Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

ZVEZDA SU-27 1/72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 9:40 pm    Naslov poruke: ZVEZDA SU-27 1/72 Citiraj ovaj komentar

Kod ovakvih proizvoda, covjek jednostavno nezna sto bi rekao. Ljepog proljetnog dana, u obliznjoj trgovini, pregledavah makete ( ne naravno ja, vec neznani junak ove price) , kad me, podmuklo, s ledja i naravno nicime izazvana, nagazi lijepa, velika kutija, a sa nje mi se ocaravajuce osmjehivao ZVEZDA SU-27. I kako to vec u pjesmama biva, "i zanesen tom lepotom", bez razmisljanja sam izdvojio sitnih 120 kn, i odjurio kuci, da gustam u lovini.

E, tu prestaje ovaj pjesnicka idila o novoj ljubavi, te surova stvarnost nemilosrdno udara u glavu, gorespomenutog neznanog junaka.

KOd otvaranja kutije, prvo sto covjeku padne na pamet, je - vratite mi novce! No, ipak odlucujem pruziti priliku ovome cudu, pa da krenem redom, sto covjek moze ocekivati, jer ako netko, nekad i bude ovo citao, pokvario sam mu element iznenadjenja, te postedio kiselog osmjeha na licu....

Znaci, ukratko, kutija je poluprazna (sto mozda i nebi bilo ocito da je manjih dimenzija, ali ovako...). U mome slucaju, prvo sto sam primjetio su bili decali, pa malo neuobicajeno, ovaj opis pocimam upravo s njima.

Evo, kako slika govori vise od 1000 rijeci, sve vidite i sami.... no kako ipak moram nesto napisati, decali dolaze na sumnjivom?? papiru, velicine pakovanja prezervativa (uh uh), te ne nude nista osim osnovnih zvijezda, par stencila te 2 razlicita broja, i to je jedino u cemu mozete napraviti razliku, jer ostatak decala je identican koju god varijantu radili. Znaci nista posebno, sami decali mi djeluju ipak malo predebelo, no mozda je to samo zbog papira, mozda na maketi legnu sasvim ok, vidjet cemo.....

Naravno, pocetno "odusevljenje" ovim kitom me drzi i dok pregledavam sastavnicu. 2xA4 format, naravno sve bitnije informacije su na cirilici (onoj ruskoj naravno), tako da prosjecan hrvaticus vulgaris nece bas nista moci procitati osim ako eventualno zna nesto sitno engleskog, onda ima poucnih 5 recenica o samom avionu.

Sama sastavnica je poprilicno nabacana, meni potpuno nelogicna i nerazumljiva, ali ok mozda sam to samo ja.....U par osnovnih koraka, objasnjeno je kako sto sljepiti, no ipak, ja bi to malo drugacije. Zadnja strana sastavnice posvecena je shemi bojanja i oznacavanja, sto mi jos djeluje ok i moze se skuziti gdje koja boja ide. Boje su, naravno, sasvim ocekivano Zvezdine, no dana je i usporedba s MM bojama, a po njima treba vam okruglo 11 boja (unutra+vani) da bi sve bilo ofarbano kako su oni zamislili. Naravno, treba li napominjati da su boje (prema mojim saznanjima, isprike ako grijesim) totalno fulane.....

No, da vidimo i dijelove, kako to izgleda.....
Sjeca se netko ITALERI SU-27? Ako da, to je onda tocno ono sto se nalazi u ZVEZDINOJ kutiji.... i za njega ova prica zavrsava, nista pametno nece saznati, ustedjet ce si jos malo razocarenja. Ukoliko je odgovor na pitanje NE, onda nastavak slijedi.

Na 5 okvira + 1 s prozirnim djelovima, smjestilo se ukupno 102 dijela, izvedena u svjetlo sivoj plastici. Krupniji dijelovi su izvedeni precizno, no na sitnijm dijelovima se primjeti poprilicno ostataka od lijevanja, no nije toliki problem, sredi se to. Ako se dobro sjecam, kod ITALERI-a je ovo bolje rjeseno. Inace, plastika je fina glatka,no jako tvrda, sto ce se kasnije pokazati i kao mala prednost....

Cak i ne djeluje toliko katastrofalno, cujem glasove iz zadnje klupe.... pa da pogledamo malo detaljnije....

Ono sto najvise boli, je nedostatak bilo kakvih detalja, pocevsi od cockpita, koji je samo ugrubo prikazan s kadom sjedalom, te instument tablom, sve potpuno liseno detalja, znaci glatka plastika. Ili aftermarket dijelovi, ili ljepi bilo kakve decale, samo da nije glatko.....no za utjehu, prilozen je i mali simpaticni pilot, tako da se ovaj nedostatak malo moze i maskirati, pogotovo u kombinaciji s zatvorenom kabinom.

Znaci, sjedalo + pilot + kada cockpita = otprilike ovo sto vidite na slikama

Ocarava vjernost i detaljnost......

No, ono sto se nemoze tako lako maskirati, je nedostatak detalja na svemu ostalom, redom stajnom trapu, tockovima, unutrasnjosti stajnog trapa, unutrasnjost motora kao i motori, zracna kocnica, uglavnom sve je totalno liseno detalja i toliko bezlicno djeluje da covjeku bude lose. Panelizacija je izvedena cisto ok, ako izuzmemo da je ispupcena, no kako postoje ljudi kojima je to bolja varijanta, ne bunim se previse. Odlicna stvar je gorespomenuta tvrda plastika, tako da je panele lako urezati preko postojecih, plastika trpi i sitnije pogreske, sve se moze fino odraditi. Da, postoji opcija otvorene ili zatvorene zracne kocnice, no sumnjam da ce je netko raditi otvorenu ako nije spreman na puno scratchanja da sredi detalje unutrasnjosti. Ili slikama....ovako nekako:

Obratite paznju na izuzetno detaljiranu zracnu kocnicu....

Kad ste zadnji put vidjeli ovako detaljan motor?

Kotace (ili tockove) mozda?
Da ne gnojim....

Velika zamjerka ide i prozirnim dijelovima koji su jednostavno predebeli, te se primjete crte unutar plastike, kao ogrebotinice, koje nemam pojma kako rjesiti.....

Veliku sumnju upucujem poklopcu cockpita, nekako mi sastrane gledano "bjezi" od izgleda SU-27, ali mozda mi se samo cini.

Sto se toga tice, ovaj kit je ustvari pojednostavljen ITALERI-jev, koji je, iako daleko od savrsenstva, ipak neke stvari imao bolje i detaljnije rjesene. Nekim grubim procjenama i usporedbama, maketa je 4 mm kraca nego sto bi trebalo biti, no to je stvarno minoran detalj u moru nedostataka, navodim ga tek onako, reda radi. Posto je jos nisam krenuo sastavljati, o tome ne mogu, no cini mi se (ipak pisem bez ITALERI-jevog za usporedbu), neke stvari su ispravljene u odnosu na IT. Najveci kiksevi IT-a su bili nos, te usisnici zraka, koji jednostavno nisu imali pravi oblik, a to je ovdje koliko vidim, iako krajnje pojednostavljeno, ipak bolje pogodjeno, no mozda mi se i samo cini....

No, ako jednu stvar poprave, drugu fulaju, pa tako asortiman naoruzanja, iako na okviru djeluje impresivno, ustvari predstavlja cisti promasaj, jer rakete izgledaju totalno pogresno.... premale, prevelike, pretanke, s pogresno izvedenim krilcima....uglavnom, uhvacen je osnovni oblik, kao da su radjene po nekoj crno bijeloj slici slikanoj po mraku iz velike daljine....no sto se moze.

S cime zavrsiti ovu recenziju, nakon svega sto sam napisao?... hmmm....
Na trzistu postoji toliko kitova SU-27, neki su bolji, neki losiji, no ovak bi ipak po mome trebalo zaobici u sirokom luku, ukoliko se misli napraviti SU-27. Eventualno moze proci kao neki OOB projekat, za vjezbanje, isprobavanje te ostalo mrdanje, bez ozbiljne namjere da ikad osvane na nekoj polici, no opet, cijena mu je prevelika i postoje puno jeftiniji kitovi na kojima se covjek, uz puno manje muke, moze uciti... ali ako neko bas voli....

PREDNOSTI
1. to je ipak SU-27

NEDOSTATCI
1. zar jos nesto treba reci, sto nije vec spomenuto??????
2. cijena
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sviđa mi se tvoj stil pisanja! Very Happy Ja mislim da je ovo kopija Italerija jer sam ga svojevremeno prije 10-tak godina radija. Box art je isti, shema bojanja u sastavnici isto, kao i decali - čak su i isti brojevi 22 i 388, ime pilota te decali br. 17, 18 i 29!! Za ostalo više ne znam

Essex: poruka promijenjena dana: Ned Ruj 03, 2006 10:22 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala, hvala, to je zbog moje profesorice hrvatskoj i 4 godine provedene u literalnoj sekciji... iako tu i tamo me jos tikovi hvataju kad se sjetim, pa mi dodje da je pronadjem, zapalim, ubijem, zakopam, otkopam, osisam.... uh, vrijeme je za moju tableticu...... Egzorcist
Natrag na vrh
suba
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:40 pm    Naslov poruke: ispravka Citiraj ovaj komentar

imam ispravku za tvoj review, ova maketa (kao i sve verzije Su-27 kod Zvezde) je ex-Unda ili nesto slicno iz Ukrajne i nema veze sa Italerijem. Italerijeve Suhoje trenutno pakuje Tamiya Very Happy
Natrag na vrh
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hmm, neznam, po svemu sto sam vidio, a bogami i procitao na netu, to je ipak pojednostavljeni italeri....no, ne mogu tvrditi, ako nisu identicne makete, onda su jednojajcani blizanci.... bilo kako bilo, ostalo stoji....
A koliko vidim, nisam jedini koji je misljenja da je to italeri..... tko ce ga vise znati.

igor1221: poruka promijenjena dana: Ned Ruj 03, 2006 10:45 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
traljo
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

igor1221 Napisao/la:
iako tu i tamo me jos tikovi hvataju kad se sjetim, pa mi dodje da je pronadjem, zapalim, ubijem, zakopam, otkopam, osisam.... uh, vrijeme je za moju tableticu...... Egzorcist

pfffha ha ha ha ha Laughing Laughing Smijanje

Krajnje zanimljiva recenzija.... Cool
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Covjece!!! Ne mogu vjerovat da sam ja jedno vrijeme razmisljao da kupim ovu maketu... al sad sam konacno odlucio Very Happy
Natrag na vrh
Miky_ck

Član od: 27 Pro 2005
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pohvala na recenziji, jako mi se dopada, ali si mi isto tako uzeo volju za slaganje ove makete iako namjeravam složiti taj avion što prije. Sad
Zna li možda netko kako izgleda maketa Revella?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
suba
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Veruj mi da Italeri i ovo nemaju veze, upravo sam fotografisao svoj Italeri u kutiji pa cu malo kasnije da okacim ovde fotke za poredjenje.

Isti ukrainci koji su odgovorni za ovu seriju Suhoja 27 su odgovorni i za seriju MiGova 29. Zvezda je preuzela kalupe i ponesto usput poravlja (neki od njih imaju na pola delova preurezane panele, u negativu) ali je sve to na zalost za izbegavanje. Za razliku od recimo Condor MiGova 21, koji su veoma pristojni za svoju extra nisku cenu.

Sto se tice Revella, oni su nekada imali jedan Su-27 'dalekoistocnog' porekla koji je totalno bez veze, cini mi se istog porekla kao njihov MiG-29UB, MiG-31, i jos par komada iz tog doba. Novu maketu nisu radili tako da bi mogao to da bude mozda Italeri prepak.

Da zavrsim mudrovanje, oni prilicno dobri Heller dvosed se pojavio kod rusa odnosno Alangera, ali je preskup.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miky_ck Napisao/la:
Zna li možda netko kako izgleda maketa Revella?

Nadam se da će ti ovo poslužiti:

http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=265
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 11:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve o Flankerima, mislim da su opisani svi postojeci kitovi....ž

http://www.flankerman.fsnet.co.uk/su27surv.htm

I ako moze da ne spamamo topic..... Cool
Natrag na vrh
Miky_ck

Član od: 27 Pro 2005
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 11:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok, hvala. Sorry kaj sam pokrenul OT temu...
Natrag na vrh
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 03, 2006 11:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma sve 5, nema frke samo sam zamolio da se ostavimo prepucavanja na temu "ja mislim ti mislis"
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ruj 04, 2006 1:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pohvala inspirativnoj recenziji. Very Happy Iako sam već vidio što je u kutiji, a imam i stari Italeri (u pakiranju "Sea Flanker")... Moram reći da Italeri nije ništa posebno bolji od ove makete-dakle, zaobići u širokom luku. Što se tiče upita o Revell-u, to je prepakirana Hasegawa sa izvrsnim oznakama. Ova maketa je svjetlosne godine pred predhodnima...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Beagle

Član od: 25 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 04, 2006 8:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo da se nadovežem na ovo i kažem kako sam neki dan kupio Fencera(SU-24MR) u istom mjerilu, isto od Zvezde, i mogu kratko reći da je maketa tuga, čemer i jad. Sve šta je Igor napisao za Flankera se može potpuno poistovjetiti sa Fencerom. A u Fenceru se čak ni pilot ne dobije. Valjda su im 2 pilota preskupa za izradu pa ovako nisu ni jednog stavili Laughing
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma