ti ipak treba maska sa dodatnim filterima tipa te koje si naveo, sa filterima za rad sa plinovitim tvarima i ispraravanjem. Kod svakog tipa fitera ti je navedeno za sta je i ako uzemas nesto jeftinije od 3M (tipa talijanska "euro mask" - u nas dosta rasireno) Naravno ima i filteri za prasinu, ali to ti se ne ispati ne samo finaciski vec nije lagodno za rad...a da ni ne spominjem kako je tek po ljeti
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Yahoo Messenger MSN Messenger
Fallen

Član od: 20 Lis 2007
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 9:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma neznam baš da je ovo samo dovoljno za resin. CItao sam ja malo nešto po netu i veli ekipa koja mi djeluje malo više potkovana, kako su ove jeftine maske u biti lazni osjecaj sigurnosti jer ima full sitnih cestica koje tu mogu proci. Nakon jedno cca sat vremena s prekidima sandanja nekih dijelova, sljedecih pola dana sam osjecao neku težinu u plucima od resina i mirisa toga. Tako da mi se neda štedit 100kn da bi sjebo pluca nakraju.
Citam kakvih sve filtera ima za 3M maske i ovo što kažeš za rad s plinovitima stvarima, to bi bila kategorija organski plinovi i pare?
Vidio da i mokro sandanje jako smanjuje kolicinu cestica u zraku, tako da cu si uzeti i brusni papir za mokro brušenje. Što je sigurno je sigurno.
Natrag na vrh
MakroMaki

Član od: 27 Kol 2013
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 10:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam ovo:

Uz svakave moguce cestice, zaustavlja i mirise otapala, nitra i slicno.

M

PS Mislim da sam je uzeo u Bauhausu. Ako se dobro sjecam bila je oko 300 kn sa dva filtera ukljucena.

MK Grunf website
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I vi to sve nosite kad radite makete??? Rolling on floor laughing
Ko da radite u brodogradilištu na remontu brodova Svejedno

Ja radim makete jedno trideset godina i cijelo vrijeme sa enamelkama i sa resinima i nitrom i svom kemijom koje idu uz ovaj hobby, osim što sam primjetio da sam u zadnje vrijeme ostao bez kose, ali to možda i nema veze sa ovim, nemam drugih nuspojava.
Zapravo kad ne bi bilo svih tih predivnih mirisa koji mi struje kroz nos tijekom rada, možda ne bi ni bilo gušta.
Mislim, lijepo je to kad mislite na svoje zdravlje, međutim po meni je tolika zaštita ipak pretjerana.
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poslje pola sata špricanja sa Alkladom v malom prostoru mislim da bi ti bilo jasno zašto se nose maske poput ovih...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 2:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grega X Napisao/la:
Poslje pola sata špricanja sa Alkladom v malom prostoru mislim da bi ti bilo jasno zašto se nose maske poput ovih...

Pola sata špricanja!? Ja imam jednog prijatelja koji ponekad šprica pola sata i nosi masku.
Al' taj šprica automobile u mjerilu 1:1! Very Happy

Ne sjećam se da sam ikada u svom maketarskom stažu nešto špricao pola sata u komadu.
Uostalom, dobro provjetrena prostorija je jedan od osnovnih uvjeta za rad sa bojama i njihovim razrjeđivačima.

Ja isto u radu ne koristim nikakve maske. Resin rijetko koristim a kad ga koristim brusim ga vodobrusnim papirom tako da prašine nema a režem ga ručnim pilicama tako da ni tada nema nikakve prašine u zraku. A boju AB-om špricam uvijek kraj otvorenog prozora, i ljeti i zimi, tako da nemam nikakvih respiratornih problema...

Bez daljnjega, sve ove maske su jako korisne i ne pada mi na pamet nikoga odgovarati od njihove upotrebe, al' ja to jednostavno ne mogu držat na licu dok radim. Guše me i zamagljuju mi naočale. Isto kao što mi ne leže ni lateks rukavice. Ne mogu radit s time na sebi i gotovo.

Tko može radit s time, to je dobro i korisno.
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 2:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

maska kod spricanja boja, bilo enamel, ili akril bi trebala bit obavezba. Smrad vjerojatno nije toliko stetan, mozda vas zaboli glava i sl, ali treba se cuvat cestica u zraku. Svaka boja prilikom spricanja stvoji lagani prah u zraku, i neznam iskreno koliko moze biti zrdavo da se to talozi u plucima Confused

Bilo je dosta rasprave da su akrilne zdrave , ali kako god okrenes i dalje skupljas prasinu u sebi, dali onda tijelo moze razgraditi njih, neznam.

Po ovoj logici rezin bi morao bit jos gori, jer se prasi puno vise tokom rezanja. Pametno bi bilo kupit mali cirkular za dremel, i rezat s tim veliki blok gdje se spaja dio, na taj nacin ces puno manje prasire imat, znaci pokusaj cim manje brusit

Dakle, ako si mozes prijustit bolju masku 200-300kn i ako ti ne smeta tokom farbanja, kupuj! Za resin bi vjerojatno bila dosta ona obicna , ali ako bi vec imao pravu masku, koristio bi nju.

Mi maketari tak i tak vec gubimo oci radeci makete, ja vidim super iz bliza, ali iz daleka sam poceo polako gubit ostrinu Rolling Eyes

Nuspojave farbanja bez maske neces primjetit odma nakon 2 dana, godinama se to skuplja, mozda kad budemo u penziji cemo imat problema, tko zna.
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 4:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:
mozda kad budemo u penziji cemo imat problema, tko zna.

Kao penzioneru u RH to će ti bit najmanji problem. Very Happy Very Happy Wink

Kad pomislim na neizbježno udisanje ugljičnog monoksida iz stotina automobila koji svakog dana prođu pored mene, biti zabrinut zbog nekoliko minuta špricanja boje iz AB-a meni i nema nekog smisla... trebao bih s maskom hodati po ulici.

Bilo bi sad jako zanimljivo vidjeti koliko maketara koji redovito koriste masku prilikom bojanja dnevno popuši kutiju ili više cigareta... Wink
Bumble bee
Moderator
Član od: 23 Jul 2006
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:

Bilo bi sad jako zanimljivo vidjeti koliko maketara koji redovito koriste masku prilikom bojanja dnevno popuši kutiju ili više cigareta... Wink

Ja prvi Very Happy doduse malo manje je od kutije Very Happy
Sudeci po slikama, puno maketara izgleda kao Bane iz Batmana dok radi Very Happy
Moram priznati da jako puno radim s resinom, sto figure, sto tenkovi i nisam nikada imao nikakvih disnih problema... Najbolja iskustva sam imao kada pilim i brusim s vodom jer onda prasine gotovo i nema (ovo sa cirkularom nije bas dobro jer hoces-neces cirkular frca zrnca u zrak)... Najidealnije bi to bilo raditi na balkonu...
E da ovo kaj Miro kaze, kad otvoris kutiju resina, pa te zapuhne onaj miris, mmmm Very HappyVery HappyVery Happy
Nekako mi se cini da ako maketar bas nije osjetljiv na resin, nema neke prevelike opasnosti u kolicini koju mi koristimo... Kako kaze Boris ima puno gorih stvari koje hices-neces, unosimo u tijelo
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 8:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I too like to live dangerously...

imam ovu jeftinu masku,koristim je kad nema dobre ventilacije ali ju zaista ne volim. I cim mozes osjetiti miris rezina dok se brusi a imas masku,znaci da,ga udises svejedno i kroz tu masku

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam nešto slično kao što ima Maki i jako dobra stvar kada se radi sa auto bojama i razređivačima.
Kupio davnih dana u Pevecu, samo mijenjam filtere po potrebi.

Član od: 27 Kol 2013
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 8:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bumble bee Napisao/la:
Moram priznati da jako puno radim s resinom, sto figure, sto tenkovi i nisam nikada imao nikakvih disnih problema... Najbolja iskustva sam imao kada pilim i brusim s vodom jer onda prasine gotovo i nema

Nije stos jesi li osjetljiv ili ne. Te fine cestice koje dizes smirglanjem ti neces niti vidjeti a zavrsit ce ti u plucima... i tako godinama, malo po malo. A onda se drasticno povecava mogucnost da dobijes neku grdu bolescugu. Ne kazem da ju ziher dobijes, ali definitivno imas vece predispozicije.

Da budem iskren, niti ja ne stavljam masku cesto. U zivotu sam se naradio sa svakakvim opasnim i radioaktivnim materijalima tako da nisam neka hipohondricna tetka koja se plasi za svoje zdravlje. No, sad kad mi je na stolu bila ful rezinska maketa koju je stalno trebalo smirglati... skuzio sam da mi to smeta plucima. Ne znam je li to bila samo nekakva blesava autosugestija, ali sam svejedno nakon toga poceo stavljati masku dok smirglam po rezinu.

M

MK Grunf website
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Bumble bee
Moderator
Član od: 23 Jul 2006
PorukaUpisano: Ned Lis 13, 2013 9:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

MakroMaki Napisao/la:

Nije stos jesi li osjetljiv ili ne. Te fine cestice koje dizes smirglanjem ti neces niti vidjeti a zavrsit ce ti u plucima... i tako godinama, malo po malo. A onda se drasticno povecava mogucnost da dobijes neku grdu bolescugu. Ne kazem da ju ziher dobijes, ali definitivno imas vece predispozicije.

M

To kuzim, ali moram priznati vise u prosjeku brusim po plastici i kitu i koliko sam skuzio to isto stvara finu prasinu... Totalni sam laik u tom podrucju, ali mi nikada nije bilo jasno zakaj je resin prasina stetna, a od plastike i kita nije... Mislim puno vise upozoravaju na resin, gotovo nikada na ovo drugo (teoretski i prasina od plastike i kita se talozi u plucima)
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma